Jump to content

"Мама, како то Света Тројица, а један Бог?"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Е сад горе сам споменуо да Отац даје биће Сине. По овом твом то није тачно јер Богу биће није наметнуто јер је сам Биће, па самим тим ни Сину биће није дато већ је сам Биће. Изводимо закључак да је Биће уствари заједница три личности. Тренутно размишљам, а зашто баш три, зашто не 2, 4, 100? Зашто Света Тројица а не Света четворица нпр.? Није ли број три ограничавање неограниченог Бога само на три, а одбацивање свега осталог што није број три? Зашто би онда неограничени Бог био заједница ограничена на три личности, зашто не би био заједница неограниченог броја личности? 

То су чудна питања. Не знам како би ико могао да на њих одговори. Бог је Тројица не зато што смо до тога дошли спекулацијом већ зато што јесте Тројица и што се као такав открива. Ипак, у једној од својих беседа Григорије Богослов говори о вечном покретању Монаде ка Дијади и заустављање на Тријади. Покушава да одговори и зашто. Кад нађем поставићу текст. 

Подели на овим сајтовима

Што би значило да после Другог доласка и ступања у вечност, ми нећемо бити Бог већ Богочовеци, исто као Христос? Бићемо и у заједници Оца, Сина и Светога Духа и бићемо људи ко што смо увек били? 

Бићемо људи у заједници са Богом. Или, богови по благодати. Неће бити мешања и сливања природа (божанске и људске). 

Подели на овим сајтовима

То су чудна питања. Не знам како би ико могао да на њих одговори. Бог је Тројица не зато што смо до тога дошли спекулацијом већ зато што јесте Тројица и што се као такав открива. Ипак, у једној од својих беседа Григорије Богослов говори о вечном покретању Монаде ка Дијади и заустављање на Тријади. Покушава да одговори и зашто. Кад нађем поставићу текст. 

Немој...схватиће клинци и без тога. :)

Подели на овим сајтовима

@Палама

Ево текста Григорија Богослова, из његове XXIII беседе:

"Божанство је иступило из монаде ради богатства, прескочило дијаду због тога што је божанство изнад материје и форме из којих се састоје тела, и зауствалио се на тријади... због савршенства, како не би била ни оскудна, али и да се не би разлила до бесконачности. Прво би одражавало одбојност према заједници, а последње беспоредак; једно би било савршенство у духу јудејства, а друго јелинства и многобоштва."

Ово је српски превод (који је доста слаб). Сутра ћу проверити оригинал па ћу превести.

Подели на овим сајтовима

Нису једна личност, већ три. Оно што је једно јесте Узрок или Отац који рађа Сина и исходи Духа, те је самим тим у Тројици једна божанска природа, једна воља и једна енергија. А личности су три, отуда Света Тројица (а не Света Јединица).   Ако постоји један Бог који је Отац, онда постоји и Света Тројица. Јер, Отац јесте Отац зато што рађа Сина и исходи Духа Светога. Отуда, ако је један Бог Отац, онда су Тројица. Нема једности без тројичности. 

Можда је мало глупо питање, али да ли се онда Отац Узрок Сина и Духа, у смислу да они постоје по Његовој вољи, те да не би постојали да Он тако не жели?  

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Можда је мало глупо питање, али да ли се онда Отац Узрок Сина и Духа, у смислу да они постоје по Његовој вољи, те да не би постојали да Он тако не жели?  

A za kaj će Dotičnom želje? :)))  

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

A za kaj će Dotičnom želje? :)))  

Хах, да, мислио сам да ли би било боље да кажем да "Он тако неће" али ми "жели" лепше звучало. :D

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ako postoje, onda postoje van postojanja, sta god to bilo.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ako postoje, onda postoje van postojanja, sta god to bilo.

nisi ni svestan kolko si u pravu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

. Као такав скоро никад нисам смарао родитеље и постављао безброј питања

Зато што ниси смарао родитеље, сада су ти овде постови са питањима подугачки :D

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Да, Отац хотећи рађа Сина и исходи Духа. Истом том вољом и Син и Дух узвраћају Оцу. Односно, биће им није наметнуто. Да би се ово некако схватило, треба потпуно искључити време и временске размаке у Очевом узроковању. Друго, треба искључити замисао да је Отац некада био без Сина и Духа па је онда пожелео и њих. Не, Отац је вечна стварност, а то значи и да су Син и Дух вечни. Отац вечно јествује тако што рађа Сина и исходи Духа Светога. Родитељство, да употребим тај израз, је вечна ипостасна (лична) карактеристика Оца. Рађање Сина и исхођење Духа, јесте постојање личности Оца.

Подели на овим сајтовима

Не бих хтео више да питам ништа Милојкова, постао сам узрок постојања компликованих питања којима се скреће са теме.

У сваком случају захваљујем. 

@,

Postavljaš mnogo zamršena pitanja na temi za mame. :)

Večnost je i pre i posle rađanja Sina. Prva i druga večnost kako kaže sv.vl.Nikolaj - vidi Molitve na Jezeru, 11. pasus.

Ne može se o tome razmišljati u okviru tvorevine.

Па да ту си у праву, зато ми није јасно о чему се ради јер ми је мозак наштелован да размишља у оквирима времена и овог света, док оне ствари преко границе ума остају нејасне. 

Зато што ниси смарао родитеље, сада су ти овде постови са питањима подугачки :D

Хаха, па сад се ситуација обрнула, промени се човек. Тако можда твоја ћеркица у мојим годинама не буде досадна око таквих питања. 

Мада ја ни сад родитеље не смарам нити их шта питам што ми није јасно, ретко кога и овако смарам. 

Подели на овим сајтовима

2) Na svetom Prvom Vaseljenskom saboru sveti oci vodjahu duge sporove o Jednome Bogu u Svetoj Trojici. Da bi pokazao Jedinstvo Svete Trojice sveti Spiridon ucini ovo: uze ciglu, stisnu je, i iz cigle izidje oganj uvis, voda naniže, a blato ostade u ruci. I rece svetitelj: Eto tri stihije a jedna cigla. Tako je i u Svetog Trojici: tri Lica a jedan Bog.  eto podijelih ovo iz zitija Svetog Spiridona  bas lijepo objasnjeno  sa ciglom za Svetu Trojicu :)

Подели на овим сајтовима

Detelina je korišćena kao simbol Svete Trojice kod svetog Patrika:

sv_patrik-prosvetitelj_irski.jpg

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

2) Na svetom Prvom Vaseljenskom saboru sveti oci vodjahu duge sporove o Jednome Bogu u Svetoj Trojici. Da bi pokazao Jedinstvo Svete Trojice sveti Spiridon ucini ovo: uze ciglu, stisnu je, i iz cigle izidje oganj uvis, voda naniže, a blato ostade u ruci. I rece svetitelj: Eto tri stihije a jedna cigla. Tako je i u Svetog Trojici: tri Lica a jedan Bog.  eto podijelih ovo iz zitija Svetog Spiridona  bas lijepo objasnjeno  sa ciglom za Svetu Trojicu :)

displaymediaq.jpg

I peti elemenat je lepa.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...