Johanes de Silencio Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Моје мишљење је да не треба ни једно ни друго, него како ко и када то жели, и како му савест налаже. Да, разумем сад, и мени се чини да је најбоље тако. Амин. Srdjan and Макрина је реаговао/ла на ово 2 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Било је већ речи о томе на једној другој теми. Што се "литургијске заједнице" тиче све су приче испричане и сада већ постаје досадно. Проблем је што се то сада не спроводи у пракси. На пример, да заједница верних буде заиста заједница верних. Бесмислено је када после толиких прича о Цркви као Литургији ми наставимо да глумимо некакву "народну цркву", а свештенике шаљемо међу нецрквен народ од кога су принуђени да живе. https://www.pouke.org/forum/topic/20114-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0/ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Они којима је дато да о Литургији говоре, нека говоре. А онима којима је речено да ћуте, нека ћуте. Тако ће и једни и други испунити они што им је дато и задато и неће изневерити. Mamica Forumska, Милан Б, Драгана Милошевић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 И ја имам једно питање... Треба ли читати Јеванђеље по главу или више одједном, или по врло мало па само тај део држати у уму али дуже? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 И ја имам једно питање... Треба ли читати Јеванђеље по главу или више одједном, или по врло мало па само тај део држати у уму али дуже? evo, a propo teme koja stavlja lični doživljaj nasuprot normama, reći ću svoj doživljaj... nikad mi nije bilo jasno to čitanje po glavama i sozercavanje... a posebno ne razumem onaj momenat kod ave Doroteja kad iskušenicima brane da čitaju jevandjelje (možda je ipak u pitanju istorijski sklop okolnosti i šta ti ja znam) meni je jevandjelje jedna savim jednostavna ali i nasušna knjiga koju su neki iskomplikovali... ne vidim razliku izmedju čitanja novina i jevandjelja ali naglašavam - NE U KVALITETU VEĆ U NAČINU NA KOJI IM PRISTUPAMO, U LAKOĆI KOJOM IHKONZUMIRAMO novine naravno čitamo da se informišemo a jevandjelje čitamo radi duhovne (nekad čak i fizičke) potrebe da iznova doživimo svedočanstvo Hristove ličnosti na ličnom nivou to su reči koje vremenom u meni grade Hristov lik, i to je jedan od vidova oboženja (po meni) Poslednjih godina postajem svestan značaja koje ima jevandjelje na liturgiji - smatram da je ono punoća punoće. Potpuno je sabrano u neki mističan fokus i jedno jevandjelje na liturgiji može da ima težinu celog Svetog pisma JESSY, Александрида, Биљана and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Задњих година изашло је гомила књига на тему Литургије и богослужења.Мени се као лаику то много допало и жедно сам читао сво што је излазило. Пуно сам научио, посебно ствари које никада нисам могао чути од свештеника и сабраће. А шта ћемо са личним доживљајима којих нема у књигама? Не, моје право питање је: треба ли о Литургији више причати или ћутати? Dragi brate Ćutologu, ti si kako nam to i tvoje ime i avatar (ikona) kažu, odabrao šutnju. Posmatranjem se uči, ali kada se nauči, onda je svakako stvar kulture, hrišćanske misije i svega onoga što nam je dato kao Križ koji nosimo, da ne šutimo. E sad braco moj, koliko ko ima snage i hrabrosti. Nije isto šutjeti i pričati, u Teheranu ili New Yorku. A tek u Jeruzalemu. ----------- Možeš li brate, ponizno te molim, da nam kažeš neke naslove koji su te najviše takli a rede Liturgije. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 možda ima veze sa temom Johanes de Silencio and Silence је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 @, Да, сећам се ове теме. У праву си, проблем је што се многе ствари не спроводе у пракси. Нема ту неке велике приче, јасно је шта је проблем. @@marko_13, Слажем се ово што кажеш. Само, нешто би додатно питао, али озбиљно: може ли човек ћутањем да прича о Литургији и да ли је једнако подвигу говорења о њој? Dragi brate Ćutologu, ti si kako nam to i tvoje ime i avatar (ikona) kažu, odabrao šutnju. Posmatranjem se uči, ali kada se nauči, onda je svakako stvar kulture, hrišćanske misije i svega onoga što nam je dato kao Križ koji nosimo, da ne šutimo. E sad braco moj, koliko ko ima snage i hrabrosti. Nije isto šutjeti i pričati, u Teheranu ili New Yorku. A tek u Jeruzalemu. ----------- Možeš li brate, ponizno te molim, da nam kažeš neke naslove koji su te najviše takli a rede Liturgije. У праву си брате Исаче, неко ћути неко прича Волео бих, лично, да ови што причају буду мало разноврснији, ето само то. Неке књиге које сам ја читао и које су бест оф д бест Литургије, према мом доживљају су: 1. Свети Никола Кавасила - Живот у Христу 2. Арх. Василије Гондикакис - Преображење твари (ваљда бешетако, нисам сад сигуран) 3. Николај Афанасјев - Трпеза Господња Има још наслова, али ове су ме стварно научиле и преобразиле. Јаков. је реаговао/ла на ово 1 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 @@w.a.mozart, Лепо, може бити ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Ćutanje je tajna budućega vijeka. Srdjan and Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Ćutanje je tajna budućega vijeka. Амин. Па ипак, рећи ће неко, док траје историја, мора се причати нешто ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Па ипак, рећи ће неко, док траје историја, мора се причати нешто Otvoriću usta svoja i ispuniću se Duha Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest јер. Агапије Написано Децембар 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Неке књиге које сам ја читао и које су бест оф д бест Литургије, према мом доживљају су: 1. Свети Никола Кавасила - Живот у Христу 2. Арх. Василије Гондикакис - Преображење твари (ваљда бешетако, нисам сад сигуран) 3. Николај Афанасјев - Трпеза Господња Има још наслова, али ове су ме стварно научиле и преобразиле. Брате Јоханесе, потписујем ове књиге ... Списак као да сам ја правио. Друга се зове : "Св. Литургија - Откривење нове твари". (превод by dr. Irinej Bulovic) Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Да, тако је. Можда сам се презаситио приче, јер сам дуго у Цркви и жељан сам остварења тих прича. Можда свако према свом степену богопознања треба да прима и слуша учења. Хоћу да кажем следеће: не може се стално јести леб и вода, понекад је потребно и нешто треће. Ето, мени лично је потребна нека друга храна. Не кажем да је та храна вреднија и боља и узвишенија. Можда је баш никаква. С друге стране, наравно, увек се треба враћати на почетке, на почетне кораке. Молићу се, па ће ми Бог ваљда отворити нешто. ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 @, Хвала пуно, тако је, тако се зове, да! Шта да кажем, осети се сласт тих књига, баш су слатке. ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука