Jump to content

Црква и менструални циклус

Препоручена порука

То је тако генијално! Верујте да сам скочио од радости колико је то генијално!

Како је велика слава Божија!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

link=topic=4135.msg475693#msg475693 date=1309630759]

Непричешћивање жена у циклусу су остаци и утицај Старог завета.

...što biva u žena

mislim da je to izraz iz starog zaveta i da,potpuno se slažem sa dibidusom... i ne samo to već i ikonostas... nije problem u ikonama već u pregradi koja odvaja oltar od naroda...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2255.msg48332.html#msg48332

Већ се неко време носим мишљу да са још неким волонтерским сатрудницима покренем онлајн и офлајн петицију међу нама, црквеним зилотима/зурлотима/ревнитељима/моралистима/конзервативцима/антиекуменистима/старотарцима/мокрањчекорнелијанцима/националистима/антионтолозима/вавилонско-схоластичким богословским робовима/расколницима свих врста и опредељења - како бисмо заједнички донели, усвојили и потписали декларацију о јавном ненападању, некритиковању, неометању, чак и неоговарању новотарске јерархије и њених фанова међу верницима. Јер стално нам пребацујете да смо "ми" који се држимо досадашње вишевековне црквене доктрине и праксе (да не кажем "традиције", или не д'о Бог "Предања") главни, ако не и једини кочничари свеколиког напретка и духовне обнове у Цркви, и да сметамо свеопштем воцерковљењу друштва.

Е па добро. Кад је већ тако, ред би био да вам дамо шансу и одрешене руке да:

- порушите све иконостасе

- реформишете литургију и цело богослужење по вашем нахођењу

- избаците из употребе злогласни & архаични црквенословенски

- пожените епископе

- укинете и/или скратите вишедневне постове

- уведете обавезно редовно причешћивање по цени избацивања непослушних пре Херувике

- искључите исповест као услов за приступање путиру, а можда и исповест као такву

- допустите причешћивање после коитуса, семеног истечења и у време циклуса

- благословите предбрачни, ванбрачни и ини секс (наравно, само онај који је из љубави - нипошто онај нељубавни)

- дозволите друго/треће/вишебрачно свештенство

- рукоположите ђаконисе (за почетак)

- "окачите мачку о реп" (оп.цит. +А.Јевтић) све каноне који вам не одговарају, или их "протумачите" у историјском контексту

- укинете дискриминаторски Авато и дозволите полну и родну равноправност на подручју Свете Горе

- лустрирате Цркву од поборника етнофилетизма

- молитве и саслуживања са иновернима учините црквеном свакодневицом и уобичајеном рутином

- избаците хорове и народно појање и уведете грч..овај, визант...овај...предањско пјеснопјеније

- канонизујете Дарвина (ово није неопходно, мада је препоручљиво)

- једном речју, замените етику онтологијом

- ..........(допишите по потреби)

Реците, зар не би било кууул?! Значи, радите шта год вам је воља, како и кад год вам је воља.

Само...

Само под једним условом: да нам претходно кажете који је оптимални период времена за који би те ваше реформе уродиле плодом. Дакле, одредите себи рок од две, три, пет, десет или колико вам већ треба година, а онда, оци и братијо - да поднесете рачун:

- колико је више верујућих у друштву, у односу на период пре ваших "реформи"

- колико је више народа у црквама (недељом и празницима)

- колико је више богословски и литургијски описмењених верника

- колико се више деце определило за веронауку

- колико је мање сујеверја у народу

- колико је мање афера и јавашлука у Цркви (од финансијских до оних сексуалних)

- колико је мање извршених абортуса, неприличних медијских садржаја, манифестација јавног неморала...(ах, да, заборавио сам - то већ спада у домен етике, а не онтологије, што значи да ову ставку слободно можете да прескочите)

- да ли се српска културна баштина на КиМ и даље назива српском као во времја озлоглашеног Артемија, или косовско-шиптарском

- да ли је углед Цркве међу неверујућима иоле поправљен

- ............ (допишите по жељи)

У случају да прођете евалуацију, тј. ако по свим параметрима будете значајно надмашили "ретроградне снаге", остајете на својим позицијама у Цркви, свету и на интернету, а "ми" дајемо обећање да ћемо се довека посипати пепелом и тражити опроштај за све критике, грешне помисли и дела која учинисмо против вас.

С друге стране, ако се испостави да се ништа није променило, или ако, не дај Боже, стање у Цркви и у народу буде још горе, следи вам:  sFun_bat dada crutches

Реците поштено, зар није предлог фер и коректан? .please. :bla:

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

• Гости

нема потребе одговарати на Твоју поруку. Ако тако мишљење имаш о браћи и сестрама из Цркве онда заиста нема потребе и о чему да говоримо.  dada

Подели на овим сајтовима

Их, оче... Кад већ треба да ти цитирам колегу из модерације:

И било би јако лијепо да схватиш када је неко циничан.

dada

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Их, оче... Кад већ треба да ти цитирам колегу из модерације:

И било би јако лијепо да схватиш када је неко циничан.

prstgore

Видиш, капирам је и шалу и цинизам, није у томе проблем. Овде разговарамо о једном евидентном проблему и ствари која је бина за наш живот у Цркви. Да ли је Теби стало до тога да се Твоја лепша половина причешћује у Цркви? Да ли је стало и теби до тога? Ако јесте, онда када будеш имао времена послушај Његово Преосвештенство Г. Игнатија где говори о свим овим питањима:

https://www.pouke.org/video.php?cid=62&id=415&do=view

Ако имаш конкретан приговор на ово што су писала браћа и сестре који размишљају о Литургији или о овоме што је рекао Владика Игнатије онда то ЈАСНО и НЕДВОСМИСЛЕНО наведи. Знаш, разбрибига и зона сумрака су на другим подфорумима.  bleh

Жив био.

Подели на овим сајтовима

То је тако генијално! Верујте да сам скочио од радости колико је то генијално!

Како је велика слава Божија!

ovaj komentar se fenomenalno slaže uz avatar  prstgore bleh prstgore :cheesy2:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Да ли је Теби стало до тога да се Твоја лепша половина причешћује у Цркви? Да ли је стало и теби до тога? (...) Ако имаш конкретан приговор на ово што су писала браћа и сестре који размишљају о Литургији

Извини, нисам разумео да се на овој теми дискутује о забрањивању женама да се причешћују у Цркви, или о предрасудама њихове јаче половине да не треба да се причешћују. Такође нисам учеснике ове дискусије доживео као "браћу и сестре који размишљају о Литургији". Дакле, или сам ја погрешно схватио о чему се овде расправља, или си ти заменио тезе, у намери да ми пошто-пото приговориш.

А довољно си интелигентан да наслутиш мој став о конкретној проблематици, као и аргументе који га подупиру.

Подели на овим сајтовима

колико је више верујућих у друштву, у односу на период пре ваших "реформи"

- колико је више народа у црквама (недељом и празницима)

- колико је више богословски и литургијски описмењених верника

- колико се више деце определило за веронауку

- колико је мање сујеверја у народу

- колико је мање афера и јавашлука у Цркви (од финансијских до оних сексуалних)

- колико је мање извршених абортуса, неприличних медијских садржаја, манифестација јавног неморала...(ах, да, заборавио сам - то већ спада у домен етике, а не онтологије, што значи да ову ставку слободно можете да прескочите)

- да ли се српска културна баштина на КиМ и даље назива српском као во времја озлоглашеног Артемија, или косовско-шиптарском

- да ли је углед Цркве међу неверујућима иоле поправљен

- ............ (допишите по жељи)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Brate, ironija i ostrascenost ti nisu na korist nikako. Ne moze se NEodgovornost pojedinca danas za svoj duhovni razvoj svaljivati na Crkvu, pre ili posle reformi (nisam upoznata osim letimicnog pogleda na napade)

U vezi tih napada, covek ima sasvim dovoljno mogucnosti da se priblizi ISTINI i nikakav pop ni pokret ni pomoz' Bog me ne moze skrenuti s mojih saznanja, hvala Bogu, danas su nam shiroko dostupni spisi SVETIH OTACA, obzirom da je vecina bila slabo obrazovana tekstovi su vrlo jednostavni i lako dostupni.

Imajuci internet i laku dostupnost svemu tome, koliko procentualno vishe vernika je samoinicijativno krenulo da nesto nauci i kako mu svestenici mogu pomoci ili odmoci u tome??

Problem je, brate sto ipak ne mozemo da primenjujemo svetootacka pravila onako kako su bila primenjivana u prvim vekovima , bilo bi suludo, mislim da bi sam Hrist napravio od sveta statiku a ne dinamiku da je hteo da okoshtamo u pravilima.

Ne radi se nikako o sushtinskoj izmeni tumacenja, nego o PRILAGODJAVANJU danasnjim uslovima.

ima ovde nacin da se izrazi neslaganje s diskutantom, da se ne PRIHVATI ono sto mi serviraju ako sam ja duboko ubedjena da je drukcije i zaista neke stvari necu prihvatiti ali nemerljivo je koliko sam ovde naucila, bas o primeni iskonsko pravoslavnih ideja na savremeni, prakticni zivot.

Nikako se ne slazem s prebacivanjem odgovornosti danas sa pojedninca na Crkvu, Crkva je rekla svoje kad je osnovana a narod je taj koji treba da ide k njoj (mislim na Crkvu kao duhovno telo)

Ti meshash bas Crkvu kao duhovno telo s Crkvom kao institucijom u kojoj su zivi, znaci greshni ljudi. Sta znaci to da ste ti i tvoj "pokret" pravi a ostali krivi? Svi smo i pravi i krivi, neki s previshe zacementiranih obichaja, drugi sa prevelikom zurbom i mogucnoscu skretanja s koloseka ali globalno Crkva kao duhovno telo NECE zastraniti ni propasti ni nestati pa je u tom smislu svako i tvoje podvajanje na ove i one skoro jereticko.

Diskutuj s bracom i sestrama i nikad nemoj da se slozhish s necim ako ne zelish. Uostalom ako verujemo u istog Gospoda naci ce On vec nacin da zabludele vrati , opomene a one koji hode pravim putem ucvrsti u tome.

I malo vishe postovanja prema sveshteniku, ma koliko da je greshan, i tu vazi ono, slozhi se ili ne slozhi, ali nemoj silovati, forum je sasvim dobrovoljan.... bleh

Подели на овим сајтовима

Зато што је посумњао у Бога и није прихватио НОМА концепт, макар и у његовој још неформулисаној верзији, за разлику од другопоменутих. Ето зато, а да је само због тога... bleh

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли је Теби стало до тога да се Твоја лепша половина причешћује у Цркви? Да ли је стало и теби до тога? (...) Ако имаш конкретан приговор на ово што су писала браћа и сестре који размишљају о Литургији

Извини, нисам разумео да се на овој теми дискутује о забрањивању женама да се причешћују у Цркви, или о предрасудама њихове јаче половине да не треба да се причешћују. Такође нисам учеснике ове дискусије доживео као "браћу и сестре који размишљају о Литургији". Дакле, или сам ја погрешно схватио о чему се овде расправља, или си ти заменио тезе, у намери да ми пошто-пото приговориш.

А довољно си интелигентан да наслутиш мој став о конкретној проблематици, као и аргументе који га подупиру.

Одавно пратим шта пишеш на форуму, не брини. Мислим да је управо Твоја намера да приговараш "новим теолозима, Епископима, свештеницима, лаицима...", заправо свима који се не слажу са прилично наивним квазизилотским (по мом мишљењу) ставовима. Наравно, свако има право да чини како му је воља, али мене иронија и напрестано опањкавање "нових теолога" неће привући да се озбиљно упустим у дискусију са Тобом.

Дакле, желим конкретне аргументе против причешћивања жена које имају менструални циклус. Такође, желим конкретан разлог непричешћивања на свакој Литургији и ако , надам се,  знаш да је то наша обавеза као хришћане јер онда хајде да избацима ону молитву "Оче наш" где се управо молимо за Хлеб насушни да нам Отац да сваки дан.

Хајде да истерамо ствар до краја, бар колико је то могуће у форумским дискусијама без прозивања нових теолога и свештеника у Бачкој и Банату и осталим деловима наше лијепе земље.

Подели на овим сајтовима

- избаците из употребе злогласни & архаични црквенословенски

Откад су српски зилоти против српског у богослужењу?!! Ово су неки нови моменти. Чак се у манастиру СИПЦ Новом Стјенику служи на српском (чак и пева, што је реткост у СПЦ)!

Ваистину има већи папа и од папе!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

i josh neshto, skrecem s teme ali MENI je bitno.

Fascinira me pojava da upravo oni koji zestoko napadaju sve sto iole lichi na "novo" zaboravljaju da se u staro vreme (cije obrasce potenciraju) sveshtenik postovao daleko vishe nego sto svojim primerom pokazuju SADA.

Ironisanje, vadjenje iz konteksta, oponiranje, argumentovanje nestrucno protumacenim citatima pa sve do direktnog nepostovanja kroz vredjanje mi je van svake pameti.

Moze za mene da je sveshtenik najgori greshnik na kugli, on je BLAGODACU postavljen na tu sluzhbu i ON snosi odgovornost za sve i nikako mi nije nelogicno da celivam ruku svakom sveshteniku-  kroz taj akt ispoljavam POSTOVANJE njegovog cina a ne direktno Pere, Laze ili Zike. Ako nishta drugo malo Bozijeg straha nije na odmet svakom od nas a mi sami svojim prezentovanjem ovde i svuda pokazujemo do kog smo se stepena duhovne kulture uspeli da uzdignemo.

Bash na ovom forumu je to nepostovanje evidentno i eto, ja nisam prihvatila tu "novotariju" iako dolazi od "starih", sto je dokaz da svako moze da misli svojom glavom ako stoji iza sebe.

Mala kritika, oprostite i ne shvatite zlonamerno nego samo namerno bleh

Подели на овим сајтовима

• Гости

@emilija

Bash na ovom forumu je to nepostovanje evidentno i eto, ja nisam prihvatila tu "novotariju" iako dolazi od "starih", sto je dokaz da svako moze da misli svojom glavom ako stoji iza sebe.

Само желим да се зна да ставови појединаца нису ставови Администрације а ни СПЦ. Дакле, на форуму свако може да изнесе став. Стил и писање су напроцени читаоцу и осталим учесницима форума. Дакле, само не желим да се ствари генерализују.  .please.

Подели на овим сајтовима

@emilija

Само желим да се зна да ставови појединаца нису ставови Администрације а ни СПЦ. Дакле, на форуму свако може да изнесе став. Стил и писање су напроцени читаоцу и осталим учесницима форума. Дакле, само не желим да се ствари генерализују.  dada

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

.please.

apsolutno facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...