Никола Ђоловић Написано Март 1, 2010 Пријави Подели Написано Март 1, 2010 Моје искуство није текло онако како сам желео да тече. То пак не значи да је мој опит генерално негативан у односу са осталим клиром. Пошто је мој живот текао у контрадикторним парадоксима, одзив свештеника да учествује у мом животу, тиме и моје породице, није био дочекан онако како сам налазио у писаним делима Отаца и које сам као такве хтео да спроведем у свој живот. Са друге стране, то ме је чинило самосталнијим да сам истражујем и крећем се кроз постепено сазревање у вери. Опет, дакле, не саможиво, него јер свештеник никада није имао довољно времена за мене, иако сам претеривао у томе да након две године тај однос оживи. Тако се на крају десило да тамо где сам куцао годинама на врата није ми било отворено, а када бих куцао на друга врата само једном, неки други свештеник би ми отворио одмах. То наравно не значи да сам сваког новог свештеника хтео да нумеришем као потенцијалног духовника. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Март 1, 2010 Пријави Подели Написано Март 1, 2010 Није да не ваљамо, пре је да не знамо....чудно да људи често пишу о тумачењима "рада" свештеника, са негодовањем највише, а о овој потпуно једноставној теми пишемо само нас неколико, који очигледно имамо Богуугодан однос са својим свештеником...но сачекаћемо поподне или вече...Напротив, ја пишем о ономе шта народ прича. Већ сам рекао да је за мене мој свештеникдиван човек али ја не пишем на овој теми шта ја мислим о свештеницима већ шта мисли народ. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ssimke Написано Март 1, 2010 Пријави Подели Написано Март 1, 2010 mene svestenik kad god vidi pita: simkenjace kad se zenis? kad smo isli u vodicu, gde god smo dosli, on pocne o tome kako sam smotan i neozenjen 0442_feel cak je dosao do toga, da mi kaze, zeni se i imas od mene besplatno vjencanje i besplatno krstenje prvog djeteta, dok drugo treba da platis, moram i ja od neceg da hranim porodicu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 1, 2010 Пријави Подели Написано Март 1, 2010 mene svestenik kad god vidi pita: simkenjace kad se zenis? kad smo isli u vodicu, gde god smo dosli, on pocne o tome kako sam smotan i neozenjen cak je dosao do toga, da mi kaze, zeni se i imas od mene besplatno vjencanje i besplatno krstenje prvog djeteta, dok drugo treba da platis, moram i ja od neceg da hranim porodicu 0442_feel 1405_love 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Март 1, 2010 Пријави Подели Написано Март 1, 2010 Mi imamo divnog parohijskog svestenika, koji se potpuno posvetio nekim porodicnim problemima koje smo svojevremeno imali, ocinski zastitio citavu nasu porodicu, i od tad redovno i s ljubavlju prati nase zivote. Od momenta otkako smo ostvarili takav odnos, nasa porodica i svaki njen clan vidljivo napreduje u svakom smislu. Cesto sam slusala zalbe drugih na neke druge svestenike, kako su dozvolili da u njihovoj parohiji ljudi zive sa odredjenim problemima, kako nisu ulozili trunku snage i volje da im pomognu... ili kako daju savete u koje nisu ni najmanje upuceni. Verujem da treba uloziti malo poverenja u taj odnos, obracati se svoojim parohijskim svestenicima za mnoga pitajna koja nas muce. Mislim da je ozbiljan problem posmatrati svog parohisjkog svestenika kao coveka koji je tu samo za `tehnicka pitanja`, za svecenje vodice ili lomjenje kolaca. Moj prota je za mene covek u koga imam poverenja kao u svog oca, a taj odnos nije uslovljen time da se znamo dugo, da nam je on porodicni prijatelj i sl. On je nas PAROH, to je najveci uslov naseg poverenja. Sigurni smo da nije slucajno na tom mestu, i u praksi se to i potvrdilo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Заиста ми је жао што ова тема није имала одзив, како мирјана, оно пре свештеника, (осим о.Ивана) Можда је требала да има помпезни наслов: Јавите се људи, које ваш свештеник упропасти! Јавите се свештеници, којима ни 5 људи не долази у цркву, који иако не прочиташе више од лектире дискутују о догматима! Хајде да искористимо време Великог поста, да свако у своје огледало погледа, и нејасно да напишемо овде, када већ својим свештеницима то не говоримо... Хајде искористите време Великог поста, и све што вас тишти код Ваших парохијана, часни Оци, погледавши се прво у огледало, напишите овде... Љубав Његову умножимо, и искажимо је једни другима....сада и овде.... klapklap klapklap klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Хајде да искористимо време Великог поста, да свако у своје огледало погледа, и нејасно да напишемо овде, када већ својим свештеницима то не говоримо... Хајде искористите време Великог поста, и све што вас тишти код Ваших парохијана, часни Оци, погледавши се прво у огледало, напишите овде... Па баш због поста људи неће да причају да се не би неко наљутио. 0205_whistling БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Што се мене тиче ја могу рећи да сам задовољна својим свештеником. Ту је увијек кад ми треба помоћ, кад ми треба разговор. Не водим се слијепо за оним што он каже, нпр. скоро је рекао ја бих вам препоручио да не гледате тв, били бисте смиренији, знам ја да је он у праву, али то је просто немогуће. Ето ја и да га послушам, остали неће. Тако да се трудим да уважавам њега и његово мишљење, поготово кад се ради о питањима која се тичу мог духовног живота, али и живота моје породице. Што се тиче људи који нападају свештенике они углавном не знају ништа о вјери, и тако мисле да су у праву (говорим о онима које ја познајем). Ево нпр. једна моја пријатељица сматра да би црква требала да организује чување дјеце, и давање приватних часова дјеци из предмета који им не иду, да би привукли вјернике, онако како то раде у католицизму. Нисам хтјела да се расправљам да не би отишле у свађу, али нисам се могла начудити њеном размишљању. Такође имала сам прилике често да чујем како Владика Василије живи овако и онако, те вози се оваквим колима, те има вилу итд.итд. Све ово имају и неки други људи који би требали да воде овај народ у просперитет, а не у пропаст па ником ништа. Наш Владика је много учинио за народ, направио је много цркава, и заиста је изузетан и нормалан човјек с којим се увијек може лијепо попричати.Али, ето наш народ воли да млати празну сламу, већина нема никакве чињенице које говоре у прилог њиховој тврдњи, а ипак се тога тако чврсто држе. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 3, 2010 Пријави Подели Написано Март 3, 2010 Како мало заинтересованих за ову тему...страх, неискреност.....шта ли је? Хајде мало још да померимо.... Ваш парохијски свештеник: 1. Исповедате ли се код свог парохијског свештеника, ако не, зашто? 2. Освештање дома вашег Освећеном водом, ко чини, ваш парохијски свештеник или не? Ако не, зашто? 3. Ако се не исповедате код свог парохијског свештеника, не идете на Литургију у своју парохијску цркву, која су мерила за ваш избор? Када на ова питања искрено одговоримо, можда ћемо искрено одговорити и свом супругу/зи или деци... На пример, "Дете моје, ка Царству Небеском водиће се и онај, а и овај свештеник, али овај лепше пева/изгледа/има бољи фриз/ кул је/ ин је/ ........." Размишљајмо о томе, шта је тренутна сатисфакција, како је идентификујемо, и да ли исту деци имплицирамо, са императивним циљем, иако, можда и сами знамо, да ниво њихове перцепције није адекватан тако да едукација елоквентно харизматичног свештеника и није едукација, већ само наша лична фасцинација, која провоцира у нама нереализоване адолесцентске жеље, при томе не гарантујући не остварење истих, а камоли Есхатонску сигурност...... транслејшејн: Размишљајмо о томе, шта је тренутно задовољство, како га препознајемо, и да ли исто постављамо деци као заповест, са снагом наредбе, иако, можда и сами знамо, да они појма немају о чему говоримо, тако да учење речитог и симпатичног свештеника и није учење, већ само наше лично усхићење, које у нама буди неостварене дечије жеље, при томе не знајући ни да ли ћемо њих остварити, а камоли сигурност Пута у Царство Небеско... 0705_read "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 3, 2010 Мислим да је доста битно да покренемо разговор на ову тему. Сви знате да свако село, град има неке своје верске обичаје. Чак, на једној парохији која има више села или улица, обичаји се дијаметрално разликују. Постоје обичаји који имају своје утемељење у етосу Цркве, али постоје и они који немају ама баш ништа са Црквом. Питање је: Шта мислите, како један свештеник треба да се понаша када наиђе на обичаје који су потпуно у нескладу са црквеним етосом? Докле треба да снисходи, да ли треба да се мири са тим и не скреће пажњу о узалудности тих нецрквених обичаја? Највише обичаја, као и увек, има на сахранама мада не заостају пуно ни обичаји око крштења, венчања, парастоса... 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 3, 2010 Пријави Подели Написано Јул 3, 2010 Ја лично мислим да свештеници треба или чак мора да кажу народу о бесмислености таквих обичаја, да је све то пуко сујеверје, и да никоме није на корист, да је чак сујеверје нека врста греха, тј, да је у супротности са нашом вером. Свештеници би требало да у вези са тим едукују народ, да га просветле...Мислим да ако већ зову свештенике, људи им и верују, и да су они нека врста ауторитета коју ће свакако желети да послушају.Ето, то је моје скромно мишљење 29dz8zk ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 3, 2010 Пријави Подели Написано Јул 3, 2010 Мишљења сам, пре свега, да свако од Литургијски утемељених људи, без обзира на теолошку образованост, свој талант треба да дели тако, што ће свако своје рођаке и пријатеље упућивати да се саветују са својим парохијским свештеницима.Тако би се већ, мало отоплило срце, које ће стечену навику ставити пред преиспитивање. Свештеници би требали, а не сумњам нимало да и хоће, сваког наведеног који се одлучи да преиспита исправност своје стечене навике, прихватити таквог какав јесте, па са пуно љубави, стрпљења и мудрости, водити га из мочварне баре, ка бистром потоку. Мало-помало, зрнце по зрнце. Непливача прво научимо да плива, па тек касније уживамо и радујемо се и огромним таласима, којих се већина и даље боји... Знам да је то изузетно тешко, знам да ће у почетку снисходљивост добијати утакмицу над складом са Христовим учењем, али знам да је и сваки свештеник, НајРадоснији када му је црква крцата људима на Светој Литургији, односно да ће Христос Дати тим свештеницима све што им је потребно, док стрпљиво Буде Чекао, да се "залутала овца" врати.... Тешко јесте, али ни Он нам Није Рекао да ће бити лако.... 29dz8zk s.o.s. s.o.s. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јул 3, 2010 Пријави Подели Написано Јул 3, 2010 Smatram da zaista treba da reaguje cim uoci neki paganski obicaj,ali,opet,mislim da nasi svestenici vrlo dobro poznaju tvrdovratost naroda(velike vecine) i da zato ne reaguju,nadam se da se u sebi mole za ljude da ih Gospod prizove.Npr.,jedan nas svestenik je nakon opela rekao familiji da ne tuguje mnogo,jer nije zivot DANAS SI CVET,SUTRA UVELA RUZA,da ima neceg viseg,ali osoba koja je meni to prepricala je to toliko pogresno shvatila,da ja nisam znala kako da joj objasnim da je svestneik mislio sve najbolje,da se nije podmevao ili podrugivao,kako je ona to "ubrala".Nekad je bolje cutati,bas zbog takvih... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 3, 2010 Јадранка је ово добро приметила. Због црквене некултуре, ако смем тако да кажем, наш народ погрешно схвата беседе свештеника, његов труд да каже коју реч на опелима... и ова ујдурма око старог-новог служења је последица црквене и верске необразованости. Но, одмах се намеће питање: шта је последица верске некултуре? Многи обичаји су проистекли управо из одвојености свештеника и верника, па су тако људи посећању стварали обичаје које је данас врло тешко искоренити и ако немају никакву црквену основу. Мислим да те обичаје треба трансформисати а не искорењивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rada ex guscije pero Написано Јул 3, 2010 Пријави Подели Написано Јул 3, 2010 Mislim da narod uvijek treba u;iti kako je ispravno i po Istini,a kamoli kad ne[to radi pogre[no. Istna je kao zito,a yablude i lazi kao korov i da bi se sacuvalo zito korov se uvijek mora cupati i bacati. slavabogu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука