Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

E pa cekaj sad! :-D

Vozim... Kad dodjem kuci kasnije

Не труди се, нашао сам на википедији:

A baby’s sex is determined at the time of conception. When the baby is conceived, a chromosome from the sperm cell, either X or Y, fuses with the X chromosome in the egg cell, determining whether the baby will be genetically female (XX) or male (XY).[5] To be genetically female, one needs to be (XX), whereas to be a genetic male, (XY) is needed. It is the Y chromosome that is essential for the development of the male reproductive organs, and with no Y chromosome, an embryo will develop into a female. This is because of the presence of the sex determining region of the Y chromosome, also known as the SRY gene.[6]

A fetus doesn't develop its external sexual organs until -the fourth month of pregnancy —seven weeks after conception. The fetus appears to be sexually indifferent, looking neither like a male or a female. Over the next five weeks, the fetus begins producing hormones that cause its sex organs to grow into either male or female organs. This process is called sexual differentiation. The precursor of the internal female sex organs is called the Müllerian system.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_differentiation_in_humans

Нећеш ваљда рећи да википедија лаже? :)

Ево и референце:

Harrison's principles of internal medicine. (17th ed. ed.). New York [etc.]: McGraw-Hill Medical. 2008. pp. 2339–2346. ISBN 978-0-07-147693-5.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Kad zivot nastane, tj. kad dodje do zaceca i spajanja 2 celije, sve sto ljudi treba da rade je da pazljivo cuvaju taj zivot.

Na zalost, danasnji covek ima razdrobljenu i atomiziranu svest, nije sposoban da sagleda celinu, nego ulaze ogromne napore (pazi, ova tema je vec presla 100 strana!) samo da bi nasao "rupu u zakonu". Tragicno...

Ali upravo to. Cini mi se da kako razlazemo stvari na sitna crevca,sve prestaje da ima svoju sustinu i posmatra se kao zaseban deo. Mislim da to nije dobro za covecanstvo. Jasno je da ako se skoncentrisemo na prve nedelje trudnoce i pomislimo na celije koje se umnozavaju, mi ne vidimo sliku deteta i dozvoljavamo sebi da mislimo kako zaustaviti celije je humanije nego zivot deteta od tri godine... Ne znam sta da kazem. Mislim da je covecanstvo opasno u krivu odkako je krenulo da razmislja ovim putem. 

Recimo ako bismo u psihologiji primenili ovaj sistem, nas bi definisila konkretna trenutna dela i trenutna razmisljanja, sto, jasno, nije tacno. Mi smo svi skup mislenog, osecajnog, telesnog i religioznog, pa tako i celije. Ako bismo coveka, dakle zivog, poceli cepkati na sitne komade i razmisljati o svim celijama koje svake sekunde umiru ili radjaju, mi bismo se definitivno zaustavili na verovanju da je covek malo inteligentnija zivotinja. Naravno, mnogi ovako i misle, ali ja tu vidim promasenu sustinu. 

Sve u svemu pitanje abortusa je pitanje odgovornosti svakog pojedinca. To je pitanje sexa. Pitanje privlacnosti i pritom jasne neodgovornosti. Sta je uopste svrha sexa danas? Penetracija? Zadovoljstvo pri penetraciji? To je sve? A da, kalorije koje se gube i koza koja ce biti blistavija, a i dobro utice na psihu jer je tamo neko tako rekao.... ne bih da vredjam, ali malo mi ovo deluje debilno. Toliko. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

p.s. Ovo moze delovati kao da sam odvukao temu na to da li upraznjavati sex ili ne, medjutim, bebe ne padaju s neba. Potrebno je ici do jasnog uzroka ''problema'', ako vec idemo u konkretne detalje. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

p.s. Ovo moze delovati kao da sam odvukao temu na to da li upraznjavati sex ili ne, medjutim, bebe ne padaju s neba. Potrebno je ici do jasnog uzroka ''problema'', ako vec idemo u konkretne detalje. 

Па нормално. Када би секс служио само за размножавање не би ни било абортуса. 

Подели на овим сајтовима

Dakle mozemo da sumiramo da su vernici protiv vantelesne oplodnje?

Ne, ovde se jasno vidi da sam govorio o abortusu tako da ne razumem tvoj zakljucak. 

Protiv vantelesne oplodnje nemam nista. Niko ne ide na vantelesnu oplodnju zato sto mu se svidja da na taj nacin dobije potomstvo, vec zato sto je to jedini nacin. Jasno je da to nije najsrecnije resenje, ali ako pomaze, onda u redu. Mada, ne zaboravimo da je mnogo dece u domovima koje zude da imaju siguran dom, mamu i tatu. Mozda je problem sa zacecem dopusten sa razlogom. 

Подели на овим сајтовима

Ne, ovde se jasno vidi da sam govorio o abortusu tako da ne razumem tvoj zakljucak.

Protiv vantelesne oplodnje nemam nista. Niko ne ide na vantelesnu oplodnju zato sto mu se svidja da na taj nacin dobije potomstvo, vec zato sto je to jedini nacin. Jasno je da to nije najsrecnije resenje, ali ako pomaze, onda u redu. Mada, ne zaboravimo da je mnogo dece u domovima koje zude da imaju siguran dom, mamu i tatu. Mozda je problem sa zacecem dopusten sa razlogom.

Vantelesna oplodnja podrazumeva veliki broj oplodjenih celija od kojih vecina "umire" u procesu. Zato veliki broj vantelesnih trudnoca podrazumeva blizance, trojke... jer doktori namerno ugradjuju veci broj jer mnoge ne prezive

Kako onda mozete da podrzavate vantelesnu oplodnju kad ona podrazumeva znacajan broj ubijenih oplodjenih jajnih celija odnosno licnosti, dece?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Па нормално. Када би секс служио само за размножавање не би ни било абортуса.

Znaci seks moze dva eventualno tri puta u zivotu?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Dakle mozemo da sumiramo da su vernici protiv vantelesne oplodnje?

Можемо да сумирамо да се пол детета одређује приликом зачећа. :Р

Што се тиче вантелесне оплодње сваки верник размишља својом главом. Ја лично не бих томе прибегавао, пре бих усвојио дете .

Подели на овим сајтовима

Vantelesna oplodnja podrazumeva veliki broj oplodjenih celija od kojih vecina "umire" u procesu. Zato veliki broj vantelesnih trudnoca podrazumeva blizance, trojke... jer doktori namerno ugradjuju veci broj jer mnoge ne prezive

Kako onda mozete da podrzavate vantelesnu oplodnju kad ona podrazumeva znacajan broj ubijenih oplodjenih jajnih celija odnosno licnosti, dece?

Sam proces vantelesne oplodnje je vestacki, a samim tim anomalije su moguce. Nekada samo telo odbaci plod bebe, a nekada lekari savetuju da se izvrsi abortus i tako ''napravi mesta'' samo za jednu bebu. Sa jedne strane to pokazuje vrlo jasan stav coveka - ja sve kontrolisem i ja odredjujem koliko cu beba da donesem na svet iako su vestacki zacete. Dakle, ja ovde i ne mogu da imam neko misljenje, slaganje ili neslaganje jer je stvar vrlo individualna. Takodje, bilo je i primera gde rodiltelji odluce da ostave sve tri bebe koje su zacete i tako pod velikim rizikom one dodju na svet. Jasno je da ovakva odluka zahteva jednu veliku zrtvu, ali pitanje koje ja postavljam - ako toliko zelis dete, zasto praviti selekciju? Na kraju, dosta toga priroda uredi sama, kao sto sam napomenuo, desava se da jedna beba bude odmah odbacena iz materice i to se radi bez obavljanja bilo kakvih intervencija. 

Подели на овим сајтовима

Ovo sa bioloske strane uopste nije tacno.

Nije problem sto necete da se informisete i naucite nesto nego je problem sto vi izgleda sednete, zamislite najbolji moguci scenario koji vam odgovara i onda ga proglasite za tacan i branite svim silama...

Pol se odredjuje tek nekoliko nedelja nakon zaceca. Tada ako embrion dobije Y hromozom postaje musko a ako ga ne dobije OSTAJE zenskog pola... Da, em sto se zacecem ne odredjuje pol nego su i svi embrioni do svohe 5 nedelje zenskog pola (zato muskarci imaju bradavice, jer njihovo formiranje pocinje pre "dolaska" Y hromozoma...)

Ko zna za sta sve jos niste u pravu...

Да тужиш наставницу биологије, јер те ништа научила није, и одштету да ти плати.

Ukoliko spermatozoid prodre u jajnu ćeliju, on je oplodi. I to je zapravo začeće. U ovom trenutku, genetski materijal je kompletan, uključujući pol deteta. U roku od tri dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija, koja se ubrzano deli u nove ćelije, prolazi kroz jajovod u matericu, gde se zakači za zid materice. Placenta, koja će hraniti bebu, takođe počinje da se formira.

http://www.planetazdravlja.com/razvoj-bebe-u-stomaku-od-zaceca-do-rodenja/

Подели на овим сајтовима

Ево, нашао сам један текст који објашњава: 

http://www.pravoslavlje.rs/broj/902/tekst/covek-nastaje-zacecem/

Брате мој, питао сам за теолошко објашњење. Зашто се сматра да се душа усељава у тренутку када се усељава. 

не знам колико пута да поновим. 

То питам звог ове дилеме око ембриона, ван телесне оплодње као и стем ћелија и њиховог потенцијала. 

Kad zivot nastane, tj. kad dodje do zaceca i spajanja 2 celije, sve sto ljudi treba da rade je da pazljivo cuvaju taj zivot.

Na zalost, danasnji covek ima razdrobljenu i atomiziranu svest, nije sposoban da sagleda celinu, nego ulaze ogromne napore (pazi, ova tema je vec presla 100 strana!) samo da bi nasao "rupu u zakonu". Tragicno...

Нема брате Оби ту ништа трагично. Те тврдње које се озносе су подложне критичком преиспитивању. А посебно их треб критички преиспитивати јер је потенцијал стем ћелија велики да побољша милионе живота. Може да пружи људима нове руке и ноге, обнови оштећене мозгове, помогне параплегичарима или људима који имају повреде кичме и живе у колицима. Итд.

Људи стопирају научна истраживањ на основу тврдње да се душа усељава у пар хиљда стем ћелија. И да су тих пар хиљада стем ћелија личност. То је брате тврдња. И то не баш очигледна.

Мени је као православном хришћанину јако битно да видим теолошку основу тога. Ваан тога за мене у тим ћелијама не постоји личност, самим тим не могу их сматрати убиством.

Убиство може бити смо у случају личности, а 1000 стем ћелија не могу бити личност.( Немају ниједну карактеристику живе личности.)

Осим наравно ако не прихватим тврдњу која се шири кроз православље да се душа усељва чим се ћелија оплоди. 

Надам се д ти као мало мудрији и искуснији разумеш природу ових мојих питања.. а не као неки саговорници да мислиш да ја овде развозим дебату про анти абортус јер мислим да неодговорне девојке које улазе непажљиво у сексуалне односе треба да имају право да "убијају" "децу". 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Znaci seks moze dva eventualno tri puta u zivotu?

Не кажем то. 

Узгред, није тако лако добити дете, из прве, мора се ту помучити мало. :D

Подели на овим сајтовима

Не кажем то. 

Узгред, није тако лако добити дете, из прве, мора се ту помучити мало. :D

Тешко онима који добију из прве. :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...