IvanJ Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Зашто онда уопште славимо Благовести, зачеће Анино, Јелисаветино? Шта су то - реликти предмодерне свести којој није била позната репродуктивна биологија и пренатална дијагностика? Дуња је реаговао/ла на ово 1 Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Зашто онда уопште славимо Благовести, зачеће Анино, Јелисаветино? Шта су то - реликти предмодерне свести којој није била позната репродуктивна биологија и пренатална дијагностика? Pa, kad tako "naučno" razražu kad embrion postaje čovek, jer - nije moguće da to bude bez srca i mozga...eto nam uskoro i "teologa" i već ih ima, samo sam mislio da se nikad neće pojaviti u pravoslavlju, koji će nas zatucane tradicionaliste, obasjati svetlom spoznaje da se ni Isus nije tek tako mogao da rodi po Duhu Svetom, morao je neki čovek tu da ima udela...jer i Bog je obavezan na "prirodne zakone" koji, jel tako, ne zavise od njega nikako. I ...kad slavimo dakle ta začeća, to se u stvari misli na trenutak kad nešto ćelijsko dobije srce i mozak. 0205_whistling Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Није мени проблем да неко има сопствена убеђења, само не разумем ту потребу да се афинитет према таквим псевдоетичким концепцијама пошто-пото оправда, прокрустовским уклапањем истих у хришћански светоназор. Мисли бре шта хоћеш, али остави барем Бога на миру.. Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 morao je neki čovek tu da ima udela...jer i Bog je obavezan na "prirodne zakone" Утелотворење Божанског Логоса у БДМ је по слободи, а не по ропству тј. не по и у оквирима створене природе. Бог не чини ништа насилно, зато Он пита тј. чека пристанак, те кроз Маријино - Амин (Нека буде), долази до входа Божијег у природу. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 morao je neki čovek tu da ima udela...jer i Bog je obavezan na "prirodne zakone" Рођење утелотвореног Божанског Логоса у БДМ је по слободи, а не по ропству тј. не по и у оквирима створене природе. Бог не чини ништа насилно, зато Он пита тј. чека пристанак, те кроз Маријино - Амин (Нека буде), долази до входа Божијег у природу. Aha...a za nas "obične" mora da stavi dušu u telo kad nam pročuka srce i mozak, kako su to odredili naučnici? Ne može nikako drugačije? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Зашто би то био проблем, у случају да је тачно, да човек постоји као човек од друге тј. у трећој недељи процеса настанка човека... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Није мени проблем да неко има сопствена убеђења, само не разумем ту потребу да се афинитет према таквим псевдоетичким концепцијама пошто-пото оправда, прокрустовским уклапањем истих у хришћански светоназор. Мисли бре шта хоћеш, али остави барем Бога на миру.. 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Зашто би то био проблем, у случају да је тачно, да човек постоји као човек од друге тј. у трећој недељи процеса настанка човека... Zato, Veljo, jer mi to NE ZNAMO, a onda zato jer da to predpostavimo, time bi opravdali prekide trudnoće do treće nedelje sa, dakle, mogućnošću da to bude ubistvo podržano od nas samih - jer, opet, ne znamo kad Bog "stavlja" dušu u embrion - pa kad ne znamo, onda je, valjda hrišćanskije i bez rizika da smatramo da je to od samog trenutka začeća. Sa druge strane, logično je da se od trenutka začeća začeo čovek, a ne kakva životinja, pa brigom o začeću od samog početka brinemo o samom novom čoveku. Eto zato bi bio problem posmatrati da čovek postoji od bilo kojeg vremena osim od samog začeća. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Велечасни брате, мислим да ствари ту нису баш тако црно-беле... A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? Нема ни срца. Тек, колико ме сећање служи, то бива након друге недеље. Замислите нешто чему не куца срце тј. ни нема срце, и о томе причати као о човеку. Hmmmm, a kakav ti ontoloski problem vidis u tome? Ili vezujes dusu za postanak nekog od organa? Nece biti da je tako... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 нисам ни мислио да ће ђаво мировати, видиш да сам будан. реци ми човече, кад већ не умеш као свештеник да објасниш шта је то утеха и милост јер си ослепео за правду према човеку који је важнији Богу него субота - крив ли је човек што нема деце и која је сврха таквог крста? одакле ти ''знање'' да су ти ембриони ''абортуси''? јеси ли власник над будућношћу и Духом Светим па знаш коме је дах удахнуо а којем није, и који ће жив бити или докле? да ли те је Бог обдарио каквим даром, кога ми нисмо свесни, па си наумио и пресуђивати људима да су убице незачете деце? шта је зачеће, је ли? брига мене за твоје етичке и моралне проблеме, који су ништавни пред милошћу Божјом јер је допустио да се рађа дете (или чак више њих, слава Богу), живо и здраво, из таквих метода? сумње немам да ти то сматраш будалаштином, можда чак и демонштином јер олако називаш речи од које крв нормалном човеку леди у жилама - абортусу, чедоморству. етика, као концепт вредности, пада пред вредношћу суботе а субота пада пред вредношћу човека, животом. морал је плитка скупина одокативне методе једне социјалне, цивилизацијске, културолошке и научне средине и врло је флексибилна - као метроном у нечијим рукама кад треба притиснути емотивне и когнитивне дугмиће да помуте оно што је продукт и труд - живот. дакле, шта је веће - етика + морал или живот једног детета? ко онда прави чедоморство, онај који вага дечјим, тинејџеровим, одраслим, старчевим животом или онај који ће све покушати, па и погазити суботу да би погледао човека очи у очи кад одрасте? смеш ли да кажеш том детету у очи о етици и моралу његовог родитеља, шта је веће - жртвена љубав или пуки склоп уображаја? знаш шта би ти рекло дете таквих родитеља на то - ништа, презрело би те или би се сажалило на тебе као заосталог. мало се мање бави биоетиком, мало више људима, а поготово децом. већ си имао катастрофалне ставове и фијуке по овом форуму, ал ово ти је дно резона. јеси ли ''утешио'' неког бездетног скоро оваквим речима, а? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Да не дође до забуне, позитивним ставом према потпомогнутој оплодњи не оправдава се и абортус (чедоморство) јер абортус није могућ у то време тј. свакако не пре те треће недеље. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Велечасни брате, мислим да ствари ту нису баш тако црно-беле... A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? Нема ни срца. Тек, колико ме сећање служи, то бива након друге недеље. Замислите нешто чему не куца срце тј. ни нема срце, и о томе причати као о човеку. Hmmmm, a kakav ti ontoloski problem vidis u tome? Ili vezujes dusu za postanak nekog od organa? Nece biti da je tako... Душа се формира када се форимира човек или ако ко верује, душа бива накнадно стављена, али било како било зависи од тренутка када је човек човек тј. када је потеницонално човек и постаоло човеком. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Da dodam - nije problem samo što se zamrzavaju i time ugrožavaju viškovi embriona, problem je što se često ne čuvajui, što se bacaju, što se prodaju farmaceutskim kompanijama, što se na njima vrše eksperimenti, što se koriste za kao materijal u razvoju organa upotrebom matičnih ćelija....gomila problema. I to sve na Zapadu predstavlja problem...a šta se dešava u ovoj kaubojštini od srbije gde veterinar ima kliniku za veštačku oplodnju ljudi? Da si ovako postavio problem, bilo bi sve ok za dalju polemiku. Ali ti ljude koji su godine i decenije u molitvama provodili da bi dobili decu nazivas ubicama. To je totalno izvan bioetickog koncepta. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? Ne, ali ako ne postoji mozak ne moze biti rec o postojanju bilo kakve duse jer je dusa modularni deo licnosti kome treba neka "platforma" na kojoj ce temeljiti svoje postojanje a ta platforma na koju je "nakalemljena" je mozak. No brain no soul. Zasto? Pa zato sto za koncept duse koja ima centralnu a ne modularnu ulogu u licnosti coveka nema mesta. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,776.msg466523.html#msg466523 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Изједначавање абортуса са ВТО је толико непримерено и безобразно.Абортус је одсутво било какве жеље родитеља да се нови живот роди,свесно уништавање живота,а ВТО је могућност да се роди живот.Могућност.Али да ли ће се живот створити( да ли ће се ембрион причврстити за материцу и ту остати до краја трудноће),је ипак у Божијим рукама.Рађање је дар од Бога,живот је дар од Бога,благослови утеха.А калкулисање са тим да ли је ембрион у тој и тој недељи човек,душа жива,нико осим Бога за сад не зна,тачно у ком се баш то тренутку дешава.За мене сама могућност да се роди дете је благослов Животодавца не битно којим путем (вто,природним путем или било који поступак који пружа могућност зачећа,могућност новог живота).Абортус је ипак нешто сасвим друго и непримерено је поредити га или стављати у било какав контекст са ВТО. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука