Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320716712' post='523678]

извини, у чему је проблем да се омогући људима да имају децу, кад им Бог не ускраћује начине да зачну?

U nichemu nije problem... samo je problem $to VTO nije ta spasonosna metoda koja to omogucuje..A progla$ava s etakvom.. Shvatamo li da je neuspe$na u preko 90 % sluchajeva.. To je za medicinu neoprostivo i neprimereno visok i lo$ procenat.. Ni jedan lek , isceliteljsko sredstvo, lekovita supstanca, ne bi bila odobrena za ljudsko kori$cenje a da pokazuje takvu ne efikasnost a samo je to sluchaj sa VTO.. to je nenauchno..ako hoce$.. i to je fakt..

Rekao sam vec..ima na stotine lekova protiv AIDS-a..koji s ene koriste..a daju mnogo..ma neuporedivo veceg procenta dobre rezultate..i garantujem da bi se prijavilo na milione dobrovopljaca koji bi rizikovali svoje zivote u nadi da ce im doticni lek pomoci...

Za$to se to ne chini...nema nauchnog opravdanja.. samo VTO ne poodlezhe ovim statistikama...

ZA kaj je tak...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Meni nije jasno odakle bilo kome pravo da se mesa u odluku jednog bracnog para na koji nacin ce dobiti decu, dok god je taj nacin u skladu sa zakonom????????? Sta vas zanima da li je u pitanju vantelesna, vestacka, prirodna, surogat ili usvajanje "metoda"? Zasto ne gledate svoja posla? Kako je tim ljudima koji ne mogu imati decu, to samo oni znaju i njihova je odluka, a svi "dusebriznici" bi mogli malo manje da vode tudje brige,a malo vise da gledaju svoja posla... Dokoni popovi i jarice krste... Svasta. joooj

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

Nema potrebe da galamis, cujemo mi sasvim dobro...

Osim toga, pitanje zivota i smrti je jedno svih ljudi zajednicko, opste eticko pitanje, nije vlasnistvo jednog bracnog para... end of stori...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ако је тај брачни пар православан, они нису сами, него су сви православни једно тело и једна крв - и оно што погађа један део тела погађа цело тело...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Meni nije jasno odakle bilo kome pravo da se mesa u odluku jednog bracnog para na koji nacin ce dobiti decu, dok god je taj nacin u skladu sa zakonom????????? Sta vas zanima da li je u pitanju vantelesna, vestacka, prirodna, surogat ili usvajanje "metoda"? Zasto ne gledate svoja posla? Kako je tim ljudima koji ne mogu imati decu, to samo oni znaju i njihova je odluka, a svi "dusebriznici" bi mogli malo manje da vode tudje brige,a malo vise da gledaju svoja posla... Dokoni popovi i jarice krste... Svasta. joooj

Xa, xa.. полако ..што се жестиш..па нико нема начина, све и да хоће, да се умеша у било шта ..ништа не брини неће ником фалити длака с'главе од другачијег нечијег става...

Иначе си потпуно у праву..једино што твој став нема ама баш никакве везе са Хришћанством и Православљем...

Поздрав

Подели на овим сајтовима

Ако је тај брачни пар православан, они нису сами, него су сви православни једно тело и једна крв - и оно што погађа један део тела погађа цело тело...

То је то али са овим ставом .. то очито није тако...

Оdakle bilo kome pravo da se mesa u odluku jednog bracnog para na koji nacin ce dobiti decu, dok god je taj nacin u skladu sa zakonom?????????

Sta vas zanima .....

Zasto ne gledate svoja posla?....

svi "dusebriznici" bi mogli malo manje da vode tudje brige,a malo vise da gledaju svoja posla...

Dokoni popovi i jarice krste...

Svasta.

Подели на овим сајтовима

лепо вам жена рече, родитељска одлука је власништво, право, дар од Бога слободне воље, а не социјална расправа о морално подобном чину.

а ако хоћете да будете саучесници и одговорни за сваку ствар коју неко од православних или неправославних учини, можете слободно да исповедате и самоубиства, убиства, силовања, и тако те "ситнице".

поготово што не знамо гомилу ствари, типа зашто тело одбацује савршено здраву и оплођену јајну ћелију и са и без вто или зашто се не развије та ћелија и ако се прими.

крећете од постулата који су у старту апстрактни и после правите од њих нешто што нису.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320764129' post='523814]

лепо вам жена рече, родитељска одлука је власништво, право, дар од Бога слободне воље, а не социјална расправа о морално подобном чину.

а ако хоћете да будете саучесници и одговорни за сваку ствар коју неко од православних или неправославних учини, можете слободно да исповедате и самоубиства, убиства, силовања, и тако те "ситнице".

поготово што не знамо гомилу ствари, типа зашто тело одбацује савршено здраву и оплођену јајну ћелију и са и без вто или зашто се не развије та ћелија и ако се прими.

крећете од постулата који су у старту апстрактни и после правите од њих нешто што нису.

Тренутно није уопште ствар у томе да ли је благословено или не, него да ли се треба уопште бавити том проблематиком ако ниси тај брачни пар, и можда ипак треба, без обзира на различите ставове које су људи овде изнели...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320764129' post='523814]

........................................................

Nije ovo uopste nikakvo moralisanje, i da znas - vredjam se kad me neko naziva moralistom... ladan

Ovo je pitanje jevandjelskog sveetosa, Bogocovecanskog etosa, i nista sto je ili pretenduje da bude Crkva ne moze da bude privatno necije apstraktno pravo.

Covek hriscanin uvek je i neprestano svestan svoje crkvenosti, i svoj jalovi individualizam (naravno) svesno zrtvuje toj crkvenosti.

Uopste uzev, primecuje se da jedan broj forumasa potpuno masi po pitanju poja slobode coveka, zaboravljajuci da je nasa sloboda sloboda u Hristu, ne porsto individualna sloboda, i da nasa sloboda funkcionise po jevandjelskom sveprincipu "sve mi je dopusteno, ali mi nije sve na korsit"...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Тренутно није уопште ствар у томе да ли је благословено или не, него да ли се треба уопште бавити том проблематиком ако ниси тај брачни пар, и можда ипак треба, без обзира на различите ставове које су људи овде изнели...

како, с којим предефиницијама?

да је од зачеће од почетка личност у телу, ма какво оно било у форми - ок.

да је живот неприкосновен у очима Бога и Православља - ок.

али мешати се у саучеништво стварања између два родитеља и Бога и називати то негативним - то ми није ок.

проста је чињеница да ми не знамо да ли ће се примити нека јајна ћелија или неће, као што могу да вам кажем да је један брачни пар унео три потпуно здраве и оплођене јајне ћелије у тело мајке и добили једно дете, а неки унесу три и добију четворо деце са великим ризиком да ће једно страдати због мало места или да ће бити недоношче и самим тим угрожава и остало троје, или неки уносе по три и више већ годинама и ништа се не дешава ...

не капирам што се уопште бавите тим стварима, кад је то ван наше моћи, поимања и предвиђања шта ће бити или неће и да ли морално, онтолошки или на било који начин исправно, неисправно, овако или онако.

на крају крајева, Бог је тај који је Судија свим стварима и догађајима, а не ми.

Подели на овим сајтовима

Nije ovo uopste nikakvo moralisanje, i da znas - vredjam se kad me neko naziva moralistom... ladan

Ovo je pitanje jevandjelskog sveetosa, Bogocovecanskog etosa, i nista sto je ili pretenduje da bude Crkva ne moze da bude privatno necije apstraktno pravo.

Covek hriscanin uvek je i neprestano svestan svoje crkvenosti, i svoj jalovi individualizam (naravno) svesno zrtvuje toj crkvenosti.

Uopste uzev, primecuje se da jedan broj forumasa potpuno masi po pitanju poja slobode coveka, zaboravljajuci da je nasa sloboda sloboda u Hristu, ne porsto individualna sloboda, i da nasa sloboda funkcionise po jevandjelskom sveprincipu "sve mi je dopusteno, ali mi nije sve na korsit"...

види оби, ја нисам одговоран за оно што ти прочиташ - ја сам одговоран за оно што напишем, тако да лепо прочитај поново.

друго, треба бити умерен, разуман и свестан границе до које можемо о нечему дијаложити а после неког времена само ставити три тачке на крај јер му не знамо крај, будућност и последицу, зато нас Господ са Крста назива незналицама а не злима.

треће, Бог је дао "апстрактно право" сваком рођеном да чини што год уме и жели, било то на корист или не и тај ће кусати последицу, а не нека умишљена група људи која има потребу да притиска или суди нешто што им није ни место ни време и позивати се на социјалну, Црквену или моралну одговорност, пошто са онтологијом нема везе.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320765866' post='523823]

како, с којим предефиницијама?

да је од зачеће од почетка личност у телу, ма какво оно било у форми - ок.

да је живот неприкосновен у очима Бога и Православља - ок.

али мешати се у саучеништво стварања између два родитеља и Бога и називати то негативним - то ми није ок.

проста је чињеница да ми не знамо да ли ће се примити нека јајна ћелија или неће, као што могу да вам кажем да је један брачни пар унео три потпуно здраве и оплођене јајне ћелије у тело мајке и добили једно дете, а неки унесу три и добију четворо деце са великим ризиком да ће једно страдати због мало места или да ће бити недоношче и самим тим угрожава и остало троје, или неки уносе по три и више већ годинама и ништа се не дешава ...

не капирам што се уопште бавите тим стварима, кад је то ван наше моћи, поимања и предвиђања шта ће бити или неће и да ли морално, онтолошки или на било који начин исправно, неисправно, овако или онако.

на крају крајева, Бог је тај који је Судија свим стварима и догађајима, а не ми.

Без икаквих предефиниција.

Подели на овим сајтовима

како без икаквих предефиниција, кад гледам ову тему како се не трансформише на здраво и православно, већ се инсистира на томе да се расправља да ли је вто благословена или није, морална или није, онтолошка или није.

значи, постоји предрасуда, предефиниција.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...