Tetovaza Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Pozdrav ljudi, Nov sam na forum ali vas pratim uvjek kada imam neke nedoumice i slicno... Za mjesec dana punim 18 godina i moja majka insistira da se krstim, ja joj kazem da je bolje da sacekamo jos godinu-dvije da steknem 100% povjerenje u druga koji bi mi bio kum ali ona kaze da se ne valja ici dalje u zivotu ako nisi krsten ( sa cime se slazem, jer ipak sa 18 god postajem svoj covek). E sad imam 2 druga koji su kandidati, ovaj jedan je bolji drug i druzim se sa njim 3-4 godine ali mu licno ne poznajem nikog iz porodice (on mi nikada nije nanio nijedno zlo i uvjek smo zajedno) , e sad ovaj drugi drug koga poznajem od malih nogu jer smo isti kvart, njemu poznajem sve u porodici takodje i on meni... prije smo bili najbolji drugovi, ali mnogo puta je dolazilo do nesuglasica, zajebavanja i slicno... on se druzi i sa ostalim drustvima i ne znam da li je on mene nekada ogovarao i slicno.... E sad ne znam koga da izaberem...nekako mi je draze ovaj prvi ali ne poznajem mu porodicu ni on meni, a i skoro cijelo ljeto je na selu i doce na moj rodjedan ovamo....A drugog ne mogu da provalim da li stvarno misli da sam ja retard-debil i da me za....va ponekad jer bas tako misli ili iz sprdnje kao svaki normalni tinejdzeri. Pozdrav Срђан Шијакињић, Дејан, Зосима and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Хахаха ,баш ме слатко насмеја... Можда ипак овај први, или неко трећи, и гледај да нема млађу сестру... Данче*, Плутон, verum est in beer and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 добродошао на форум! verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Ја бих ти препоручио да се одмах крстиш и да узмеш овог првог за кума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tetovaza Написано Јун 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Хахаха ,баш ме слатко насмеја... Можда ипак овај први, или неко трећи, и гледај да нема млађу сестру... Pa logicno da treba da se gleda svaki aspekt njegovog zivota, jer nije to mala stvar.. Zika zbog cega mislis prvog? Malo mi je neprijatno da se upoznajem sa njegovom porodicom pa on samnom i slicno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Само да ти пожелим добродошлицу. Не могу да ти дам савет, верујем да ти то знаш најбоље. Оно што је најбитније, то је твоја слобода, да крштењем уђеш у Цркву и својим делима у вери постанеш хришћанин. Ево леп текст о крштењу уколико желиш прочитати: Крштење А овде се можеш представити (да нам се не заборави тема ) - Упознајмо се, представите се verum est in beer не бацај ме у ребус Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tetovaza Написано Јун 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 da li moram moju i njegovu porodicu medjusobno da upoznajem? i da li je to vazno, ili je vazan samo on buduci kum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Добро дошао на Форум. А да покушаш овако... Наиме, пошто те је мајка (исправно) посаветовала, претпостављам да је и она, а и отац ти вероватно-дакле, претпостављам да су крштени... Ако је тако дакле, онда постоји и неко породично кумство претпостављам, те ако је тако, онда заиста не мораш да имаш ту дилему. Лепо те кум на крштењу буде тај породични кум, а та своја два друга онда лепо "оставиш" ту још неку годину како си и сам планирао, па кад се време наврши и решиш да се жениш, кроз неку годину, онда лепо изабереш једног од њих двојице да ти буду кумови на венчању... Suzana Sebez, Срђан Шијакињић, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Pa logicno da treba da se gleda svaki aspekt njegovog zivota, jer nije to mala stvar.. Zika zbog cega mislis prvog? Malo mi je neprijatno da se upoznajem sa njegovom porodicom pa on samnom i slicno Због тога што је бољи човек (тако сам схватио). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Pa mozes i sa njima da popricas sta oni uopste misle o religiji.Mozes ih testirati,ako ti je tesko da odlucis,vidi malo njihove stavove,sta za njih znaci biti kum,i koga bi oni zeli da im bude kum.To ce ti svakako dati puno odgovora. Рада. and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tetovaza Написано Јун 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 ne znam ljudi stvarno sta da radim...... sta za vas znaci kumstvo? da li to mora da je neki perfektni drug koji je uvjek bio uz vas, iz kulturne i ugledne porodice?? ili je bitno samo da je taj drug dobar sa vama i ako se porodice medjusobno ne poznaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 Najbitnije je da se ti krstis,izbor kuma je tvoja privatna stvar. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 ne znam ljudi stvarno sta da radim...... sta za vas znaci kumstvo? da li to mora da je neki perfektni drug koji je uvjek bio uz vas, iz kulturne i ugledne porodice?? ili je bitno samo da je taj drug dobar sa vama i ako se porodice medjusobno ne poznaju Најбоље је да ти не буде друг. Кум представља духовног оца, и то поштовање би требало да постоји. А тешко да неко је неко од твојих вршњака томе дорастао. Кум треба да буде зрела, одрасла особа, од које можеш добити добар животни (духовни) савет. Он је неко ко ће одговарати за тебе, и за кога ћеш ти одговарати. Чуо сам савет од духовника да кумови не треба да се друже, и да се често виђају. Јер у другарству дође до замерања, до често нежељеног нарушавања пријатељства, па можда чак и непријатељства. А то је велики грех, да рецимо кумови не причају, да се свађају, љуте једни на друге. Тако да поједини духовници кажу да кума треба видети само неколико пута у животу (приликом крштења, венчања,...), како би се избегле непријатне ситуације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 Добро ми дошао! Хм, смири се се полако. Мајка ти је дала добар савет. Кога ћеш за кума? Сигурно не бих узела неког ко ме завитлава. Потражи старо породично кумство. Ако из неког разлога они не могу или одричу, стани на пут па ко први наиђе. После крштења ћеш имати снаге за упознавање, веруј нам. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 И Патријар Павле је писао на тему кумства. Оно што бих истакао, то је да пред крштење би требало и ти и кум да постите неколико дана. Ти да се припремиш, да научиш основне постулате наш вере (између осталог неколико основних молитава и Симбол вере). Раније су се људи годинама припремали за крштење, па се то свело само на период Великог (васкршњег) поста, а данас не постоји универзално опште правило, него зависи од свештеника, духовника, који обавља чин крштења. Тј. остављено је свештеницима да припреме кандидате за крштење како би после крштења могли да живе хришћанским начином живота. Јер крштење није гарант спасења, него представља нешто као упис у школу. А на крају ћемо сви полагати матуру, где ће се видети колико смо се припремили за вечни живот и вечну заједницу са Богом живим, и осталом заједницом у Земљи живих (тј. Црквом Божијом). И мораш знати да труд, напредовање, у духовном животу не треба никада да престане. Ако истрајемо на крају нас чека венац славе. Ништа ти не значи да се крстиш, ако немаш жеље да мењаш свој живот. Треба да се крстиш, ако та жеља постоји, колико год она била мала. Крштењем, и малим трудом се добија велика благодат. Касније ће то нестати, а тада се од нас очекује истрајност. Све периоди духовног живота су школа, као и сам живот. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука