Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

1. Како тече процес од завршетка студија или мале Богословије до добијања свештеничке службе? У случају да је "кандидат" ожењен?

Како се бира где ће тај човек да служи и да ли може се узети у обзир његова жеља?

Да ли се избегава да поп буде из села (парохије) у којој је рођен пошто то и нисам баш сретао. Углавном су свештеници из других делова Србије (Света) у парохијским црквама.

Шта у случају да је "кандидат" неожењен? Да ли је било случајева да је неко завршио за попа, а да се никада није запопио зато што се никда није ни оженио???

2. Колико кошта најпростија комплет опрема за свештеника...фелон, сакос, епитрахиљ...итд.

3. Што се тиче администрацијских послова са епархијом, да ли постоји нешто типа неке признанице што мора сваки месец свештеник да показује или шаље у епархију?

Да ли добија неке папире исто тако званичне од епархије?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Зашто се неки свештеници нису оженили а нису се ни замонашили?

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ја имам проблем јер не могу да пронађем свештеника са којим ћу поразговарати, а не могу да кажем да се не трудим да га пронађем. Једноставно, нико није заинтересован. Нисам из оне приче о митару и фарисеју, али заиста наши свештеници данас имају "преча" посла...

Подели на овим сајтовима

Да, ја мислим да ће то у будућности бити огроман проблем. Много већи него што је тренутно, јер генерално нове генерације теолога су изузетно лоше (част изузецима)...

Нек' нам је Господ на помоћи!

Ја сам некада огорчен на ову врсту полуодноса, али у задњих годину дана се према свештеничком кадру односим као према људима који су научили како да одслуже Литургију и којима је то посао, без неке велике философије и размишљања.

Превише је ту свега што "смрди"... Али, свако има свој живот. Ја сам јутрос имао намјеру да се исповједим пред Литургију, али јел' мислите да ме је свештеник хтио саслушати?!

;) Исповједа се раб Божији... Што би се рекло, црква не трпи споро, све то иде Хамо, Пипа, остала екипа и готова ствар...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Можеш ли мало да појасниш ову претходну поруку? Шта подразумеваш под лошим генерацијама нових теолога?

Такође, мислиш ли заиста да су само свештеници ти који сносе кривицу? Мислим да је проблем много дубљи а евидентно је да проблем постоји.

Још, слажем се да ће у будућности бити још горе али и то је сасвим другачији проблем од начина како си ствари поставио. Бар тако мислим... можемо наравно разговарати, полемисати, зато и постоји ова заједница...

Подели на овим сајтовима

Да, тачно је да можемо полемисати на форуму али овдје се не могу исповједити. Под новим лошим генерацијама теолога сматрам теологе који се опијају, користе наркотике, који не посте ни један пост (ово сам све видио својим очима) а који при том завршавају факултет и добијају парохије (и ово сам видио својим очима) којима је приоритет новац и добар положај у друштву (то сам чуо својим ушима из уста нових теолога).

Наравно не осуђујем их, то су млади људи, и они имају право да живе како хоће али ипак мислим да се ради о начину живота који је скроз супротан од онога чему би они требали да теже.

Не знам да ли су само свештеници ти који сносе кривицу али мислим да ја нисам крив зато што нико од свештеника нема времена за разговор, тј. имају времена али то је оно вријеме у пролазу (нпр. трчим са Литургије на доручак, пожури...)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да, тачно је да можемо полемисати на форуму али овдје се не могу исповједити. Под новим лошим генерацијама теолога сматрам теологе који се опијају, користе наркотике, који не посте ни један пост (ово сам све видио својим очима) а који при том завршавају факултет и добијају парохије (и ово сам видио својим очима) којима је приоритет новац и добар положај у друштву (то сам чуо својим ушима из уста нових теолога).

Наравно не осуђујем их, то су млади људи, и они имају право да живе како хоће али ипак мислим да се ради о начину живота који је скроз супротан од онога чему би они требали да теже.

Не знам да ли су само свештеници ти који сносе кривицу али мислим да ја нисам крив зато што нико од свештеника нема времена за разговор, тј. имају времена али то је оно вријеме у пролазу (нпр. трчим са Литургије на доручак, пожури...)

Верујем да човек при ступању у чин доста својих прошлих навика мења. Иначе, слажем се са Тобом, има свега овога и то је свакако последица времена у коме живимо и која није изузела будуће свештенике, садашње студенте...

И ово је тачно, непрестана журба... не знам шта да кажем...

Подели на овим сајтовима

Ја сам хтио да будем свештенк и да упишем Богословски факултет, али сам схватио да можда нећу моћи скроз и у потпуности бити у томе. Мислим да је то најтежи посао, јер психијатар је плаћен да слуша и има радно вријеме ако га не платите он се затвори у свој стан и чита књиге, ужива. С друге стране свештеник треба да слуша због своје насушне потребе да помогне другима а радно вријеме и новац као категорије не би требале да постоје.

На крају кад сам упознао људе са теологије сматрао сам да је то савршено из милијарду и једног разлога. Али је некако испало да су се они мени "исповједали". И да сам ја био тај који сам слушао и слушао и слушао.

То је доста исцрпљујуће. Углавном што је најгоре почео сам да гледам њих и да помишљам да сам можда ја у заблуди. Они се школују да проповједају Бога живога а не поштују најелементарније ствари. Онда сам себи дао за право да срљам па на кратко нисам био достојан да кажем за себе да сам слуга Бога живога. Али кад сам прекинуо контакт са њима вратио сам се на прави пут (или бар мислим да јесам).

Елем, ситуације је лоша, то је евидентно. Ко зна шта треба да се деси па да се ово поправи.

Подели на овим сајтовима

Да, ја мислим да ће то у будућности бити огроман проблем. Много већи него што је тренутно, јер генерално нове генерације теолога су изузетно лоше (част изузецима)...

Нек' нам је Господ на помоћи!

Ја сам некада огорчен на ову врсту полуодноса, али у задњих годину дана се према свештеничком кадру односим као према људима који су научили како да одслуже Литургију и којима је то посао, без неке велике философије и размишљања.

Превише је ту свега што "смрди"... Али, свако има свој живот. Ја сам јутрос имао намјеру да се исповједим пред Литургију, али јел' мислите да ме је свештеник хтио саслушати?!

;) Исповједа се раб Божији... Што би се рекло, црква не трпи споро, све то иде Хамо, Пипа, остала екипа и готова ствар...

Извини али не вјерујем да те свештеник није хтио саслушати на исповјести,не знам одакле си и гдје је то било али ако си стално ту на служби сигурно знаш кад свештеник има времена да те у цијелости саслуша и исповиди.Још једном,опрости брате ако гријешим.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Читам и не могу да вјерујем,хвала Господу Богу али ја на таквог свештаника који неће да саслуша,коме се жури на доручак или слично,нисам наишла а познајем доста свештеника.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Јел' ми вјерујеш да ме јутрос није саслушао?

Јутрос сам се "исповједио" и причестио. Не знам како се зове тај поступак али знам шта је урадио, ставио ми је преко главе онај дио мантије, питао ме како се зовем и од цијеле химне коју он пјева ја знам само онај дио - исповједа се раб божији... И тако је већ годинама. Једноставније речено, недоступни су за нас обичне хришћане.

Подели на овим сајтовима

Јутрос сам се "исповједио" и причестио. Не знам како се зове тај поступак али знам шта је урадио, ставио ми је преко главе онај дио мантије, питао ме како се зовем и од цијеле химне коју он пјева ја знам само онај дио - исповједа се раб божији... И тако је већ годинама. Једноставније речено, недоступни су за нас обичне хришћане.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...