Милан Меденица :) Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 ја би волео да видим и чујем боље решење за оне који се муче да добију децу, немам ништа против и извинићеш ме за нагон, имамо ЗАПОВЕСТ од Бога да се рађамо и множимо који је и Сам саучесник у томе, сем тога што је природа коју нам је Бог дао таква - динамична у стварању. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320793240' post='524031] види, кад тврдиш нешто и покушаваш да употребиш као аргумент онда ТИ треба да пружиш доказ о томе што причаш а не ја, или било ко други, да се бави тиме. и вилео бих барем 10 примера да добијем да прочитам, или сличних сведочења неког валидног облика, да се не бисмо фрљали бројкама. све друго сматрам паранојом и теоријом завере. Нема потребе за тиме , јер као што рекох има много ствари пре ових злоупотреба које пружају одговоре на многа питања у вези ВТО.. Узгред није никаква тајна, потпуно је јавно познато и у медицинским и ширим круговима да се абортивни ''материјали'' користе како у медицинској, тако и у фармацеутској, и најчешће (на велико запрепашћење многих) козметичкој индустрији ... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320794403' post='524039] ја би волео да видим и чујем боље решење за оне који се муче да добију децу, немам ништа против и извинићеш ме за нагон, имамо ЗАПОВЕСТ од Бога да се рађамо и множимо који је и Сам саучесник у томе, сем тога што је природа коју нам је Бог дао таква - динамична у стварању. Јасно ко дан... Наравно да је и заповест јер ми очито можемо (зло)употребити своју Слободу да се и не множимо и не рађамо ( и ту је медицинска индустрија далеко отишла - има на милионе средства за контрацепцију ) И тако би вероватно и било ( ) да ТАЈ НАГОН НИЈЕ ТОЛИКО ЈАК..свако ко је учио медицину зна да је потпуно научан и медицински факт, да је НАГОН ЗА ОДРЖАЊЕМ ВРСТЕ..неки га зову НАГОН ЗА ИМАЊЕМ ДЕЦЕ..а неки просто СЕКСУАЛНИ НАГОН У ИСТОЈ РАВНИ СА НАГОНОМ ЗА ИСХРАНОМ Узгред имамо и заповест не УБИЈ .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 мислим да је то лоша перспектива јер се човек своди на фабрику за производњу деце, на машину. контрацепција је лоша онда кад абортира зачеће а не кад га спречава јер би и онда секс без могућности зачећа био грешан. такође, секс не сме бити поистовећен само са прављењем деце, а поготов не са блудом, јер је дат од Бога на природно упражњавање љубави између двоје иначе би Бог саучествовао у сваком сексуалном споју дететом. иначе, брак и није оправдање за прављење деце, иначе парови који немају децу не би могли да се причешћују и на други начин саучествују у светим тајнама Цркве. SlavicaTB and Walter је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320795504' post='524047] мислим да је то лоша перспектива јер се човек своди на фабрику за производњу деце, на машину. контрацепција је лоша онда кад абортира зачеће а не кад га спречава јер би и онда секс без могућности зачећа био грешан. такође, секс не сме бити поистовећен само са прављењем деце, а поготов не са блудом, јер је дат од Бога на природно упражњавање љубави између двоје иначе би Бог саучествовао у сваком сексуалном споју дететом. иначе, брак и није оправдање за прављење деце, иначе парови који немају децу не би могли да се причешћују и на други начин саучествују у светим тајнама Цркве. Иако већ аминовах све што си рекао, само да додам , у вези овог око нагонске основе за продужењем врсте... Видиш то је и мени одувек било нешто што ми је рогобатно улазило у уво.. и деловало ми као неодговарајућа перспектива.. Али медицина је потпуно научно долазила до таквих закључака и стварала такве дефиниције и закључке.. Е сад ми опет по својој вољи и нахођењу се слажемо или поак не слажемо са научним достигнућима... Ја с ене слажем кад приметим или ми заличи да се наука самим тим и медицина коси са основним постулатима који нас чине људима..дакле слободним бићима од Бога створених, призваних и назначених као ''образ Божији'' па и више од тога ... Међутим, како сам даље упознавао неке дубље поремећаје здравља како физичког тако и психичког, дакле душевног... показало се да човек ''лако обољева'' од нагонских поремећаја ..па ми није страна и далека идеја која ми се некада често врзмала у глави, да је Бог потпуно намерно и свесно учинио наше нагоне тако јаким ..да би смо ми просто по својој навици да злоупотребљавамо слободу, морали баш да уложимо пуно воље да противуречимо истима(нагонима) да ето и тако покажемо да се ради о заиста ''слободној нашој одлуци'' која би ето на тај начин била злоупотреба т.ј. промашај ..т.ј грех у крајњој линији.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 природа се не може негирати, мада Бог даје понекад бестрасје које се по гордости може изгубити. мислим да се ту ради о надилажењу природе, јер се човек по слабостима својим каје, јер другачије не уме да покапира шта и како уколико не греши а слабост га и позива на позив Богу у помоћ. сит и јак се Богу не моли, али може да га слави мада је човечје сећање кратко ако се не опомиње. сама свест и знање о греху и нису довољни, већ је труд потребан, па макар и узалудан али мора бити без одустајања. сам Апостол Павле сведочи да је имао жалац ђаволски до краја овоземљаског живота да се не би погордио. не знам конкретно о ком и каквом се искушењу ради, али знамо да је грех и самим тим сведочанство да је био грешан иако обливен Светим Духом, дакле још увек несавршен као човек али савршен као хришћанин јер није одустао да се бори. тако и каже, да је добар рат ратовао, трку свршио, веру одржао и немар никад пуштао на себе мада, каже негде у Новом Завету да ако је духовно око, срце, душа, крива онда ће и све у оку бити криво и чињење бити криво. зато Бог оздравља пре свега душу светињом причешћа, а тело јача постом и оздравља самим тим што се човек причешћује. друго су разне болести, које позивају човека да се умери у свему или одрекне ствари које га убијају. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320795504' post='524047] контрацепција је лоша онда кад абортира зачеће а не кад га спречава јер би и онда секс без могућности зачећа био грешан. Ово сам заборавио да прокоментаришем само... .. Пази то јесте тако, али зашто сам уопште поменуо медицинско-фармацеутску индустрију и њену улогу у производњи контрацептивних средстава.. Просто, што скоро да не постоји ни једно (!) хемијско средство које у основи не ''абортира зачеће'' изузетно је мали број оваквих (хемисјких) фармацеутских препарата и средстава (који спречавају зачеће) и он скоро и да не постоји..мислим тешко (боље рећи никако) се долази до њих..практично их на нашем тржишту и нема... Али зато има на стотине препарата који су од ''абортивних материјала'' и служе у козметичке сврхе..наравно није мали број и оних који слкуже лечењу али о томе скоро да не смеш да проговориш ''против''јер си онда ''моралиста'' пошто ти препарати служе за нечије излечење.. .. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 Ово сам заборавио да прокоментаришем само... .. Пази то јесте тако, али зашто сам уопште поменуо медицинско-фармацеутску индустрију и њену улогу у производњи контрацептивних средстава.. Просто, што скоро да не постоји ни једно (!) хемијско средство које у основи не ''абортира зачеће'' изузетно је мали број оваквих (хемисјких) фармацеутских препарата и средстава (који спречавају зачеће) и он скоро и да не постоји..мислим тешко (боље рећи никако) се долази до њих..практично их на нашем тржишту и нема... Али зато има на стотине препарата који су од ''абортивних материјала'' и служе у козметичке сврхе..наравно није мали број и оних који слкуже лечењу али о томе скоро да не смеш да проговориш ''против''јер си онда ''моралиста'' пошто ти препарати служе за нечије излечење.. .. конкретно сам мислио на убијање или избацивање из мајчиног тела оплођене јајне ћелије, не на остала контрацептивна средства. није да има везе са конкретном темом, па би било занимљиво отворити нову тему или наставити неку од старих о контрацепцији. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 Иначе ево,... Како, кад прочитате овакву вест на пример, како можемо у начелу оидбацивати ВТО.. ... али са друге стране.. и поред тога остају велике недоумице.. без обзира на све изречено..те мислим да нам на овом пољу, рад тек претстоји. Што у теолошком што у медицинском погледу... http://www.blic.rs/Vesti/Svet/50333/Luiza-Braun-prva-beba-iz-epruvete-puni-30-godina .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 три милиона регистрованих Божјих дарова клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 Иначе ево,... Како, кад прочитате овакву вест на пример, како можемо у начелу оидбацивати ВТО.. ... али са друге стране.. и поред тога остају велике недоумице.. без обзира на све изречено..те мислим да нам на овом пољу, рад тек претстоји. Што у теолошком што у медицинском погледу... http://www.blic.rs/V...-puni-30-godina А како пак са друге стране остати равнодушан на фактографију која долази из саме Цркве а из устију самог Епископа Цркве , конкретно владике Давида крушевачког...: ''Зашто бисмо били наивни па олако прелазили преко чињенице да приликом појаве и заживљења једног фетуса који има душу, најскупљу цену готово редовно плаћају управо други фетуси, односно зиготи са душом; та цена је њихова лична смрт и уништење. А ти проблеми наступају због ризика који у себи носи сами процес оплодње, одржање плода и његово домогавање живота.'' ''У стварности материца будуће мајке једном зиготу и једном фетусу са душом постаје постеља живота, док другом или другима она постаје самртничка постеља, гроб, па и депо биолошкога шкарта; чак козметички елдорадо.'' ''Све би дакле било идилично и безболно да зигот и фетус немају душу и да од момента спајања сперматозоида и јајне ћелије, од момента оплодње, они нису људска личност; наравно, личност у суштини, и у потенцији; дакле ипак личност!'' ''Претећим проблемима вештачке оплодње треба изаћи у сусрет далеко пре њихове појаве! Никако каскати за њима!'' ''Конкретно, не може неко чинити абортус, или предузимати серију абортуса у периоду када је могуће зачеће, па затим некога ко се онеспособио за зачеће подвргавати оним начинима који не доводе до њега него изазивају стресове и оптерећују савест.'' ''Данашњи свет је хемијска лабораторија у којој сваки човек врши експерименте да би пронашао камен мудрости, еликсир младости и оружје непобедивости.'' ''Али колико зигота и фетуса са душом, и колико њих опет као људских личности треба да пострада, све док иста епрувета, или материца не да, и не донесе бар једно, или само једно будуће дете?!'' извор: http://www.spc.rs/sr...ervju_za_pobedu .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 владика је очигледно дао себи за право слободе да остане неинформисан или обманут делимичном информисаношћу и према томе изражава мишљење. као што његово мишљење није став Цркве, мада је може подстаћи да заузме један здрав став, тако мислим да овакве изјаве не смеју бити третиране као некакво правило, мада више личи на демагогију наспрамности између бездетности и абортуса као и и задовољења бездетним стањем, игноришући потребу за исцељењем, зачећем, утехом и молитвом верне душе која приступа свакој Божјом и медицинској мери и у смислу покајања и у смислу саучесништва у стварању. укратко, не зарезујем га баш превише за ово али поздрављам његову иницијативу да Црква мрдне своје троме удове и реши нека питања на бољитак и престанак демагогије. Није грех лечити се ... https://www.pouke.org/forum/topic/13099-%d0%bd%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%85-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b5/ SlavicaTB је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320801952' post='524075] владика је очигледно дао себи за право слободе да остане неинформисан или обманут делимичном информисаношћу и према томе изражава мишљење. као што његово мишљење није став Цркве, мада је може подстаћи да заузме један здрав став, тако мислим да овакве изјаве не смеју бити третиране као некакво правило, мада више личи на демагогију наспрамности између бездетности и абортуса као и и задовољења бездетним стањем, игноришући потребу за исцељењем, зачећем, утехом и молитвом верне душе која приступа свакој Божјом и медицинској мери и у смислу покајања и у смислу саучесништва у стварању. укратко, не зарезујем га баш превише за ово али поздрављам његову иницијативу да Црква мрдне своје троме удове и реши нека питања на бољитак и престанак демагогије. Није грех лечити се ... https://www.pouke.org...8-%d1%81%d0%b5/ Наравно да није грех лечити се , међутим кад је у питању ВТО..она сама по себи не лечи ништа.. Јер је најчешће муж тај који има проблем у смислу потпуне или делимичне стерилности..а жена ако је потпуно стерилна ту не постоји начин да вто помогне... Чак иако је неки проблем до жене у смислу делимичног стерилитета, он остаје и после ВТО захвата... Дакле никаквог излечења нема... али са друге стране имамо обавезно страдање на десетине зигота..дакле комплетних личности и шансу не већу од 10% (него осетно мању) да уопште дође до почетка трудноће.. И ризик већи од 30% да ће доћи до неког поремећаја код жене услед ''бомбардовања'' хормонском терапијом. Тако да ..има посла,... и овај покушај Владикин сам и ја лично доживео као својеврстан апел..НИКАКО ДЕМАГОГИЈУ... јер злоупотреба на овом пољу је заиста превелики број...не само од стране медицинских стручњака и фармацеутских гиганата и моћника, него и самих људи..потенцијалних ''пацијената''... Поготову везано за регион у коме се Он налази као Епископ... Дуња and dusha је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320801952' post='524075] владика је очигледно дао себи за право слободе да остане неинформисан или обманут делимичном информисаношћу и према томе изражава мишљење. као што његово мишљење није став Цркве, мада је може подстаћи да заузме један здрав став, тако мислим да овакве изјаве не смеју бити третиране као некакво правило, мада више личи на демагогију наспрамности између бездетности и абортуса као и и задовољења бездетним стањем, игноришући потребу за исцељењем, зачећем, утехом и молитвом верне душе која приступа свакој Божјом и медицинској мери и у смислу покајања и у смислу саучесништва у стварању. укратко, не зарезујем га баш превише за ово али поздрављам његову иницијативу да Црква мрдне своје троме удове и реши нека питања на бољитак и престанак демагогије. Није грех лечити се ... https://www.pouke.org...8-%d1%81%d0%b5/ aplauzi!!! a ne da se misljenje vladike uzima kao bespogovorno bezgresno i autoritativno!!! http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1320801952' post='524075] владика је очигледно дао себи за право слободе да остане неинформисан или обманут делимичном информисаношћу и према томе изражава мишљење. као што његово мишљење није став Цркве, мада је може подстаћи да заузме један здрав став, тако мислим да овакве изјаве не смеју бити третиране као некакво правило, мада више личи на демагогију наспрамности између бездетности и абортуса као и и задовољења бездетним стањем, игноришући потребу за исцељењем, зачећем, утехом и молитвом верне душе која приступа свакој Божјом и медицинској мери и у смислу покајања и у смислу саучесништва у стварању. укратко, не зарезујем га баш превише за ово али поздрављам његову иницијативу да Црква мрдне своје троме удове и реши нека питања на бољитак и престанак демагогије. Није грех лечити се ... https://www.pouke.org...8-%d1%81%d0%b5/ Као што рекох једаред...уз овакве "вернике" вама атеисти уопште нетребају...ако си ти и "колега" теолог уопште православни. Владика Давид је у Србији један од најупућенијих у тему, али, наравно, вас двојица то не признајете јер сте ипак ВИ највећи ауторитети. dusha and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука