Jump to content

Олимпови тренуци радости и неке белешке

Препоручена порука

"Прошлост су ти греси, а будућност нада, с покајањем хитај док су живе кости, с дисањем се моли: Господе, опрости!"

Свети Сава

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 157
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Псалам 29.

УЗВИСИЋУ Те, Господе,

јер си ме прихватио,и ниси обрадовао

непријатеље моје нада мном.

Господе Боже мој, завиках к Теби,

и исцелио си ме.

Господе, извео си из ада душу моју,

спасао ме од оних који силазе у гроб.

Песмопевајте Господу преподобни Његови,

и хвалите спомен светиње Његове.

Јер је гњев у јарости Његовој,

и живот у вољи Његовој.

Увече ће се настанити плач,

и ујутро радовање.

А ја рекох у изобиљу моме:

Нећу се поколебати до века.

Господе, вољом Твојом дај снагу лепоти мојој.

А кад си окренуо лице Твоје,

ја постадох (сав) смућен.

Теби, Господе, завапићу,

и Богу моме помолићу се.

Каква је корист у крви мојој,

када будем силазио у пропаст?

Еда ли ће Ти се исповедати прах,

или ће објављивати истину Твоју?

Чу Господ, и помилова ме:

Господ постаде помоћник мој.

Обратио си ми плач мој у радост;

растргао си врећу (жалости) моје,

и опасао ме весељем.

Тако да Ти пева слава моја,

и нећу бити снужден (и ућутати).

Господе Боже мој,

до века ћу Те исповедати и хвалити.

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

За Богом својим идите и Њега се бојте; Његове заповести држите и чувајте; и глас Његов слушајте, и Њему служите и Њега се држите.

Пета књига Мојсијева 13, 4.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Чувај се, чедо моје, да не судиш ниједној души, јер Бог допушта да падне онај ко суди свом ближњем, како би научио да састрадава са својим слабим братом.

Старац Јефрем Филотејски и Аризонски

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Чувај се, чедо моје, да не судиш ниједној души, јер Бог допушта да падне онај ко суди свом ближњем, како би научио да састрадава са својим слабим братом.

Старац Јефрем Филотејски и Аризонски

8086.gif Истина!!

Много ми пријају поуке старца Јефрема :)

• Волим 1

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

"Нека буде борба непрестана"

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Нико без искушења не може ући у Царство Небеско; да нема искушења нико се неби спасао.

Преп. Антоније Велики

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Несавршенство душе човечије огледа се и у томе што она заборавља важно и памти неважно. Заборавља то што не би смела да заборави, а памти оно што мора да заборави. Ако на ову мисао применимо свима нама познату изреку, сваком човеку можемо поставити сљедеће питање: "Реци ми шта заборављаш и шта памтиш, и рећи ћу ти ко си."
Забораве, јеси ли прогутао све увреде које сам претрпио у животу, све патње и све болове, све страхове живота? Јеси ли прогутао, забораве, немир и трку пређеног животног пута, сва његова ништавна преживљавања, неспоразуме, празне речи, непотребне свађе и бриге?... Само на оном пољу, које је очишћено заборавом животних немира, расте мудрост.
Забораве смели, ти, као вода чистог извора, односиш прах земље и потапаш га у себе, не губећи своју светлуцаву чистоту. И човек може бити само онај, ко мудро заборавља себе, памтећи Бога и Његову истину и правду. Светлим заборавом и светлим памћењем својим ми улазимо у стварни живот.

Из зборника поучних текстова Архиепископа Јована Шаховског

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Covjek koji umije da okrivljuje sebe nece gubiti unutarnji mir, nece proklinjati ljude i zivotne okolnosti i udarati glavom u zid. Razmisljace o tome kako je on napravio greske, kako je trebao postupiti da bi ih po mogucnosti ispravio, i cak ce casu najtezih iskusenja primiti kao lijek za ociscenje svoje duse.

R.Karelin

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

“За спасење није довољна само вера, хладна и мртва. Не, спасава нас само жива вера, делатна, која се испољава у моралним и добрим делима…

“Где нема добрих хришћанских дела, тамо без сваке сумње нема ни истинске хришћанске вере: и насупрот томе, где постоји истински хришћански живот тамо сигурно постоји истинска хришћанска вера…” (1, 3).

“Немој мислити да вера, ако се вером уоште може назвати твоја вера, коју дела разобличавају, може да те спаси, зато што вера, која из почетка оправдава захтева одговарајућа дела, без којих се није могуће спасити… Веру више треба проповедати делима него речима… Јер се делима, а не речима мора откривати скривено.” Преподобни Исидор Пелусиот (2, 492).

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

О покајању

свети Исак Сиријски

"...Рај је љубав Божија у којој је наслађивање свим блаженствима где се блажени Павле нахранио натприродном храном и, чим је тамо окусио од дрвета живота, ускликнуо говорећи: Што око не виде и ухо не чу и у срце човеку не дође, оно припреми Бог онима који Га љубе (1. Кор. 2; 9). Од овог дрвета Адам је био одвојен наговором ђаволским. Дрво живота је љубав Божија, од које је Адам отпао; и од тог времена њега више није сусрела радост, него је радио и трудио се на земљи трња."

x_ae328e3b-241x300.jpg

Цео текст на (линку)

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Бог никада никог не оставља и не напушта. Као што се зна, ми смо ти који остављамо често Њега. Јер нећемо да трпимо и да носимо бреме своје, Крст свој. А Бог је у животу сваког човека зацртао да трпи у овом свету, јер трпљење у овом свету претвара се у радост у оном свету. Кроз трпљење Бог нам даје разне добре дарове још за живота овде на земљи. Уосталом, кроз трпљење на земљи и кроз уздржање, исплатимо дугове наших грехова, јер ћемо се кроз то удостојити истинске слободе после смрти.

Немојте да слушате ону помисао, која вам говори како би вас навела на погрешан пут, како немате љубави, вере, наде и остало. Јер, често ђаво то ради многим људима убацујући им такву помисао у срце, како би се они растужили и пали у очајање. Никада и никада не верујте никаквим најтананијим злим мислима. Наоружајте се молитвом, постом, вером, надом и свим осталим добрим делима.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Бог никада никог не оставља и не напушта. Као што се зна, ми смо ти који остављамо често Њега. Јер нећемо да трпимо и да носимо бреме своје, Крст свој. А Бог је у животу сваког човека зацртао да трпи у овом свету, јер трпљење у овом свету претвара се у радост у оном свету. Кроз трпљење Бог нам даје разне добре дарове још за живота овде на земљи. Уосталом, кроз трпљење на земљи и кроз уздржање, исплатимо дугове наших грехова, јер ћемо се кроз то удостојити истинске слободе после смрти.

Немојте да слушате ону помисао, која вам говори како би вас навела на погрешан пут, како немате љубави, вере, наде и остало. Јер, често ђаво то ради многим људима убацујући им такву помисао у срце, како би се они растужили и пали у очајање. Никада и никада не верујте никаквим најтананијим злим мислима. Наоружајте се молитвом, постом, вером, надом и свим осталим добрим делима.

Е ово је заиста овако. Много пута сам дошао у стање у којем сам видео да у мени нема љубави нити ичега доброг, и без наде, упао у тешко очајање. Никада, али НИКАДА не треба очајавати, како год изгжедали ругобно у неком тренутку.

П.с. ко је аутор ове мисли? :)

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Dove+Bird+Sky.jpg

Треба да се молимо да нам Господ дарује силу и просвећење и да нам дарује Светог Духа.Јер,Дух Свети човека просвећује као сунце.Човек тада види сва дела своја и разуме их,препознавајући шта је од Христа,а шта од ђавола.Тада човек препознаје и врле и лукаве људе.Лукави само носе маску врлине,говорећи духовне речи,али су им циљеви други.Добри људи говоре из пуног срца.

Старац Харитон Светогорац - Поука о спасењу

Достојевски

Подели на овим сајтовима

siluan1.jpg?w=604

"Кад бисмо били смирени, Господ би нам по Својој љубави све показао и открио све тајне, али наша несрећа је у томе што нисмо понизни, већ се гордимо и хвалимо сваком ситницом, и тако мучимо и себе и друге."

" А Дух Свети, кога познаје душа моја, сведочи о делима Божијим".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...