Grizzly Adams Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 а има их који се баве послом потпуно у свету, као на пример неки лекари које познајем Ovo je vrlo zanimljivo. Meni licno se cini da bi ovako nesto mozda bilo najbolji nacin da se kvalitet zivota u Crkvi dotera na jedan prihvatljiv nivo, tj. da se crkveni zivot iscupa iz ove obamrlosti i ukocenosti - naime, da svestenik ili djakon rade neki sasvim uobicajen posao da bi izdrzavali porodicu i sebe (u struci koju poznaju, naravno), a sluze i propovedaju samo i iskljucivo radi privrzenosti Hristu i Crkvi. Sta mislite, da li je danas realno da tezimo ovako necem, uzimajuci u obzir sve moguce okolnosti u kojima zivimo? Браво за питање! Баш сам пре пар дана о томе разговарао са породицом, па ме живо занима коментар о. ћакона и осталих наравно. Можда и посебна тема? iz svešteničkih cipela mnoge stvari izgledaju drugačije. Motivacija je najbitniji faktor. I ja sam za posebnu temu Нека отац ђакон опрости, ал` пошто си у свом питању позвао и друге да дају одговор... Увођењем војносвештеничке службе у јединице војске Србије, оваква пракса је могла да се спроведе да је било макар мало слуха... Када је успостављана та служба, у јединицама ВС (Војска Србије), постојала су најмање два активна пилота са богословским образовањем... Дакле људи, који су стекли богословско образовање, а обављали су функционалну дужност пилота у ескадрилама нашег војног ваздухопловства, или су пак били на служби у командама, али им је пилотска струка била основна... Међутим, формација новоуспостављене службе је конкурсом предвиђала формацијска места у распому потпоручник-капетан за будуће војне свештенике, што је за те људе и ако би прихватили свештенички позив (обзиром да су били на формацији мајор-потпуковник)-значило да морају да ретерирају у чину, јер просто, да ли није било воље или шта је већ у питању, углавном није постојала могућност да се ти људи рукоположе и поставе на ново формацијско место и да поред нове дужности, на коју би били постављени-дужности свештеника, да им се осатвила могућност да обављају и своју основну функционалну дужност, тј. дужност пилота... https://www.pouke.org/forum/topic/34441-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D1%92%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%9B%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%86%D0%B0/page-4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Super, sad mozemo na siroko da razradimo ovo pitanje. Ja cu za pocetak samo da podsetim na svedocanstvo apostola Pavla, koji u jednoj poslanici jasno kaze da je stalno radio svojim rukama, da nikome ne bude na teretu, nego da sam sebe izdrzava, i da jos - ako je moguce - i drugima pomogne od tog rada. Dakle, ne samo da posten rad nije prepreka svestenickoj sluzbi i propovedi, nego je cak i pozeljan. E sad, znamo u kakvom vremenu i u kakvoj sredini zivimo, pa da vidimo sta od toga ima perspektivu i moze da se ostvari ovde i sad. Tema je naravno otvorena za sve koji zele da ucestvuju, a posebno bih pozvao o. djakona Nenada da i sam uzme ucesce, obzirom da je vec pomenuo da poznaje ljude koji vec zive na ovakav nacin - rade odredjen posao u struci, a kao djakoni sluze u Crkvi... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Dakle, ne samo da posten rad nije prepreka svestenickoj sluzbi i propovedi, nego je cak i pozeljan За почетак, јел` можемо да дамо у дискусији неки став гледе твог и мог цитираног коментара, а у спрези са канонима, у конкретном случају Апостолским правилима... Мислим да је то потребно за даље развијање приче... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Не знам какви су канони, али мислим да је веома добра идеја и да би можда решило неке проблеме. Сећам се да ми је један стари добри прота рекао нешто слично још давно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 šteta što ovde neće biti popova, osim možda oca Zokija verujte mi, sveštenstvo izaziva veće preumljenje od samog preumljenja : ) Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Да ли би такви попови имали обавезу да служе јутрење, вечерњу, литургију, режу славски колач и остале обавезе? Како уклопити неки рад са тим свим обавезама? verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Па нека идеја је да би их било више па би могли да распореде обавезе. А славски колач би укинули, `ел смо новотарци ил` нисмо... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Да ли би такви попови имали обавезу да служе јутрење, вечерњу, литургију, режу славски колач и остале обавезе? Како уклопити неки рад са тим свим обавезама? У случају војног свештеника пилота-могло је... Да је било више слуха... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Не знам какви су канони, али мислим да је веома добра идеја и да би можда решило неке проблеме. Сећам се да ми је један стари добри прота рекао нешто слично још давно. Koliko znam, kanoni zabranjuju bilo kakvu delatnost koja izaziva sablazan i nespojiva je sa sluzenjem u hramu, nista drugo. U svakom slucaju, o. djakon vec zna za postojece primere ljudi koji rade i sluze, a ja sam naveo primer samih apostola koji su takodje radili i sluzili/propovedali. A mislim da bi ovo narocito bilo dobro danas, kad mnogi ljudi gledaju na svestenike kao na bandite-neradnike, tj. kao na neke prevarante koji samo muljaju lovu ni na sta... Плутон and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Да ли би такви попови имали обавезу да служе јутрење, вечерњу, литургију, режу славски колач и остале обавезе? Како уклопити неки рад са тим свим обавезама? Uz postojanje dobre volje sve bi moglo lepo da se uskladi... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Ко би посећивао парохијане? Јер свештеник који ради, то не би могао. Као што је и feeble то већ рекао, као и обавезе око служења. Мислим да би народ испаштао, као што и сада делом испашта код неких који имају велике парохије. Свештеник не би могао да се посвети лепо своме послу. Ovo ti je potpuno proizvoljna i neosnovana tvrdnja. Pazi - pricamo o tome da bi svestenici imali posao od kog zive, sto odma` znaci da bi im parohije bile znatno umanjene, kao sto je danas inace recimo u Grckoj - i kao sto i kanoni vele da treba da bude - da bi mogli da posvete duznu paznju svakome ponaosob. Osim toga, pa oni bi radili neki normalan posao, a nakon ili pre njega mogli bi uvek da odvoje vreme za ljude u parohiji, i to - ponavljam - neoptereceni materjalizmom, sto bi zasigurno dalo mnogo bolje pastirske rezulatate nego sad, kad je idenje po parohiji nista drugo nego skidanje kajmaka, cast izuzecima. Bas bi ovakva podela omogucila da ne trpi ni posao ni parohija. Uostalom, zamisli samo apostole - koliko je nedostizno nadljudski bio njihov pastirski trud, pa su opet radili neprestano da bi se izdrzavali. A ovo sa kolacima i vodicama nema potrebe ni da se komentarise - jedna od prvih stvari koje bi zasluzeno otisle u drugi plan, gde im je i mesto, upravo su ove, i konacno bi malo ta paganija bila vracena u okvire kojima i pripada. Da se razumemo - slavski kolac NIKAKO SE NE BI UKIDAO, lep je to obicaj nema sta, i treba da traje, ali bi dobio mesto koje mu je (npr.) sv. Sava i namenio, a ne ovo koje su mu danasni - verski veoma nepismeni - ljudi dodelili (da se niko ne uvredi, radi se o prostim cinjenicama). Dakle, pricamo li o obnovi (restauraciji, osvezavanju) duhovnog zivota ili ne? Pricamo, nego sta... Плутон and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Ne znam sta bi ti drugo reko osim da si nepotrebno otis`o u minus sa tonalitetom. Da ponovimo da o. djakon zna lekare koji su djakoni, odatle je i krenula tema - od ciste realnosti koja vec postoji. Dakle, ako to vec moze - a ocigledno moze - onda smo uzeli da dalje pricamo sta sve tu moze, i na koji nacin moze. Ovo sto ti stavljas kao navodne prepreke su sasvim trivijalne stvari, ljudi od vere bez ostatka prevazilaze i mnogo vec probleme, a kamoli ovako nesto. A Grcku sam naveo kao primer pomesne crkve gde su parohije male jer nema jurnjave za parama i dobitkom, pa svestenici mogu da posvete punu paznju svima iz parohije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Апостоли су радили јер су ширили веру и нису имали разгранате епархије и парохије као сада Pa valjda je to teze kad imas ceo kontinent da optrcavas nego samo jednu parohiju... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Ovo ti je potpuno proizvoljna i neosnovana tvrdnja. Pazi - pricamo o tome da bi svestenici imali posao od kog zive, sto odma` znaci da bi im parohije bile znatno umanjene, kao sto je danas inace recimo u Grckoj - i kao sto i kanoni vele da treba da bude - da bi mogli da posvete duznu paznju svakome ponaosob. Osim toga, pa oni bi radili neki normalan posao, a nakon ili pre njega mogli bi uvek da odvoje vreme za ljude u parohiji, i to - ponavljam - neoptereceni materjalizmom, sto bi zasigurno dalo mnogo bolje pastirske rezulatate nego sad, kad je idenje po parohiji nista drugo nego skidanje kajmaka, cast izuzecima. Bas bi ovakva podela omogucila da ne trpi ni posao ni parohija. Uostalom, zamisli samo apostole - koliko je nedostizno nadljudski bio njihov pastirski trud, pa su opet radili neprestano da bi se izdrzavali. A ovo sa kolacima i vodicama nema potrebe ni da se komentarise - jedna od prvih stvari koje bi zasluzeno otisle u drugi plan, gde im je i mesto, upravo su ove, i konacno bi malo ta paganija bila vracena u okvire kojima i pripada. Da se razumemo - slavski kolac NIKAKO SE NE BI UKIDAO, lep je to obicaj nema sta, i treba da traje, ali bi dobio mesto koje mu je (npr.) sv. Sava i namenio, a ne ovo koje su mu danasni - verski veoma nepismeni - ljudi dodelili (da se niko ne uvredi, radi se o prostim cinjenicama). Dakle, pricamo li o obnovi (restauraciji, osvezavanju) duhovnog zivota ili ne? Pricamo, nego sta... facenew22222222 obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Рекао сам то због тога јер нису могли да се издржавају, јер није било као и сада, а не да буду у парохији. Јесте им сигурно било тешко, али да поновим, нису имали породице. А поврх свега често се помиње идеја да владике буду породични људи. Ја мислим да то не би било добро, јер мислим да владике имају превише обавеза да би могли да буду породични људи. Иначе, мислим да су неки атеисти предлагали да уместо што држава даје плате (или ако не даје онда уплаћује доприносе) да верници прилажу новац и да се свештеници од тога одржавају. Дакле, неки десетак или тако нешто. Онда поп не би морао да ради нити да држава и они који нису верници дају своје паре. А тако би народ био задовољан јер би могао да има свештеника који је посвећен свом позиву. Некако би то било најпоштеније. Али мислим да не би било популарно међу верницима verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука