Jump to content

Отац Петар Крачун

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Па бар ја знам Петра Крачуна, провео сам дугих 7 година у црвеној згради. Ишао сам код њега у келију икс пута, свирали смо заједно оргуље, ишли на Звездине утакмице у морнарским оделима и прекуцавао сам му "Житије". Ништа лично.

Ти си баш утврђивао градиво, не као ова данашња деца, једна година, па одмах у други разред.

Подели на овим сајтовима

Ти си баш утврђивао градиво, не као ова данашња деца, једна година, па одмах у други разред.

Шта да кажем, само су ми молитве јуродивог Петра Крачуна помогле да макар и на тај начин нешто постигнем у животу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Својевремено је отац Пера помињан и на Форуму "Верујем", где је Лазар Нешић, на теми "Највећи хришћански теолози 20-21. века", између осталог набрајајући их рекао и следеће:

Ипак, све је ово само празно форумско наклапање.

Код нас ни један теолог није спреман да ишта од ових силиних књига усвоји у својој теологији.

Зато код нас и нема теолога, има само специјалиста.

Изузетак је Зоран Јелисавчић. И у неким светлим тренуцима Петар Пера Крачун. Остало су истраживачи, арехеолози и компилатори.

Онда неки Цабјеркап пита Нешића:

Лазаре, можеш ли ми рећи нешто више о о.Пери Крачуну? 

Мој први (и последњи) сусрет с њим је био јако необичан. Наиме, седео сам са колегом у посластичарници на Тргу када нам је пришао тада потпуно непознат калуђер. Упитао нас је да ли смо студенти теологије (први пут смо се видели у животу!) и када смо му одговорили потврдно изразио је жељу да нам се придружи. Сео је за наш стол и одржао нам је на енглеском језику петнаестоминутно предавање о свему и свачему (давно беше, не сећам се детаља). Након тога је устао, захвалио нам се на пажњи и отишао. Сећам се само да смо остали закуцани ...

После пар месеци, Богдан Лубардић га је у неком необавезном разговору поменуо као великог духовника који помало јуродив.

Ово искуство је слично Данијелином, тј. њене другарице...

А онда Нешић одговара Цајберкапу:

Да, он је највећи теолог музике на свету  :)

Иначе, потпуно нормалан човек, занимљив, паметан, полиглота.

Њега спомињу на Светој Гори као неког ко је држао предавања панкерима у Кнезу још осамдесетих, и то на енглеском.

Јако лепо служи, посебно док је био код нас на ПБФ, док га неки примитивци нису "замолили да не долази".

Имао је неке занимљиве јектеније, типа: за оне који лете, за гастарбајтере у Швајцерској, за неког човека који је донирао своје срце, да "дијаспора зарађује и шаље паре у Србију", и за још пуно ствари. Наравно, паметњаковићи (углавном они који никад нису долазили на литургије и богослужења уопште, а глумили на предавањима велике теологе и жалили се што "богослужења предуго трају" и "како то да је овде литургија скоро сваки дан, шта ће нам то?"...) на ПБФ-у су му се смејали због тога...али то су све будале!

Кажем, један од ретких правих теолога.

Ипак, у дискусију се убацује један Богослов, баш под тим ником са следећим искуством и мишљењем о оцу Пери:

Па, баш се и не слажем с тим.

Мислим, пресретати народ по улици који држи руке у џеповима и урлати на њих да не дирају тестисе ми и не звучи као нешто што чини потпуно нормалан или духовно здрав човек, па макар га правдали и јуродивошћу. И још икс ситуација којима сам такође лично био сведок када је спопадао и саблажњавао омладину по улицама.

Ту је коментар и Праведног Милоја:

Нешићу драго ми је да разумеш ствари опрости  што те хвалим јер ја сам неважан.

Али пошто си поменуо о.Павла Флоренског чини ми се да ти Перу Крачуна доживљаваш као Флоренски о.Серапиона Машкина.Ја са Пером нисам причао више од десет година иако смо се виђали.

Имао са њим један смешан доживљај пре једно 15 година на Кнез Михајловој.

Била је зима сретнемо се,знамо се добро и ја му кажем

-Благослови оче

он мени

-Нећу да Те благословим јер си држао руке у џеповима

Обично не држим руке у џеповима имао сам дугачку јакну и држао сам руке у џеповима јакне.Па му одговорим.

-Перо како си Ти мене благословио тако нек Тебе благослови Бог

Он ће мени на то

-Па Ти си мене проклео

Ја њему

-Како Ти мене тако ја Тебе

И нормално смо наставили разговор

Толико о томе о њему немам одређено мишљење па би можда било добро да се још нешто напише о њему ако га већ Лубардић хвали.

И на концу, Нишизавин коментар:

Оца Петра сам упознао на првој години факултета, када сам с њим ушао у неку дискусију баш на предавању Богдана Лубардића. Касније су ми неки од колега са године рекли како им је у неком разговору поменуо да ми је пожелео да ми Господ, смирења ради, да да сломим ногу. Међутим, када сам га касније питао о томе, категорички је одрицао да је тако нешто икада рекао...

Неколико година касније сам га срео у Кнез Михаиловој. Он се мене није сећао, нити је знао ко сам, али је прихватио мој позив да седнемо у башту неког кафеа. Приметио сам да хода јако тешко, користећи штап. Када сам га питао шта му је са ногом, испричао ми је како је тамо негде на Југу Србије где је служио у његову Цркву долазила нека госпођа која га је много нервирала, па јој је неколико пута пожелео да, смирења ради, сломи ногу. Једнога дана он незгодно стане на неку неравнину у црквеној порти и из чиста мира сломи скочни зглоб. Каже да је буквално 6 месеци био практично непокретан, и да је испочетка учио да хода...

Јако чудан лик. Уме да буде мало нападан и понекад делује скоро као лудак, али мени је симпатичан...  :)

Подели на овим сајтовима

Да, тако је то било, свега се сећам ко да је било јуче ... ови што не воле Перу немају појма, то су неки фенси теолози (који су - за време мог боравка у црвеној згради - спавали сваке недеље у време литургије и слично).

Подели на овим сајтовима

спавали сваке недеље у време литургије

У мери своје слободе!

Подели на овим сајтовима

У мери своје слободе!

Да, што би реко Моззарт (у ретким тренуцима кад би био трезан ...ЛОЛ): "Решио сам да јутрос спавам и не одем на Литургију и тиме пројавим од Бога даровану ми слободу" ... ;)

Подели на овим сајтовима

Mene presreće samo policija,bilo bi dobro da me o.Pera malo odmori sa nekim zaletom u mom pravcu.

Ако обучеш морнарско одело-можда ти се и посрећи...

Подели на овим сајтовима

Ако обучеш морнарско одело-можда ти се и посрећи...

Lepo je to on smislio, mornari su stara monaška zajednica :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Lepo je to on smislio, mornari su stara monaška zajednica :))

Да...

Подели на овим сајтовима

Да...

Uhvatio sam negde gore u odgovorima da pamti dobro i da ima odličan vid,kad treba da "šepa na jednoj nozi" :)

Meni deluje savršen u svojoj radosti i razigranosti.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Meni deluje savršen u svojoj radosti i razigranosti

Истина.. Ја га само тако и памтим... Лудог... Христа ради... 

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...