Гости Guest Написано Новембар 12, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 12, 2012 Чаробне јесени у Јапану Иља Мусулин, дописник РТС-а из Токија Обичај посматрања јесењег лишћа дубоко је уткан у ткиво јапанске културе, па поред богатог песничког корпуса на ту тему, постоји и хиљаде публикација као што су збирке уметничких фотографија и туристички водичи који представљају шуме, храмове и паркове са најлепшим листопадним дрвећем. Свеже али сунчано време, са пуно светлих и прозрачних дана, од којих по неки буде топао као у рано пролеће, карактеристично је за новембар у средишњем делу Јапана, земљи која се простире Пацифичким океаном у смеру север-југ у дужини од око 3.500 километара. У јесен, нарочито у новембру, паркови, храмови и универзитетски кампуси у јапанским градовима заблистају, а ободи планина, брда и долине се упале, те неколико недеља пламте у свим нијансама жуте и црвене боје захваљујући богатом плашту шареног јесењег лишћа. Тада се стотине хиљаде Јапанаца запуте у обилазак паркова и храмова, викенд излете у шуме и планине, на путовања у топла планинска купатила са циљем да уживају у ватреној лепези јесењег лишћа и учине нешто добро за своје здравље. Обичај да се у природу изађе управо ради посматрања јесењег лишћа потиче из раног средњег века када су јапански дворјани ишли у планине и брда у околини тадашње престонице Кјото да би опевали лепоту али и пролазност тог лишћа, упоређујући их често са карактером љубави и људског живота уопште. Јапан је вероватно у свету јединствен по томе што се у метеоролошким прогнозама поред информација о температури, ветру, падавинама или висини таласа на мору, дају и обавештења о томе кад и у којем делу земље је поцрвенело лишће, односно, где и у којој мери цвета пролећни бехар. Сваке године талас црвеног јесењег лишћа формира се крајем септембра на северном острву Хокаидо, које готово дотиче Камчатку, и потом се током наредна два месеца лагано помера ка југу. Обичај посматрања јесењег лишћа и шире, блиског праћења вегетативних промена у природи, дубоко је уткан у ткиво јапанске културе и друштва, па поред богатог песничког корпуса на ту тему, постоји и хиљаде публикација као што су збирке уметничких фотографија и туристички водичи који представљају шуме, храмове и паркове са најлепшим листопадним дрвећем. Јапански свештеници и хортикултуристи са пажњом бирају и распоређују одређене врсте дрвећа као што су јавор или храст, те их комбинују са маховином и другим биљем, како би у јесен постигли посебан естетски угођај. Јесење лишће се чак користи и као украс при аранжирању јела у неким ресторанима традиционалне јапанске хране. Лепо време и пејзажи од којих застаје дах чине новембар, уз април, најпријатнијим месецом за посету Јапану. kron and Anette је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 jesen stize, dunjo moja, jesen rana.... https://www.youtube.com/watch?v=MnWdq_2otFE Данче*, Viikica, Sanja Т. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 http://www.belami.rs/pocinje-jesen/ Zayron, Mилена КШ and nana је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 http://kontaktradio.com/2014/09/jesen-pocinje-sutra-u-04-29-casova/ Zayron and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 U poznu jesen Čuj, kako jauče vetar kroz puste poljane naše, I guste slojeve magle u vlažni valja do... Sa krikom uzleće gavran i kruži nad mojom glavom, Mutno je nebo svo. Frkće okiso konjić i žurno u selo grabi, I već pred sobom vidim ubog i stari dom: Na pragu starica stoji i mokru živinu vabi, I s repom kosmatim svojim ogroman zeljov s njom - A veter sumorno zviždi kroz crna i pusta polja, I guste slojeve magle u vlažni valja do... Sa krikom uzleće gavran i kruži nad mojom glavom, Mutno je nebo svo. Vojislav Ilić nana је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 Jesen Ko gorda carica i bajna,sa snopom zlatnog klasjana polju jesen stoji.Sa njene dražesne glavelisnatih vreža spletčarobno se spušta doledo same mirisne trave. Puhorom posut grozdu jednoj podigla ruci,i slatko smeši se na nj.Pitome i blage ćudi,priprema one spokojnevečeri i dan,i žetvu bogatu nudi. Kako je mamljivo sve!Na starom ognjištu mirnopucketa crvenkasti plam.Kad magla pokrije ravnii vlagom ispuni zrak,tu prošlost vaskrsne drevna,i gatke vremena davni'. I pozno u tavnu noćrazgovor spokojno bruji,Dok dremež ne savlada sve.I strašno šaptanje tadakroz mirni prosusti domal' i to gubi se brzo,i san lagano pada. Vojisl Zayron је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 jesen stize, dunjo moja, jesen rana.... https://www.youtube.com/watch?v=MnWdq_2otFE Моја омиљена песма Џес... Пс. Као што је сликару потребно уједначено светло да би додао завршне линије својој слици, тако и мени треба умируће светло које никако не може да ме засити у јесен. – Лав Николајевич Толстој Zayron and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 Jesen Vrata otvorena,soba puna jeseni, police nakrcane mirisima. I mi udisemo taj miris, znamo ga i volimo ga. Svaki put bi nas opio, mislim da cemo ga zauvek osecati. Ludujem za tim njenim dodirom para moga daha, odjeci,glasni sapati,ljubav-koren, disanje i udisanje, kucanje njenog srca, proticanje krvi i vazduha kroz moja pluca. Zastani danas,nocas samnom i videces poreklo svih mojih pesama. Slusaces na sve strane, cediti ih iz sebe sama. Dugo ces stajati i saputati tiho da konacno razumes odakle dolaze. Toliko smo hodali,trcali i smejali se da vise nema mesta gde nismo bili zajedno. Senkama smo se pokrivali i skrivali od svih nedaca sveta i uvek birali onaj put radosti. Jesen je,a ti dajes vetru da nosi sva nasa saputanja. Siris ruke zracima sunca i kisi poklanjas ples, a kosu na njoj zabacujes ponosno. Jesen je,a ja pisem ponovo kako ce i oktobarske kise,one tople u slucajnom dodiru tvoje haljine i nje da podseti na leto i sve njegove lepote u skretanju iza ugla i senkama sto dolaze. Dosla je i mi prestajemo da lutamo putevima samo nama poznatim. Pokricemo se senkama i birati put radosti Pisacu ponovo o oktobarskim kisama i o tvojoj kosi sto je ponosno zabacujes na njoj. http://teodor24.wordpress.com/2011/09/26/jesen/ Zayron је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 Jedna od boljih,nepravedno medijski nezastupljen bend... Dexi and Zayron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 Ma sto da zelimsve je tako dalekoi sad mi zaosve bi opet ponovo.Najljepsu pjesmutebi bi pjevaohej kamo sreceda sam pjevat mogao.Ptice u begutisina gradi zidovezvoni zbogomreci kazne Bozije.Te tvoje usneopojnejos uvijek sanjamkako su me ljubile.Jesen u meni tugujezasto sanjam cempresemoje ceste ne vodenikuda.Jesen u meni carujea u tebi proljeceni sunce ne mozene moze kroz oblake.Rano moja, hejs kime sada putujesma sto da bilonemoj da mi tugujes.Najljepsu pjesmutebi bi pjevaohej kamo sreceda sam pjevat mogao.Jesen u meni tugujezasto sanjam cempresemoje ceste ne vodenikuda.Jesen u meni carujea u tebi proljeceni sunce ne mozene moze kroz oblake.Jesen u meni tugujezasto sanjam cempresemoje ceste ne vodenikuda bez tebe.Jesen u meni carujea u tebi proljeceni sunce ne mozene moze kroz oblake.Rano moja hej. Mилена КШ, Viikica and Zayron је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 4, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2014 Ленка*, Рада., JESSY and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 5, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2014 https://lh6.googleusercontent.com/-plVakoD5z7k/VDE2O3gJMZI/AAAAAAAAPjU/P-ZJFgQMPBw/w886-h665/0LYD0043.jpg Zayron and Рада. је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 17, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2014 https://lh6.googleusercontent.com/-cBkoDZRB_co/VD9IdHZEjmI/AAAAAAAAtdo/RimVJTExjPs/w956-h635-no/The%2BCanal%2BWalk_pollylew.jpg Zayron је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 18, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2014 Zayron је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 18, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2014 Jesen Prošla je bura, stišale se strasti, I ljubav s njima sve je bliže kraju; Drukčije sada tvoje oči sjaju – U njima nema ni sile ni vlasti. Ja čujem: naša srca biju tiše, Tvoj stisak ruke nije onaj prvi; Hladan, bez duše, bez vatre i krvi, Ko da mi zbori: nema ljeta više! Za društvo nekad ne bješe nam stalo, O sebi samo govorismo dugo; No danas, draga, sve je, sve je drugo: Sada smo mudri i zborimo malo… Prošlo je ljeto! Mutna jesen vlada. U srcu našem nijednog slavulja; Tu hladan vjetar svele ruže ljulja, I mrtvo lišće po humkama pada… Aleksa Šantić Ленка*, Suncokret54, Zayron and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука