mila Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Procitaj jos jednom ovaj rad i stavi brojke na papir pa vidi ima li smisla pricati o abortusu u toj embrionalonoj fazi. Зашто нема, извини? Каква ти имаш сазнања о "мотивацији" с којом женско тело избацује оплођене јајне ћелије БЕЗ жениног знања да би имао право да доносиш СВЕСНЕ одлуке које се тичу тајне живота и смрти? Питај било ког гинеколога с макар 5 година радног искуства и колико пута им се десило да им дође жена у 9. месецу трудноће са савршено здравим "плодом" и да мало уочи термина за порођај беба умре без било каквог упозорења и, што је још занимљивије, без било каквог медицинског објашњења. Јуче је све било ОК, а данас јој у стомаку лежи мртав човек. Нама живот виси о танком концу не од 1. секунда зачећа, него до последњег секунда нашег живота на земљи, и која је онда поента твог позивања на овај чланак? А ако не верујеш Цркви, што по свој прилици и не би било мудро осим ако нећеш да испаднеш глуп у друштву на форуму Б92, ваљда ћеш веровати НАСИној дефиницији живота: "Life is a self-sustained chemical system capable of undergoing Darwinian evolution". Како би ти назвао спољашњу интервенцију која обуставља функционисање тог хемијског система у случају људске врсте? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Procitaj jos jednom ovaj rad i stavi brojke na papir pa vidi ima li smisla pricati o abortusu u toj embrionalonoj fazi. Зашто нема, извини? Каква ти имаш сазнања о "мотивацији" с којом женско тело избацује оплођене јајне ћелије БЕЗ жениног знања да би имао право да доносиш СВЕСНЕ одлуке које се тичу тајне живота и смрти? Питај било ког гинеколога с макар 5 година радног искуства и колико пута им се десило да им дође жена у 9. месецу трудноће са савршено здравим "плодом" и да мало уочи термина за порођај беба умре без било каквог упозорења и, што је још занимљивије, без било каквог медицинског објашњења. Јуче је све било ОК, а данас јој у стомаку лежи мртав човек. Нама живот виси о танком концу не од 1. секунда зачећа, него до последњег секунда нашег живота на земљи, и која је онда поента твог позивања на овај чланак? А ако не верујеш Цркви, што по свој прилици и не би било мудро осим ако нећеш да испаднеш глуп у друштву на форуму Б92, ваљда ћеш веровати НАСИној дефиницији живота: "Life is a self-sustained chemical system capable of undergoing Darwinian evolution". Како би ти назвао спољашњу интервенцију која обуставља функционисање тог хемијског система у случају људске врсте? Nice try honey but not every life=Human. That's the point. Ako je embrion automatski=covek onda priroda izvrsi 220 miliona abortusa godisnje mimo naseg znanja uglavom. Verovanje Crkvi? Evo ja verujem Crkvi kad kaze da je covek psihosomatsko bice a to je telo + dusa .A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 - A posto si totalno ignorisao cinjenice koje smo mi (tvoji neistomisljenici) iznosili bas nemas neku mogucnost da se hvalis iznosenjem "cinjenica". http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1970983 Koje činjenice? Nagađanja kad embrion dobija dušu? Kad postaje čovek? Ne lupaj, kad moram da kažem. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Да сам ја један од тих ембриона, баш би ме утешило што моја несуђена мајка има толико крхку психу да није имала снаге ни за дилему да ли да мој живот стави на коцку, јер је своје емоције ставила изнад свега. По тој логици, и у таквом твом случају, да мајка није ризиковала онда сто посто не би ни постојала, то те теши, м? Оплођена јана ћелија која је успела заживети људским животом - релевантан је пример кога треба запитати да ли си и ти против потпомогнуте оплодње. Не треба осуђивати друге због потпомогнуте оплодње, дакле, то је моје мишљење, јер није циљ жеља за уништењем потомства, већ супротно - имати потомство. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Procitaj jos jednom ovaj rad i stavi brojke na papir pa vidi ima li smisla pricati o abortusu u toj embrionalonoj fazi. Зашто нема, извини? Каква ти имаш сазнања о "мотивацији" с којом женско тело избацује оплођене јајне ћелије БЕЗ жениног знања да би имао право да доносиш СВЕСНЕ одлуке које се тичу тајне живота и смрти? Питај било ког гинеколога с макар 5 година радног искуства и колико пута им се десило да им дође жена у 9. месецу трудноће са савршено здравим "плодом" и да мало уочи термина за порођај беба умре без било каквог упозорења и, што је још занимљивије, без било каквог медицинског објашњења. Јуче је све било ОК, а данас јој у стомаку лежи мртав човек. Нама живот виси о танком концу не од 1. секунда зачећа, него до последњег секунда нашег живота на земљи, и која је онда поента твог позивања на овај чланак? А ако не верујеш Цркви, што по свој прилици и не би било мудро осим ако нећеш да испаднеш глуп у друштву на форуму Б92, ваљда ћеш веровати НАСИној дефиницији живота: "Life is a self-sustained chemical system capable of undergoing Darwinian evolution". Како би ти назвао спољашњу интервенцију која обуставља функционисање тог хемијског система у случају људске врсте? Nice try honey but not every life=Human. That's the point. Ako je embrion automatski=covek onda priroda izvrsi 220 miliona abortusa godisnje mimo naseg znanja uglavom. Verovanje Crkvi? Evo ja verujem Crkvi kad kaze da je covek psihosomatsko bice a to je telo + dusa .A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. O veliki "bogoslovče"...A GDE Crkva kaže da dok nema mozga, nema ni duše? To je tvoj lični dodatak. Time se i abortusi bez problema opravdavaju. OTKUD, 0205_whistling, VI to znate? Odakle li vam samo tolika oholost? Ups...dobro, izvori se znaju. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Да сам ја један од тих ембриона, баш би ме утешило што моја несуђена мајка има толико крхку психу да није имала снаге ни за дилему да ли да мој живот стави на коцку, јер је своје емоције ставила изнад свега. По тој логици, и у таквом твом случају, да мајка није ризиковала онда сто посто не би ни постојала, то те теши, м? Оплођена јана ћелија која је успела заживети људским животом - релевантан је пример кога треба запитати да ли си и ти против потпомогнуте оплодње. Не треба осуђивати друге због потпомогнуте оплодње, дакле, то је моје мишљење, јер није циљ жеља за уништењем потомства, већ супротно - имати потомство. Neki put stvarno čovek ne može da poveruje šta se ovde piše...Ne, radi se o tome - imati potomstvo BEZ OBZIRA na cenu. O tome se radi, druže moj. Nije problem dete koje se rodi, već KAKO se do njega dolazi. Valjda i vas nešto uče na toj teologiji 0205_whistling Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Nice try honey but not every life=Human. That's the point. Хвала, то сам и хтела и да чујем.0205_whistling Ако није human, шта је онда? Није човек, није хумани отпад, није канцер. Претпостављам да онда не би био проблем ни да то лепо узмеш и поједеш, је л' тако? У Кини чак постоје андерграунд ресторани с тим деликатесом. A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Супер, онда имам добру вест за тебе. Ако скокнеш до Кине, можеш да им тражиш и да ти спреме децу рођену с аненцефалијом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? Pa da, još malo pa su istomišljenici sa Hitlerom - ko ne pokazuje razum, nema ni dušu=nije čovek= ubiti da ne smeta. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Велечасни брате, мислим да ствари ту нису баш тако црно-беле... A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? Нема ни срца. Тек, колико ме сећање служи, то бива након друге недеље. Замислите нешто чему не куца срце тј. ни нема срце, и о томе причати као о човеку. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 O veliki "bogoslovče"...A GDE Crkva kaže da dok nema mozga, nema ni duše? To je tvoj lični dodatak. Time se i abortusi bez problema opravdavaju. OTKUD, 0205_whistling, VI to znate? Odakle li vam samo tolika oholost? Ups...dobro, izvori se znaju. Један од вероватних ауторитета: http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer#Abortion.2C_euthanasia_and_infanticide Similar to his argument for abortion, Singer argues that newborns lack the essential characteristics of personhood—"rationality, autonomy, and self-consciousness"—and therefore "killing a newborn baby is never equivalent to killing a person, that is, a being who wants to go on living." Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 @Nina, divna zamena teza. Dakle, Midrash kada svoju bracu hriscane koji pribegavaju VTO naziva ubicama - tu nema problema, a kada ja to nazovem sramotom (imenujuci njega samog kao katolickog svestenika sramotnim zbog takve izjave) ti kazes da sam ja taj koji vredja? I nije istina da oni koji su pribegavali VTO kasnije imaju nekih problema. Izvini, ne znam na koji tvoj komentar sam ja dala komentar koji je prouzrokovao ovu tvoju reakciju. Poznajem više parova koji su bez dece (neki su članovi porodice), a neki od njih su pokušavali više puta pomoću VTO. Trenutno se moja kuma sprema na peti pokušaj. Posledice se pojavljuju. Statistike pokazuju da žene koje su nekoliko puta imale VTO češće obolevaju od malignih obolenja, npr. Medicina se nije previše zabrinula oko toga jer imaju neke druge preče stvari, a ovo su jednostavno kvalifikovali kao "ne zna se direktna veza". Usput, pitanje ugroženosti zdravlja žene je moja jedina prava dilema oko VTO i ona ne osuđuje žene već postavlja pitanje medicini. Imam li neki razlog bezrezervno verovati u medicinu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Велечасни брате, мислим да ствари ту нису баш тако црно-беле... A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka. Mozak = dusa? Нема ни срца. Тек, колико ме сећање служи, то бива након друге недеље. Замислите нешто чему не куца срце тј. ни нема срце, и о томе причати као о човеку. Veljo, brate. Stani i razmisli malo. Ako smo na hrišćanskom forumu, i predstavljamo se kao hrišćani - Razumem da ateista to napiše. Ranije su smatrali da je čovek tek onda kad se dete rodi - do tada nije. Sada su to pomerili na razvijanje mozga i srca. A čovek, po Božijem, pšočinje od trenutka začeća - jer od tog trenutka se zna šta će se roditi, ako Bog to dozvoli i poželi da izvede do kraja - a to nije dano DOKTORIMA u ruke. Embrion je živ i pre kucanja srca i samo Bog zna sve. Nije mi jasno kako se vi, koji se deklarišete kao vernici, IGRATE sa time? Vaša argumentacija me neodoljivo podseća na dilemu čoveka koji bi da ukrade nešto iz recimo kamiona sa robom govoreći - pa ako bih uzeo iz kamiona, to bi bila krađa...e a kad bi ispalo iz kamiona pred mene, hmm, da li bi to bila krađa ako uzmem i ne vratim?? Ne uzmi tuđe! I nema dileme. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 По тој логици, и у таквом твом случају, да мајка није ризиковала онда сто посто не би ни постојала, то те теши, м? Моја мајка није ризиковала. Просто ме је зачела и родила, и на томе сам захвална и Господу Који је "потпомогао оплодњу", и њој. Ако су билиони нерођених ембриона тајна непостижна нашим умићима, макар можемо да направимо лак избор између тога да ли ћемо неку своју нерођену децу послати у канализацију ако су нам вишак, или не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Ako je embrion automatski=covek onda priroda izvrsi 220 miliona abortusa godisnje mimo naseg znanja uglavom. Да, али то је спонтани природни процес, потпуно друга ствар је дискреционо право доктора да врше селекцију међу ембрионима, а камоли да оне "шкартиране" користе као експерименталне узорке. Исто као и што је нпр. спонтани побачај, или чак смрт одраслог човека услед деловања неке природне катастрофе или дисфункционалности организма једна ствар (природни процес), и не може се поредити са нехатним, а камоли умишљајним убиством. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука