Олимп Написано Септембар 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Juce sam se,bas na forumu,podsetila divnog vladike Danila Krstica,pa evo jednog citata iz knjige mati Makarije "Svetlonosac vladika Danilo" (na fotografiji se vidi svelost koja izbija iz njegovog groba,a po recima mati Makarije,kojoj je vladika bio duhovni otac,za zvota je i bio ispunjen svetloscu Bozijom,kako ga je i imenovala u naslovu knige, i retkom plemenitoscu) Evo kako vladika Danilo slikovito vidi crkvu Boziju: "U Svetom Pismu Novog Zaveta imamo dve slike koje opisuju neizrecivu tajnu Crkve pravoslavne: PRVA SLIKA opisuje Cerkvu Boziju kao Telo Hristovo.Tome telu glava je Hristos.Onda nervne celije na vrhu kicme,po svojoj delatnosti sluze kao episkopi,jer imau funkciju da kao nervni system prenose zapovesti Glave(Hrista) na nize organe I celije Tela.Dakle nervni system u Telu sluzi kao svestenstvo.Drugi system je krvotok u kome je srce neumorna pumpa koja hrani kiseonikom sve celije ispod glave.Kiseonik oznacava cistu umnu molitvu bez koje ni jedna celija ne moze opstati.Razdavatelj kiseonika je srce,kao centralni organ Tela,a to je neuspavajiva Bogomolnica-Bogorodica.Taj system krvotoka u zemnoj Crkvi jeste monastvo I bogomoljstvo.Treci najbrojniji I najrazgranatiji sistem u Telu,to su Celije svih ostalih organa koji se razlikuju po svojim sluzbama:kao pluca,ruke,noge,stomak..Jasno je da nijedna celija,nijedan organ ne moze biti nezavisan od celine Tela,kao ni Telo bez Glave.Jer Telo bez Glave bi bilo les. DRUGA SLIKA Crkve Pravoslavne jeste Dom Boziji. Tu je opisan Dan Pedesetnice,kada Sveti Duh silazi na Apostole u vidu ognjenog jezicka nad glavom svakog Apostola.To je pecat dara Duha Svetog ,koji svi pravoslavni dobijaju posle krstenja u miropomazanju.To je mobilni telefon,koji svi clanovi Pravoslavne Crkve imaju da mogu neposredno razgovarati sa Svetim Duhom(medjutim,moramo ovde preneti vernicima upozorenje Svetih Otaca da izmedju nestvorenih,nevidljivih Nebesa I Zemlje,stoji ovo stvoreno vidivo nebo I u njemu se kriju kosmokratori ovoga sveta,a to su demoni,neprijatelji naseg spasenja.Oni mogu da preseku zicu naseg mobilnog telefona I da ubace svoje lazne poruke,kao da to govori Bog,Duh Sveti.Zato je najveci dar,kazu nam Oci,razlikovanje duhova)" Ps.Hvala ti Olimpe puno,sto si mi objasnio kako da ubacim sliku jedino sto nisam bas razumela gde je to www..,ako bih sa mog kompa htela..(mada mogu pitati i administraciju,kad zatreba da te ne gnjavim sad ) I da,jako je lepa ova tema.. Нато хвала Ти пуно на тексту! Заиста лепо и сликовито објашњено и лако за разумевање. Кад ме неки лаик убудуће буде питао шта је Црква, мочи ћу слободно да му проследим овај текст. П.с. драго ми је да ти се свиђа ова моја ризница! П.п.с што се слика тиче, уђеш на тај сајт додај.рс са неког претраживача, као што си сада на форуму, и кад отвориш изабереш слику, и онда пробај да испратиш предходбо упутство. П.п.п.с. нико није рођен научен! Интегра and Nina 777 је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Нато хвала Ти пуно на тексту! Заиста лепо и сликовито објашњено и лако за разумевање. Кад ме неки лаик убудуће буде питао шта је Црква, мочи ћу слободно да му проследим овај текст. П.с. драго ми је да ти се свиђа ова моја ризница! П.п.с што се слика тиче, уђеш на тај сајт додај.рс са неког претраживача, као што си сада на форуму, и кад отвориш изабереш слику, и онда пробај да испратиш предходбо упутство. П.п.п.с. нико није рођен научен! Drago mi je da ti se svideo,i ja sam tako nesto pomislila kad sam procitala,veoma upecatljiv opis crkve,kao sa slikovnice i hvala punooo za objasnjenje Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Свети Игњатије Брјанчанинов описао је земаљски живот као путовање које се ни за трен не прекида. Идемо, идемо и изненада се отварају врата вечности, а ми се губимо у њеном незамисливом пространству. Како вели пророк и цар Давид: Дошљак сам на земљи: Не сакривај од мене заповести Своје, Боже! Дошљак сам код Тебе и пролазник, као и сви оци моји ( Пс.38,13).Пророк уствари каже: » Дошао сам из раја, где сам се оскврнио и обезличио грехом. Одселићу се и са земље, из тог привременог места мога изгнанства, где ме је Бог сместио како бих променио начин свог размишљања, како бих се очистио од огреховљености и изнова постао способан за рајски живот. Ја сам скитач на земљи, са лутањем почињем од колевке, а окончавам га у гробу, лутам од детињства до старости, лутам у различитим земаљским околностима и ситуацијама. Оци моји били су дошљаци и пролазници на земљи – ступивши на њу рођењем, удаљили су се са ње смрћу.Отићи ћу и ја…« Иван Ивковић and Олимп је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 Вера је подвиг људског духа и испољавање његове способности да верује и не верује, да развија или гуши ово осећање. Али, са друге стране, вера за човека увек представља дар Божји, зато што без благодати Божије она остаје само могућност људске душе. Због чега човек верује и не верује? Верује када се његова воља потчињава Божанској благодати, верује када тражи Бога (можда, чак, и несвесно) и у дубинама људског срца долази до овог дивног сусрета. Не верује када се његово срце затвара пред благодаћу. Има биљака које затварају лишће на најлакши додир. Тако се и срце неверујећег човека затвара када осети додир благодати. Оно је не жели, њему је благодат страна. Иван Ивковић and Олимп је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Септембар 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2014 У ТЕСКОБИ СВЕТАТесно ми је души у овоме свету,Тесно у обиљу, тесно и у беди.Све што има краја тескоба је души,Васиона цела тесни је и гуши.О бескрајни Боже, Царе без границаИзбави ми душу из тесних тамница!Тесно ми је души куда год се кренем:Тесно с друговима због хитног растанка,На весељу тесно, у осами тесно,Тесно и у срећи жељеног састанка.Само кад сам с Тобом, тад ми тесно није.Тајна мога мира у Теби се крије.Где год мира тражим у овоме свету,Свуд находим немир и тескобу души.Свака моја срећа без Тебе је ташта,Свака моја љубав без Тебе је машта.Пружи Твоју руку да се не изгубим,Спасен Тобом, - Тебе вечитог да љубим. ВЛАДИКА НИКОЛАЈПЕСМЕ МОЛИТВЕНЕ bgpj, Дијана., Иван Ивковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2014 1) Бог није створио зло. 2) Суштина зла је грех, а он не потиче од Бога, него од слободних разумних бића. 3) Могућност зла лежи у дару слободе коју је Бог дао човеку, али сама та могућност још није никакво реално зло. 4) За човека је боље што је створен слободан него да је без слободе, јер би у том случају достојанство човека било истоветно са достојанством обичног кипа. 5) Божја љубав се јасније испољава у свету у којем има грешника, него у свету самих праведника. 6) Ове чињенице су довољне да оспоре сваки приговор Богу због постојања зла у свету, а дефинитиван одговор на проблем зла познат је само Богу, и не треба сумњати да ће Бог својим одговором задовољити нашу радозналост и угасити наш револт против постојања зла. Др Лазар Милин Ненад Р., Олимп, Nina 777 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Септембар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 @@JESSY, 8086.gif :4869: bgpj је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 f Иван Ивковић, Интегра, Nina 777 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Ми често гледамо велике и значајне људе — како задивљујуће воле да ћуте, како су шкрти на језику, зар не? Они дуго размишљају. Полако размишљају. И шкрто, шкрто говоре. Што су ученији ти велики људи, то више воле да ћуте. Нећеш од њих баш често извући подробан и опширан одговор. Јер то су људи који живе духовним животом, људи огромног искуства који желе да се спасу или схватају да је Бог Свудаприсутан. старац Сампсон Сиверс Иван Ивковић, Олимп and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Септембар 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 ЧОВЕК "Из мајке сам изронио невин и чист,Ипак, не бих се баш сложио да бејах празан лист.Јер Љубав и Доброта, с' којим рађају се сви,Су, од Оца Творца, деци вечни Срећи поклони.Али сваким новим дахом, Сунца зраком, ноћном тамом;Искушаван сам стазом, поплочаном сувим златом;Пропагираном масом, како бих се удаљав'о,Од природе добре своје, свега што је здраво.Одрастао сам, растао, помало умирао,Под притиском тежина, које сам сам исковао.У вртлогу брзина, којим сам саобраћао,Са мноштвом машина, којим сам се обраћао.Па много старог стварног успут постало ми страноА на стварно страно, стално, зато лагано сам спао.Небо знакове је слало, виђ'о сам их кад бих паоНа кратко обећав'о, све док нисам стао.Пред огледало. У себи гадан призор угледао,Искрен осетио немир што по своје сам опасност.Желим да исправим своје грешке часно,Да схвате да схватам да су највеће богатсво.Да се вољно враћам трновитом правцу,Ка Светлу, кроз маглу, коју назвали смо: разум.Желим да верују да никад није касноЗа Човека да препозна у себи Божанско.Мислим да довољно сам интелигентанДа знам где је грешка, па су оправдања смешна.Прошла дела, компромисна решења,Преко тога свега, из почетка крећем, како треба.Пружена рука ка остатку света,Спремна да порука буде несхваћена,На један. Безброј пута биће поновљена,Са добром намером, мером, вером у Човека.Нови дан иста песма, из почетка искушења,Нова или стара, сврха им се не мења.Да попустиш, одступиш, на крају се предаш,Под изговором да су јача, да је живот тежак.Да је природа људска да свако себе гледа,Како за дете онда оба родитељаРаде све шта треба? Сви смо нечија деца,Исход Речи и Дела. Није битно да ли свецаСлавиш. Више битне нису слике ни имена,Већ Истина: Љубав. А она је једна,Она није пожуда у оку конзумента,Већ ватра, Богом дата, у срцу Човека.Сва оружја светска, углачана, светлаУбојита, ефикасна и далекометнаСу немоћна спрам њега, јер је битка добијена,Из почетка, кад је води спремна глава свесна." Шкабо маестро Иван Ивковић, Sasa2000 and Rainmaker је реаговао/ла на ово 2 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Псалам 142. ГОСПОДЕ, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим,јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ погна душу моју,унизио је до земље живот мој;посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој,смете се у мени срце моје. Помињем дане старе,размишљам о свим делима Твојим,у творевинама руку Твојих поучавах се. Подигох Теби руке моје,душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе,ишчезе дух мој. Не одврати лице Твоје од мене,јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме учини ми ујутро милост Твоју,јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем,јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе,јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој.Дух Твој Благи нека ме води на земљу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме,правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом уништићеш непријатеље моје,и погубићеш све који досађују души мојој,јер сам ја слуга Твој. Драшко, Интегра, Иван Ивковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Септембар 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 22, 2014 Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Септембар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 Љубав огњена,Христом рођенаУ младом се срцу разгорела,Младић словесни,Богом избраниуместо тишине долази,да обрете бисер многоцени,да пронесе светлост васељени,да просветли таму светозарним лучама.Слатка молитва буре стишавау тишини срце преображава.Хладна пештера није тескобнакад је душа људска Божја скинија.Светогорске стазе воде подвигом,сав човечји живот Цартву Небеском,пристаништу мирном у дану незалазном.Ангел земаљски,човек небеснивасколики народ Христу приводи,да васпостави Образ Божијиблатом незнабоштва затамњени.Мудрости почетак страх је Господњи,с висине смирења Слава силази,да Богу принесе царски род Православни.https://www.youtube.com/watch?v=XyH9fLKSGKI Иван Ивковић and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 Христос каже: "Узмите, једите, ово је Тело Моје..." И даље: "Пијте из ње сви, ово је Крв Моја Новога Завета..." Много је на небу светлих звезда, тих искри ризе Божије, али од свих њих је лепше, светлије и сјајније сунце. Много је мирисног цвећа на пашњацима и њивама, али од свих њих је боља, лепша и мириснија ружа. Много река, потока, језера и речица теку по лицу земље и све се оне сусрећу и сливају у безграничном, огромном и неизмерном океану. Много прекрасног и сјајног камења садржи утроба земље; тамо има сафира, смарагда, рубина, али од свих њих лепше, чистије и сјајније светлуца брилијант. И у духовном свету постоје и звезде, и драго камење, и цвеће на духовним пашњацима. Много се дивних звезда - песама - чува у Цркви Православној (светоотачких дела), али све се оне сустичу у сунцу Цркве наше, у Божанственој литургији. Много је дивног цвећа на црквеним пашњацима, али од свих њих је најлепша ружа - Божанствена литургија. Чудесно је драго камење Цркве наше - обреди, али од свих њих највише блиста брилијант - Божанствена литургија. Сви извори, сви потоци, Тајне наше, сливају се у најдубљој и најсветлијој Тајни Божанствене литургије. СВЕШТЕНОМУЧЕНИК СЕРАФИМ ЗВЕЗДИНСКИ Олимп and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 "Морамо се борити за сврху у животу. Борити се против страсти - значи борити се за смисао живота. А сврха овога живота јесте будући живот! Не можеш досегнути будући радосни живот, ако се не бориш са страстима и ако се не бориш за љубав према ближњима, жртвујући се за друге из љубави. Ту је смисао крста: носити крст, живети свој живот као крстоносац, тако да будеш способан да се жртвујеш за друге. само хришћанство може дати смисао животу!" отац Димитрије Станилоје Sasa2000, Иван Ивковић, Олимп and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука