Jump to content

Теологија Митрополита пергамског Јована (Зизијуласа)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Ekumenizam-Patrijarh Vartolomej i Papa Benedikt Citaju zajedno Simvol Vere

ево овде Папа исповеда без додатка "и од Сина...". Ипак се дешавају веома битне промене у римокатоличкој свести. Ово је огроман напредак.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 459
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

зар цариградско-никејски Символ Вере не исповедамо и римокатолици и православци?

ne ispovijedamo...za rimokatolike Duh Sveti ishodi od Sina!

:bla:

Naравно да исповедамо.

Тј. ако га Папа Римски исповеда, онда га исповеда и цела Римокатоличка Црква:

http://youtu.be/RoWXxlrObpA

зар цариградско-никејски Символ Вере не исповедамо и римокатолици и православци?

:)

Naравно да исповедамо.

Тј. ако га Папа Римски исповеда, онда га исповеда и цела Римокатоличка Црква:

http://youtu.be/RoWXxlrObpA

ma sta me bijes :( vazi,lijepo je cuti ekstra ne bavim se njima puno,a uvjek prvo osudim,za svaki slucaj 4chsmu1

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Ekumenizam-Patrijarh Vartolomej i Papa Benedikt Citaju zajedno Simvol Vere

ево овде Папа исповеда без додатка "и од Сина...". Ипак се дешавају веома битне промене у римокатоличкој свести. Ово је огроман напредак.

Било би добро али...

Папа римски говори никео-цариградски символ вере без и са додатком Filioque.

То је последица тога да је унијатима признато да не морају да исповедају додатак Filioque већ су задржали никео-цариградски символ. Они (католици) сматрају да је небитно како се каже, са или без Filioque - мада Filioque сматрају исправнијим, без Filioque по њима је исправно али недоречено. Није им битно како верују, говоре - са или без Filioque - док су и јединству са папом, јер је по њима папа гарант јединства цркве.  7896634

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=8673.msg454705#msg454705 date=1306953620]

Слажем се са митрополитом уколико све ово што је навео остаје само на дијалогу. А дијалог није исто као заједниче молитве, заједничка Богослужења...

Rimokatolička crkva ima blagodat i apostolsko prejemvstvo.Vernik u rimokatoličkoj crkvi je spašen kao i vernik u pravoslavnoj crkvi.Mislite da Hristos ne odgovara na molitve rimokatolika onda grešite.Mislite da pravoslavna crkva ima tapiju na Hrista.Ne ti Hriste nemožeš izaći van granica naše crkve,mi smo pravoslavni,posebno SPC i Duh Sveti nema šta da traži van pravoslavlja.To je uskogrudo i mizerno shvatanje granica crkve Bog nije vezan kanonima koje su napisali neki kaludjeri za neko vreme sa nekim ciljem i sada Bog robuje njima.Bilo liturgija bilo  misa Bogu je sve jedno ako hoće da te spase spašen si.To ljudi  hoće da uslovljavaju Boga.

Nemoj da si previše romantičan Admirale.Rimokatolici samo svojim ispovijedanjem Verujem ispadaju iz okvira onih dogmatskih istina koje je vremenom uokvirlia jedna sveta i apostolska crkva,kroz vaseljenske sabore.Da ne pričamo kako oni Majku Božiju slave više nego što treba i gomilu nekih drugih stvari.

Filoque - и од Сина.

За римокатоличку цркву Дух Свети исходи од Оца и Сина (погрешно си написала па се може схватити као да кажеш да Дух Свети исходи само од Сина).

Исповедање праве вере Светог Марка Ефеског на сабору са латинима у Фиренци:

http://www.spc-osnabrueck.de/bogoslovlje/Ispovedanje-prave-vere.pdf

Подели на овим сајтовима

Rimokatolička crkva ima blagodat i apostolsko prejemvstvo.Vernik u rimokatoličkoj crkvi je spašen kao i vernik u pravoslavnoj crkvi.Mislite da Hristos ne odgovara na molitve rimokatolika onda grešite.Mislite da pravoslavna crkva ima tapiju na Hrista.Ne ti Hriste nemožeš izaći van granica naše crkve,mi smo pravoslavni,posebno SPC i Duh Sveti nema šta da traži van pravoslavlja.To je uskogrudo i mizerno shvatanje granica crkve Bog nije vezan kanonima koje su napisali neki kaludjeri za neko vreme sa nekim ciljem i sada Bog robuje njima.Bilo liturgija bilo  misa Bogu je sve jedno ako hoće da te spase spašen si.To ljudi  hoće da uslovljavaju Boga.

Не замерите мојој маленкости, осврнуо бих се на овај коментар у циљу развијања аргументованог дијалога.

Прво: Постоји очита разлика између Римокатоличког вероисповедања и Православног (мислим на целокупно учење, теологију и праксу). Чињеница је да су те разлике биле узрок многих ратова, насилних покрштавања - унијаћења и сл... Сада их маргинализовати, сматрати минорними и небитним је само или не познавање дубине, суштине и историје те проблематике или намерно избегавање и пренебрегавање историјских чињеница тј. чињеничног стања.

Неопходно је ради сагледања и разматрања ове теме да се сви сложимо око термина ЦРКВА. Шта је то Црква и које су њене границе? Многе су дефиниције дате у досадашња два миленијума Хришћанства. Ограничимо се на Новозаветни појам истините Цркве Христове. Црква је "стуб и тврђава истине" (1. Тим. 3,16), заједница освећених крвљу Христовом (Јевр 12, 22-24.), заједница оних који ходе Путем спасења, подвигом (Лк 16, 16) трпљењем (Лк 21, 19) и сваком врлином, просветљени Духом Светим творе вољу Божију и тиме се спасавају. Као бого-човечански организам и заједница, Црква има своје учење, догмате и каноне, као смернице и путоказе спасења. Суочена са многим лажима кроз историју Црква је као стуб и тврђава истине учењем својим одвојила истину Христову од лажи, светло од таме, смернице ка Животу од странпутица смрти. Тако је настало комплексно Црквено предање које има свој извор, ток и циљ. Извор у Истини Јеванђеља, свој ток и развиће кроз историју и есхатолошки циљ спасење душа људских.

Ако и ми и Римокатолици исповедамо у Символу вере да постоји ЈЕДНА СВЕТА САБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА  - одатле могу да произађу два закључка: или једна од ових конфесија није истинска Црква (она која човеку пружа благодат и показује Пут спасења, или смо ми уствари сви једна Црква Христова (ако јесмо због чега постоје ови векови раздора и крви и зашто немамо богослужбено међуопштење, интеркомунију- тј. бар до сад нисмо имали.). Између осталог, уз све дужно поштовање брате АДМИРАЛ-е откуда ти знаш да Римокатолици имају благодат? (за прејемство се може условно рећи да имају у смислу континуитета рукополагања али не и целокупног исповедања Православља). Мало ћу искарикирати ситуацију која произилази из ове изјаве, не замерите ми. Ако то вероисповедање и сва различитост не значи у суштини ништа, онда и протестанти и адвентисти и јеховини сведоци имају благодат, Бог све воли сви се спасавају, истина је релативна ствар; што даље имплицира да је у правом - апсолутном смислу ни нема?! Сви путеви воде спасењу. Дух Свети исходи од Оца, а може и од Сина, ма нема везе? Богородица је безгрешно зачета или није, а  можда и није Богородица, ма нема везе, благодат се свакако свеизобилно излива на све - без обзира на наше вероисповедање...неће бити брате!

Друго: Верник није ни у једној Цркви (у ширем смисли те речи - Црква је у сваком случају једна јел'?) СПАШЕН, он се спасава, а може и да се не спасе - не дај Боже ником. Бог одговара на молитве свих оних који му се моле у Духу и истини (Јн. 4,23). То да Православна Црква има тапију на Христа (са посебним освртом на СПЦ), као и да неко Бога ограничава канонима то нико здраве памети не тврди јер се и само Писмо томе супроти, Дух дише где хоће (Јн 3,8) ... Да су каноне написали неки калуђери (Свети оци и учитељи: Василије Велики, Григорије Богослов, Јован Златоусти...),  за неко време са неким циљем и да Бог робује њима ?! То опет ти сам тврдиш АДМИРАЛ-е, не познавајући исте, нити разумевајући њихову суштину нити разликујући их од вечних истина које су уобличиле Православно испеведање вере и догме.

Литургија или Миса...ипак бирам Литургију - није свеједно t4431

И на крају, Бог хоће да се сви спасу и дођу до познања истине (Тим. 2,4.), али нажалост ''Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима'' (Мат. 7,21). ''Ко ће се спасти не знам и ко се неће спасти не знам - али сам убеђен да ће тамо бити великих изненађења'' Блаженопочивши еп. Данило.

Нека би добри Господ Бог дао да сви људи спознају светлост јеванђелске Истине; и да држећи и творећи заповести Његове задобију спасење душа својих. Амин

''Ко ће се спасти не знам, и ко се неће спасти не знам; али сам убеђен да ће тамо бити великих изненађења...''. Блаженопочивши еп. Данило

Подели на овим сајтовима

са свим тим феноменима данашњице православна Црква мора водити стваралачки дијалог иначе ће остати негде у прикрајку историје, претвориће се у неку врсту секте, а у том случају, као и све секте, немајући шта да пружи савременом човеку, једноставно ће се угасити

Није ми јасно шта уважени митрополит подразумева под "сектом". Не видим зашто би Црква била секта ако није у дијалогу "са феноменима данашњице". Да се разумемо, не сматрам да дијалог не треба водити, али не видим да одсуство дијалога чини Цркву сектом, и да ће се као таква "угасити".

Подели на овим сајтовима

То што ти говориш нема везе са изразом "секта", који користи митрополит.

Митрополит каже да Православна Црква мора да води дијалог са другим хришћанима, другим религијама, савременим философским учењима...јер ће се у супротном постати секта и угасиће се (!).

Не видим ни зашто би била секта ако то не чини, ни зашто би се угасила.

Секта је издвојена група људи која следи свог оснивача, некаквог верског вођу, чије учење се разликује од изворног учења Цркве (или некакве религије).

Подели на овим сајтовима

Rimokatolička crkva ima blagodat i apostolsko prejemvstvo.Vernik u rimokatoličkoj crkvi je spašen kao i vernik u pravoslavnoj crkvi.Mislite da Hristos ne odgovara na molitve rimokatolika onda grešite.Mislite da pravoslavna crkva ima tapiju na Hrista.Ne ti Hriste nemožeš izaći van granica naše crkve,mi smo pravoslavni,posebno SPC i Duh Sveti nema šta da traži van pravoslavlja.To je uskogrudo i mizerno shvatanje granica crkve Bog nije vezan kanonima koje su napisali neki kaludjeri za neko vreme sa nekim ciljem i sada Bog robuje njima.Bilo liturgija bilo  misa Bogu je sve jedno ako hoće da te spase spašen si.To ljudi  hoće da uslovljavaju Boga.

Не замерите мојој маленкости, осврнуо бих се на овај коментар у циљу развијања аргументованог дијалога.

Прво: Постоји очита разлика између Римокатоличког вероисповедања и Православног (мислим на целокупно учење, теологију и праксу). Чињеница је да су те разлике биле узрок многих ратова, насилних покрштавања - унијаћења и сл... Сада их маргинализовати, сматрати минорними и небитним је само или не познавање дубине, суштине и историје те проблематике или намерно избегавање и пренебрегавање историјских чињеница тј. чињеничног стања.

Неопходно је ради сагледања и разматрања ове теме да се сви сложимо око термина ЦРКВА. Шта је то Црква и које су њене границе? Многе су дефиниције дате у досадашња два миленијума Хришћанства. Ограничимо се на Новозаветни појам истините Цркве Христове. Црква је "стуб и тврђава истине" (1. Тим. 3,16), заједница освећених крвљу Христовом (Јевр 12, 22-24.), заједница оних који ходе Путем спасења, подвигом (Лк 16, 16) трпљењем (Лк 21, 19) и сваком врлином, просветљени Духом Светим творе вољу Божију и тиме се спасавају. Као бого-човечански организам и заједница, Црква има своје учење, догмате и каноне, као смернице и путоказе спасења. Суочена са многим лажима кроз историју Црква је као стуб и тврђава истине учењем својим одвојила истину Христову од лажи, светло од таме, смернице ка Животу од странпутица смрти. Тако је настало комплексно Црквено предање које има свој извор, ток и циљ. Извор у Истини Јеванђеља, свој ток и развиће кроз историју и есхатолошки циљ спасење душа људских.

Ако и ми и Римокатолици исповедамо у Символу вере да постоји ЈЕДНА СВЕТА САБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА  - одатле могу да произађу два закључка: или једна од ових конфесија није истинска Црква (она која човеку пружа благодат и показује Пут спасења, или смо ми уствари сви једна Црква Христова (ако јесмо због чега постоје ови векови раздора и крви и зашто немамо богослужбено међуопштење, интеркомунију- тј. бар до сад нисмо имали.). Између осталог, уз све дужно поштовање брате АДМИРАЛ-е откуда ти знаш да Римокатолици имају благодат? (за прејемство се може условно рећи да имају у смислу континуитета рукополагања али не и целокупног исповедања Православља). Мало ћу искарикирати ситуацију која произилази из ове изјаве, не замерите ми. Ако то вероисповедање и сва различитост не значи у суштини ништа, онда и протестанти и адвентисти и јеховини сведоци имају благодат, Бог све воли сви се спасавају, истина је релативна ствар; што даље имплицира да је у правом - апсолутном смислу ни нема?! Сви путеви воде спасењу. Дух Свети исходи од Оца, а може и од Сина, ма нема везе? Богородица је безгрешно зачета или није, а  можда и није Богородица, ма нема везе, благодат се свакако свеизобилно излива на све - без обзира на наше вероисповедање...неће бити брате!

Друго: Верник није ни у једној Цркви (у ширем смисли те речи - Црква је у сваком случају једна јел'?) СПАШЕН, он се спасава, а може и да се не спасе - не дај Боже ником. Бог одговара на молитве свих оних који му се моле у Духу и истини (Јн. 4,23). То да Православна Црква има тапију на Христа (са посебним освртом на СПЦ), као и да неко Бога ограничава канонима то нико здраве памети не тврди јер се и само Писмо томе супроти, Дух дише где хоће (Јн 3,8) ... Да су каноне написали неки калуђери (Свети оци и учитељи: Василије Велики, Григорије Богослов, Јован Златоусти...),  за неко време са неким циљем и да Бог робује њима ?! То опет ти сам тврдиш АДМИРАЛ-е, не познавајући исте, нити разумевајући њихову суштину нити разликујући их од вечних истина које су уобличиле Православно испеведање вере и догме.

Литургија или Миса...ипак бирам Литургију - није свеједно :)

И на крају, Бог хоће да се сви спасу и дођу до познања истине (Тим. 2,4.), али нажалост ''Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима'' (Мат. 7,21). ''Ко ће се спасти не знам и ко се неће спасти не знам - али сам убеђен да ће тамо бити великих изненађења'' Блаженопочивши еп. Данило.

Нека би добри Господ Бог дао да сви људи спознају светлост јеванђелске Истине; и да држећи и творећи заповести Његове задобију спасење душа својих. Амин

dada facenew22222222 facenew22222222

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

То што ти говориш нема везе са изразом "секта", који користи митрополит.

Митрополит каже да Православна Црква мора да води дијалог са другим хришћанима, другим религијама, савременим философским учењима...јер ће се у супротном постати секта и угасиће се (!).

Не видим ни зашто би била секта ако то не чини, ни зашто би се угасила.

Секта је издвојена група људи која следи свог оснивача, некаквог верског вођу, чије учење се разликује од изворног учења Цркве (или некакве религије).

A kako bi vi preveli druge u pravoslavlje ako ne razgovarate s njima?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Нисам рекао да не треба разговарати. Питао сам зашто би Црква постала секта ако не води дијалог са свима њима и зашто би се угасила ако не води дијалог са поменутима. Да ли то значи нпр. да ако Црква не води дијалог са муслиманима или са припадницима Њу ејџа - постаје секта која ће се, зато што не дијалогизира са њима, угасити?

Уосталом, да ли је кроз историју Црква увек водила дијалог са "феноменима свог времена"? Некад јесте, али кроз дуге временске периоде и није. Колико се сећам, није водила у Средњем веку (а ни касније, у Новом веку) дијалог ни са муслиманима, ни са римокатолицима, нити у Новом веку са протестантима (осим нешто мало цариградски патријарх Јеремија)  ни нпр. са француским просветитељима итд. Па да ли се угасила због тога, или је постала секта?

Подели на овим сајтовима

СПЦ може опстати само таква каква је била 20век.а све секте нека се угледају на њу и нека се врате у окриље Свете саборне и апостолске цркве,јер је Св.Апостол Павле рекао....један је Бог,једна је вјера,и једно крштење,значи нема више других цркава као што ви тврдите,него су то секте,и отпадници од Апостолске цркве...Администраторе,врло добро знам шта је Екуменизам,и зашто сам споменуо екумену!!!

Подели на овим сајтовима

Јако лепо написано Брате Џавер,али слабо допире људима до мозга.Окани те се ви превођења римокатолика у православље то је велика замка,има јако много православних који за БОГА и ЦРКВУ незнају,сваку залуталу овцу из свога стада ваља вратити у тор.

Подели на овим сајтовима

Evo,kad smo se vec dotakli ove teme  7896634,da dam neki svoj komentar.

Ja npr.,ne vidim bas neki razlog zasto je uopste doslo do raskola.Kao glavni argument uvek se poteze filioque.Medjutim,filioque koliko se ja secam,postoji jos od 5.veka,i Crkvama nije nista smetalo da budu u evharistijskom jedinstvu.Zbog toga mislim(ne kazem da sam 100% u pravu jer se nisam detaljnije time bavio) da je u celoj toj prici o raskolu,veliku ulogu odigrala politika Vizantije i Rima,koji su vec odavno bilo sukobljeni po pitanju toga,ko je jedini legitimni naslednik Rimskog carstva.

Na kraju krajeva,filioque se moze tumaciti na mnogo nacina,tako da uopste ne bude u suprotnosti sa ucenjem otaca Istoka.Jedno objasnjenje je izneo i Zizjulas,pozivajuci se na svetog Grigorija,koji daje posrednu ulogu Sinu u ishodjenju Duha.Grigorije takav stav zastupa na osnovu cinjenice da su Bozanska Lica neodvojiva.Stoga,delovanje jednog Lica ne predstavlja iskljucivo Njegovu aktivnost,jer Ipostasi Svete Trojice, imaju zajednicke energije.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...