Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zašto se sve tumači tako crno-belo? što je jednome na korist, drugome može biti na osudu. Prilično mi je licemerno osuđivati one koji iznose kritike ili nedoumice u pogledu VTO, a ispravnost svojih stavova potkrepljivati tobožnjim silnim saosećanjem prema bezdetnim parovima koje, kao, ovi prvi nemaju čim postavljaju pitanja i imaju nedoumice. Itekako ima društvo prava da o ovome brine kao što ima i obavezu da brine o deci bez roditelja, ali se ova obaveza zaboravlja. Nema ko za tu decu da organizuje paradu pa da digne graju i skrene na njih pažnju. Životare u tišini i kao da nam to svima odgovara jer kad ništa o njima ne čujemo manje nas grize savest što ćemo novac iz bidžeta dati za razne druge stvari, a ne za njih. Ma sve je izgleda blagosloveno kad je ispunjenje želja u pitanju, a šta ćemo sa ovima koji su već rođeni i niko ih neće. Vrlo su to kompleksna pitanja i nije sve na paru bez dece, ni odluka ni krivica. Njih vodi želja pa ih se mora razumeti, ali šta vodi lekare i vladare koji takođe o ovome odlučuju?

Подели на овим сајтовима

сестро, изволи организуј параду за бездетне и сирочиће и немој демагогисати и стављати у наспрамност хомосексуалце у односу на сирочиће или у односу на вто, а што говори о твојим црно-белим ставовима јер везе нема једно са другим или трећим.

друго, лекари и политичари не одлучују о зачећу, већ је то саучесништво стварања између родитеља и Бога, а како без Бога не бива удахнут живот, па ни развој детета и на крају и смрт сваког појединца на планети, не видим проблем у медицини и политици.

може лекар да 1000 пута гура сперматозоид у јајну ћелију и ништа да не буде, а могу и два потенцијална родитеља да иду 1000 пута на вто и ништа да не буде са 1 или 10 оплођених јајних ћелија, јер Бог ставља зарез и тачку на та дела.

Подели на овим сајтовима

Pa brate ima veze, kako da nema. Sve to povezuju budžetski novci. Zato pomenuh paradu jer, čim neko zapreti da će organizovati neke demonstracije, paradu, protest i sl. izdvajaju se pare iz budžeta da se galamdžije utišaju. Isto tako, ako je nesto zgodno za partijsku reklamu, nađu se pare opet iz budžeta, a za tu decu nema. Biće i za promenu pola i za dve, tri, možda i više VTO, ali za njih jok. Po meni tu imaju veze i lekari i političari i čiji god lobiji samo za siročad nema ko da lobira. Pa i ti brate organizuj paradu da zastupaš svoje stavove, kad već meni preporučuješ, možda se onda ugledam na tebe.

Подели на овим сајтовима

јел можемо да се концентришемо на тему из наслова, пошто то што пишеш везе нема са тиме, а постоје подфорум политика и друштво? :)

Подели на овим сајтовима

како није издвојен чин?

јел се ти питаш за сперму или јајне ћелије и Божји благослов и дар живота и њихов слободни пристанак у Божјем стварању?

лекар је ту само да помогне да се нешто тако деси, не видим никакву теологију и онтологију.

на крају је све на Богу оће ли се нешто десити и како ће то проћи, пошто ће се лекари и родитељи својски потрудити да се дете роди :)

никако да укапирам зашто би Божји дар био неком на осуду?

Подели на овим сајтовима

Zašto se sve tumači tako crno-belo? što je jednome na korist, drugome može biti na osudu. Prilično mi je licemerno osuđivati one koji iznose kritike ili nedoumice u pogledu VTO, a ispravnost svojih stavova potkrepljivati tobožnjim silnim saosećanjem prema bezdetnim parovima koje, kao, ovi prvi nemaju čim postavljaju pitanja i imaju nedoumice. Itekako ima društvo prava da o ovome brine kao što ima i obavezu da brine o deci bez roditelja, ali se ova obaveza zaboravlja. Nema ko za tu decu da organizuje paradu pa da digne graju i skrene na njih pažnju. Životare u tišini i kao da nam to svima odgovara jer kad ništa o njima ne čujemo manje nas grize savest što ćemo novac iz bidžeta dati za razne druge stvari, a ne za njih. Ma sve je izgleda blagosloveno kad je ispunjenje želja u pitanju, a šta ćemo sa ovima koji su već rođeni i niko ih neće. Vrlo su to kompleksna pitanja i nije sve na paru bez dece, ni odluka ni krivica. Njih vodi želja pa ih se mora razumeti, ali šta vodi lekare i vladare koji takođe o ovome odlučuju?

Zadivljujuće je kako oni koji brane VTO jednostavno ne gledaju NIšTA drugo sem jedan od krajnjih rezultata - rođenje (eentualno) deteta. Shvatite da rođenje NIJE PROBLEM - problem je PROCEDURA koja se provodi da bi do deteta došlo. Problem je u tehnologiji koja na jedno rođenje stvara nekoliko "abortusa", nekoliko bačenih OPLOĐENIH (znači - budućih osoba) i oniga šta se sa njima radi. Problem je i zdravstven - proprema žene za VTO, problem je i moralan jer se odvaja čin začeća od muža i žene i predaje u ruke doktorima. No, kao i u svemu, "hrišćani" sve ostalo zaborave, a posebno ono Isusovo - budite savršeni kao što je Otac na nebesima, kad je u pitanju lični interes. Tvrd je to govor i dalje, izgleda.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

нина, паралеле између светог причешћа и вто не постоји а пљување на дар живота би било да се тај живот одузме или пороби, ето то би било хула на Бога.

имајући у виду како правиш паралелу, мислим да би требала да се информишеш шта уствари значи причешће на осуду.

мидраше, ти приступаш томе са лоботомном сигурношћу да је то тако као што причаш - а није. морални проблем код вто не постоји јер нема сукоба са Богом.

исто тако, дешава се нормално да оплођене ћелије одбацује организам мајке из непознатих разлога, па јел онда свака жена треба да исповеда убиство?

поента многооплођености јајашаца је да би се успело у зачећу јер се дешава да се нека оплођена ћелија ни не прими и аутоматски одбаци, опет из непознатог разлога, а не да би се пљувало на дар живота.

пс. одакле ти право да ми мериш јесам ли или нисам хришћанин, откад си ти Судија?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320778035' post='523883]

нина, паралеле између светог причешћа и вто не постоји а пљување на дар живота би било да се тај живот одузме или пороби, ето то би било хула на Бога.

имајући у виду како правиш паралелу, мислим да би требала да се информишеш шта уствари значи причешће на осуду.

мидраше, ти приступаш томе са лоботомном сигурношћу да је то тако као што причаш - а није. морални проблем код вто не постоји јер нема сукоба са Богом.

исто тако, дешава се нормално да оплођене ћелије одбацује организам мајке из непознатих разлога, па јел онда свака жена треба да исповеда убиство?

поента многооплођености јајашаца је да би се успело у зачећу јер се дешава да се нека оплођена ћелија ни не прими и аутоматски одбаци, опет из непознатог разлога, а не да би се пљувало на дар живота.

пс. одакле ти право да ми мериш јесам ли или нисам хришћанин, откад си ти Судија?

Ne merim ja ništa, ti to sasvim lepo pokazuješ - ništa nisi pročitao, nisi se bavio temom, već po svom sopstvenom "osećaju" prosuđuješ.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Zar ti Milane možeš da zaviriš u srce svake žene i muža, svakog lekara, svakog ministra u vladi, pa da znaš da svi oni čista srca i iskrenih i poštenih namera, iz čiste ljubavi prema bližnjem, daju svoj doprinos da se desi VTO. Par bez dece svojim pristankom i željom da imaju svoje dete, lekar znanjem, država novcem (osim ako par plaća sam) i svi potpuno čistih namera. Možda lekar želi novac i slavu, ministri misle da će to dobro doći u predizbornoj kampanji, muž možda samo hoće baš svoje dete i nije mu baš važno kroz šta prolazi žena, a žena, nju je možda sramota što ne može da rodi jer je familija popreko gleda. Možda ipak svi oni samo iskreno žele da na svet dođe jedan novi život. Ko će znati, ali možda ti znaš. Tako je i sa pričešćem.

Подели на овим сајтовима

Ne merim ja ništa, ti to sasvim lepo pokazuješ - ništa nisi pročitao, nisi se bavio temom, već po svom sopstvenom "osećaju" prosuđuješ.

извини што морам да ти цртам, ал управо ти то радиш а мене оптужујеш за тако нешто.

ја овоме не приступа емотивно и морално, већ са знањем и разумним деловањем и добрим дијалогом по том питању са неким ко је паметнији од мене, лекарима и свештеником.

ти свесно игноришеш неке чињенице и при том приступаш теми са крајње црно белим приступом а кад немаш више аргумената онда се ставиш у позицију Судије и мериш веру, савест, срца и приде, па још имаш образа да прозиваш неког да ли је или није Божји или по Богу. тај атак на личност, кад не можеш да атакујеш на аргумент се зове ad hominem и злоупотреба је дијалога јер кад не можеш да обориш дело, онда можеш да покушаш личност.

тиме се само лукави, а не мудри, људи баве.

Подели на овим сајтовима

Zar ti Milane možeš da zaviriš u srce svake žene i muža, svakog lekara, svakog ministra u vladi, pa da znaš da svi oni čista srca i iskrenih i poštenih namera, iz čiste ljubavi prema bližnjem, daju svoj doprinos da se desi VTO. Par bez dece svojim pristankom i željom da imaju svoje dete, lekar znanjem, država novcem (osim ako par plaća sam) i svi potpuno čistih namera. Možda lekar želi novac i slavu, ministri misle da će to dobro doći u predizbornoj kampanji, muž možda samo hoće baš svoje dete i nije mu baš važno kroz šta prolazi žena, a žena, nju je možda sramota što ne može da rodi jer je familija popreko gleda. Možda ipak svi oni samo iskreno žele da na svet dođe jedan novi život. Ko će znati, ali možda ti znaš. Tako je i sa pričešćem.

не морам ја нигде да завирујем, Бог је тај који делује на тај начин и ја имам поверења у Њега да ће дати или ускратити да се човек не исповређује неко својим чињењем.

а Бог не ускраћује никог, неко жели богатство а неко спасење, не видим ни што би ми изигравали бранитеље нечег што нам није ни место ни смисао.

треба да се бринемо за оно што нам је поверено, јер ако се трпамо тамо где нам није место онда се не бавимо оним што треба и притом одбацујемо послушање које нам је дато, а обично упаднемо у искушење да покуашвамо да седнемо Судији на место.

што се тиче причешћа, једино је на осуду да се човек причести кад не верује у Бога и Његове свете тајне, или не верује да Бог може и жели што је обећао.

и то Бог мери ко се причешћује овако или онако, не чак ни свештеник који исповеда ту душу мада би мантији било паметно ускратити право тој личности која је освестила тако нешто ни да приђе путиру да и себе својим неделовањем као и душу која му је поверена не погуби смрћу, уместо да оздрави и обожи животом бесплатног дара који се свима дели.

тако да, твоја паралела не важи са вто и светим причешћем, јер ти то посматраш морално подобно а не онтолошки подобно.

морала би мало да преслишаш своје поимање Православља.

Подели на овим сајтовима

Nije tema, ali sveštenik kad poziva verni narod, a bila sam u mnogim crkvama i čula mnoge sveštenike, između ostalog upozorava "da vam ne bude na osudu nego na spasenje" tako da nema tu mog poimanja pravoslavlja. Ne procenjujem ja niti branim niti mislim da treba da se brani, samo kažem što je nekom na spasenje nekom je na osudu. To je sve.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...