Jump to content

Зашто је девственост толико битна - теолошко тумачење

Оцени ову тему

Препоручена порука

али анђели - могу ли стварати? Ми ипак можемо захваљујући полности (овде мислим на друго словесно биће, не знам коме је дат такав дар)

Може бити да анђелима то и није потребно јер сву своју енергију усмеравају на служење и узрастање у Богу Који по свом Промислу ствара.

Девственици (у пуном смислу те речи) поступају на анђелски начин и на тај начин будуће Царство чине већ делимично присутним.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Код мушкараца је то природно удешено процесом који неки називају истечење или полуција. Не знам како жене излазе на крај с тим.

Nemoj da me vućeš za jezik, ipak je ovo fin forum :D

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Nemoj da me vućeš za jezik, ipak je ovo fin forum :D

"Читајте Вука децо"

275. КАКО КО МОЖЕ

Цепам само цитате, ћирилицом!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

U sustini, i jedan i drugi put vodi ka Bogu. Bracni put preko zajednica muza i zene - Grigorije Niski ovde govori o jednom bicu, o njegovoj prirodi koja ima dve razlicitosti, a koja daje jednu celinu - coveka. Kroz tu zajednicu koju on/ona liconosno dozivljava ima zajednicu sa Bogom, jer se ona ostvaruje kroz Hrista / ipostas (licnost), a ne kroz monarhizam - jednu sustinu Boga. Da bi monah svoj odnos gradio kroz podvig, u licnom odnosu ne sa drugim, vec direktno sa Hristom. I u prvom i drugom slucaju covek - ljudska priroda tezi kao Bogu, jedna preko njene polne razlicitosti koja daje jednu celinu jednog bica, dok druga takodje pristupa kroz ljudsku prirodu ali ne kao njenu razlicitost vec kao njenu celovitost i razlicitost u odnosu na nebeski svet.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Како то да Адаму није било довољно гледање Божјег лица него му је требала жена? Није ли то на неки начин већ зачетак одвајања од Бога?

Како!? Ако желиш да објасниш? 

Подели на овим сајтовима

Како!? Ако желиш да објасниш? 

Питам се да ли је човек имао пол одувек или тек "узимањем" ребра постају мушко и женско и да ли је то изворно била Адамова воља или Божје промишљање? Ако уопште било где има речи о томе а да ја не знам... Ако нема мора бити да није ни важно.

Подели на овим сајтовима

и да ли је то изворно била Адамова воља

Па наравно да није... Таман посла!

Подели на овим сајтовима

Теолошке одговоре?

Ако се овај израз не сведе само на његово сексуално обележје, а то се погрешно веома често чини, чистота се разуме као позитивна супротност празнини. Тачан и потпун превод грчког израза софросини и црквенословенског целомудрије требало би да буде “чистота умовања.” Лењост је, пре свега, расипање, траћење, распусност – скрханост наше визије и енергије, неспособност да сагледамо целину. Супротност лености је целовитост. Ако обично под чистотом замишљамо врлину супротну сексуалној распусности то је због тога што се слаби карактер нашег постојања нигде боље не пројављује него у сексуалној пожуди – отуђењу тела од живота и контроле духа. Христос је у нама обновио целовитост, у нама је успоставио истинито мерило вредности и поново нас вратио Богу.

(протојереј Александар Шмеман)

:351780:

Подели на овим сајтовима

Целомудрије није уопште телесна категорија, већ треба да буде особина душе. Још боља реч је смиреномудрије. Из тог наравно происходи и телесна чистота.. Може човек да буде сам, да чува телесну чистоту, а у исто време душом и умом да буде највећи блудник.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Evo u  knjizi oca Tadeja ovako na tu temu pise: " Mi smo svi, duhovno gledano, Bozija deca, pa kad pre braka devojka ima polne odnose sa svojim mladicem to je kao da je imala odnos sa bratom. Polni odnosi su dozvoljeni samo u braku, kada se mladic i devojka u crkvi vencaju. Tada Gospod skida zabranu i sve biva blagosloveno."  Tako da bi ovo moglo biti jedan od razloga zasto je devstvenost bitna sa duhovne tacke gledista.  :)

Подели на овим сајтовима

Evo u  knjizi oca Tadeja ovako na tu temu pise: " Mi smo svi, duhovno gledano, Bozija deca, pa kad pre braka devojka ima polne odnose sa svojim mladicem to je kao da je imala odnos sa bratom. Polni odnosi su dozvoljeni samo u braku, kada se mladic i devojka u crkvi vencaju. Tada Gospod skida zabranu i sve biva blagosloveno."  Tako da bi ovo moglo biti jedan od razloga zasto je devstvenost bitna sa duhovne tacke gledista.  :)

isti otac Tadej je rekao" Čim su se sjedinili , Bog ih je venčao " :)

Подели на овим сајтовима

Питам се да ли је човек имао пол одувек или тек "узимањем" ребра постају мушко и женско и да ли је то изворно била Адамова воља или Божје промишљање? Ако уопште било где има речи о томе а да ја не знам...

Помаже Бог..ево и ја мало да се прикључим ако је могуће...Конкретно на ово ваше питање давно сам читао објашњење да је Адам постао мушко тек онога тренутка кад му је узето ребро, јер чак и да је имао  примарне полне карактеристике (полни орган пре свега), он није имао у односу на кога да буде мушкарац...

Мада је мени по свему најбоље питање - Чему друга половина ако је Адам већ гледао лице Божије?

Подели на овим сајтовима

и да ли је то изворно била Адамова воља

Па наравно да није... Таман посла!

Подели на овим сајтовима

КРАСОТА ДЕВСТВЕНОСТИ О девствености нас поучавају четворица највећих богослова Цркве Христове. http://www.tradicion...кли_89?s=2&pg=7

Купих књигу данас. Нажалост, нема неких специфичних теолошких аргумената, у центру пажње су поуке - духовно руковођење итсл.

Могу издвојити неколико цитата:

,,Девственост је особина својствена Божанској и бестелесној природи''.

,,Сила девствености (...) представља као неку свезу у човековом усвајању Бога, приводећи својим посредништвом у сагласност природе које су толико удаљене једна од друге''.

Св.Григорије Ниски

,,Прва девственица је чиста Тројица''.

Св.Григорије Богослов

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...