Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 СПЦ да се назове „Пећком патријаршијом“, а Москва је православни град? Da a katolička bude onda "Vatican City" a protestantska Lutherburg. I husitska Husinec, da ne zaboravimo ni na njih. http://www.husinec.cz/ Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Da a katolička bude onda "Vatican City" a protestantska Lutherburg. I husitska Husinec, da ne zaboravimo ni na njih. http://www.husinec.cz/ Њему очигледно није јасно да је Српска православна црква самостална (аутокефална) православна црква? Да је Патријаршија назив за црквену надлежност, подручје којим управља патријарх? Да је Васељенска патријаршија једна од четрнаест аутокефалних православних цркава? Да је аутокефална назив за источне православне Цркве? Да православних цркава има у Америци, Турској, Израелу, Северној Кореји, Египту, Грчкој, Русији, Бугарској, Италији... Српска Православна Црква Бугарска Православна Црква Руска Православна Црква Грчка Православна Црква Румунска Православна Црква Јерусалемска Православна Црква Америчка Православна Црква Финска Православна Црква ...итд... У свим овим земљама нема Влаха, Македонаца, Бугара, Румуна...? И сад не може бити Српска у Србији? Ех, шта ћемо. Снила баба што јој мило било. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ако може једно пиво за господина који је поставио ову тему јер ми и изгледа као неко ко преферира поменути артикл. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Њему очигледно није јасно да је Српска православна црква самостална (аутокефална) православна црква? Да је Патријаршија назив за црквену надлежност, подручје којим управља патријарх? Да је Васељенска патријаршија једна од четрнаест аутокефалних православних цркава? Да је аутокефална назив за источне православне Цркве? Да православних цркава има у Америци, Турској, Израелу, Северној Кореји, Египту, Грчкој, Русији, Бугарској, Италији... Српска Православна Црква Бугарска Православна Црква Руска Православна Црква Грчка Православна Црква Румунска Православна Црква Јерусалемска Православна Црква Америчка Православна Црква Финска Православна Црква ...итд... У свим овим земљама нема Влаха, Македонаца, Бугара, Румуна...? И сад не може бити Српска у Србији? Ех, шта ћемо. Снила баба што јој мило било. Pa ovdje u Češkoj se Pravoslavna Crkva zove: Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku. Tamo su Česi, Slovaci, Rusini itd. ali na primjer Rusi, Ukrajinci imaju ovdje svoje Crkve i hijerarhiju: http://www.pravoslavnacirkev.info/ http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:458574-U-Slovackoj-posle-tri-veka-nice-srpski-hram Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Pa ovdje u Češkoj se Pravoslavna Crkva zove: Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku. Tamo su Česi, Slovaci, Rusini itd. ali na primjer Rusi, Ukrajinci imaju ovdje svoje Crkve i hijerarhiju: http://www.pravoslavnacirkev.info/ http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:458574-U-Slovackoj-posle-tri-veka-nice-srpski-hram Па, Зајроне какви Украјинци и њихова Црква на подручју Чешке и Словачке? Колико је мени познато постоји (легално) само подворје РПЦ у Карловим Варима (те капела при амбасади Русије, али то је руска територија те се то не рачуна). А за подворје увијек треба да постоји сагласност аутокефалне Цркве на чијем подручју је исто отворено. Што се тиче теме, као и сличних које постављач отвара, могу само да му поручим да (уколико је неупућен) узме да чита, односно, (уколико је упућен, а намјерно мало провоцира) да то није начин да оствари своје циљеве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Vidim da me ovde neki bez ikakve osnove pocinju opet prozivati. Inace,ovo sto sam u temi postavio,nije nikakva “provokacija“. To sto vi “provokacijom“ nazivate,zapravo sam ja cuo od jednog uglednog crkvenog pravoslavnog velikodostojnika. Dopisivao sam se sa njim preko e-maila ,necu ime da mu kazem,mada cu reci da nije neki “provokator“ ,kao sto biste vi rekli. Covek je SAMO ISKREN. I sam je rekao da se on licno ne slaze sa time da se Srpska pravoslavna crkva naziva “Srpskom“ ,zato sto nisu samo Srbi pravoslavci ovde,a osim toga,SPC zbog svog samog naziva preuzima neke atribute nacionalne crkve. I sam je rekao da je,po njegovom misljenju,logicnije da se nasa Crkva zove “Pećkom patrijaršijom“. Osim toga,na ovoj vasoj stranici i forumu, je i sam jedan iguman manastira Dečani,rekao da treba u neke pravoslavne crkve uvesti i sluzbu na albanskom jeziku,zato sto nisu samo Srbi pravoslavci,nego ima cak i Albanaca pravoslavne vere,i zato treba sluzbu i na njihovom jeziku voditi. Sta je tu nenormalno? On je samo hteo da kaze da Crkva treba SVIMA,da pripada,a ne da nosi ime “srpska“ ,zato sto to jasno daje do znanja nesrbima pravoslavne vere,da je to Crkva samo Srba,sto bi bilo krajnje APSURDNO. Crkva treba za sve ljude biti. A Moskvu sam samo kao primer naveo,zato sto ona ima ulogu “treceg Rima“ ,pa je zato i smatram jedinim pravim centrom hriscanstva. Sta je tu cudno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 20, 2014 Гости Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Добра тема. Мислим да је постојала иницијатива да се наша црква најпре зове Пећка Патријаршија. Ако се већ Патријарх тамо устоличује, зашто се и не би тако звала? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ни у једној , православној , земљи , православна црква се не назива другим именом , већ православна . Ни руска ни грчка и тд. се не називају другачије , већ православна црква па не видим разлога што би то код нас било другачије. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Па, Зајроне какви Украјинци и њихова Црква на подручју Чешке и Словачке? Колико је мени познато постоји (легално) само подворје РПЦ у Карловим Варима (те капела при амбасади Русије, али то је руска територија те се то не рачуна). А за подворје увијек треба да постоји сагласност аутокефалне Цркве на чијем подручју је исто отворено. Што се тиче теме, као и сличних које постављач отвара, могу само да му поручим да (уколико је неупућен) узме да чита, односно, (уколико је упућен, а намјерно мало провоцира) да то није начин да оствари своје циљеве. Na to sam i misilio, na njihovu prisutnost i zato sam napisao da imaju svoju hijerarhiju jer nisu dijelom pravoslavne Crkve u Českim zemljama i na Slovensku i direktno su podložni Moskovskom patrijarhatu a njihovi vjernici koliko ja znam uvijek gdje mogu ide u ruske a ne u češke pravoslavne kostele, hramove i zovu svoje ruske sveštenike na svoje liturgije i obrede tj. daju im prednost pred češkim. A njihovi klirici su zaregistrovani na ambasadi. Šta je sad na tom tu toliko pogrešno? A takodjer i Ukrajince koji se smatraju pravoslavcima, nisu grkokatolicima, dakle ne pripadaju ni nama, ali ne pripadaju ni PC Českih zemalja i na Slovensku niti njima hodaju na liturgije već imaju svoje sveštenike i svoje crkve, većinom pronajate, iznajmljene. I šta je sad na tom toliko tu pogrešno i mimo? Crkva jer dakle njihova, pravoslavna je, ukrajinska je, oni je tako nazivaju a da li je kanonska i priznata to je njihov problem, nije valjda moj? Samo sam prikazao situaciju kakva je Češkoj, inače najviše je ovdje Ukrajinaca, oni su prvi po brojnosti imigranata u Češkoj, njih i Vijetnamaca, to i sam znaš. Oni tu žive godinama a Rusi nam većinom dolaze samo kao turisti. Našao sam podatak da Ukrajinci čine 46% svih imigranata u Češkoj. http://czech.ruvr.ru/2013_01_13/V-Praze-se-objevil-jeste-jeden-pravoslavny-chram/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusk%C3%A1_pravoslavn%C3%A1_c%C3%ADrkev Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Св.ап Павле за себе вели : "Ја сам човек Јеврејин. (Дела ап. 22.4), иако у Христу нема ни Грка ни Јеврејина. Ми смо Православље примили као Срби на свом језику смо добили Библију и богослужење, увек смо се звала Српска црква, осим кад су фанариоти покушавали да нам наметну грчки језик. Нико се не одриче своје нације, осим они који пролазе у другу нацију или су одричу свега и свакога. Какве везе има да ли се зове СПЦ, Пећка патријаршија или Православна црква у Репблици Србији. Ко верује у Бога он ће у цркву доћи, ко не верује увек ће имати неки разлог да се оправда. Не можемо ми због мањине мењати већину. Власи некада ису у СПЦ, некада се изјашњавају као Румуни, Македонсци исто тако, Бугари и Румуни могу доћи у нашу цркву, као што наши тамо могу ићи у њихове цркве и нема никаквих проблема. feeble, Тања1, Пајко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Св.ап Павле за себе вели : "Ја сам човек Јеврејин. (Дела ап. 22.4), иако у Христу нема ни Грка ни Јеврејина. Ми смо Православље примили као Срби на свом језику смо добили Библију и богослужење, увек смо се звала Српска црква, осим кад су фанариоти покушавали да нам наметну грчки језик. Нико се не одриче своје нације, осим они који пролазе у другу нацију или су одричу свега и свакога. Какве везе има да ли се зове СПЦ, Пећка патријаршија или Православна црква у Репблици Србији. Ко верује у Бога он ће у цркву доћи, ко не верује увек ће имати неки разлог да се оправда. Не можемо ми због мањине мењати већину. Власи некада ису у СПЦ, некада се изјашњавају као Румуни, Македонсци исто тако, Бугари и Румуни могу доћи у нашу цркву, као што наши тамо могу ићи у њихове цркве и нема никаквих проблема. ...за вечеру или, најчешће, да би се спасла сопствена задњица... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Св.ап Павле за себе вели : "Ја сам човек Јеврејин. (Дела ап. 22.4), иако у Христу нема ни Грка ни Јеврејина. Ми смо Православље примили као Срби на свом језику смо добили Библију и богослужење, увек смо се звала Српска црква, осим кад су фанариоти покушавали да нам наметну грчки језик. Нико се не одриче своје нације, осим они који пролазе у другу нацију или су одричу свега и свакога. Какве везе има да ли се зове СПЦ, Пећка патријаршија или Православна црква у Репблици Србији. Ко верује у Бога он ће у цркву доћи, ко не верује увек ће имати неки разлог да се оправда. Не можемо ми због мањине мењати већину. Власи некада ису у СПЦ, некада се изјашњавају као Румуни, Македонсци исто тако, Бугари и Румуни могу доћи у нашу цркву, као што наши тамо могу ићи у њихове цркве и нема никаквих проблема. Тако је. У Копенхагену у Руску православну цркву долазе све нације, нисам чула да је ником пало на памет да се зове Александар Невски, да се избаци "Руска" http://www.ruskirke.dk/dk/dk/HISTORIE.html Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Добра тема. Мислим да је постојала иницијатива да се наша црква најпре зове Пећка Патријаршија. Ако се већ Патријарх тамо устоличује, зашто се и не би тако звала? Mislim i ja da bi najnormalnije bilo da se nasa Crkva naziva Pećkom patrijaršijom,a ne “Srpskom pravoslavnom crkvom“. Jer smatram da ono sto mi nazivamo “Srpskom pravoslavnom crkvom“ ,zapravo ne treba da se ogranicava samo na “srpstvo“ ,nego najpre na opsteljudstvo. Mi nismo ni svesni koliko mi mozemo doprineti pomirenju i ujedinjenju svih ljudi ovog prostora (mislim pre svega na prostor i narode bivse Jugoslavije). Mi nismo ni svesni koliko vaznu i znacajnu ulogu mozemo da odigramo,tj. mislim na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene mogucnosti. Zasto bar ne ujediniti sve pravoslavne ovdasnje crkve,i umesto da postoji “Srpska“ ,“Crnogorska“ ili sad evo i “Hrvatska“ pravoslavna crkva,da postoji samo jedna jedinstvena Jugoslavenska pravoslavna crkva? Smatram da bi to najvise moglo na opsteljudsko dobro da bude. Najpre “u svom dvoristu“ stanje treba srediti. Da ulozi napore ka potpunom ,ili sto potpunijem mogucem prevazilazenju starih istorijskih razdora i nesuglasica na ovim prostorima. Sad ne govorim samo o SPC ,nego uopste o hriscanskoj Crkvi na ovim prostorima. Treba zakopati ratne sekire. Treba neke radikalne promene uvesti,da bii se celokupan narod (ne samo srpski,nego uopste narod ovde) ,mogao izvesti na istinsko spoznanje Pravog puta. Mozda se svima ovo cini zaista suludo i besmisleno,ali kad bi SVI MI,makar MRVICU iistinskog truda ulozili u ostvarenje svega ovoga,shvatili bismo koliko smo slepi bili kad smo sebi dopustili kroz istoriju da se medjusobno koljemo i ubijamo. Smatram da se narocito treba voditi razgovor i sa Katolickom Crkvom. A zatim i sa islamskom zajednicom na ovim prostorima. Siguran sam da se moze ostvariti ono sto je najbolje za sve nas. I smatram da od Crkve sve treba poceti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Све је једно, све док будемо свесни да је "Српска" ознак за гографску одредницу јер је првенствено деловала на територији Србије и над народом који је живео у Србији. Али никако није у власништву Србије, Срба, нити су Срби на било који начин повлашћени у цркви. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Mislim i ja da bi najnormalnije bilo da se nasa Crkva naziva Pećkom patrijaršijom,a ne “Srpskom pravoslavnom crkvom“. Jer smatram da ono sto mi nazivamo “Srpskom pravoslavnom crkvom“ ,zapravo ne treba da se ogranicava samo na “srpstvo“ Може бити само да је у твојој глави ограничено на "српска". Хајде објасни ми зашто у мојој глави није ограничено на "руска"? Наравно, свако има право на то да се сврстава где хоће, али ја када отпутујем негде па немам српску православну идем у руску, грчку, могу да идем и у католички храм да се прекрстим ако нема православни и у фрци сам, моја ствар како ћу се на светом месту молити. Свашта, то није битно ако верујемо. Ја сматрам да ти вређаш све и сваког. nana је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука