Интегра Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ух, Зауроне, чини ми се да си онако рационалистички и научно строг! Зар ти се не чини да је, баш зато што су иза славског колача биле те "занимљиве" традиције, христијанизација успела? Тј, да је то нешто што је баш тако морало да се деси и да клир има и историјско и свако друго право да учествује у ломљењу колача? Успели су да задрже сакралност тих ритуала којима су Словени, на свој начин и на свом нивоу, прослављали живот, али су притом успели и да их одуче од понашања које се коси са хришћанским етосом. Просто речено, "има у томе нешто" што човеку одговара, ако се научи како треба. А то говори и о природи Хришћанства. Да је циљ био да се додворе сваком укусу, до данас бисмо практиковали баханалије, славили Перуна и ишли у цркву као део нормалног понашања. Да је циљ био да се влада огњем и мачем, да је хришћанство нека теократска држава, до данас не бисмо имали представу ни о Купали ни о Перуну. Вероватно ово делује наивно и лаички, али ми се чини да је у складу са хришћанством као обликом духовног образовања и уздизања. Сличан је пут прешао и Израиљ. Мукотрпно су се одучили од паганства и развили принцип поштовања, узношења и слављења. Хвала ти што си ово поменуо. Недостајало ми је свеже знање о словенској митологији и религији од стручњака. 8086.gif "Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 насилна лоботомија. Теби хвала што си ово поменуо. Недостајало ми је свеже знање од стручњака. Може се применити на све @Cico теме. Интегра је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
WinchesteR Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Naravno da nije bitno to sto se paganski obicaji i obredi poprimili hriscanske elemente; kazem, naravno, jer da je bitno onda, prije svega, rimokatolicka crkva bi mnogo problema u vezi toga. Kazes, i pitas se, kako to da svestenici, ili crkva, mogu da oproste grijehe; kazes, nikad nisi cuo za takvo nesto. A, sta je onada sa Indulgencijom, tj. oprostajnicama, kojim se oprastaju grijesi pojednica, ali samo za novac, tj. ako kupe tu "oprostajnicu". Na ovakvu ideju je dosao Hristov namjesnik( zamjenik Hristov) - nepogresivi Papa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Naravno da nije bitno to sto se paganski obicaji i obredi poprimili hriscanske elemente; kazem, naravno, jer da je bitno onda, prije svega, rimokatolicka crkva bi mnogo problema u vezi toga. Kazes, i pitas se, kako to da svestenici, ili crkva, mogu da oproste grijehe; kazes, nikad nisi cuo za takvo nesto. A, sta je onada sa Indulgencijom, tj. oprostajnicama, kojim se oprastaju grijesi pojednica, ali samo za novac, tj. ako kupe tu "oprostajnicu". Na ovakvu ideju je dosao Hristov namjesnik( zamjenik Hristov) - nepogresivi Papa. Tada pape još nisu bile nepogrešive, tek poslije 1872. su postale ali tačnije rečeno nezabludive a pored Luthera su se tim indulgencijama tada usprotivili mnogi drugi poznati katolički teolozi, biskupi i kardinali, tako bi bila otprilike cijela ta istina o tome WinchesteR-u. Osim toga čak ni te indulgencije ne mjenjaju ništa bitno na tome da jedino Bog tj. Hristos oprašta grijehe, jer ni tamo nikada to nije dovedeno u pitanje a one su se ticale su više načina realizacije dispozičnih punomoći koje i sveštenici i biskupi i dan danas imaju. No takvih dosta graničnih stvari koje nisu sasvim košer ima i kod vas, recimo visoko crkveno odlikovanje za predsjednika, šefa komunističke Partije Rusije G. Zjuganova udijeljeno mu Moskovskom Patrijaršijom. https://www.facebook.com/groups/234047490102667/permalink/334269186747163/ http://sh.wikipedia.org/wiki/Papina_nepogre%C5%A1ivost http://sh.wikipedia.org/wiki/Papina_nepogre%C5%A1ivost Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Интегра Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ма јесте заморан са тим стереотипним провокацијама, али зато сам имала прилику да разговарам са Зајроном. "Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
WinchesteR Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Tada pape još nisu bile nepogrešive, tek poslije 1872. su postale ali tačnije rečeno nezabludive a pored Luthera su se tim indulgencijama tada usprotivili mnogi drugi poznati katolički teolozi, biskupi i kardinali, tako bi bila otprilike cijela ta istina o tome WinchesteR-u. Osim toga čak ni te indulgencije ne mjenjaju ništa bitno na tome da jedino Bog tj. Hristos oprašta grijehe, jer ni tamo nikada to nije dovedeno u pitanje a one su se ticale su više načina realizacije dispozičnih punomoći koje i sveštenici i biskupi i dan danas imaju. No takvih dosta graničnih stvari koje nisu sasvim košer ima i kod vas, recimo visoko crkveno odlikovanje za predsjednika, šefa komunističke Partije Rusije G. Zjuganova udijeljeno mu Moskovskom Patrijaršijom. https://www.facebook.com/groups/234047490102667/permalink/334269186747163/ http://sh.wikipedia.org/wiki/Papina_nepogre%C5%A1ivost http://sh.wikipedia.org/wiki/Papina_nepogre%C5%A1ivost Nikoga ja ne branim. Obratio sam se tebi, prvenstveno, jer vidim da znas i upucen si u "hristijanizaciju paganskih obicaja," a ipak smatras da to nije bitno. Kako more, nije bitno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
WinchesteR Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Теби хвала што си ово поменуо. Недостајало ми је свеже знање од стручњака. Може се применити на све @Cico теме. Ajde, dusice draga, kada si tako pametna pa sebi dozvoljavas da budes cinicna, da nam objasnis, da nas poucis, kao je slava nastala, i sta je Slava, i otkuda ona vuce korjenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 recimo visoko crkveno odlikovanje za predsjednika, šefa komunističke Partije Rusije G. Zjuganova udijeljeno mu Moskovskom Patrijaršijom. Kako si video taj dogadjaj? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ajde, dusice draga, kada si tako pametna pa sebi dozvoljavas da budes cinicna, da nam objasnis, da nas poucis, kao je slava nastala, i sta je Slava, i otkuda ona vuce korjenje. Обраћај ми се са "Тања1", лепа тепања, додире и вођење љубави остави код своје куће. Нисам "тако паметна", паметна сам. Укажи на место где сам "цинична"? Ником ништа нисам објашњавала, учествујем у дискусији. Зашто мислиш да ти знаш како је настала (слава) и откуда корење, а ја не? Паметнији си зато што си WinchesteR, а ја длакава? Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ух, Зауроне, чини ми се да си онако рационалистички и научно строг! Зар ти се не чини да је, баш зато што су иза славског колача биле те "занимљиве" традиције, христијанизација успела? Napisao sam odgovor ali samo za tebe, kako želiš da ti ga pošaljem, chatom ili emailom jer nije za široku javnost. Samo za univerzitetsku, visokoškolsku. Ta ostala pitanja prevazilaze nivo forumske diskusije, nije baš sve za nepripremljene uši. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Kako si video taj dogadjaj? Dao sam već link, drugi vam ne budem davat, učlanite se na FB ako ga ne vidite i ako niste članovi pa ćete ga onda moći vidjet:. https://www.facebook.com/groups/234047490102667/permalink/334269186747163/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Dao sam već link, drugi vam ne budem davat, učlanite se na FB ako ga ne vidite i ako niste članovi pa ćete ga onda moći vidjet:. https://www.facebook.com/groups/234047490102667/permalink/334269186747163/ Pitam te za tvoj lični doživljaj... Ja znam recimo da se tamo spominjalo pomirenje, nešto poput zastalog Savla kad je čuo da mu neko (Bog) govori. Zašto to spominjem,zato što je bilo reči o kraju Bogoborstva komunističke partije i kraj ubistava i da ne kažem jahanja popova. Ta komunistička partija više ta dela ne samo da neće činiti no ih smatra potpuno pogrešnim i van svakog životnog pa i komunističkog konteksta.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
WinchesteR Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Обраћај ми се са "Тања1", лепа тепања, додире и вођење љубави остави код своје куће. Нисам "тако паметна", паметна сам. Укажи на место где сам "цинична"? Ником ништа нисам објашњавала, учествујем у дискусији. Зашто мислиш да ти знаш како је настала (слава) и откуда корење, а ја не? Паметнији си зато што си WinchesteR, а ја длакава? Ovakva tema nije za sprdanje. Ovo je ozbiljno pitanje, koje ti uzimas zdravo za gotovo, i to je ono sto meni smeta. A to sto si ti "dlakava," to nije nikakvo mjerilo, i ja sam dlakav, pa sta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Nikoga ja ne branim. Obratio sam se tebi, prvenstveno, jer vidim da znas i upucen si u "hristijanizaciju paganskih obicaja," a ipak smatras da to nije bitno. Kako more, nije bitno? Hristijanizacija je bitna ali desili su se pri njoj kako sam već objasnio propusti koji se nisu trebali desiti a pošto se to odigralo tako davno i pošto su svi ti simboli već natoliko izgubili svoja značenja nije bitno premišljat danas nad tim ni u kakvom smislu, ni potiranja tih relikta paganhštine u hrišćanstvu a ni njihovog osudjivanja a ni u smislu njihovog nekog "ispravljavljanja" jer s hrišćanskih pozicija je sasvim svejedno imate li danas pri tom kolač, puding. burek, gibanicu ili mlinsko kolo, bitno je da oni nemaju danas nikakvu pagansku simboliku, to znači da to "nije bitno". Inače takvi obredi trebali biti preskočeni jer spadaju upravo u grupu apsolutno nehristijabilnih, kao kad bi neko htio danas hristijanizirati Hare Krišne ili sl. i ostavi im tamo žrtvovanje Krišni i samo ga preimenuje u žrtvovanje Hristu. To bi bila sprdnja sa hrišćanstvom, Sveti Oci bi to bez okoliščanja nazvali bogohuljenjem i idolopoklonstvom a šta piše u kanonima o tom to je bolje onda ni ne pročitat, bilo bi tamo svašta i još tvrdjih riječi. Kako sam rekao u hrišćanstvu postoji samo jedna žrtva a to je ta koja se slavi nedeljom u svakoj Crkvi na sv. Liturgiji ili Misi i nikakva druga jednostavno ne smije postojati u bilo kakvom a ni presvučenom da to nazovemo obliku. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ovakva tema nije za sprdanje. Ovo je ozbiljno pitanje, koje ti uzimas zdravo za gotovo, i to je ono sto meni smeta. A to sto si ti "dlakava," to nije nikakvo mjerilo, i ja sam dlakav, pa sta. Не спамуј тему, до сада је све било добро, концентриши се на тему. Ако немаш шта рећи у вези теме, заобиђи ме, јасно? Јасно ти је! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука