Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Могла би да се користи антиохијска форма литургије Светог Јована Златоустог...

Што да не, неки је и данас користе.

Видео сам да је епикоп Давид Крушевачки служио неколико пута и то у епархији, што је одлично!

Подели на овим сајтовима

Боље правити цркве са већим прозорима, као што су то и радили Ромеји.
Oбични или витражи? Витражи су мени лично лепи, али нису предањски...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

У сваком случају полифонија је забрањена у Православној Цркви ergo хорови. Дозвољено је само монофоно појање plainchant како кажу на енглеском, мада они тај израз често користе за каролиншко појање (познато још и под именом грегоријански корал). Може се са пуним правом рећи да је чак и сам исон новотарија у предањском појању јер уводи неку семи-полифонију...

Ne lupetaj, naravno da nije zabranjena...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Oбични или витражи? Витражи су мени лично лепи, али нису предањски...

И ја волим витраже, али боље обични.

Ne lupetaj, naravno da nije zabranjena...

Оби, смањи доживљај, не знаш о чему говориш...

Наравно да је забрањена, макар јесте званично.

Васељенски патријарх Антим и Свети синод штампају новембра 1846. године у Константинопољу посланицу којом забрањују увођење вишегласног четворогласног појања и његову употребу при светим службама у свим православним црквама.

Ево ти мало литературе, да погледаш, па се врати после да расправљамо.

Наравно, на новој теми.

Овде имаш једно лепо онлајн објашњење:

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-0861/2005/0350-08610553153B.pdf

А кад имаш времена, баци мало поглед и на следеће:

Константин Каварнос, Византијска мисао и уметност, Теолошки погледи, версконаучни

часопис, година XI, бр. 1-2, Београд 1978, 85

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Васељенски патријарх Антим и Свети синод штампају новембра 1846. године у Константинопољу посланицу којом забрањују увођење вишегласног четворогласног појања и његову употребу при светим службама у свим православним црквама.

Jedno pitanje: otkad to jedna pomesna crkva pa neka je i Vaseljenska patrijarsija ima pravo da donosi odluke za druge pomesne crkve?

• Волим 1

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Jedno pitanje: otkad to jedna pomesna crkva pa neka je i Vaseljenska patrijarsija ima pravo da donosi odluke za druge pomesne crkve?

Разумем шта питаш, али питање није добро постављено, тј. направио си једну методолошку грешку.

Од онда кад и увек у историји Цркве, тј. онда када питања на дневном реду нису била у домену "помесности" већ када је било питање целе Цркве. А појање је, сложићеш се, ипак у домену васељенскости, без обзира на одређене помесне варијанте. Јер, "проблем" полифоније је тада сагледаван као проблем од васељенске важности, јер је кварио предање Цркве, а не неки "помесни" обичај. Па самим тим и "мешање" Цариграда у "помесност" једне Цркве није био резултат мешања у унутрашње ствари дотичне Цркве већ у питање Предања (са великим П), које је полифона музика почела да квари.

Патријарх Јосиф Српски је одбио да се повинује посланици, као што је добро познато :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ποгледајте само ово:

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole prst ka dole

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Ружно!

Где је ово, у Америци?

Да, када је патријарх Вартоломеј био у посети... чини ми се да је био страшно критичан према томе. Πο ономе што чујем, ти из грчке цркве као да су излудели и у самој Гркој, а тек у САД...

Подели на овим сајтовима

Оби, смањи доживљај, не знаш о чему говориш...

Наравно да је забрањена, макар јесте званично.

Naravno da nije zabranjena, niti ce ikad da bude. Razmisli zasto, bistar si covek.

Nego, ti ovo nesto kao vaseljenskom patrijarhu dajes nekakvu cudovisnu papsku vlast, ili mi se cini?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I jos jedno pitanje: jesi li kad slusao gruzijsko izvorno pevanje, koje je od vizantijskog starije bar 4 veka?

Ako nisi, trebalo bi da cujes...

Подели на овим сајтовима

Naravno da nema, brate, niti ce ikad da ima, nego isti onaj cezaropapizam koji osudjujemo kod rimskog pape, vecina nasih grkofila pripisuje vaseljenskom patrijarhu. Svesno ili nesvesno, kako ko...

Подели на овим сајтовима

@obi-wan: Μене срамота што имамо тебе неком за вероучитеља...

Подели на овим сајтовима

@obi-wan: Μене срамота што имамо тебе неком за вероучитеља...

Drago mi je da je tebe sramota. Meni je to pohvala.

Mene bi, pak, bilo sramota da se izdajem za ultra hriscanina-predanjca, a da ovako vredjam i klevecem ljude koje ni po kojoj osnovi ne poznajem licno.

I bilo bi me sramota da ovako prosipam neznanje i jednoumlje, pod maskom predanjskog i ispravnog.

Подели на овим сајтовима

Drago mi je da je tebe sramota. Meni je to pohvala.

Mene bi, pak, bilo sramota da se izdajem za ultra hriscanina-predanjca, a da ovako vredjam i klevecem ljude koje ni po kojoj osnovi ne poznajem licno.

I bilo bi me sramota da ovako prosipam neznanje i jednoumlje, pod maskom predanjskog i spravnog.

Зашто мислиш да би да се знамо лично било другачије на форуму? И са Зоскетом сам „на крв и нож” на форуму, а уживо смо супер. Са Медом сам супер и уживо и на форуму иако ме је назвао „фунДЕМЕНталцем”, и не осећам се увређено (а по доста питања се Меда и ја не слажемо). Што се тиче незнања, мислим да је срамота да ти некога прозиваш за незнање. А што се тиче једноумља, нема двоумљења када је Предање у питању...

P.S. Морам да те похвалим што ниси користио модераторске моћи против мене досад...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...