Млађони Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Tako je,maticne celije koje su osnov za razvoj organskih sistema.. Sta bi rekli kreacionosti za rep? hahaha ,kad se samo setim tacno pre godinu dana sam naletela na ovaj forum,kad me je zainteresovalo "pravoslavlje i teorija evolucije",pa si me ti Milosavljevicu uputio od pitanja ocu Savi do teme o evoluciji Mada je moj omiljeni Sveti Jovana Sangajski kreacionista,i mada je takav i moj dozivljaj stvaranja,moram priznati da sam ja po ovom pitanju resila da ostanem agnostik,do daljnjeg,ne smatram ga previse bitnim za spasenje. Ма шалио сам се ја мало. А што се тиче Светаца који су креационисти, свеци нису непогрешиви људи. Њихови ставови по питању свега па чак и ако има везе са вером не морају бити тачни. Има доста светаца који се међусобно не слажу. Можеш бити православна и веровати у еволуцију, нема никаквих проблема. У фетусу се крије још једна тајна која говори да смо настали од мајмуна. У једном периоду фетус је прекривен длаком, та длака му отпада. Једино објашњење зашто би фетус био прекривен длаком у том периоду је заосташтина од наших животињских предака. Nina 777 and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Јееееееес!!!!! Коначно еволуција!!!! Уплашио сам да ће тема о абортусу бити само о гејевима. Него, шта мислите о утицају прогресивног опорезивања на учесталост абортуса? Млађони, Nina 777, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Јееееееес!!!!! Коначно еволуција!!!! Уплашио сам да ће тема о абортусу бити само о гејевима. Него, шта мислите о утицају прогресивног опорезивања на учесталост абортуса? Тужићу те за троловање суду за форумска прва у сан франциску... ћераћемо се ми још :Р oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 A evo nadjoh ti odgovor za rep ) Cisto da se prisetimo,valjda je jos samo ta tema(i jos par nekih) toliko stranica napunila "REP" Pre nego što postanu vidljivi hrskavičavi začeci pojedinih pršljenova, razvijaju se somiti, segmentno uređene (metamerno) mase vezivnog tkiva sa dorzalne (leđne) strane embriona. Somiti daju gradivni materijal za muskulaturu kao i za trup i skelet ekstremiteta. Međutim morfološki somiti nisu ekvivalentni sa pršljenovima koji će se iz njih razviti odnosno nisu homologni. 4 gornja somita se uključuju u formiranje baze lobanje. Prešljenovi po pravilu nastaju svaki iz gornjeg i donjeg dela dva susedna somita. kod čoveka nikada nema više od 32 do 35 pršljenova koji ostaju prisutni do odraslog stanja. Dakle nema dodatnog formiranja repnih pršljenova niti dolazi do njihove kasnije razgradnje. Kraj tela ljudskog embriona NIJE HOMOLOG sa pravim repom u gore navedenom smislu. U odgovarajućim fazama razvića u ovom regionu ne nastaju KOSTI ili MIŠIĆI. Umesto toga ovde se nalazi neuralna cev, koja je obavijena blastemom od vezivnog tkiva. Oboje daju polazni materijal za diferencijaciju donjeg dela kičmenog stuba (trtična kost), karlice i odgovarajućih delova centralnog nervnog sistema (kičmena moždina)U odnosu na gornji kraj embriona koji dominira u rastu, DONJI NAJPRE RELATIVNO ZAOSTAJE I ZATO IZGLEDA kao da završava u obliku repa. U vezi sa intezivnim rastom mozga u ovoj fazi, kraj kičemene moždine koji je na početku bio mnogo duži od kraja kičmenog stuba i predstavljao kaudalni kraj embriona povlači se ka unutrašnjosti. Okolno vezivno tkivo, međutim ostaje u staroj poziciji i kolabira i sve je više potisnuto kičmom koja se povećava. U fetalnom periodu povlačenje kraja kičmene moždine nastavlja se zbog dominantnog rasta kičme u dužinu u odnosu na rast mozga. Ovaj proces nastavlja se i posle rođenja. Tako je u vreme rođenja kraj kičmene moždine u visini 3. slabinskog pršljena, a ko odrasle osobe u visini 1. 2. slabinskog pršljena. Ni u jednoj od navedenih ontogenetskih faza ne može dakle biti ni reči, ni sa morfološkog, ni sa funkcionalnog stanovišta, o postojanju stvarnog rudimenta repa. Takvo tumačenje može biti poduprto samo na osnovu čisto spoljašnjeg izgleda bez uzimanja stvarnih ontogenetskih zbivanja, i zato mora biti odbačeno. Jel ima neki sličan opis u nekreacionističkoj literaturi? Nisam biolog ali koliko mogu da razumem ovo trtljanje, tvrdi se da ono što izgleda kao rep embriona nije zapravo rep jer iz njega ne nastaju kosti ili mišići (repa). PA NARAVNO DA NE NASTAJU KAD HOMO SAPIENS NEMA REP... zato i jeste čudno što ga embrion homo sapiensa ima. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Jel ima neki sličan opis u nekreacionističkoj literaturi? Nisam biolog ali koliko mogu da razumem ovo trtljanje, tvrdi se da ono što izgleda kao rep embriona nije zapravo rep jer iz njega ne nastaju kosti ili mišići (repa). PA NARAVNO DA NE NASTAJU KAD HOMO SAPIENS NEMA REP... zato i jeste čudno što ga embrion homo sapiensa ima. И ђаво има реп, па тврдиш да не верујеш у ђавола. Да ниси мало контрадикторан?! Juanito, Avocado, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 И ђаво има реп, па тврдиш да не верујеш у ђавола. Да ниси мало контрадикторан?! Baš si đavo... Млађони and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Можеш бити православна и веровати у еволуцију, нема никаквих проблема. Али, не може, има свакаквих проблема. У фетусу се крије још једна тајна која говори да смо настали од мајмуна. У једном периоду фетус је прекривен длаком, та длака му отпада. Иди бегај, какав закључак. Брука. Једино објашњење зашто би фетус био прекривен длаком у том периоду је заосташтина од наших животињских предака. Кууукууу! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Ма шалио сам се ја мало. А што се тиче Светаца који су креационисти, свеци нису непогрешиви људи. Њихови ставови по питању свега па чак и ако има везе са вером не морају бити тачни. Има доста светаца који се међусобно не слажу. Можеш бити православна и веровати у еволуцију, нема никаквих проблема. У фетусу се крије још једна тајна која говори да смо настали од мајмуна. У једном периоду фетус је прекривен длаком, та длака му отпада. Једино објашњење зашто би фетус био прекривен длаком у том периоду је заосташтина од наших животињских предака. Da,slazem se da nisu nepogresivi,svet zivot ih je ucinio Svetiteljima,ali postoje I neki zajednicki pogledi do kojih su dolazili , ali to uglavnom kada je put ljudske duse u pitanju,tu su Svetitelji kompetentni,I ispravnih pogleda,najcesce usaglasenih,I dobro nam je da ih konsultujemo.Cisto da ne budemo najpametniji na svetu,to nam je svima iskusenje Inace da ironija bude veca,ja posto imam 13-to vratno rebro,kazu do 8 posto ljudi ga imaju,nicem ne sluzi,cak ni ne smeta ako ne pritiska arteriju I nerve ,I za evoluciniste je to jos jedan dokaz da su nam simpanze preci,jer oni imaju 13 pari rebara..hahaha,nije da mi imponuje da budem nosilac tako neceg,jel .No.zbilja,meni to I nije neki dokaz,kao i za druge slicnost sa zivotinjama dokaz su mi da smo svi od zemlje stvoreni,ali na koji nacin,sad mi je nebitno,jedino sto ne volim je kada za ljude kazu da su najrazvijenije zivotinjska vrsta,ipak volim da mislim o coveku kao Bozijoj ikoni,sa zivotinskim u sebi,ali i malo manjem od andjela. Nego da ne trolujemo temu,vec kad si pomenuo Svetitelje,ovde je dmsrbija naveo misli Svetih u vezi abortusa,I to je svakako jasno da svi misle isto,kao I svi mi ovde uostalom,da je abortus greh.Nego mislim da nisu dobro precizirali pocetak nastanka ljudskog bica.Ako bi se zaista posmatralo da je zacece u smislu stvarnja zigota pocetak zivota novog ljudskog bica,u koji je useljena dusa,onda bi to znacilo da svi oni zigoti koji propadnu tokom stvaranja potomstva prirodnim I vestackim putem predstavljaju licnosti,koje ce eshatoloski gledano svi postati ljudi. To ne moze biti.U stvaranju novog ljudskog bica ucestvuju 3 elementa:muska I zenska polna celija,ali I materica i dok se god zigot,koji vec u jajovodu postane embrion(sa prvom deobom zigot postaje embrion) dobro ne pricvrsti uz zid materice I ne stvori se dovoljno hcg-hormona za odrzavanje trudnoce nema pocetka zivota,pa ni trudnoce u pravom smislu te reci,a taj se proces zavrsava tek pocetkom 4.nedelje od zaceca. Tada se u 4. I 5.nedelji polako stvaraju ove stem celije(maticne celije) kao osnov fromiranja tkiva I organa. Otuda sledi da pocetak 4.nedelje se moze smatrati prvim rodjendanom novog ljudskog bica I stvarnjem licnosti,useljenjem duse. Iz ovog bukvalnog tumacenja Svetih otaca da dusa ulazi vec u zigot,ispalo bi,kao sto je I izvukao zakljucak na kraju teksta koji je dmsrbija postavio da je vestacka oplodnja greh,jer dosta zigota I embriona propada prilikom vestacke oplodnje. ( “Свети Оци су у име апсолутног поштовања личности од тренутка њеног доласка у постојање (који је истоветан тренутку њеног зачећа), одбацили вршење абортуса.То исто начело је повод одбацивања одређених начина медицински потпомогнуте оплодње због уништавања сувишних ембриона или њиховог вештачког одржавања у животу.”) Ali propadaju I prilikom prirodne oplodnje,tj.manji procenat njih stigne do tog 21.dana kada je zavrsena ugradnja embriona u matericni zid. I da jeste tako bukvalno shvaceno zacece sa zigotom(mada sumnjam,jer bez materce ne mozemo govoriti o pocetku zivota bica) meni opet ne bi bila nemoralna vestacka oplodnja,jer se ne unistavaju namerno zigoti,kao ni pri prirodnoj oplodnji,ali sa ovakvim shvatanjem pocetka zivota bica na pocetku 4.nedelje,I nema tog definitivnog propadanja embriona,cak je retko nakon 4.nedelje. To se svakako I uklapa u pricu o zabrani abortusa nakon 3. nedelje,radi zastite novonastalog zivota,a abortus se pre toga I ne vrsi,koliko znam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Али, не може, има свакаквих проблема. Отац Сава Јањић и многи други упућенији људи у библијску херменеутику од тебе рекоше другачије. Мени доста. Nego da ne trolujemo temu,vec kad si pomenuo Svetitelje,ovde je dmsrbija naveo misli Svetih u vezi abortusa,I to je svakako jasno da svi misle isto,kao I svi mi ovde uostalom,da je abortus greh. То се, као хришћани сви слажемо. Оно око чега се ми не слажемо јесте обично, земаљско питање - земаљских закона. Iz ovog bukvalnog tumacenja Svetih otaca da dusa ulazi vec u zigot,ispalo bi,kao sto je I izvukao zakljucak na kraju teksta koji je dmsrbija postavio da je vestacka oplodnja greh,jer dosta zigota I embriona propada prilikom vestacke oplodnje. Свети оци су рекли да живот настаје зачећем а не са зиготом. Можда су под зачеће мислили када зигот доспе у мтерицу и крене да се ствара ембрион? Закључак да су мислили на зигот је донео данашњи човек. Мислим да треба опрезно са тим стварима. Не доносим неки коначан закључак - упрво из тих разлога. Слично као са монашком литературом... многи верујући читају монашку литературу коју нису опремљени да разумеју и која није писана њима, већ другим монасима, и са сврхом монаштва... и онда дођу до неких закључака који нису баш исправни. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Jel ima neki sličan opis u nekreacionističkoj literaturi? Nisam biolog ali koliko mogu da razumem ovo trtljanje, tvrdi se da ono što izgleda kao rep embriona nije zapravo rep jer iz njega ne nastaju kosti ili mišići (repa). PA NARAVNO DA NE NASTAJU KAD HOMO SAPIENS NEMA REP... zato i jeste čudno što ga embrion homo sapiensa ima. Koliko ja shvatam kaze da ne bi ni teoretski mogao nastati rep,po sastavu gledano,to nije zaostatak,rudiment repa,vec samo lici na rep,jer gornji kraj embriona dominira u rastu,pa zato donji lici na rep.Ali necu da tvrdim,ovim bi se moralo ozbiljnije pozabaviti(stavila sam odgovor samo iz stosa,zbog podsecanja na temu o evoluciji ,licno nisam spremna da zauzmem evolucionisticki stav,jer tu kao sto Todor rece ima problema,nejasnoca i sa naucne i sa verske strane(mada u pravu je Milosavljevic da se moze bit pravoslavan i evolucionista,ali ne na ateisticki nacin,medjutim ako bih razresila te nejasnoce,a sad mi to nije prioritet,jednom bih volela ozbiljnije da se pozabvim).Medjutim kakvo god da je covekovo poreklo,za mene covek moze biti samo covek,koji ima dusu i slobodnu volju,ma koliko da je po nekim materijalnim osnovama nalik na zivotinju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 mada u pravu je Milosavljevic da se moze bit pravoslavan i evolucionista,ali ne na ateisticki nacin,medjutim ako bih razresila te nejasnoce,a sad mi to nije prioritet,jednom bih volela ozbiljnije da se pozabvim Крени одавде. http://en.wikipedia.org/wiki/Theistic_evolution Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Отац Сава Јањић и многи други упућенији људи у библијску херменеутику од тебе рекоше другачије. Мени доста. То се, као хришћани сви слажемо. Оно око чега се ми не слажемо јесте обично, земаљско питање - земаљских закона. Свети оци су рекли да живот настаје зачећем а не са зиготом. Можда су под зачеће мислили када зигот доспе у мтерицу и крене да се ствара ембрион? Закључак да су мислили на зигот је донео данашњи човек. Мислим да треба опрезно са тим стварима. Не доносим неки коначан закључак - упрво из тих разлога. Слично као са монашком литературом... многи верујући читају монашку литературу коју нису опремљени да разумеју и која није писана њима, већ другим монасима, и са сврхом монаштва... и онда дођу до неких закључака који нису баш исправни. -Upravo tako,rekli su zacecem,zato ne treba izvoditi pogresan zakljucak da je sa zigotom,jer na kraju ovog teksta covek je izveo takav zakljucak,po kom je npr.vestacka oplodnja nemoralna.Kada su vladiku Grigorija pitali sta misli o vestackoj oplodnji,on je samo rekao,znam blizance koji su nastali vestackom oplodnjom,predivna deca,divna porodica,to je sve sto imam da kazem -Sto se tice oca Save Janjica,posto smo mi diskutovali na tu temu,on ni u jednom momentu nije rekao da je njegov stav evolucionisticki,i sam je rekao da tu treba dosta stvari sagledati,samo je ukazivao da ne treba da budemo zatvoreni i za takav pogled na svet,Bog svakako stoji iza ovog sveta,a treba traziti istinu....Zaista ni u jednom momentu nije zauzeo stav. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 -Upravo tako,rekli su zacecem,zato ne treba izvoditi pogresan zakljucak da je sa zigotom,jer na kraju ovog teksta covek je izveo takav zakljucak,po kom je npr.vestacka oplodnja nemoralna.Kada su vladiku Grigorija pitali sta misli o vestackoj oplodnji,on je samo rekao,znam blizance koji su nastali vestackom oplodnjom,predivna deca,divna porodica,to je sve sto imam da kazem Кажем то је клизава мтерија, не можемо знати шта су свети оци тачно мислили. Ја мислим да је вештачка оплодња савршено морална. не првим се пметан превише и не тумачим свете оце на своју руку. Ако +Григорије има тако нешто д каже, ја смо ћутим. -Sto se tice oca Save Janjica,posto smo mi diskutovali na tu temu,on ni u jednom momentu nije rekao da je njegov stav evolucionisticki,i sam je rekao da tu treba dosta stvari sagledati,samo je ukazivao da ne treba da budemo zatvoreni i za takav pogled na svet,Bog svakako stoji iza ovog sveta,a treba traziti istinu....Zaista ni u jednom momentu nije zauzeo stav. Отац Сава је рекао да није у некој супротности са православљем. То јест да можеш веровати у еволуцију и бити праавославац. На то сам циљао. Док тодор тврди да не може. Што једноствно није тачно. Nina 777 and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Отац Сава Јањић и многи други упућенији људи у библијску херменеутику од тебе рекоше другачије. Мени доста. Бог, пророци, светитељи, предање... говораше другачије од тебе и од ауторитета на које се ти позиваш, тако да... Зна се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Nego da ne trolujemo temu,vec kad si pomenuo Svetitelje,ovde je dmsrbija naveo misli Svetih u vezi abortusa,I to je svakako jasno da svi misle isto,kao I svi mi ovde uostalom,da je abortus greh.... Ono što je problematično u ovakvim spiskovima misli otaca jeste 1) koliko se oni razlikuju po svemu i svačemu i koliko ih u nekim drugim situacijama ne uzimamo ni kao moralne autoritete (po sećanju, na spisku je bio i Tertulijan - u mladosti montanista, u starosti "tertulijanac" - osnivač sopstvene dualističke sekte - koga retko ko shvata ozbiljno po retko kom pitanju) 2) kakve to veze ima sa svetovnim zakonima (recimo, baš Tertulijan je mislio da ženska lepota može zavesti i anđele na telesni greh; stoga je verovao da sve žene moraju biti uvek pokrivene od glave do pete, i tome je posvetio, koliko znam, više pažnje nego abortusu, koji je, naravno bio legalan u doba rane Crkve i otaca - da li bi po toj logici trebalo da vernici traže da se zakonom obavežu sve ženske osobe da se pokrivaju od glave do pete, više nego što to zahtevaju zakoni o hidžabu u Iranu)? Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука