Leopold Написано Октобар 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Ух, и плашио сам се да ова тема не оде у овом правцу... Ne želim da tema ode u krivom smjeru i učiniti ću sve da ova tema bude svjetionik svim ljudima dobre volje. Ako treba, spreman sam kao Hrvat nositi križ krivnje zbog Jasenovca i svega što vam je nažao učinjeno. Pognuti ću glavu za sva zlodjela što su ustaše učinile nad hrvatskim Srbima i spreman sam podnijeti sve udarce i pljuvanja, sav teret krivnje i pokoru ako će to konačno zaustaviti neopraštanje, zaliječiti rane i doprinjeti boljem odnosu Srba prema Hrvatima. Žao mi je stvarno. Jer nema riječi ni tog opravdanja kojim bi se opravdala odvratna ustaška zvjerstva nad desetinama tisuća Srba koja su počinjena tijekom WW2 Jasenovac i ostala stratišta se ne mogu opravdati ni ranama milijuna nedužnih Hrvata koji su duge 23 godine prije Jasenovca patili od čizme srbijanskog kralja (1918-1941; budući da se ta represija uzima kao razlog odmazde nad Srbima iz hrvatskih krajeva), ali nije se smjelo ustaškom bajunetom odgovarati na kraljevsku bajunetu. Stradali su nevini, žene, djeca, starci i meni je jako žao. Isto tako ja mogu razumjeti sve moje hrvatske pretke koji su bili nemilo ugnjetavani i pljačkani za vrijeme kraljevine Jugoslavije jer znam koliko su patili i potpuno razumijem njihov bijes prema Srbima - ali ne mogu opravdati da su zbog toga trebali uzvratiti istom mjerom i pobiti desetke i desetke tisuća Srba, a kolikima se ni ne zna groba. Pa to je užas. Zlom na zlo. Mogu razumjeti srpski pritisak zbog zločina Jasenovca ali isto tako razumijem zbog čega Hrvati više nikada ne žele pacificirati svoj odnos prema Srbima jer od 19. stoljeća traje konstantan apetit Srbije za proširenjem teritorija nauštrb hrvatskog naroda diljem Dalmacije, Hercegovine, Bosne, Slavonije, Srijema, Like i sl. Jer Hrvati su mirno i sa vjerom gledali kako se Srbi - dakle braća kršćani i Slaveni - dugi niz stoljeća doseljavaju u hrvatske zemlje koje su pale pod Turke, da bi im Srbi na kraju uzvratili da je to sada njihovo. Nastojim da razumijete da svatko ima svoju priču a tko je u pravu, znat ćemo na Sudnji dan. Mislim da će oba naroda biti suđeni. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Isto tako ja mogu razumjeti sve moje hrvatske pretke koji su bili nemilo ugnjetavani i pljačkani za vrijeme kraljevine Jugoslavije jer znam koliko su patili i potpuno razumijem njihov bijes prema Srbima .... Opisi ovo malo iz hrvatskog ugla. Sta se dogadjalo hrvatima u to vreme ako si rad. Kako se manifestovala represija? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Možda će vam ovo što ću sad napisati izgledati smešno ili ne znam ni ja kako al...... Igram sinoć na poker staru on-line poker. Umlatih nekog nemca kad jedan od igrača napisa "bravo susjed". Pogledam ja a ono Croacija. Slatko i prijateljski se ispričasmo i zdušno navijasmo jedan za drugog (dok nas dušmani ne prebaciše za druge stolove). Kao što rekoh možda je smešni i blentavo ali...... Leopold је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Zaboravi da napišem. Kad sam video naslov teme ja pomislih opet tema o Mlađoniju i Baronu kad ono jok. Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Tu istoriju koju si ti ucio moj leopolde je pisana posle 1991 . U sve sto si rekao necu da ulazim , samo jednu stvar moras d znas , u Jasenovcu je pobijeno najmanje 800 000 ljudi , dakle ne desetine hiljada vec skoro milion ljudi , a kad se sve zrtve saberu po hrvatskoj vise od milion. Zamisli ti koliko je to milion neduznih, nenaoruznaih ljudi, zena , dece , cime su oni to zasluzili ? U prvom velikom ratu ste masakrirali Srbe pod austrijskom zastavom u drugom pod svojom pa 1991 ponovo i ti onda dodjes ovde kao neki pacifista i kao brines za Srbe a razumes svoje sunarodnike zasto mrze Srbe i zasto su ih ubijali . Ej , preko milion u WWII , 33% Srba ubijeno u WWI ( istina tu nisu samo hrvati ubijali ) . U ovom poslednjem ratu se jos ne znaju tacne brojke ali je oko pola miliona isterano, najmanje 30 000 ubijeno i jos toliko nestalih . Vidi , da su Srbi ubijali hrvate onoliko koliko su hrvati ubjali Srbe ,hrvata davno ne bilo . Sto se mene tice , najbolje bi bilo nemati nikakvog kontakta sa hrvatima ikada . Crveni Baron and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 teško da će ova tema otići u ovom pravcu. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Gde je moj odgovor,vrlo je umeren i potpuno u skladu sa temom? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Gde je moj odgovor,vrlo je umeren i potpuno u skladu sa temom? i sa psovkom... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 i sa psovkom... Nemoguće daj molim te nikome nije upućena psovka zaista nema smisla da ne popraviš reč koja je namerno iskrivljenai nije nekulturna i neprijatna Molim te pusti mi post i izbaci reč koja ti smeta. Dakle doslovce nijedna psovka nije upćena ama baš nikome na ovom svetu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Srbi u mom gradu su praktički građani drugoga reda. Teško nalaze posao, nisu na pozicijama, mnogi su socijalni slučajevi, a u društvu su uvijek krivi za sve kao što je rekao GeniusAtWork. Vidio sam situacija na ulici i na poslu kada nitko ne želi pričati sa njima ili ih se šprda, kako ti kažeš "cima". Uvijek ih se gura, reklo bi se u vojnom žargonu, u prve redove kada treba nešto teško raditi ili obaviti. Овим, горенаписаним, а истинитим чињеницама практично говориш да су Хрвати ти који имају проблем са Србима (на делу је оно чувено Туђманово како су Срби рак ...) једноставно речено, већина Хрвата иако себе сматрају врлим католицима, су јако слаби хришћани... јарани су им муслимани, а непријатељи Срби хришћани, и тако је то вековима... а ти си, брате Леополде, врло усамљен случај! нажалост. Али, имаш прилику, уместо што желиш да диваниш са онима који сте успели отерати из Хрватске, потроши време и дивани са Србима у твом граду... помози им, ако хоћеш и можеш... Leopold, Agaton Vuzman and zuti car је реаговао/ла на ово 3 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 nano,ti si mi lakovala obrisanu poruku,kaži mi da li je "psovka" bila upućena bilo kom čoveku na ovom svetu i da li je reć bila namerno iskrivljena kako ni u snu ne bi ličila na nekulturu ili ne daj Bože sočnu psovku? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Октобар 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Opisi ovo malo iz hrvatskog ugla. Sta se dogadjalo hrvatima u to vreme ako si rad. Kako se manifestovala represija? Rado ali ne ovdje. I samo ako administracija dopusti jer iskreno smatram da je takva tema možda sablažnjiva za Srbe A ako mi ne dopuste, vidim da tebe jako zanima ta tematika pa je ti otvori, a ja ću ti se rado priključiti i izložiti činjenice? Dakle, okvir teme bi bio 23 godine represije i ugnjetavanja srbijanskog kralja i vlasti prema hrvatskom narodu, a što je potaklo hrvatski narod na antisrpski bunt jer su se Hrvati upravo izvukli od višestoljetnog "harača" Austrougara, da bi dopali u još gori i pakleniji "zulum" Srba (znači vremensko razoblje od 1918. do 1941.) Eto Crveni, pa pozovi.. Tu istoriju koju si ti ucio moj leopolde je pisana posle 1991 . U sve sto si rekao necu da ulazim , samo jednu stvar moras d znas , u Jasenovcu je pobijeno najmanje 800 000 ljudi , dakle ne desetine hiljada vec skoro milion ljudi , a kad se sve zrtve saberu po hrvatskoj vise od milion. Zamisli ti koliko je to milion neduznih, nenaoruznaih ljudi, zena , dece , cime su oni to zasluzili ? U prvom velikom ratu ste masakrirali Srbe pod austrijskom zastavom u drugom pod svojom pa 1991 ponovo i ti onda dodjes ovde kao neki pacifista i kao brines za Srbe a razumes svoje sunarodnike zasto mrze Srbe i zasto su ih ubijali . Ej , preko milion u WWII , 33% Srba ubijeno u WWI ( istina tu nisu samo hrvati ubijali ) . U ovom poslednjem ratu se jos ne znaju tacne brojke ali je oko pola miliona isterano, najmanje 30 000 ubijeno i jos toliko nestalih . Vidi , da su Srbi ubijali hrvate onoliko koliko su hrvati ubjali Srbe ,hrvata davno ne bilo . Sto se mene tice , najbolje bi bilo nemati nikakvog kontakta sa hrvatima ikada . Samo jedna replika: Prije desetak godina na intenet stranici jasenovac.org je bio popis od preko 650 000 ljudi koji su, kaže stranica, Srbi stradali u Jasenovcu. Začudio me toliko broj jer su nezavisni istraživači ustanovili da je broj pobijenih Srba ipak puno manji, pa sam u pretraživač upisao naziv svojeg grada da vidim tko je to sve iz mog grada stradao u Jasenovcu. Ali kad sam vidio da na tom popisu stoji, pazi sada, moja rodbina dakle Hrvati koji su bili u ustašama i domobranima, a koji su stradali u borbi sa partizanima miljama daleko od Jasenovca, shvatio sam da nešto ne štima. Upisao sam onda i svoje prezime, kad ono ispada da su svi moji ubijeni u Jasenovcu? Upisao sam prezime majke, babe, susjeda, ma svi u Jasenovcu a pouzdano znam da nitko od mojih nije stradao tamo. Pretražujući po popisu sam vidio poginule svih vojski, svih narodnosti i svih političkih opredjeljenja, i da skratim priču - kroz par godina ljudi diljem Hrvatske su valjda činili isto pa se digla medijska pompa i ustanovilo se da je taj popis sa jasenovac.org kojim se baratalo kao popisom ubijenih Srba u stvari - popis svih žrtava sa teritorija Hrvatske za vrijeme Drugog Svjetskog: i ustaša i partizana i domobrana i četnika i civilia. Tako da tih 650 000, ili 800 000 ili milijun ipak ne možeš niti smiješ meni podvaljivati kao činjenicu jer nije u redu baratati sa mrtvacima i mučenicima na taj način. Broj Srba Hrvatske i BiH prije i poslije WW2 nije milijun manji, ma ni blizu. Ostalo ti neću komentirati. Ali ako želiš otvori temu pa ću ti se rado pridružiti. A kako voliš povijest, do tada pogledaj moj doprinos temema Srbi u austrougarskoj vojsci i Srbi u Borodinskoj bitci. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Октобар 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Овим, горенаписаним, а истинитим чињеницама практично говориш да су Хрвати ти који имају проблем са Србима (на делу је оно чувено Туђманово како су Срби рак ...) једноставно речено, већина Хрвата иако себе сматрају врлим католицима, су јако слаби хришћани... јарани су им муслимани, а непријатељи Срби хришћани, и тако је то вековима... а ти си, брате Леополде, врло усамљен случај! нажалост. Али, имаш прилику, уместо што желиш да диваниш са онима који сте успели отерати из Хрватске, потроши време и дивани са Србима у твом граду... помози им, ако хоћеш и можеш... Vrlo dobro napisano, slažem se. Da, nešto ne štima sa našom vjerom kada vidim kako se odnosimo prema pravoslavnoj braći, odnos uopće nije u redu. Kao što su Meksikanci Amerikancima, tako mi se čini da su Srbi Hrvatima: "Skoči Srbine" i on skoči. "Pleši Srbine" i on pleše. Tužno. Fakat. Ali mislim da moji sunarodnjaci "cimaju" Srbe ne zbog toga što su nam Srbi neki realan problem, već zato što im je maltretiranje i iskaljivanje frustracija valjda neka vrsta zadovoljstva, neka vrsta bolesnog poimanja svijeta - ali to je samo moje mišljenje prema svemu što sam vidio i čuo do sad, što ne znači da je zaključna istina. Nastojati ću im se još više približiti u stvanom životu, hvala ti na savjetu. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Ali kad sam vidio da na tom popisu stoji, pazi sada, moja rodbina dakle Hrvati koji su bili u ustašama i domobranima, a koji su stradali u borbi sa partizanima miljama daleko od Jasenovca, shvatio sam da nešto ne štima. To isto se desilo i meni, od babe sestru sam našao na jednom spisku žrtava u Jasenovcu iako je poginula u partizanima u okršaju sa ustašama a nije bila ni Srpkinja već Čehinja a od oca brat se našao u drugom spisku žrtava Jasenovca iako je kao vojnik NOVJ poginuo u okolini Jajca u okršaju sa četnicima. Inače od babe brat, isto Čeh je u Moslavačkom partizanskom odredu bio direktni pretpostavljeni oficir tada još mladom Franji Tudjmanu. A to mi je palo na pamet istraživati tek kad sam baš na ovom Forumu vidio tvrdjenje o tome da su mnogi u te spiskove bili zapisani neosnovano. Leopold је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Nastojati ću im se još više približiti u stvanom životu, hvala ti na savjetu. Нема шта да им се приближаваш, они су ти већ ту, близу, у истом сте граду... само буди нормалан човек, што би рекао наш св. Патријарх Павле: будите људи... "што желите себи, то чините другоме" "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука