Jump to content

Препоручена порука

• Гости

Autoprevoznik Dragan Živanović Cina promenio profesiju posle saobraćajke

Slepi majstor popravlja traktore

Utorak - 02.06.2009

Do pre 24 godine, Dragan Živanović Cina (52) se uspešno bavio autoprevozničkim poslom. Drugovao je sa kamionom već nekoliko godina do trenutka kada je u saobraćajnoj nesreći ostao invalid, izgubivši oba oka, ali i dan-danas druguje sa mašinama jer kod svoje kuće radi kao automehaničar, popravljajući komšijama i prijateljima kamione, automobile i traktore.

Jaka volja za životom i ljubav prema porodici i prijateljima održala je majstor Cinu u životu svih ovih godina.

- Šta sam ja imao od toga da kukam nad sudbinom, to mi ne bi povratilo oči. Da se ne lažemo, imao sam u početku krize, dolazilo mi je, bre, da otvorim tablu sa osiguračima i da samo stavim ruku na žice. Međutim, razmislim lepo, pa odustanem - priča Živanović i navodi kako je prvi put nakon nesreće izašao iz krize.

- Dođe lepo vreme, svi nešto rade, seljaka teško i u toku zime da zadržiš u kući, a kamoli na leto. Imali smo neku „ladu“ u dvorištu koja je već bila zrela za staro gvožđe. Uzmem ja kutiju sa alatom, pa polako dođem do „lade“, otvorim haubu i krenem. Rasklopim motor polako, deo po deo, šraf po šraf i posle nekoliko dana zamenim delove, sklopim je i upali „lada“ na prvo verglanje. Niko mi nije verovao, ali ta „lada“ mi je dala neverovatnu volju da nastavim da se i dalje bavim ovim poslom, iako sam ostao bez vida - priča Živanović.

Na naše pitanje kako raspoznaje delove, ključeve, šrafove, Živanović kaže:

- Pa, bre, na dodir! Ja imam u glavi sliku kako izgleda motor, gde mu koji deo stoji, koliko šrafova ima. Što ne znam, ja napipam - kroz smeh će Živanović.

- Ne mogu baš sve da radim, za neke stvari ipak treba čovek da ima vid, ali većinu kvarova mogu da otkrijem samo pomoću sluha, i to bolje od većine majstora. Kada traktoru, recimo, nisu naštelovani ventili, ja ga odmah čujem, i to tačno znam koji ventil zveči - kaže.

U toku razgovara sa majstor Cinom, već dolaze prijatelji sa zahtevom da se nešto popravi na „zastavi 128“.

- Imaš tamo u garaži alat, uključi aparat za varenje, pa vari. Ako nešto zapne, zovi, ja sam ovde - komanduje Cina, raspoznajući po boji glasa koji je od njegovih meštana došao u njegovu radnju.

- Odnedavno sam počeo da popravljam i kosilice za travu. Sve je to isto, sve radi po istom principu, samo se razlikuju nijanse - veli Cina, pokazujući na sastavljen motor koji sprema za jednu kosilicu.

Čujemo se

Na kraju razgovora se pozdravismo i, ne razmišljajući, kažem mu da se „u zdravlju vidimo“ i sledeće godine.

- Da se vidimo teško, ali ćemo se svakako čuti - uz osmeh odgovara čovek čija bi životna priča teško stala u podeblju knjigu.

Dragana Dašić

http://www.alo.rs/vesti/15712/Slepi_majstor_popravlja_traktore

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Мотивациони клипови.....

ovde ćemo stavljati klipove koji mogu da nas motivišu na nešto kreativno...ili bar cool izgledaju...
meni se ovaj puuuuuuuno dopao.....  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

sve je moguće kad ono što nam Gospod dade koristimo punim potencijalom....

i jes da su ovo samo egzibicije ali poenta je tu...svako da gaji svoje talente....

muzika je super

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Гости

Stogodišnja baka ide u školu

Brazilka Izolina Kampos koja je 25. maja napunila 100 godina, odlučila je da nauči da čita i piše i prijavila se u školu u mestu Londrina, na jugu zemlje.

7a5e7dcbfb.jpg

Izolina Kampos je rekla novinarima da je počela da uči 1998. godine da čita i piše, ali je odustala iz zdravstvenih razloga. Ona je dodala da sada pohađa večernje časove za odrasle i da to radi da ne bi bila kod kuće da ništa ne radi.
- Ne volim da budem inertna i želim da dam primer svima ko želi da uči u ovoj zemlji, gde živi 14 miliona nepismenih ljudi - rekla je stogodišnja baka.
Baka koja je u mladosti radila u šećerani sa svojom braćom, sada je najzahtevniji učenik u razredu.
- Ona hoće stalno sve da zna i stalno pita za neko slovo - rekla je direktorka škole Regina Pijeroti i dodala da je Izolina uvek nasmejana i izostaje samo ako je zaista bolesna.
Izolina Kampos, koja živi u malom stanu pored svog sina, svako jutro ustaje u sedam sati, čisti kuću, šije tepihe od raznih komada tkanine koje skuplja od krojačica u komšiluku i uveče ide u školu.

IZVOR

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...