Jump to content

Евхаристијски утопизам - Pijte iz nje svi vs. džaba ako ne tvorimo Njegovu volju

Препоручена порука

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14104.msg442098#msg442098 date=1305656484]

Медо,

Ја сам престао да читам твоје постове из само једног разлога: због силних шљаштећих фигурица, омаловажавајућег тона, а све то се налази изнад линкова који "упиру прст" на Свету Чашу.

Ја кад видим то хвата ме страх, не страх за тебе, страх Божји.

можда ћеш једног дана укапирати да у Цркви нема мумифицираних у светост и да поред тебе стоје покајане и непокајане убице, блудници, преједачи, ... ко зна какви, да не улазимо у то какви смо ти и ја.  7896634

0102_laugh на милости и љубави што држи истину и о нама самим даље од нас.  0110_hahaha

Vwrnik se opravdava pred Bogom svojim delima nego verom. Verom i samo verom Avram prinese sina Isaka na žrtvu jer verova Bogu, Rava kurva ne opravda li se verom kada izvede uhode iz Jrihona,Verom a ne delima jer se delima zakona ni jedan čovek neće opavdati.Naše opravdanje je u Isusu Hristu koji je pravda naša verom.Mi nemamo dela, ma kakva dobra bila ona su samo nečista haljina pred licem Božijim.Samo spašen čovek koji je to verom postao i opravdan zabadava Blagodaću Božijom je onaj koji dela po blagodati jer je spašen a ne koji će biti spašen zato što dela.Asketizam koji podržava ideju da se mi spasavamo našim podvigom je suprotno Htistovom učenju.Isus nas poziva da zadobijemo njegovu pravdu pod jednim jedinim uslovom: Veruj i spasićeš se ti idom tvoj.

...a zar nije idealno i djela i vjera...kakva je to vjera,ako nema djela?!!!

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14104.msg442098#msg442098 date=1305656484]

Медо,

Ја сам престао да читам твоје постове из само једног разлога: због силних шљаштећих фигурица, омаловажавајућег тона, а све то се налази изнад линкова који "упиру прст" на Свету Чашу.

можда ћеш једног дана укапирати да у Цркви нема мумифицираних у светост и да поред тебе стоје покајане и непокајане убице, блудници, преједачи, ... ко зна какви, да не улазимо у то какви смо ти и ја.  :bla:

7896634 на милости и љубави што држи истину и о нама самим даље од нас.  7896634

Vwrnik se opravdava pred Bogom svojim delima nego verom. Verom i samo verom Avram prinese sina Isaka na žrtvu jer verova Bogu, Rava kurva ne opravda li se verom kada izvede uhode iz Jrihona,Verom a ne delima jer se delima zakona ni jedan čovek neće opavdati.Naše opravdanje je u Isusu Hristu koji je pravda naša verom.Mi nemamo dela, ma kakva dobra bila ona su samo nečista haljina pred licem Božijim.Samo spašen čovek koji je to verom postao i opravdan zabadava Blagodaću Božijom je onaj koji dela po blagodati jer je spašen a ne koji će biti spašen zato što dela.Asketizam koji podržava ideju da se mi spasavamo našim podvigom je suprotno Htistovom učenju.Isus nas poziva da zadobijemo njegovu pravdu pod jednim jedinim uslovom: Veruj i spasićeš se ti idom tvoj.

оче, хвала на коментару ... ја се убих да објасним једноставно на компликован начин  :) 0102_laugh 7896634 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

14. Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има вјеру а дјела нема? Зар га може вјера спасти?

15. Ако, на прилику, брат или сестра голи буду, или немају шта да једу,

16. И рече им који од вас: идите с миром, гријте се, и наситите се, а не да им потребе тјелесне, шта помаже?

17. Тако и вјера ако нема дјела, мртва је по себи.

18. Но може ко рећи: ти имаш вјеру, а ја имам дјела. Покажи ми вјеру своју без дјела својијех, а ја ћу теби показати вјеру своју из дјела својијех.

19. Ти вјерујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи вјерују, и дркћу.

20. Али хоћеш ли разумјети, о човјече сујетни! да је вјера без дјела мртва?

21. Авраам отац наш не оправда ли се дјелима кад принесе Исака сина својега на олтар?

22. Видиш ли да вјера поможе дјелима његовијем, и кроз дјела сврши се вјера?

23. И изврши се писмо које говори: Авраам вјерова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божиј назва се.

24. Видите ли дакле да се дјелима правда човјек, а не самом вјером?

25. А тако и Раав курва не оправда ли се дјелима кад прими уходе, и изведе их другијем путем?

26. Јер као што је тијело без духа мртво, тако је и вјера без добријех дјела мртва.

Јаков, глава 2

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14104.msg442098#msg442098 date=1305656484]

Медо,

можда ћеш једног дана укапирати да у Цркви нема мумифицираних у светост и да поред тебе стоје покајане и непокајане убице, блудници, преједачи, ... ко зна какви, да не улазимо у то какви смо ти и ја.  7896634

0102_laugh на милости и љубави што држи истину и о нама самим даље од нас.  0110_hahaha

...a zar nije idealno i djela i vjera...kakva je to vjera,ako nema djela?!!!

немамо дела, видиш шта ти човек написао ...

наша дела би била света само кад бисмо били Безгрешни, а нисмо.

а с обзиром на то да добродетељ долази од светиње причешћа и Бога, како су онда наша?

Подели на овим сајтовима

Значи не треба ништа? Можемо сједити у фотељи и вјеровати и то је то?  Питам само. То монаштво, аскеза, подвиг у свакодневном животу не треба?

монаштво у манастир, мирјанство има другачији подвиг.

није Лествица за мирјане.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14104.msg442138#msg442138 date=1305659095]

Значи не треба ништа? Можемо сједити у фотељи и вјеровати и то је то?  Питам само. То монаштво, аскеза, подвиг у свакодневном животу не треба?

Dzaba Medo ako se na molitvi ne levitira nista ne vredi. 0110_hahaha 0102_laugh 7896634

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14104.msg442138#msg442138 date=1305659095]

Dzaba Medo ako se na molitvi ne levitira nista ne vredi. 0110_hahaha 0102_laugh 7896634

ћути, ти и ја морамо да дубимо на трепавицама  7896634 7896634 :) :bla: :) smej.gif smej.gif smej.gif

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Е мој Медо, ти причаш о...томе што причаш као да је виагра, и на такав начин...човече смањи доживљај кад о Светињи причаш; измијени начин; покажи ПОШТОВАЊЕ, еј...хришћанине.

Какво је то кез-рекламирање-Светиње???

Izgleda da misli da je jurodiv ili totalno moderan  4chsmu1

Two wrong doesn't make it right

Подели на овим сајтовима

Сматрам да већина Хришћана данас неме у "хармонији" ово двоје. Да већина има вјеру (има је и ђаво, чак зна Бога) али да њихова дјела, живот није у сагласју са њиховом вјером. Чему дати приоротет и зашто? Како се о одражава на нашу личност?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11977.0.html

Подели на овим сајтовима

Е мој Медо, ти причаш о...томе што причаш као да је виагра, и на такав начин...човече смањи доживљај кад о Светињи причаш; измијени начин; покажи ПОШТОВАЊЕ, еј...хришћанине.

Какво је то кез-рекламирање-Светиње???

Izgleda da misli da je jurodiv ili totalno moderan  0212_rolleyes

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14104.msg442092.html#msg442092

Подели на овим сајтовима

14. Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има вјеру а дјела нема? Зар га може вјера спасти?

15. Ако, на прилику, брат или сестра голи буду, или немају шта да једу,

16. И рече им који од вас: идите с миром, гријте се, и наситите се, а не да им потребе тјелесне, шта помаже?

17. Тако и вјера ако нема дјела, мртва је по себи.

18. Но може ко рећи: ти имаш вјеру, а ја имам дјела. Покажи ми вјеру своју без дјела својијех, а ја ћу теби показати вјеру своју из дјела својијех.

19. Ти вјерујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи вјерују, и дркћу.

20. Али хоћеш ли разумјети, о човјече сујетни! да је вјера без дјела мртва?

21. Авраам отац наш не оправда ли се дјелима кад принесе Исака сина својега на олтар?

22. Видиш ли да вјера поможе дјелима његовијем, и кроз дјела сврши се вјера?

23. И изврши се писмо које говори: Авраам вјерова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божиј назва се.

24. Видите ли дакле да се дјелима правда човјек, а не самом вјером?

25. А тако и Раав курва не оправда ли се дјелима кад прими уходе, и изведе их другијем путем?

26. Јер као што је тијело без духа мртво, тако је и вјера без добријех дјела мртва.

Јаков, глава 2

Čovek se spasava verom - vera je znak poverenja, a pravo poverenje je znak da postoji ljubav - ljubav "sve pokriva i ništa ne traži za sebe" a potpuno se, bez razloga već iz unutrašnje potrebe okreće drugome, jer takva je ljubav Božija - takva ljubav se ogleda u delima koja izviru iz ljubavi i ne mogu da ne postoje ako postoji ta ljubav. Te stoga dobro kaže sv. Jakov - Ljubav bez dela je mrtva, jer i nije ljubav. Ljubav koja pokreće na delanje prema drugome i dela koja proističu iz te potrebe da se drugi ljubi i da se čine dobra dela su znak da je i vera zdrava i prava. Odvajati dela od ljubavi je nemoguća, a ako se daju odvojiti onda ili vera nije prava ili ljubav nije prava.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Već neko vreme osećam izvestan jaz,raskorak,procep izmedju liturgije i –ostatka- života-poso,kuća,jurnjava,obaveze... kao član ovog foruma ne osećam ama baš nikakvu želju i obavezu da ovo sa nekim od vas podelim-ali ću to ipak uraditi-jer, što reče naš pesnik-ako me ne upamte po poeziji - upamtiće me po skandalu (ovo je ladno mogo da kaže i jedan crkveni ex-velikodostojnik ) Sledeće pisanije nema nikakav poseban cilj niti target grupu-ovo je javna ispovest.

Intenzivan je osećaj da van liturgije postajem mnogo nervozniji,užurbaniji... nekako podredim sebe realnosti do maksimuma a najgore je što sve vreme imam živo saznanje o tome da me ista realnost guta. Uzrastajući u Hristu tačnije u slobodi prema Hristu-jer za drugu slobodu ne znam- mislio sam da idem nekom uzlaznom linijom. Ne tako davno, puknula me je emocija da što više blagodati ili nazovimo to kako hoćete,radosti,duhovnosti,itd. doživljavam na liturgiji, život mi sve više ide stazom kolotečine,nervoze,podela...

Onda naidjoh na reči svetog Maksima ispovednika-džaba se pričešćujemo Hristovim tajnama ako se ne pričešćujemo Njegovom VOLJOM.... I BOING....

Mislim,koja je bila verovatnoća da neko poput mene ne poznaje Božiju volju!Hajte molim vas! Ja znam i gde djavo spava - samo neću da kažem. U svakom slučaju, tekst koji je pred vama (linkovan) sam doživeo kao Božiji blagoslov i kao značajan pomak ka spoznanju svoje beskrajne bede... Više puta sam na forumu ponovio- jedino iskreno i neukaljano u šta NIKO ne može da mi dirne je neizreciva čežnja za Hristom... ali-ne živi čovek samo od čežnje... Svedočiti Hrista! Biti svetlost... misija koja mi je bila pred očima se slomila na najsitnije delove... i dok pokušavam da sklepam još neki red ovog traktata jer mi je navodno tako lakše da se izrazim-jer ovako sročeno može da deluje kao neka javna ispovest koja će u ljudima izazvati sažaljenje-pitam se-šta sad... gde smo,šta smo... (ovo ja persiram sebi)

Duhovnost mi je od pokušaja da postane život skliznula u neku jarugu u kojoj joj prete sudskim procesima- šapću joj da će postati segment... zar segment? Segment,segment!Nego šta! Ta segmente mi najviše volimo... oni su neceloviti a opet nude osećaj smisla... otrovni su a ne deluju trenutno...

U svemu ovome-najveći problem su drugi i taj deo menajviše pogodio u tekstu brata Lazarusa Nešića ... taj patološki element u meni... trulež... pepeo... beskrajna poezija... došao sam do trenutka kada razumem kretenskog Sartra koji kaže-pakao,to su drugi... oduvek sam ovu rečenicu tumačio kao nedostatak pravoslavnog iskustva kod dotičnog filozofa... ipak, nemajući autentičan doživljaj pravoslavnog života U PRAKSI, često sam sklon da ovakve izjave olako tovarim na vrat predanja Crkve a onda to postaje nešto beživotno-kao da je apostol Pavle Atinjanima rekao-Ljudi, treba da verujete u Hrista! To je potrebno!

Još jednom, članak o evharistijskom utopizmu je po meni veoma bitno štivo o kome vredi diskutovati... nadam se d agrešim ali mislim da nisam jedini koji je u sličnom šitu... pre svega je najveći problem u podeljenosti,procepu... imam 500 particija na hard disku

Iskorak... to j e rešenje problema. Zar sam Bog nije istupio iz Sebe da bi nam se darovao...

I eto... za sada ću stati. Pucajte! Ja se i dalje “grejem na centralno i surfam netićem” noseći u sebi ne samo pravoslavni LOL nego i ne-LOL

Molim vas da posle zvučnog signala ostavite poruku…

PIIIIIIIIIP….

LINK ZA ČLANAK O EVHARISTIJSKOM UTOPIZMU

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

zaboravih da dodam- osobenost ovog Lazarovog teksta je što (bar meni) ne daje luft za svete oce i ne znam koga i na pozivanje na njih makar i u samoodbranu... ovde sam na jednoj strani ja a na drugoj Bog i ostali... pa se ogledamo

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...