Срђан Шијакињић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Ал за мене лично питање смисла је одвојено од питања наде у живот после смрти, или у бесмртност, или уопште наде у боље сутра. Ето, да, ово је најкраће речено. Разумем да има смислова разних и без наде, вечности итд., али не знам како то може икоме бити довољно. Онима који нису дубље трагали могу да разумем да може, али човеку који је трагао и питао се, не могу да схватим како може бити ово довољно. Што се тиче овог става Пајтоноваца, мени то искрено не значи ништа, као и Камијеве речи... Просто само звучи симпатично и на први поглед можда има смисла, али никако не бих могао да се задовољим тиме... Уосталом, како се може уопште рећи да сам ЈА рођен упркос великој вероватноћи, кад ЈА нисам ни постојао пре зачетка, чим се зачне дете, чим се роди човек, бесмислено је говорити о вероватноћи да се роди баш ОН, кад је вероватноћа практично 100 посто, јер би важила да се родио било ко уместо њега на исти начим... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Некад ми се чини да је религија много више од уверења у стриктном смислу да "има тамо нечег". Чини ми се да искрена религја, можда мора да избрише границе између вере, наде и љубави, тако да се надаш само зато јер верујеш, а истовремено верујеш само зато што се надаш, а и надаш се и верујеш јер волиш... Увек сам религју некако више, ја лично (вероватно ту грешим) доживљавао као жарку жељу, наду а не уверење. Мислим да религија постоји само зато што човек још није у стању лицем и лице да се сретне с Богом. Такође мислим да они који то стање достигну никако не могу да се назову религиозни у општем смислу значења те речи. Јер они надилазе религију и религиозност стањем свога духа и душе. Ту престаје нада и вера а почиње потпуна љубав и знање. RYLAH, Срђан Шијакињић and Николa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Ето, да, ово је најкраће речено. Разумем да има смислова разних и без наде, вечности итд., али не знам како то може икоме бити довољно. Онима који нису дубље трагали могу да разумем да може, али човеку који је трагао и питао се, не могу да схватим како може бити ово довољно. Што се тиче овог става Пајтоноваца, мени то искрено не значи ништа, као и Камијеве речи... Просто само звучи симпатично и на први поглед можда има смисла, али никако не бих могао да се задовољим тиме... Уосталом, како се може уопште рећи да сам ЈА рођен упркос великој вероватноћи, кад ЈА нисам ни постојао пре зачетка, чим се зачне дете, чим се роди човек, бесмислено је говорити о вероватноћи да се роди баш ОН, кад је вероватноћа практично 100 посто, јер би важила да се родио било ко уместо њега на исти начим... Будистички монаси су апсолутно дубоко, неки од почетка свог живота, трагали за смислом. Они су свој смисао нашли у томе да ће им цео циклус у свим животима имати смисла једино ако нађу начина да преваре и богове и самсару и све живо и нестану. Једноставно, ништавило, како би прекинули тај вечити круг патње и бола и бесмисла. А они се не убијају, и углавном оне које видим по ТВу нису баксузи неки, пријатни су људи. Мени је то апсолутно бесмислено, не верујем да бих могао било када да се тако нечим задовољим, или атеизмом, као што многи други нису могли, ал не могу да причам у име неког другог. Имаш много њих који из православља оду у неке леве трипове, залуђују се ванземацима, окултизмом, магијама, хоће да постану богови и имају своје универзуме којима ће да владају... Једноставно, свако је прича за себе и не треба се оптерећивати нечим што не можемо да схватимо. По оној Његошевој "Човек чојку тајна је највећа". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Мислим да религија постоји само зато што човек још није у стању лицем и лице да се сретне с Богом. Такође мислим да они који то стање достигну никако не могу да се назову религиозни у општем смислу значења те речи. Јер они надилазе религију и религиозност стањем свога духа и душе. Ту престаје нада и вера а почиње потпуна љубав и знање. Лепо речено. Нажалост, чини се да је толико мало таквих... А иначе, верујеш ли да до тог нивоа могу да дође и људи који нису хришћани? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Лепо речено. Нажалост, чини се да је толико мало таквих... А иначе, верујеш ли да до тог нивоа могу да дође и људи који нису хришћани? Ако Дух дише где хоће постоји теоретска могућност да да. Мени је ту занимљив узор илити гуру Махаришија МахешЈогија ( ТМ Медитација) , тзв. гуру Дев ( Дев илити Девас = Теос) који је медитирајући у "пустињи" десетинама година на крају тврдио нешто што везе нема са хиндуизмом, тачније говорио је како ће за 200 година бити страшни суд и васкрсење мртвих. Мислим ја лично не верујем да ће у наредних 100 година то да се деси али ми је занимљиво где је хиндуиста аскета отишао тј. до чега је дошао и то вели да му је тако откривено пошто је после многих медитација почео да се моли само једном Богу - Творцу свега. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Будистички монаси су апсолутно дубоко, неки од почетка свог живота, трагали за смислом. Они су свој смисао нашли у томе да ће им цео циклус у свим животима имати смисла једино ако нађу начина да преваре и богове и самсару и све живо и нестану. Једноставно, ништавило, како би прекинули тај вечити круг патње и бола и бесмисла. А они се не убијају, и углавном оне које видим по ТВу нису баксузи неки, пријатни су људи. Мени је то апсолутно бесмислено, не верујем да бих могао било када да се тако нечим задовољим, или атеизмом, као што многи други нису могли, ал не могу да причам у име неког другог. Имаш много њих који из православља оду у неке леве трипове, залуђују се ванземацима, окултизмом, магијама, хоће да постану богови и имају своје универзуме којима ће да владају... Једноставно, свако је прича за себе и не треба се оптерећивати нечим што не можемо да схватимо. По оној Његошевој "Човек чојку тајна је највећа". Ја изгледа нисам баш најбоље схватио будизам, иначе мени најзанимљивија религија поред хришћанства због тога што ми се чини комплексна и мало изнад неких ствари које људи наивно прижељкују (за разлику од ислама, рецимо, свака част муслиманима, ништа ружно наравно, али прича са девицама као наградом ми делује јако детиње; мада нисам баш упућен у ислам, па не знам могу ли причати о томе на прави начин). Него, ја сам мислио да будисти теже не да оду једноставно у ништавило, већ да своје ја превазиђу, изађу из себе, али не у празно, у ништа, него да се стопе са свим што постоји, за неким вечним кретањем свега, неке вечне целине... Знаш шта ми паде напамет, колико би било силно да имамо и макар једног будисту на форуму. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Ја изгледа нисам баш најбоље схватио будизам, иначе мени најзанимљивија религија поред хришћанства због тога што ми се чини комплекса и мало изнад неких ствари које људи наивно прижељкују (за разлику од ислама, рецимо, свака част муслиманима, ништа ружно наравно, али прича са девицама као наградом ми делује јако детиње; мада нисам баш упућен у ислам, па не знам могу ли причати о томе на прави начин). Него, ја сам мислио да будисти теже не да оду једноставно у ништавило, већ да своје ја превазиђу, изађу из себе, али не у празно, у ништа, него да се стопе са свим што постоји, за неким вечним кретањем свега, неке вечне целине... Знаш шта ми паде напамет, колико би било силно да имамо и макар једног будисту на форуму. Траже да изађеш из те духовне беде у којој се налазиш и да једноставно престанеш да постојиш, јер нема постојања без бескрајне беде и бола. Било би баш супер да имамо и једног будисту Волео бих по једног од свега да имамо, макар да упознамо што боље и схватимо перспективе из којих нам други говоре неке ствари. Зато ми и јесте мало криво што нема атеиста који би се овде мало активније укључили. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Ако Дух дише где хоће постоји теоретска могућност да да. Мени је ту занимљив узор илити гуру Махаришија МахешЈогија ( ТМ Медитација) , тзв. гуру Дев ( Дев илити Девас = Теос) који је медитирајући у "пустињи" десетинама година на крају трвдио нешто што везе нема са хиндуизмом, тачније говорио је како ће за 200 година бити страшни суд и васкрсење мртвих. Мислим ја лично не верујем да ће у наредних 100 година то да се деси али ми је занимљиво где је хиндуиста аскета отишао тј. до чега је дошао и то вели да му је тако откривено пошто је после многих медитација почео да се моли само једном Богу - Творцу свега. Да, нисам знао за то, сјајно звучи... Један од разлога због којих верујем да је могуће да сви дођу до Бога, је и Лао Це, и неке његове речи које су мени лично запањујуће сличне са оним у шта ми верујемо, например. (Мада, поједини атеисти би ми сигурно рекли, да је то због тога што сви људи теже у суштини истим стварима, и долазе до сличних одговора на иста питања). Или Плотин, кога помиње Лазар, који је рекао, како сам сазнао јуче да је "свако биће чедо Бога Оца" а није био хришћанин... И има вероватно још много примера... Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Било би баш супер да имамо и једног будисту Волео бих по једног од свега да имамо, макар да упознамо што боље и схватимо перспективе из којих нам други говоре неке ствари. Зато ми и јесте мало криво што нема атеиста који би се овде мало активније укључили. Да, једног будисту, хиндуса, зороастеријанца и растафаријанца за почетак. Па Скуни се појавио, дао пар сјајних постова и збрисао, а Авокадо видим вреба из прикрајка Ови остали ни да привире. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 МА ја познајем неколико будиста једног маторог који живи аскетски већ деценијама те је његова једина бољка то што му се повремено зноје табани, мислим оћу рећи лик је здрав ко дрен, стално је на неким кашицама, сконто сам да је најукуснија храна коју он једе она која мало загори та тек има неки укус. Но добро да не давим овим занимљивим детаљима. Колико сам ја њега разумео циљ његовог живота илити шта би могла бити нирвана како он схвата а само да напоменем лик је физичар приде, јесте нихилација личности. Прича је готово идентична православној у смислу побеђивања ега све донекле а однекле је то потпуна нихилација личности. Једном сам у шали нако српски упростио ту његову илити будистичку философију и рекох: " Па ви будисти дођете само до пола пута којим ми православни идемо а то је побеђивање ега и онда кад ту дођете решите да ишчезнете." Он вели да није то ишчезавање него надилажење стања свих створених бића и људи и богова и одлазак у стање које је како сам га разумео претходило кретању, покрету, ваљда стварању света, шта знам не разумем се баш добро у њихову космологију. Но како год мени је то опет ишчезавање јер ако је то стање где ти више не постојиш као личност шта је то друго до ишчезавање. Пошто сам воло да га зачикавам ја му направим паралелу па кажем: ваш бог вас на крају чини ми се прождире. За разлику од нашег Бога који сам себе даје нама за храну, видиш колико је наш Бог хуманији. Е ту је овај смирени аскета будиста начисто откачио и озбиљно се надурио на мене. Тако да ни будисти нису баш неки пример смирења... 4chsmu1 Мада ја сам крив... 4chsmu1 -Владимир-, RYLAH and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Да, једног будисту, хиндуса, зороастеријанца и растафаријанца за почетак. Па Скуни се појавио, дао пар сјајних постова и збрисао, а Авокадо видим вреба из прикрајка Ови остали ни да привире. To ne lici na coveka! RYLAH and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Или Плотин, кога помиње Лазар, који је рекао, како сам сазнао јуче да је "свако биће чедо Бога Оца" а није био хришћанин. О, да ... да није било Плотина, питање је како би данас уопште изгледало хришћанство. Такође, ово о будизму што пишете Жељко и ти је врло интересантно. Будизам постаје врло озбиљна ствар, чим заборавите на све што сте досада чули о њему из популарних књижица. Нирване и остале ставри немају везе са оним што је изворни будизам. Заправо, то је једна врло озбиљна метафизика и философија - у најдубљем смислу тих речи. Већ сам хвалио и постављао овај сајт, али ево опет: http://aryan-buddhism.blogspot.com/ Ако загребете по њему (и заобиђете повремене наци испаде овог лика који води сајт) и будете имали доста времена, сазнаћете многе ствари о неоплатонизму и будизму, на врло озбиљан начин. Такође, има око 100 гига БЕСПЛАТНИХ књига на најдубље и врло најзанимљивије теме. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 МА ја познајем неколико будиста једног маторог који живи аскетски већ деценијама те је његова једина бољка то што му се повремено зноје табани, мислим оћу рећи лик је здрав ко дрен, стално је на неким кашицама, сконто сам да је најукуснија храна коју он једе она која мало загори та тек има неки укус. Но добро да не давим овим занимљивим детаљима. Колико сам ја њега разумео циљ његовог живота илити шта би могла бити нирвана како он схвата а само да напоменем лик је физичар приде, јесте нихилација личности. Прича је готово идентична православној у смислу побеђивања ега све донекле а однекле је то потпуна нихилација личности. Једном сам у шали нако српски упростио ту његову илити будистичку философију и рекох: " Па ви будисти дођете само до пола пута којим ми православни идемо а то је побеђивање ега и онда кад ту дођете решите да ишчезнете." Он вели да није то ишчезавање него надилажење стања свих створених бића и људи и богова и одлазак у стање које је како сам га разумео претходило кретању, покрету, ваљда стварању света, шта знам не разумем се баш добро у њихову космологију. Но како год мени је то опет ишчезавање јер ако је то стање где ти више не постојиш као личност шта је то друго до ишчезавање. Пошто сам воло да га зачикавам ја му направим паралелу па кажем: ваш Бог вас на крају чини ми се прождире. За разлику од нашег Бога који сам себе даје нама за храну, видиш колико је наш Бог хуманији. Е ту је овај смирени акета будиста начисто откачио и озбиљно се надурио на мене. Тако да ни будисти нису баш неки пример смирења... 4chsmu1 Мада ја сам крив... 4chsmu1 Ма није то само њихов трип. И шамани из Централне Америке имају исти фазон, да победиш его шатро, ал онда те сачека из угла таштина, ко и овде. Да победиш и људе и богове, и све живо. Исто ко код ових, да нађеш слободан универзум у свим паралелним световима и да ти заседнеш да руководиш тим незаузетим универзумом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 О, да ... да није било Плотина, питање је како би данас уопште изгледало хришћанство. Такође, ово о будизму што пишете Жељко и ти је врло интересантно. Будизам постаје врло озбиљна ствар, чим заборавите на све што сте досада чули о њему из популарних књижица. Нирване и остале ставри немају везе са оним што је изворни будизам. Заправо, то је једна врло озбиљна метафизика и философија - у најдубљем смислу тих речи. Већ сам хвалио и постављао овај сајт, али ево опет: http://aryan-buddhism.blogspot.com/ Ако загребете по њему (и заобиђете повремене наци испаде овог лика који води сајт) и будете имали доста времена, сазнаћете многе ствари о неоплатонизму и будизму, на врло озбиљан начин. Такође, има око 100 гига БЕСПЛАТНИХ књига на најдубље и врло најзанимљивије теме. Хахах, а никад не бих рекао, да сам сам налетео на блог, да је имало озбиљан и вредан задржавања, онако на први поглед све са оним клиповима и уредниковим коментарима. Први утисак је да је огроман, да лик пуно избацује, и да треба доста времена да се нађе оно што ме највише занима, пошто нажалост немам времена да кренем редом, а да не потраје годинама... Супер откриће у сваком случају, хвала. И да, има ли код нас преведен Плотин или неки рад о њему? Или, што би било сјајно, о његовом утицају на хришћанство? МА ја познајем неколико будиста једног маторог који живи аскетски већ деценијама те је његова једина бољка то што му се повремено зноје табани, мислим оћу рећи лик је здрав ко дрен, стално је на неким кашицама, сконто сам да је најукуснија храна коју он једе она која мало загори та тек има неки укус. Но добро да не давим овим занимљивим детаљима. Колико сам ја њега разумео циљ његовог живота илити шта би могла бити нирвана како он схвата а само да напоменем лик је физичар приде, јесте нихилација личности. Прича је готово идентична православној у смислу побеђивања ега све донекле а однекле је то потпуна нихилација личности. Једном сам у шали нако српски упростио ту његову илити будистичку философију и рекох: " Па ви будисти дођете само до пола пута којим ми православни идемо а то је побеђивање ега и онда кад ту дођете решите да ишчезнете." Он вели да није то ишчезавање него надилажење стања свих створених бића и људи и богова и одлазак у стање које је како сам га разумео претходило кретању, покрету, ваљда стварању света, шта знам не разумем се баш добро у њихову космологију. Но како год мени је то опет ишчезавање јер ако је то стање где ти више не постојиш као личност шта је то друго до ишчезавање. Пошто сам воло да га зачикавам ја му направим паралелу па кажем: ваш бог вас на крају чини ми се прождире. За разлику од нашег Бога који сам себе даје нама за храну, видиш колико је наш Бог хуманији. Е ту је овај смирени аскета будиста начисто откачио и озбиљно се надурио на мене. Тако да ни будисти нису баш неки пример смирења... 4chsmu1 Мада ја сам крив... 4chsmu1 Ццц, кушаш мирне типове да се свађају, да му ниси и пиво нудио а Из ових твоји речи о његовом схватању, чини ми се да би њима неки атеизам сасвим одговарао, онај који верује да нас после смрти чека баш оно за шта се тај будиста труди - нестајање... Као да је његов проблем што верује да извесно неће нестати после смрти, а не јер постоји могућност да нестане. ! Не ради ми линк, враћа ме само на ову тему. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 Супер откриће у сваком случају, хвала. Да, сајт је луд И да, има ли код нас преведен Плотин или неки рад о њему? Или, што би било сјајно, о његовом утицају на хришћанство? Има Плотиново главно дело, ЕНЕАДЕ, али је превод тотални ... па није баш добар, нечитљив и нетачан. Што и не чуди. Колико је мени познато, Плотинов грчки је најтежи грчки на свету, од онога што је написано на том језику. Тако кажу познаваоци. Али, енглески превод од А. Х. Армстронга је најцењенији и добар. Има неких чланака код нас о Плотину, али врло мало. Углавном се на Западу данас баве њиме и врло је популаран у задње време. Највећи број радова се и пише о његовом утицају на хришћанство, посебно на хришћанску антропологију, мистику и монаштво. Али, има радвоа и о његовом дорпиносу литургијском богословљу и тријадологији. Па ето, ја сам и ставио онај његов цитат о Богу Оцу. Занимљив је, посебно кад се има у виду да данас влада мишљење да су јелински философи имали неперсоналистички појам Бога и да су хришћану ту донели нешто сасвим ново ... кад ето, било је изледа шарено. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука