Jump to content

treba li Crkva tolerisati razne narodne obicaje iz paganskog perioda??

Оцени ову тему

Cico

Препоручена порука

@Tanja1

Dobro, ipak ti to postavim ovdje da sad neko ne misli šta ti sad tamo toliko speciujalno pišem, ništa posebno ali kako sam rekao nije za svakoga:

Ne vuci me za jeziok onda ti kažem kako je proticala hristijanizacija ovdje na Moravi i šta bi na to sve rekli sv. Ćiril, Metodije, Prokop i Vojtjeh koji su bili još pojam tolerancije tada pa su bez dvoumljenja od idola pravili cjepanice i grijali se tim "svetim drvetom" bacali ga u peć nimalo obrednim načinom, rušili te slovenske paganske oltare i toteme gdje god su ih vidjeli, posijecali "svatohajke", žrtve prinosnice, žito, kolače i sl.sipali kokošima, bacali svinjama i gazili nogama, prolivali "sveto vino Perrunovo" svugdje gdje su na njega naičli. S paganima se oni mazili nisu, a ni slučajno. Ili šta bi tek rekli Sveti Oci grčki, viztantijski, kako bi tek iskolačili oči oni u nevjereci kad bi vas upitali odakle vam taj kolač i šta kao on predstavlja? I kakva je to s tim kolačom predstava jer postoji samo liturgijska Posljednja Večera i to je jedina žrtva i prinosnica i jedini oltar koji postoji u hrišćanstvu.  A tek kad bi čuli od vas da je to ustvari nekadašnja paganska žrtva prinosnica ne bi daleko išli po riječ i nazvali bi to ravno bogohuljenjem ako ne i satanizmom. Ti isti sveti Oci i kanoni i predaja svetootačka na koje se tolikoí rado ziloti pozivaju. Ne bih htio ni čut šta bi rekli oni na to, a ni bit blizu njih u tom momentu jer su oni svoje pastirske štapove  a uz takvi randal tada često znali upotrebit i onako drugačije nego samo simbolično i poslije čega bi vam ledja trnula i bridila još sedmicu dana, taj način nešto tvrdje evangelizacije je bio naročito vezan za sv. Prokopa i sv. Vojtjeha.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 129
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Опрости брате ако си се нашао прозван али ово што сам написао није ништа лично. О даљем што си писао нећу да износим никаква мишљења јер сматрам да одлазимо од теме. Тема коју си започео је врло умесна али само уколико се држимо горе наведеног наслова. Ако ћемо да се држимо расправе о паганским обичајима онда морамо све Свете не повезујемо са паганизмом...

ma nisam ja to povezivao sa paganizmom,iako sam mozda malo zvucao tako,ali NIJE TAKO. Samo mozda pokusavam sto dalekoseznije gledati,tj. na KRAJNJE MOGUCE (ne moraju nuzne biti,nego samo MOGUCE) posledice. Inace,samo smatram da nama vise od jednog posrednika NIJE potrebno. Misljenja sam da nam je dovoljan sam Gospod Isus Hristos,jer On je poslan da nam i posrednika predstavlja izmedju samog Boga Oca i nas ljudi. Zato jer je On uistinu bio utelovljena Rec Bozija. Zato samo smatram besmislenim traziti vise posrednika,osim samo jednog. Eto,to je sve. A vec sam rekao da je svetih ljudi bilo,i bice ih. I sveti ljudi jesu zaista vredni postovanja,zbog njihove predanosti sluzenju samo Jednom Bogu. Ali smatram ipak da je besmisleno stavljati ih kao neke “zastitnike“ i “posrednike“ izmedju samog Boga i nas obicnih ljudi. Zato samo smatram da nam vise od Gospoda Isusa Hrista nije potrebno imati posrednika

Подели на овим сајтовима

@Tanja1

Dobro, ipak ti to postavim ovdje da sad neko ne misli šta ti sad tamo toliko speciujalno pišem, ništa posebno ali kako sam rekao nije za svakoga:

Ne vuci me za jeziok onda ti kažem kako je proticala hristijanizacija ovdje na Moravi i šta bi na to sve rekli sv. Ćiril, Metodije, Prokop i Vojtjeh koji su bili još pojam tolerancije tada pa su bez dvoumljenja od idola pravili cjepanice i grijali se tim "svetim drvetom" bacali ga u peć nimalo obrednim načinom, rušili te slovenske paganske oltare i toteme gdje god su ih vidjeli, posijecali "svatohajke", žrtve prinosnice, žito, kolače i sl.sipali kokošima, bacali svinjama i gazili nogama, prolivali "sveto vino Perrunovo" svugdje gdje su na njega naičli. SS paganima se oni mazili nisu. Ili šta bi tek rekli Sveti Oci grčki, viztantijskiá kako bi iskolačili oči u nevjereci kad bi vas upitali odakle vam taj kolač i šta kao on predstavlja, kakva je to s tim kolačom predstava jer postoji samo liturgijska Posljedenja Večera i to je jedina žrtva i prinosnica i jedini oltar koji postoji u hrišćanstvu.  A tek kad bi čuli od vas da je to ustvari nekadašnja paganska žrtva prinosnica ne bi daleko išli po riječ i nazvali bi to ravno bogohuljenjem ako ne i satanizmom. Ti isti sveti Oci i kanoni i predaja svetootačka na koje se tolikoí rado ziloti pozivaju. Ne bih htio ni čut šta bi rekli oni na to, a ni bit blizu njih u tom momentu jer su oni svoje pastirske štapove tada često znali upotrebit i onako drugačije nego samo simbolično i poslije čega bi vam ledja trnula još sedmicu dana, taj način evangelizacije je bio naročito vezan za sv. Prokopa i sv. Vojtjeha.

Јеси сигуран да ниси нешто побркао? Имамо преписку само овде и нигде другде, не?  Сад, мислим, како за кога специјално. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Pitam te za tvoj lični doživljaj...

Ja znam recimo da se tamo spominjalo pomirenje, nešto poput zastalog Savla kad je čuo da mu neko (Bog) govori. Zašto to spominjem,zato što je bilo reči o kraju Bogoborstva komunističke partije i kraj ubistava i da ne kažem jahanja popova. Ta komunistička partija više ta dela ne samo da neće činiti no ih smatra potpuno pogrešnim i van svakog životnog pa i komunističkog konteksta....

Moj lični doživljaj? Ne treba vam moj lični doživljaj. Mene bi zanimao više vaš liočni doživclja da je to tako slično uradio papa Franjo a ne MOSPAT. Ovdje bi bila tema od najmanje na 100 stranica na kojoj bi se svi takvi kao WinchestR okupili zgražavat i po nekoliko puta na dan nad takvim nečim da je papa Franjo visokim katoličkim odlikovanjem odlikovao posmrtno recimo V.I. Lenjina ili bar Gorbačova i pisali biste, no, vidiš, takvog komunistu koji je uništio i SSSR on odlikuje, taj Gorbačov je bio nekakav vatikanski žbir. a sad Putin sve to po njemu mora gorko-teško ispravljat. Ne pisali biste to tako?

Подели на овим сајтовима

Јеси сигуран да ниси нешто побркао? Имамо преписку само овде и нигде другде, не?  Сад, мислим, како за кога специјално. :)

Pa prvo mi se nije htjelo reagovat na svakog ko tu to pročita i k tome nešto napiše, vagao sam da li to napisat samo tebi jer vidim da ne trpiš dislexijom kao mnogi ovdje s kojim sam raspravljao. Počinjem već pomalo gubit srpljenja s takvima koji nisu u stanju razumjet šta im se napisalo a pogotovu s takvima koji to razumiju ali onda provociraju i izokreću. Ne nemamo nikakvu posebnu prepisku nego stvarno nije sve za svačije uši, naročito tih koji čitaju vrlo malo, znaju vrlo malu ali petljaju se u sve vrlo mnogo. Hoće to ipak neki malo viši nivo, zahtjevnija gradja, kao u školi, za više razrede. A ja sam prosudio da s tim nivoom nikakvih problema nemaš, za razliku od dosta drugih. Bila bi dosta dobra studentka teologije i sličnih nauka.

Подели на овим сајтовима

Moj lični doživljaj? Ne treba vam moj lični doživljaj. Mene bi zanimao više vaš liočni doživclja da je to tako slično uradio papa Franjo a ne MOSPAT. Ovdje bi bila tema od najmanje na 100 stranica na kojoj bi se svi takvi kao WinchestR okupili zgražavat i po nekoliko puta na dan nad takvim nečim da je papa Franjo visokim katoličkim odlikovanjem odlikovao posmrtno recimo V.I. Lenjina ili bar Gorbačova i pisali biste, no, vidiš, takvog komunistu koji je uništio i SSSR on odlikuje, taj Gorbačov je bio nekakav vatikanski žbir. a sad Putin sve to po njemu mora gorko-teško ispravljat. Ne pisali biste to tako?

Ovo nema nikakve dodirne tačke sa onim što sam ja napisao....

Nekad se pozitivno iznenadim  kad od tebe čitam stanja u Crkvi ali ovo nema veze sa onim što sam pisao...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ovo nema nikakve dodirne tačke sa onim što sam ja napisao....

Nekad se pozitivno iznenadim  kad od tebe čitam stanja u Crkvi ali ovo nema veze sa onim što sam pisao...

Pa šta bih sad ja tamo mogao napisati, dovoljno je pročitati što su napisali tamo poznati i cijenjen, mislim reći vrlo uglednii članovi Pravoslavne Crkve u Češkoj a kad ne bih odbijao petljati se u vaša posla jer ni mi nismo bez sličnih stvari pa su mi sasvim dovoljni naši problemi onda bih se s tim njihovim mišljenjem positovjetio. Ali kako rekoh svuda je svašta, pokazao sam ti i da ima i nazi gayeva, čemu se danas još uopšte može čovjek čudit, vidiš da se sve po svijetu scvoklo, zadnja vremena valjda, posljednji vakat, brzo bude kijametski dan. Neda se to apologizovat nikako, pozadina toga je svima poznata ali o tom se obratite na pana jahňe, djakona Kuraeva, o tom on zna dosta, više od svih nas. samo treba občas, povremeno zalutat na njegove stranke, blog ili forum. Inače ja tamo ni ne hodam jer dosta mi je sasvim to što mi se donese putem FB a isključivo češkog FB jer te crkvene stvari imam sve 80% nainstalovane na češkom, slovačkom i poljskom zbog tako izabranih izvora a nešto i na ruskom i ukrajinskom a tek jedva 20% na našem.

Zobrazeno uživateli (75)

Je to smutné.

16 září v 6:10 · To se mi líbí

skandál

16 září v 21:17 · To se mi líbí · 1

Подели на овим сајтовима

Pa šta bih sad ja tamo mogao napisati, dovoljno je pročitati što su napisali tamo poznati i cijenjen, mislim reći uglednii članovi pravoslavne crkve u Češkoj a kad ne bih odbijao petljati se u vaša posla jer ni mi nismo bez sličnih stvari pa su mi sasvim dovoljni naši problemi onda bih se s njihovim mišljenjem positovjetio. Ali kako rekoh svuda je svašta, pokazao sam ti i da ima i nazi gayeva, čemu se danas još uopšte može čovjek čudit, vidiš dsa se sve scvoklo, zadnja vremena valjda, posljednji vakat, brzo bude kijametski dan Neda se to apologizovat nikako, pozadina toga je svima poznata ali o tom se obratite na pana jahňe, djakona Kuraeva, o tom on zna dosta, više od svih nas. samo treba občas, povremeno zalutat na njegove stranke, blog ili forum. Inače ja tamo ni ne hodam jer dosta mi je sasvim to što mi se donese putem FB a isključivo češkog FB jer te crkvene stvari imam sve 80% nainstalovane na češkom, slovačkom i poljskom zbog tako izabranih izvora a nešto i na ruskom i ukrajinskom a tek jedva 20% na našem.

Zobrazeno uživateli (75)

Je to smutné.

16 září v 6:10 · To se mi líbí

skandál

16 září v 21:17 · To se mi líbí · 1

E pa dobro :) živ bio

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Bila bi dosta dobra studentka teologije i sličnih nauka.

Можда, али превише размишљам рационално.  :D  За теологију треба више срца, да се изгуби глава. Не мислим оно остати "без главе", него бити "заљубљен". :)

Волим своју  "длакаву уметност". :D

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Можда, али превише размишљам рационално.  :D  За теологију треба више срца, да се изгуби глава. Не мислим оно остати "без главе", него бити "заљубљен". :)

Волим своју  "длакаву уметност". :D

Kod nas se govori slično da je za teologiju potrebno imati hladnu glavu i vruće srce a ne obrnuto: vruću glavu a hladno srce. Evo pogledaj, treba umjet i biti u stanju cijeli sat i po govoriti kao ova češka teologinja i psihologinja (ili teložka i psiholožka, kako se kod vas to kaže?) na primjer o grijehu lijenosti a vjerujem da bi i ti to takvo predavanje bez problema savladala. Lijenost je stvarno strašan grijeh koliko vidim iz tog njenog predavanja, teško da ima većeg od nje. A čovjek bi to baš odmah ne očekivao a ni ne rekao da je to takav hnus i  hnusni grijeh. :) Kakvom se to "dlakovom" umjetnošću baviš? Znam za "dlakave jezike" a i one "bez dlake na jeziku" ali to ne znam tu takvu umjetnost, koja je sad to?

Lijenost kao parazit - Katarina Lahmanova, češka teologinja i i psihologinja

Kateřina Lachmanová: Lenost jako parazit - záznam přednášky z CSM Žďár 2012

Подели на овим сајтовима

No ta je veleizučena, doktorka teoloških nauka

na Terezjanumu i Lic. psihologije na Gregorijani,

profesorka na Karlovoj Univerziti u Pragu, Fakulta

Teologická, Katedra pastorálních oborů a právních věd

http://www.ktf.cuni.cz/KTF-160.html

I ovdje drži predavanja u Olomoucu na Teološkom fakultetu,

to je blizu mene, sjajna univerzitetska karijera, lijepo vidjet,

baš sposobna ženska, malo muških bi sve to stiglo, svaka čast.

http://www.cmtf.upol.cz/menu/struktura-cmtf/katedry/katedra-pastoralni-a-spiritualni-teologie/menu/pedagogicka-cinnost/

Ja imam neko njeno vrlo zanimljivo predavanje ustvari nekakav rad

na temu Velikomoravske Misije i sv. Ćirila i Metodija tamo na FB

medju linkovima, moram pogledati kakav, davno sam to čitao.

Na temu hagiografske antropologije i sv. Prokopa, staroslovenskih legendi itd.

Подели на овим сајтовима

Evo kako izgledaju te slovenske svečanosti na Moravi, vidite kako se tamo čak javno opijaju pred svima.  A u doba sv. Ćira, Metodija, Prokopa i Vojtjeha se slavilo još burnije a medju mladencima i galankama to samo na tom tancovanju i opijanju nije ostalo, s tim bili problemi a veliki. :)

https://www.pouke.org/forum/topic/30707-етно-музика-света/?p=1171082

Подели на овим сајтовима

Kod nas se govori slično da je za teologiju potrebno imati hladnu glavu i vruće srce a ne obrnuto: vruću glavu a hladno srce. Evo pogledaj, treba umjet i biti u stanju cijeli sat i po govoriti kao ova češka teologinja i psihologinja (ili teložka i psiholožka, kako se kod vas to kaže?) na primjer o grijehu lijenosti a vjerujem da bi i ti to takvo predavanje bez problema savladala. Lijenost je stvarno strašan grijeh koliko vidim iz tog njenog predavanja, teško da ima većeg od nje. A čovjek bi to baš odmah ne očekivao a ni ne rekao da je to takav hnus i  hnusni grijeh. :) Kakvom se to "dlakovom" umjetnošću baviš? Znam za "dlakave jezike" a i one "bez dlake na jeziku" ali to ne znam tu takvu umjetnost, koja je sad to?

Кад смо већ  код народног веровања и обичаја, није скроз ван теме, тако да мало офтопичармо, није у питању уметност да људима који лажу израсту длаке на језику, лажљивцима расте нос, не, дакле насупрот томе... Уметност без увијања, да кажем уметност ,,завијања са вуковима“. Ја то баш помињем због што је интересантно да кажемо члан Авокадо  на једној теми,  направио je од мог аватара шаљиво питање, да кажемо мало више о мени зна тај Авокадо, углавном да живим и завијам с тим животињама  :)  и тако збија шалу на мој рачун, ако те занима о тој уметности, о томе можемо причати отвори тему о мени  :D  . Има овде занимљиво за „силу без длаке“ ако те занима значење, поздрав:

http://www.marijapetricevic.com/pdf/novinarstvo.pdf

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

ma nisam ja to povezivao sa paganizmom,iako sam mozda malo zvucao tako,ali NIJE TAKO. Samo mozda pokusavam sto dalekoseznije gledati,tj. na KRAJNJE MOGUCE (ne moraju nuzne biti,nego samo MOGUCE) posledice. Inace,samo smatram da nama vise od jednog posrednika NIJE potrebno. Misljenja sam da nam je dovoljan sam Gospod Isus Hristos,jer On je poslan da nam i posrednika predstavlja izmedju samog Boga Oca i nas ljudi. Zato jer je On uistinu bio utelovljena Rec Bozija. Zato samo smatram besmislenim traziti vise posrednika,osim samo jednog. Eto,to je sve. A vec sam rekao da je svetih ljudi bilo,i bice ih. I sveti ljudi jesu zaista vredni postovanja,zbog njihove predanosti sluzenju samo Jednom Bogu. Ali smatram ipak da je besmisleno stavljati ih kao neke “zastitnike“ i “posrednike“ izmedju samog Boga i nas obicnih ljudi. Zato samo smatram da nam vise od Gospoda Isusa Hrista nije potrebno imati posrednika

А где да нас заступа, мајке ти? Код самог себе? Брате на тебе има утицај нека секта. Припази се ти да те не насамаре. Лукави су они...

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

А где да нас заступа, мајке ти? Код самог себе? Брате на тебе има утицај нека секта. Припази се ти да те не насамаре. Лукави су они...

Побркао лончоће шерпе и поклопчиће, црква није никакав посредник већ "тело" христово. То јест "христови" људи. Д тако кажемо.... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...