Jump to content

Хришћанство и држава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поента је да либеларно друштво не намеће никакво понашање. Она више одобравају свакојака понашањ која се одређеним групама не свиђају. Ако погледамо људску еволуцију, разменом знања, информција и искуства људи су међусобно у своје културе интегрисали оне добре ствари а избацали лоше кроз време и кроз услове. И то је фора. Традиционалисти су толико везани за неке традиције да не желе да избаце неке лоше ствари из својих традиција нити да прихвате добре ствари из других традиција. 

Знао сам да ће се неко јавити да каже да либерализам никакво понашање не намеће. Прво, либерализам је иделогија баш као и социјализам, и конзервативизам и феминизам итд. Свака идеологија има вредности које жели приказати као опште, као најбоље. Тако ради и либерализам, приказује неке своје вредности и ставове као најбоље за друштво. Да ли су најбоље или нису, то видимо у пракси. Пример је међународно слободно тржиште, класична либерална вредност. Да ли је оно заиста добро? Па неке државе нису баш процветале од тога, пре свега неразвијене и земље у развоју пошто их развијене земље може се рећи експлоатишу. 

Многи знају рећи да либерализам није иделогија, већ одређени начин мишљења пошто се ту одвија проток разних идеја. По мени то је само оправдавање либерализма, као што су некада комунисти оправдавали комунизам, Маркс је писао против идеологија, сматрао је да криве свест људи. 

Ја коју год књигу да сам отворио на факсу, било које поглавље о идеологија, прва која се увек учи је либерализам. 

У либеларном друштву већина људи ће рационално бирати оно понашање и онај морал и етику који сматра најбољим за њих. Тако ће се временом искристалисати добро и умањити лоше - без насиља и присиле.

Па неће баш већина бити рационална. Заправо, у скоро свим друштвима и култура се људи воде ирационалношћу, емоцијама, моралом и сличним. То да је већина рационална сматра теорија рационалног избора и такав став није баш потврђен од стране психолога који су се бавили тиме. 

Лично мислим да за либерално друштво и демократију треба образовање које води у рационализам, а да ли је то тако, па погледаш само САД где се деца убијају пиштољима по школи, нема ту неког рационализма, а либерално су друштво. Ко се води разумом, неће убити другог човека ако му штети, једино ако процени да ће имати већу корист од тога, али то само ако је тип без емоција и савести.

Што се тиче легализације дроге, не улазим у то, пошто ме не интересује, немам став око тога. Велики део њих почне са марихуаном и заврши на хероину. Исто тако много њих страда од алкохола који је легална дрога. Ако би био илегална као марихуана, да ли би баш било толико саобраћајних несрећа. То опет не знам, али по мени хришћанство не би требало да се бави и пита да ли нешто легализовати или не, већ да укаже на то зашто то не би требало да се користе. Рецимо да укаже на то зашто алкохол не би ваљало да се користи (сем за причешће и коју у здравље  :D ), да није човеков циљ бити алкос већ да се бори против своје природе. 

Немам ништа против тебе око марихуане, познато то ми је тако нешто, то пар пута ако пробаш, проблем је ако то постане зависност. Ја лично нисам никад дувао вутру, нисам ни цигарету никад запалио, јер ми се гаде, једино од дрога што узимам је алкохол понекад, пиво највише ако сам у друштву, али ми није сад потребно. Кафу исто слабо пијем, почео сам у последње време ујутру са млеком када идем на посао, али овако је не пијем, не свиђа ми се, то само да ми да концентрације кад ми баш треба. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 666
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Види, нико не каже да држава треба да неког направи бољим човеком или хришћанином, има цркву за то.

Па не баш нико. Рецимо једна група правника који су заговорници природног права сматрају да је циљ права правда и бољи човек. По њима право не ограничава човека, већ га учи шта је правилно радити. Право је по њима учитељ, а не судија и диктатор. А само право је тесно повезано са државом и не може се спроводити без ње. 

Држава је само заједничко добро. Ко је хришћанин и савршен може бити то у држави, ко не жели да буде савршен не мора, има слободу као и у хришћанству. Као и у хришћанству и ту постоје одређене последице. Некима оне не сметају као што су вишеструки повратници у затвор. Значи слобода постоји (слобода да се иде у затвор хехе). Битно је да то заједничко добро штити оне које треба штитити тиме што склања опасне људе са улице.

Па добро то и јесте тачно, да хришћанин може бити хришћанин и у држави. Но, само сам желео да укажем на то да међу самим хришћанима није потребна држава и да не би требало да постоји нешто као што је хришћанска држава, као што не би требало да постоји некаква хришћанска наука, хришћанска биологија, хришћанска геологија, или што Аквилије каже хришћански рачунар, аутопут итд. Држава је одвојена од религије и то је оно ''цару цареву, Богу божје'' 

Подели на овим сајтовима

Знао сам да ће се неко јавити да каже да либерализам никакво понашање не намеће. Прво, либерализам је иделогија баш као и социјализам, и конзервативизам и феминизам итд. Свака идеологија има вредности које жели приказати као опште, као најбоље. Тако ради и либерализам, приказује неке своје вредности и ставове као најбоље за друштво. 

Jeste ali ajde da vidimo koje to vrednosti biraju? Slobodu da covek bude ono sto zeli libelarizam naspram - kontrole ljudi (nelibelarne ideologije).

Dakle libelarizam tacno namece vrednosti ali ne zahteva od tebe nikkvo ponasanje.  Nigde nisam rekao da "nije ideologija" prosto da ti ne namece ponasanje. 

Cak te ni ne prisiljva na individualne vrednosti. Jednostavno ti zabranjuje da narusavas tudje. 

Знао сам да ће се неко јавити да каже да либерализам никакво понашање не намеће. Прво, либерализам је иделогија баш као и социјализам, и конзервативизам и феминизам итд. Свака идеологија има вредности које жели приказати као опште, као најбоље. Тако ради и либерализам, приказује неке своје вредности и ставове као најбоље за друштво. 

Ja bas suprotno mislim. Kada su sopstveni životi u pitanju ljudi su ekstremno racionalni. Posebno kada trose svoje pare, i odlucuju za svoj zivot i odgovorni su za svoj život. Problemi dolaze kada dobijes nesto sto nije tvoje. Tu dolazi do neracionalnosti.

Лично мислим да за либерално друштво и демократију треба образовање које води у рационализам, а да ли је то тако, па погледаш само САД где се деца убијају пиштољима по школи, нема ту неког рационализма, а либерално су друштво. Ко се води разумом, неће убити другог човека ако му штети, једино ако процени да ће имати већу корист од тога, али то само ако је тип без емоција и савести.

Slazem se da treba obrazovanje a mislim da se obrazovanje najbolje stice - licnim iskustvom. Samoodgovornost i samosvesnost.

Sto se tice ubijanja, ne vidim kako to moze da bude argument. Istih stvari ima i na drugim mestima. Nisu komplet svi racionalni neki jednostavno odu u ludilo.

Исто тако много њих страда од алкохола који је легална дрога. Ако би био илегална као марихуана, да ли би баш било толико саобраћајних несрећа.

Evo da ti odgobovorim sta bi se desilo ako bi alkohol bio ilegalan 

http://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition

http://cdn.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/148444/82090903.jpg

Немам ништа против тебе око марихуане, познато то ми је тако нешто, то пар пута ако пробаш, проблем је ако то постане зависност. 

Ljudi se okrecu drogam zbog toga sto ne umeju ili im je tesko da se nose sa stresom, depresijom, brigom i slicno.

Droge opustaju i zato ih ljudi konzumiraju. 

To je jednostvna cinjenica.

Tako se i postaje zavisnik. Ima milion ljudi koji su konzumirali razne droge i nikada nisu postali zavisnici. Upravo zato sto im psiha nije "ostecena" pa im ne treba toliko. Nekima pak jeste psiha ostecena ali imaju jaku volju i vide gde ce to da ih odvede. 

ne moze mentalno jaka i stabilna osoba, kojoj je u mozgu sve u redu, nema manjak nijednog neurotransmitera da ode u problem zavisnosti. 

Nije problem droge problem dilera, vec je problem psihicki ostecenih ljudi. Smanji broj psihickih ostecenja smanjices broj narkomana. To je po meni jasna logika. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ja bas suprotno mislim. Kada su sopstveni životi u pitanju ljudi su ekstremno racionalni. Posebno kada trose svoje pare, i odlucuju za svoj zivot i odgovorni su za svoj život. Problemi dolaze kada dobijes nesto sto nije tvoje. Tu dolazi do neracionalnosti.

Brate molim te malo investiraj na berzi pa vidi koliko su ljudi racionalni ili citaj Bufeta i njegovo misljenje po tom pitanju.

Подели на овим сајтовима

Brate molim te malo investiraj na berzi pa vidi koliko su ljudi racionalni ili citaj Bufeta i njegovo misljenje po tom pitanju.

Шта је конкретно нерационално код берзе? 

Све берзнске инвеститоре које сам читао врло рационлно инвестирају свој новац. Постоје различите технике. Например "аутоматска продаја" где дозвољаваш себи одређену количину ризика преко ње аутоматски продјеш итд...нико од њих не улаже нерационално. Наравно постоје неки ризици, ниједно улагање није безризично али имају неке планове, количину ризика, количину добити итд. 

Нико од њих не узима коцкицу па баци.. па шта убоде..већ вођен неким претпоставкама, знањем и искуством улаже свој новац.

Дај тог ворена, на шта си то мислио..

Подели на овим сајтовима

Ljudi su plemenska bica i to se vidi bas na berzama kada kad jedan trci to rade gotovo svi. Kad svi investiraju onda kupuju kad svi prodaju u panici su (osim izuzetka) iako je za preduzecem sve okej. Da ne pricam da se ljudima moze uvaliti neke financiske stvari koje imaju 100 strana upustvo i gde i posle citanje istog ti ne znas o cemu se radi. 

Daleko od toga da su ljudi racionalni za svojim parama. Bilo to na veliko ili na malo kad sam bio dole neki koji je zaradio u Austriji je kupio najveceg Dzon Dila za 6 hektara njiva dali je to racionalno.

Подели на овим сајтовима

Ljudi su plemenska bica i to se vidi bas na berzama kada kad jedan trci to rade gotovo svi. Kad svi investiraju onda kupuju kad svi prodaju u panici su (osim izuzetka) iako je za preduzecem sve okej. Da ne pricam da se ljudima moze uvaliti neke financiske stvari koje imaju 100 strana upustvo i gde i posle citanje istog ti ne znas o cemu se radi. 

А шта је ту нерционално д продајеш када сви продају? То је апсолутно рационалн одлука. Вредност акције пада, да би што више новца саачувао ти продаш акцију. НЕ знам из ког је угла то "нерационалана одлука" 

Daleko od toga da su ljudi racionalni za svojim parama. Bilo to na veliko ili na malo kad sam bio dole neki koji je zaradio u Austriji je kupio najveceg Dzon Dila za 6 hektara njiva dali je to racionalno.

Када причаш о томе да људи нерационлно троше свој новац, најбоље је кренути од себе. Јер си и ти човек. 

Људи некако гледју друге људе, како они нешто ураде са свјим новцем и јер се то не слаже са рецимо твојим виђењем шта би требало са тим парама - ти то сматраш нерационалним. 

Јесте, дакле рационално је. Зарадио је велику количину новца, коју је уложио онко како он мисли да је најбоље у складу са својим мотивима и потребама.

То је - рационално коришћење новца.

Подели на овим сајтовима

А шта је ту нерционално д продајеш када сви продају? То је апсолутно рационалн одлука. Вредност акције пада, да би што више новца саачувао ти продаш акцију. НЕ знам из ког је угла то "нерационалана одлука" 

Naravno je to neracionalno ako je za firmom sve uredu isto vazi i kad svi kupuju onda su akcije najcesce i pecenjene. Ja sam mislio da je prica o homo oeconomicus i kod liberalnih ekonomista prepoznata kao zabluda.

Када причаш о томе да људи нерационлно троше свој новац, најбоље је кренути од себе. Јер си и ти човек. 

Naravno da nisam, koliko se ja trudim. 

Inace em je traktor prevelik za toliko mali prostor, em niko ne zna ga popraviti, em smo mi na brdima bez ikakve ulica kako treba. Tu je IMT ili njemu slicni pravi izbor.

Подели на овим сајтовима

Jeste ali ajde da vidimo koje to vrednosti biraju? Slobodu da covek bude ono sto zeli libelarizam naspram - kontrole ljudi (nelibelarne ideologije).   Dakle libelarizam tacno namece vrednosti ali ne zahteva od tebe nikkvo ponasanje.  Nigde nisam rekao da "nije ideologija" prosto da ti ne namece ponasanje.  Cak te ni ne prisiljva na individualne vrednosti. Jednostavno ti zabranjuje da narusavas tudje. 

Добро, можда не ваља што сам се изразио са понашање,али свакако либерализам намеће одређене вредности, па и путем принуде, као што је нетолеранција, дискриминација мањина и сличних. 

Са друге стране хришћанска држава о којој прича тодор, би покушала неметнути хришћанске вредности.

Па мени се чини да није увек баш тако, шта знам. Људи некад не троше паре рационално. Они могу трошити своје паре како хоће, али могу глупо да их троше, да због рецимо неких ирационалних ствари пуно троше иако немају много пара купују скупу робу како би показали другима, да би се похвалили. Нпр. примаш мало плату, деца гладна, кућа само што се није срушила, а ти свако вече купиш ћевапе и кобасицу и запалиш роштиљ, оде ти пола плате на то, док рачуни за струју, комуналије, телефон само расту. 

Slazem se da treba obrazovanje a mislim da se obrazovanje najbolje stice - licnim iskustvom. Samoodgovornost i samosvesnost. Sto se tice ubijanja, ne vidim kako to moze da bude argument. Istih stvari ima i na drugim mestima. Nisu komplet svi racionalni neki jednostavno odu u ludilo.

Сложио бих се око самосвесности, самоодговорности и личног искуства, ево лично сам више васпитао себе него што су ме родитељи и стално се трудим да мењам себе на боље, а хришћанство ми ту доста помаже. Било би добро када би се сваки човек имао свест о самом себи, зато је најбоље ту људе научити како да дођу до те самосвести како би сутра могли сами себе да креирају. 

Има тога свуда у свету, па узмемо само бомбаше самоубице по исламским земљама, али то су људи који живе у друштву где се не цени рационалност већ емоције, религија. САД сам узео као пример либералне земље у којој знају да се деси стравични злочини као нигде, где се деца убијају због глупости, због играња игрица, а то су све примери ирационалности. Не само деца, него и старији, млади људи који упадну у неке секте и упропасте свој живот. 

Мислим да није баш превелика слобода добра за људе. Не могу сад наћи тачно цитат, али се сећам овако док сам читао код Едмунда Берка који је критиковао Француску револуцију, иначе је зачетник либералног, британског конзервативизма, да слобода не сме бити разузданост, већ са одговорношћу. Можда се трагедија код САД-а сада дешава, када почињу полако и да слабе. Сложио бих се за Гризлијем, да су они до 1920. били земља просперитета, земља за пример, они су до 1914. били неутрални у скоро свим ратовима, једва су ушли у Први светски. Касније их је помало упропастила Велика депресија, па су онда почеле социјалне политике и мешање државе, па онда опет обнова класичног либерализма, па је и он пао 2008, сада се опет вратио онај социјални са Обамом. Њих је заиста нешто изнутра почело да уништава, шта је, не знамо.

Подели на овим сајтовима

Naravno je to neracionalno ako je za firmom sve uredu isto vazi i kad svi kupuju onda su akcije najcesce i pecenjene.

Они се не воде тиме шта је у реду а шта није уреду са фирмом већ са вредношћу акије.

Ако вредност акције пада - ти губиш новац.

Ако вредност акције скаче ти добијаш новац.

Не знам како ти није рационално да прву акцију продајеш другу купујеш?

Зашто би задржавао акцију која ти прави штету или узбегавао акцију која ти доноси новац.

Паз... ако могу да ти дам пријатељски савет.. постви се у њихову кожу и размисли из њихового угла. Па види колико је то рационална или нерационлна акција.

Ти би исто тако поступио 

Naravno da nisam, koliko se ja trudim. 

Наравно д ниси 100 % рационалан, али својим новцем сигурно располажеш врло рационално. Например, не купујеш храну коју нећеш да поједеш. 

Подели на овим сајтовима

Evo da ti odgobovorim sta bi se desilo ako bi alkohol bio ilegalan  http://en.wikipedia....iki/Prohibition http://cdn.ebaumswor...44/82090903.jpg

Па онда ово иде у прилог томе да илегализација нечега доводи до криминала. 

Ljudi se okrecu drogam zbog toga sto ne umeju ili im je tesko da se nose sa stresom, depresijom, brigom i slicno. Droge opustaju i zato ih ljudi konzumiraju.  To je jednostvna cinjenica.   Tako se i postaje zavisnik. Ima milion ljudi koji su konzumirali razne droge i nikada nisu postali zavisnici. Upravo zato sto im psiha nije "ostecena" pa im ne treba toliko. Nekima pak jeste psiha ostecena ali imaju jaku volju i vide gde ce to da ih odvede.  ne moze mentalno jaka i stabilna osoba, kojoj je u mozgu sve u redu, nema manjak nijednog neurotransmitera da ode u problem zavisnosti. 

Што ће рећи да је умереност потребна у свему, као и свест шта се чини. Ја могу да пијем алкохол и да се напијем, и напијао сам се, али имам свест о томе да ми он није потребан као вода. 

Подели на овим сајтовима

Добро, можда не ваља што сам се изразио са понашање,али свакако либерализам намеће одређене вредности, па и путем принуде, као што је нетолеранција, дискриминација мањина и сличних. 

не размем? Либеларизам путем принуде намеће дискриминацију? 

Па тачно либеларизам покушава д ти наментне ту страшну вредност да пустиш другог човек да живи ако ти не шкоди психички и физички.

Али за разлику од тодорове хришћанске не намеће свима неку врсту морала. Например... не тера те да ти мислиш да је педер моралан, али ти не дозвољава да га бијеш нити да му ускратиш право које и ти имаш. Например на окупљање, шетњу и слободу говора. 

Па мени се чини да није увек баш тако, шта знам. Људи некад не троше паре рационално. Они могу трошити своје паре како хоће, али могу глупо да их троше, да због рецимо неких ирационалних ствари пуно троше иако немају много пара купују скупу робу како би показали другима, да би се похвалили. Нпр. примаш мало плату, деца гладна, кућа само што се није срушила, а ти свако вече купиш ћевапе и кобасицу и запалиш роштиљ, оде ти пола плате на то, док рачуни за струју, комуналије, телефон само расту. 

Слагао бих када бих рекао д су људи 100 % рационални, и да су 100 % времена рационални. Међутим, претпсотавка да је већина људи већину времена рационална је просто доказива. Економија први предикције на том моделу и предикције су тачне. Зато што нису 100 % рационални 100 % времена зато и предикције нису 100 % тачне. Није то физика, па као физички закон да увек ради. Постоји проценат неких људи који ће неко време бити нерационални.

Дакле слагао бих када бих рекао да нема истине у томе што причаш. АЛи као што рекојх причамо о генералном принципу,

Подели на овим сајтовима

Па онда ово иде у прилог томе да илегализација нечега доводи до криминала.

Италијанска мафија је највеће паре зарадила када је прохибиција алкохола постојала. Зарадила је тај новац управо преко алкохола. Када је прохибиција алкохола укинута италијанска мафија је кренула да пропда и данс је у америци јако слаба. Они који су успели преко коцке да се уфурају у легалне бизнисе успели су, они који то нису нису, или су се пребацили на наркотике или су пропали.

Стопа убиства и насилних злочина(пљачки, туча, убистава) је за време прохибиције алкохола у америци нагло скочикла - кад се прохибиција алкохола завршила опет је пала на стопу на којој је била пре прохибиције.

Погрешно си изгледа разумео постер. 

Што ће рећи да је умереност потребна у свему, као и свест шта се чини. Ја могу да пијем алкохол и да се напијем, и напијао сам се, али имам свест о томе да ми он није потребан као вода. 

Шансе за зависност од нечега имају велику и биолошку базу. Али то је јако комплексн тема.

Укратко, ко је имао мање одређених хормона у млдости тај ће лакше да се навуче, већи ће "бум" и ефекат дроге да осети.

Јер ће њему више мозак да буде жељан тих хемикалија које ти пружају тај добар осећаај, а дроге их обезбеђују. Конкретно допамина и серотонина.

Подели на овим сајтовима

не размем? Либеларизам путем принуде намеће дискриминацију? 

Не, погрешно сам се изразио. Либерализам намеће неке вредности као што је толеранција, а забрањује нетолеранцију и дискриминацију. Неке друге идеологије ће рећи да им је основна вредност нетолеранција према геј популацији зато што рецимо шкоди породици. Или националисти ће рећи да су у држави битни само Срби, а остали нису. Свако има своје аргументе каква је заједница боља. Тако има и либерализам (најбоља је заједница у којој нико никог не дира и у којој влада слобода). 

Не свиђа се свима идеја слободе. Не желе сви да буду слободни. Многи од њих би радије да други управља њима, него сами са собом. Много пута сам виђао анкете где би Срби радије диктатуру него демократију и либерализам, и као одговоре зашто би желели стављају Тита и доба када се боље живело иако су сада слободнији. Друго, не свиђа се свима идеја слободног тржишта. То је идеја која не познаје границе, па се због тога могу створити неке неједнакости. Не може српски произвођач газираних пића да успе на тржишту због Кока Коле која је превише јака. Све су то неке мане либерализма, као што постоје мане других идеологија. Лично, и већ сам раније навео, код либерализма једино не волим економску страну на којој је претежно заснован због тога што могу створити неједнакости и због тога што га многи злоупотребљавају. САД у име либерализма каже некој земљи да отвори своје границе да би могли њени производи да се продају ту, али зато затвара своје кад год види неку претњу. То је оно њихово просипање памети по свету, ширење којекаквог мира, правде, слободе, а раде све супротно. Нису сви процветали од либерализма. Није либерализам увек савршен. Па светска криза 2008. показује да либерализам није златан, да нерегулисани капитализам може да направи збрку у свету. Исто тако мислим да би требало да имамо одређену дозу критике према истом. Данас медији на све стране причају о либерализму, изгледа као испирање мозгова. Као што либерали кажу да је либерализам најбољи облик уређења, то исто кажу и марксисти. То што су они данас покопани не значи да сутра неће оживети, да због неке нове економске кризе либерализам пропадне и васкрсну комунистичке или националистичке идеје. 

Са економског гледишта, либерализам није увек добар, ствара он увек неке проблеме, писао сам о тржишним фелерима. Хајде да видимо ко највише загађује у свету, капитализам или нешто друго? Превелики развој индустрије која је тесно повезана са капитализмом и похлепом за парама су довеле до тога је планета у опасности. Зато се појавуљују нове идеологије као што је екологизам које критикују никог другог до капитализам и либерализам. 

Све сам ово написао да бисмо видели да либерализам итекако намеће неке вредности као најбоље, као што је слободно тржиште. Сваки либерал ће рећи да без слободног тржишта нема слободне заједнице, да је економска слобода важнија од било које, то је темељ либералне идеологије, није темељ слобода говора, сексуалне оријентације итд. већ економска слобода. И то највише код класичног либерализма, код социјалног је друга прича, ту се уноси једна доза морала, где је друштво одговорно за појединца,па се обим државе мало проширује у економску сферу, али не много. 

Слагао бих када бих рекао д су људи 100 % рационални, и да су 100 % времена рационални. Међутим, претпсотавка да је већина људи већину времена рационална је просто доказива. Економија први предикције на том моделу и предикције су тачне. Зато што нису 100 % рационални 100 % времена зато и предикције нису 100 % тачне. Није то физика, па као физички закон да увек ради. Постоји проценат неких људи који ће неко време бити нерационални.

Па тако некако, али се ради само о претпоставци. Ја могу једино да претпоставим да је већина рационална, не знам шта свако мисли и жели. 

Подели на овим сајтовима

Погрешно си изгледа разумео постер. 

Ма разумео сам постер, хтео сам да кажем да управо илегализација нечега, као што је био алкохол доводе до криминала. То се данас дешава са дрогом. Када би се легализовала, стопа криминала би опала.  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...