Jump to content

Црква и менструални циклус

Препоручена порука

Што јес јес.Плус луди....

0409_feel

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

A posle porodjaja? 0409_feel

Наравно.

Човек/жена може увек да се Причести, не постоје никакве физичке сметње осим непокајаног греха (смртног).

Подели на овим сајтовима

Да, али има молитве очишћења у Требнику које чита свештеник.Е сад,одакле то дошло....направићемо неку анализу.

Нисам знао за те молитве, мада ипак као да сам чуо за то, такав имам осећај.

Не разумем сврху тих молитава, ваљда постоји објашење, мада је вероватно то накнадно убачено.

У Требнику постоје и молитве над ретко причешћеним.

Подели на овим сајтовима

По требнику жена стоји у припрати Цркве и читају се молитве. Да....дај те молитве за ретко причешћене.

Немам, нисам их никад ни читао. Само знам да постоје.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ето, ја завршавам богословски факултет, и никако нисам успео да нађем неки сувисли одговор на ово питање. То се углавном подразумева, жена је "нечиста", јелте, и због тога се не причешћује (или чак не целива иконе, мошти и слично - ово код Руса нарочито).

Знам да постоје и либерални ставови, делимично и крајње. Колико знам, владика Порфирије сматра да месечни циклус жене није препрека за причешћивање.

Истом питању припада и период после порођаја. Због чега, под милим Богом, жена, која је управо учествовала у божанском чину стварања, чак 40 дана не само да не може да се причести, него ни да уђе у храм?!!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Valjda iz istog razloga,što krvari i u vreme ciklusa a i posle porođaja.A to "nečista" je odvratan izraz.

Bilo bi lepo da neko objasni zašto ne sme da se pričesti.Odgovor ni ja ne znam.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Добро Ђиђи што не прошета мало форумом? Ми смо о овом феномену жестоко расправљали и сматрам да сам ја доста добро и аргументовано образложио зашто ДА! Разлог због којих је забрањивано женама и девојкама да приступају више не постоји, а остали разлози су бесмислени и немају никакве везе са здравом побожношћу и црквеношћу.

Због још увек присутног страха и потенцијалне опасности од саблазни по том питању, ја увек, ако ме питају, дајем следећи САВЕТ: Причешћуј се слободно и ником ништа не причај; ко зна да ли си ти у циклусу или ниси и шта се то кога тиче - то је твоја интимна ствар.

Покушаћу да нађем тему па кога интересује нек мало чита, а нек коментарише ако има разлога и ако смо евентуално нешто изоставили. Нема потребе да се понављамо...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Извол'те:  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4135.0.html

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Da, mogao bi neko od administratora da spoji ove dve teme...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...