Jump to content

Терор политичке коректности или Политичка коректност као модерна аутоцензура

Оцени ову тему

Препоручена порука

Bobicka, prijatno si me iznenadila! Odlican tekst. Zaista vam kazem da se kao pripadnik vecine osecam ugrozeno sa svim tim zabranama, opomenama i konstantnim nabijanjem osecanja krivice jer su toliki ugrozeni i dodatno ih ugrozavamo mi kobajagi mocniji, jaci, srecniji, brojniji... Strasno sta se radi sa ovim narodom i kakvu nam sliku o nama samima konstantno serviraju. Pa to je okupacija! Nemam bolji termin...

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

Када неко крене овакву причу са "терор" мени је јасно да му није циљ нека разумна критика претеривања у политичкој коректности него преувеличвање проблем и убеђивање људи како је то нешто страшно и ужасно - користи реч терор. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Dakle ako je neko peder zašto je loše da mu kažeš da je peder? 

Ako je neko niger zašto je loše da mu kažeš da je niger?

To su termini sa vrlo pogrdnim znacenjem. Ne oznacavaju samo konkretnu grupu vec se vezuju za nepostovanj coveka.

Termin "peder" se koristi za uvredu nekoga, bez obzira da li jeste peder ili nije.

- Vrati mi kintu sto sam ti pozjamio

- Ma ko te sisa

- Koji si ti peder.

Ovo je razgovor kakv cesto mozes da cujes  u raznim oblicima. Rec peder je iskoriscena vrlo pezorativnao. A kad nekome kazes da je "peder" kako ces da mu objasnis da li si hteo da ga uvredis ili si samo hteo da ga nazoves "svojim imenom"?

"Niger" je rec koju su najcesce koristili robovlasnici u USA koji su se vrlo cesto tukli, silovali i izivljavali se nad svojim "niger" robovima. U to vreme je nastala i tu svrhu je koriscena. Iza te reci ne postoji NITI JEDAN pozitivan kontekst koji bi omogucio da se ona nesmetano koristi.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Bobicka, prijatno si me iznenadila! Odlican tekst. Zaista vam kazem da se kao pripadnik vecine osecam ugrozeno sa svim tim zabranama, opomenama i konstantnim nabijanjem osecanja krivice jer su toliki ugrozeni i dodatno ih ugrozavamo mi kobajagi mocniji, jaci, srecniji, brojniji... Strasno sta se radi sa ovim narodom i kakvu nam sliku o nama samima konstantno serviraju. Pa to je okupacija! Nemam bolji termin...

NaciJonalsiti svih zemalja ujedinite se! :D

Skoro sam gledao neki dokumentarac o USA, i mnogo mi je privuklo paznju segment  o njihovim patriotama i jedan od njihovih vodja prica prilicno rezignirano u kameru kako Amerikanci u americi vise nemaju nikakva prava i da ce manjine da osvoje ameriku ukoliko se nesto ne preduzme. Imaju sva moguca prava i u svemu im je bolje od vecina... :D

Umro sam od smeha... znaci patriJota je patriJota pa bilo u Srbiji, albaniji, USa ili na Marsu... svi ste pod isti kalup... :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

NaciJonalsiti svih zemalja ujedinite se! :D

Skoro sam gledao neki dokumentarac o USA, i mnogo mi je privuklo paznju segment  o njihovim patriotama i jedan od njihovih vodja prica prilicno rezignirano u kameru kako Amerikanci u americi vise nemaju nikakva prava i da ce manjine da osvoje ameriku ukoliko se nesto ne preduzme. Imaju sva moguca prava i u svemu im je bolje od vecina... :D

Umro sam od smeha... znaci patriJota je patriJota pa bilo u Srbiji, albaniji, USa ili na Marsu... svi ste pod isti kalup... :D

posto.jpg

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ovo je razgovor kakv cesto mozes da cujes  u raznim oblicima. Rec peder je iskoriscena vrlo pezorativnao. A kad nekome kazes da je "peder" kako ces da mu objasnis da li si hteo da ga uvredis ili si samo hteo da ga nazoves "svojim imenom"?

Ајде онда неко да изда неки речник прихватљивих термина, ал да гарантује да ће то да буде коначан речник, да неће да се мења, пошто ј ејезик жива категорија и мења се, и сад у колоквијалном говору можеш да чујеш и како се реч "геј" користи у крајње пежоративном смислу.

Назови нешто како год хоћеш (сем у случају израза који су увреде саме по себи), смисао му даје онај који те речи изговара.

Пример од малопре:

"Педери су људи као и сви остали, и треба их ценити по томе какав допринос дају друштву."

"Гејеви су смрдљиви содомити који загађују ову планету и треба их истербити све до једнога."

Која реченица мање вређа? Она где је употребљен политички коректан говор или она којој циљ није био увреда?

Имаш изразе попут nigger који су увреда сами по себи, али се зато поједини црнци вређају и када има кажеш black, што је ван сваке памети и прелази у иживљавање.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

али се зато поједини црнци вређају и када има кажеш black, што је ван сваке памети и прелази у иживљавање.

Да сам на твом месту, не бих се с њим расправљао...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

и сад у колоквијалном говору можеш да чујеш и како се реч "геј" користи у крајње пежоративном смислу.

Није ствар да је то увредљива реч него је увредљиво бити геј, па како год да га назовеш он се осрамоти и увреди...чињеница која иде у прилог томе је да су параду назвали "Парада поноса", што указује на потенцирање онога што недостаје, да ли да би се изазвало јачање или сурогат осећања поноса...а то на крају доводи до егзибиционизма.

И сада језик трпи до те мере да ускоро неће бити ни један политички коректан назив за њих...

Подели на овим сајтовима

"Hајновије

упутство те врсте стиже из Европске уније у

виду одлуке Брисела да се жене не смеју више

ословљавати са госпођица и госпођа јер су то

сексистичке титуле. "

Znaci Popara ga je ugasio...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

"Hајновије

упутство те врсте стиже из Европске уније у

виду одлуке Брисела да се жене не смеју више

ословљавати са госпођица и госпођа јер су то

сексистичке титуле. "

Znaci Popara ga je ugasio...

Јесте ли приметили да у овом свету који све више иде у демократију и либерализам, има све више забрана и рестрикција...?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Имаш изразе попут nigger који су увреда сами по себи, али се зато поједини црнци вређају и када има кажеш black, што је ван сваке памети и прелази у иживљавање.

Само Афроамериканци је прихватљив термин, све остало је политички некоректно , до даљњег . Чисто да знаш , да не испаднеш фашиста , расиста или како је већ данас модерно етикетирати људе . Да будеш 100 % сигуран, најбоље ти је да кажеш  "људи раније  познати под именом Афроамериканци" .

Подели на овим сајтовима

Јесте ли приметили да у овом свету који све више иде у демократију и либерализам, има све више забрана и рестрикција...?

у демократију и либерализам

Немој, леба ти, таман утихнуле ове расправе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Demokratija je po samoj svojoj sustini diktatura, dakle, - isto sto i tiranija. O tome je jos Platon govorio...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...