Jump to content

Созерцавање

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 20. 10. 2014. at 19:35, Гром рече

Столе брате, имам утисак да ниси читао тему од почетка и да си на пречац извео неке закључке. Ја сво време говорим да је Господ јасно рекао шта треба чинити и да чинећи то ми добијамо разузмевање духовних ствари, добијамо Божју светлост кроз откровења. Ја позивам људе да чине оно што је Господ говорио  да треба да се чини и објашњавам шта се заузврат добија од Бога.

Nije na prečac.

Ovakav tvoj stav mi liči na islam. Uzročno - posledične veze sa Bogom.

Nemam volje da se dalje upuštam u to samo ti skrećem pažnju kuda ideš. 

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2014. at 19:51, Столе рече

Nije na prečac.

Ovakav tvoj stav mi liči na islam. Uzročno - posledične veze sa Bogom.

Nemam volje da se dalje upuštam u to samo ti skrećem pažnju kuda ideš. 

Столе, мислим да би корисније било да пажљиво прочиташ оно што је брат Гром писао. Његов став нема никакве везе са исламом нити иде у неком погрешном правцу. Његов став, бар у ономе што је до сада написао овде, је најближи православном поимању вере од свих учесника теме. Човек, такорећи, једноставно разрађује тему о блаженствима (из беседе на гори) која се читају на почетку сваке литургије. Вероватно није случајно што је то на самом почетку. Без те науке мислим да није могуће појмити Бога нити ишта Божије па тако ни саму литургију. Он само истиче да ово претходи ономе.

Стога ми није јасно шта је ту погрешно и какве везе има са исламом, протестантизмом и осталим заблудама?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

И узе чашу и давши хвалу даде им говорећи: пијте из ње сви;

Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха. Матеј 25-26.28

Оно што је вино на овоме свету то је љубав у духовном свету. Љубав Божја ће се пролити за многе ради отпуштења греха.

Када верник из љубави према ближњима помогне некоме, да милостињу, одене голога, утеши жалосног. тада он у срцу осећа задовољтсво што је то учинио. целокупно биће му прожме осећај блаженства. А то је зато јер је се напио љубави, тог духовног вина.А зашто је Господ узео баш вино да укаже на љубав. Погледајмо какав је човек када се напије вина; све му је лепо, весео је, ништа му није прљаво и све му је чисто. Ничега га није стид. Е такав је и онај ко се напије љубави, тог духовног вина. Созерцавајући вино које је слика духовног вина, љубави, ми спознајемо каква је љубав.

Шта још каже господ за то духовно вино? Каже да је то Његова Крв. Значи љубав је Крв Божја и да ко не пије Крв Божју нема живот вечни и васкрсење: Погледајмо;

Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан:

Јер је тело моје право јело и крв моја право пиће.

Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему. Јев по Јовану 6.53-56

Хајде да созерцавамо које је то тело Божје које ако не једемо нећемо се спасти.

И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца. Јев по јовану 1.14

Шта нам Јован говори: Исус Христос је Реч Божија и Реч Божија је Христово тело.

Дакле: Христос нас позива да једемо његово тело, Реч Божију јер је то права храна , духовна храна. А знамо да је Св. Писмо Реч Божја и да је оно духовна храна коју нас Христос позива да једемо. Наш ум се храни пажњом и ако ми нашу пажњу посветимо читању Речи Божје ми се духовно хранимо. Господ нам скреће паћњу да је таква исхрана  услов спасења.

Шта каже господ: Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему.

Подели на овим сајтовима

On 21. 10. 2014. at 17:53, Гром рече

И узе чашу и давши хвалу даде им говорећи: пијте из ње сви;

Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха. Матеј 25-26.28

Оно што је вино на овоме свету то је љубав у духовном свету. Љубав Божја ће се пролити за многе ради отпуштења греха.

Када верник из љубави према ближњима помогне некоме, да милостињу, одене голога, утеши жалосног. тада он у срцу осећа задовољтсво што је то учинио. целокупно биће му прожме осећај блаженства. А то је зато јер је се напио љубави, тог духовног вина.А зашто је Господ узео баш вино да укаже на љубав. Погледајмо какав је човек када се напије вина; све му је лепо, весео је, ништа му није прљаво и све му је чисто. Ничега га није стид. Е такав је и онај ко се напије љубави, тог духовног вина. Созерцавајући вино које је слика духовног вина, љубави, ми спознајемо каква је љубав.

Шта још каже господ за то духовно вино? Каже да је то Његова Крв. Значи љубав је Крв Божја и да ко не пије Крв Божју нема живот вечни и васкрсење: Погледајмо;

Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан:

Јер је тело моје право јело и крв моја право пиће.

Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему. Јев по Јовану 6.53-56

Хајде да созерцавамо које је то тело Божје које ако не једемо нећемо се спасти.

И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца. Јев по јовану 1.14

Шта нам Јован говори: Исус Христос је Реч Божија и Реч Божија је Христово тело.

Дакле: Христос нас позива да једемо његово тело, Реч Божију јер је то права храна , духовна храна. А знамо да је Св. Писмо Реч Божја и да је оно духовна храна коју нас Христос позива да једемо. Наш ум се храни пажњом и ако ми нашу пажњу посветимо читању Речи Божје ми се духовно хранимо. Господ нам скреће паћњу да је таква исхрана  услов спасења.

Шта каже господ: Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему.

Прочитај мало о Евхаристији.

Молим те без писања којекаквих ствари. ово је првенствено Православни форум.

• Волим 1

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

On 21. 10. 2014. at 17:53, Гром рече
Дакле: Христос нас позива да једемо његово тело, Реч Божију јер је то права храна , духовна храна. А знамо да је Св. Писмо Реч Божја и да је оно духовна храна коју нас Христос позива да једемо. Наш ум се храни пажњом и ако ми нашу пажњу посветимо читању Речи Божје ми се духовно хранимо. Господ нам скреће паћњу да је таква исхрана услов спасења.

Brate, sta si ovo napisao? Kakvo ti je ovo tumacenje, jesi li uopste citao sta Oci govore o sv. Pricescu?

I uopste uzev - jesi li se nekad pricescivao na Liturgiji?

Kad nas Hristos poziva da se pricescujemo Njegovim Telom i Krvlju, to znaci bas to, a ne neke tamo alegorije, kako ti ovde kazes.

Ne znam sta si tacno hteo ovom temom, ali se vec ovde vidi da si prilicno odlutao...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 21. 10. 2014. at 19:03, obi-wan рече

Brate, sta si ovo napisao? Kakvo ti je ovo tumacenje, jesi li uopste citao sta Oci govore o sv. Pricescu?

I uopste uzev - jesi li se nekad pricescivao na Liturgiji?

Kad nas Hristos poziva da se pricescujemo Njegovim Telom i Krvlju, to znaci bas to, a ne neke tamo alegorije, kako ti ovde kazes.

Ne znam sta si tacno hteo ovom temom, ali se vec ovde vidi da si prilicno odlutao...

Па добро, шта сад, хоћемо ли предањем да укинемо Реч Божију.

Светац се постаје кад неко чини Божију вољу а не тако што је био одвише паметан. Чинили су добра дела и постали Свеци, какву гаранцију имамо да је све што су написали тачно. Друго многа су тумачења светоотачког предања па се и православни богослови гложе око тога ко је у праву и чије је тумачење право. Ни ту нема јединственог мишљења. По чијем православном тумачењу ћете да ме казните: по свом или по тумачењу овога што је истину нашао у пиву. :)

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да је брат Гром једноставно хтео да каже да ономе ко не прими истинску крв Господњу (љубав) и тело Господње (његове речи, поуке и заповести) не помаже што ће се причестити на литургији. Тиме нико не оповргава да се вино и хлеб преображавају у крв и тело господње. Али као што ће Христос бити судија свима и једни ће се наћи оправдани а други осуђени, тако је и свето причешће једнима на спасење а другима на осуду.

Подели на овим сајтовима

On 21. 10. 2014. at 19:24, Гром рече

Светац се постаје кад неко чини Божију вољу а не тако што је био одвише паметан. Чинили су добра дела и постали Свеци, какву гаранцију имамо да је све што су написали тачно. Друго многа су тумачења светоотачког предања па се и православни богослови гложе око тога ко је у праву и чије је тумачење право. Ни ту нема јединственог мишљења. По чијем православном тумачењу ћете да ме казните: по свом или по тумачењу овога што је истину нашао у пиву. :)

Odgovori mi na pitanja, pa da pricamo dalje. Nema potrebe da se segacis sa ovako slozenom temom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, Predanje Crkve je upravo nastavak Reci Bozije, dozivljena i zivotom potvrdjena Rec. Samo tako se i prepoznaje kao autenticno Predanje (dakle, uporedjivanjem uskladjenosti Predanja i Pisma), i samo tako znamo i jasno razlikujemo pokusaje kad neko pod Predanjem pokusava da podmetne nesto sto je nepravoslavno i necrkveno.

Eto i to da znas.

Подели на овим сајтовима

Crkva nije samo pismo niti samo predaje, već sve zajedno, a pravoslavni su oni koji se kao takvi indetifikuju u Evharistiji.

Što se tiče dobrih dela i svetitelja, ne znam iz kog ugla to da tumačim.

Подели на овим сајтовима

On 21. 10. 2014. at 19:46, Suncokret54 рече

...говориш о обрнутом процесу, у Причешћу је сам Исус Христос... ко ће достићи оно што си навео без Њега... :)

За себе знам да увек рађе боравим са људима који живе "јеванђељски" а можда и не иду у цркву и не причешћују се (бар не често) него са онима који "не излазе из храма" и причешћују се често а не живе јеванђељски. Код ових других највише ми сметају илити највише ме се додирују они који су оговарачи, сплеткароши, подсмевачи, завидљивци, једном речју празни од љубави према ближњем. За мене православно Хришћанство није толико ни Свето Писмо, ни предање, нити литургија, колико је живот по једном и другом и трећем.

Ти сад сам процени.

Подели на овим сајтовима

Мени је очигледно да се нема воље за разумевањем онога што пишем. Веру која не проверава оно у шта верује зову слепа вера. Ми верујемо предању, верујемо Св. Писму и ништа не проверавамо. Чак и не чинимо оно што је Христос говорио да треба. Верујемо да тако треба али не чинимо.Тако је и Павле радио, верујући предању прогонио је хришћане као јерес иако стари завет говори о доласку месије он га није препознао јер је веровао предању и ономе шта свештенство говори. И Апостоли су веровали предању али су препознали месију. слушали су и у својим размишљањима проверавали је ли то можда Он. Нису слепо веровали свештенству. Знамо да се верује да је нешто овако или онако док се не проба а кад се проба онда знамо је ли стварно тако. И Јевреји су слепо веровали да их жртве очишћују иако им пророци говорише да Бог не мари за њихове жртве већ да тражи милостињу, љубав према ближњима итд.

Зар је могуће да вам није стало до спасења и да вас није брига јесте ли стварно у праву. Није ли старозаветно свештенство исто тако поступало.

Очигледно је да ја вама не могу да докажем ово што причам тако да је узалудно да одговарам на питања која постављате. Начин на који су постављена питања ми говори да је то изалудан посао и да се нема воље за разумевањем овога что пишем. Видим да сте се намерачили, па радите како вам воља. 

Нека нам Бог опрости наше грехе!

Подели на овим сајтовима

On 22. 10. 2014. at 13:55, Гром рече

Мени је очигледно да се нема воље за разумевањем онога што пишем. Веру која не проверава оно у шта верује зову слепа вера. Ми верујемо предању, верујемо Св. Писму и ништа не проверавамо. Чак и не чинимо оно што је Христос говорио да треба. Верујемо да тако треба али не чинимо.Тако је и Павле радио, верујући предању прогонио је хришћане као јерес иако стари завет говори о доласку месије он га није препознао јер је веровао предању и ономе шта свештенство говори. И Апостоли су веровали предању али су препознали месију. слушали су и у својим размишљањима проверавали је ли то можда Он. Нису слепо веровали свештенству. Знамо да се верује да је нешто овако или онако док се не проба а кад се проба онда знамо је ли стварно тако. И Јевреји су слепо веровали да их жртве очишћују иако им пророци говорише да Бог не мари за њихове жртве већ да тражи милостињу, љубав према ближњима итд.

Зар је могуће да вам није стало до спасења и да вас није брига јесте ли стварно у праву. Није ли старозаветно свештенство исто тако поступало.

Очигледно је да ја вама не могу да докажем ово што причам тако да је узалудно да одговарам на питања која постављате. Начин на који су постављена питања ми говори да је то изалудан посао и да се нема воље за разумевањем овога что пишем. Видим да сте се намерачили, па радите како вам воља. 

Нека нам Бог опрости наше грехе!

Па колико видим ти си тај који слепо верује, пошто ниси проверио ништа од онога што смо ти рекли. Тераш своју политику, која нема ничег заједничког са оним што "проповедаш".

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

On 22. 10. 2014. at 14:03, verum est in beer рече

Па колико видим ти си тај који слепо верује, пошто ниси проверио ништа од онога што смо ти рекли. Тераш своју политику, која нема ничег заједничког са оним што "проповедаш".

Како бих могао да причам шта се добија кад се чини оно што је господ говорио ако и сам нисам чинио тако. Како бих знао даје љубав Божија духовно вино ако га нисам пио чинећи добро и љубав према ближњима. Лудост је да се хвалим својим делима јер добијајући славу пред људима губим славу пред Богом.

А то си могао и сам да изведеш закљушак без да ме тераш да чиним лудост хвалећи се безбожно својим добрим делима.

Подели на овим сајтовима

On 22. 10. 2014. at 14:30, Гром рече

Како бих могао да причам шта се добија кад се чини оно што је господ говорио ако и сам нисам чинио тако. Како бих знао даје љубав Божија духовно вино ако га нисам пио чинећи добро и љубав према ближњима. Лудост је да се хвалим својим делима јер добијајући славу пред људима губим славу пред Богом.

А то си могао и сам да изведеш закљушак без да ме тераш да чиним лудост хвалећи се безбожно свјим добрим делима.

Ма јок, не причам о томе.

Ето неспоразума и сада си морао да се похвалиш због мене.

Једно причаш, друго "проповедаш".

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...