Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Из рударења може настати добро дело, као из вјештачке оплодње, док из дрогирања не може. Зато важи поређење. Није питање шта се користи слободном вољом, него шта из тога може произићи. ВТО може да носи ризик итекакав, али није ни свака таква. Оплодња се може састојати у вјештачком убризгавању спермија у здраво женско јаје, е сад јел има ту ишта опасно и штетно?

Не. Упућена сам прилично у процедуру ВТО, што кроз школу, а што лично јер моја кума је тренутно у четвртом пукушају. Жене се подвргавају  веома ризичној хормонској терапији и то све, а само се дозе разликују. Рудари раде опасан посао, али лекари треба да лече, а не да доводе у опасност здравље. ВТО није лечење, зато су и смислили назив "потпомогнута оплодња". То је манипулисање са осећањима и жељама људи уз дебелу зараду и у корист ко зна какве "научне" сврхе. 

Подели на овим сајтовима

Cekaj malo, objasni mi to kod prirodnog zaceca... imas jednu zensku i mnogo muskih celija, koji su tu sad to mnogi emrioni?

Zar se ne desava da zaceti embrion umre pre rodjenja?? Nekad sa majkom nekad sam?!

Priznajem da uopste ne kapiram sta oces da kazes... :bla:

"50% svih ljudskih embriona nikada se ni ne usade u matericu, a od preostalih 50% koji se usade, još polovina (dakle još 25% ukupnog broja) biva eliminisana u toku prve tri nedelje trudnoće. Od onih poslednjih 25% i dalje dobar deo biva pobačen."

Ne razumem ovu statistiku, zar zena nema samo jednu jajnu celiju mesecno?

Otkud pri prirodnoj oplodnji toliki broj embriona koji otpadaju? dada

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Cekaj malo, objasni mi to kod prirodnog zaceca... imas jednu zensku i mnogo muskih celija, koji su tu sad to mnogi emrioni?

Zar se ne desava da zaceti embrion umre pre rodjenja?? Nekad sa majkom nekad sam?!

"50% svih ljudskih embriona nikada se ni ne usade u matericu, a od preostalih 50% koji se usade, još polovina (dakle još 25% ukupnog broja) biva eliminisana u toku prve tri nedelje trudnoće. Od onih poslednjih 25% i dalje dobar deo biva pobačen."

Замисли да имаш одређени узорак жена и укупно хиљаду оплођења и хиљаду ембриона. Око 500 се никада неће усадити у материцу и десиће им се потпуо исто као са спорним ембрионима током вештачке оплодње. 250 ће бити побачено у току прве три недеље и жене никада неће сазнати да су биле трудне. Од остали 250 добар број се роди, добар број буде спонтано побачен касније, то је већ опште познато. А откуд толики број, па природа је врло далеко од наивне идличне слике. Објашњење је просто, али знам да ти се неће свидети. Оплођење, баш као и све остало у природи, није дизајнирано да функционише савршено, него је настало природном селекцијом - несавршеним адаптацијама.

Подели на овим сајтовима

По природи би сваког месеца у једном јајнику требала да сазри једна јајна ћелија па следећег у другом и тако наизменично. Код ВТО се хормонским терапијама стимулишу јајници да "произведу" што већи број јајних ћелија (и двадесетак). Споменула сам колегиницу која је завршила на операцији и одстрањен јој је јајник јер је "експлодирао" због ових терапија. Одабиру се "најквалитетније" јајне ћелије, врши се оплодња у лабораторијски симулираним условима са сперматозоидима мужа те се за неколико дана врши одабир "најквалитетнијих" ембриона који се враћају у материцу. Ту се може јавити вишак ембриона јер се враћају два или три, а неко их можда има осам. Могу да се замрзну па, уколико први ембриотрансфер не успе, да се покуша поновно са тим замрзнутим ембрионима. То би свакако поштедело жену нових хормонских стимулација јер не би морали опет да јој узимају јајне ћелије. Што се тиче донора, то у нашој држави законом није омогућено те, уколико то неко ради, није легално.

Медо брате, сувише си оштар. Људи су веома заинтересовани за тему и свако износи своје недоумице, а нсам приметила да је ико осуђивао оне који се одлуче да се подвргну ВТО. Не знам да ли ти имаш деце, али ја имам хвала Богу одраслу децу. Овој процедури не бих никада подвргла ни ћерку, а ни снаху када је будем, ако Бог да, имала. Опет ћу поновити да медицина треба да лечи, а овај поступак то свакако није. Ово није ни као протеза за инвалида, а ни трансплатација за тешко оболелог.  Ово је манипулација најискренијим осећањима и жељама људи уз велики ризик по здравље и сасвим је извесно да здравље жене никада неће бити као пре. Да ли је медицини у овом случају заиста мотив брига за људе који немају децу или нека недокучива монструозна идеја, то нико од нас не зна. Извесно је да је мотив лекарима новац јер се добро може зарадити.

Подели на овим сајтовима

Мени лично не смета оштрина код људи. Али када се са оштрином поклопи и искључивост, па још и, свесно или несвесно (ја ћу да верујем да је несвесно), подметање (како је лепо Валтер приметио), е то већ онда осетно смета и може да се окарактерише као веома, веома (да не употребим неку тежу реч) незрело.

Подели на овим сајтовима

По природи би сваког месеца у једном јајнику требала да сазри једна јајна ћелија па следећег у другом и тако наизменично. Код ВТО се хормонским терапијама стимулишу јајници да "произведу" што већи број јајних ћелија (и двадесетак). Споменула сам колегиницу која је завршила на операцији и одстрањен јој је јајник јер је "експлодирао" због ових терапија. Одабиру се "најквалитетније" јајне ћелије, врши се оплодња у лабораторијски симулираним условима са сперматозоидима мужа те се за неколико дана врши одабир "најквалитетнијих" ембриона који се враћају у материцу. Ту се може јавити вишак ембриона јер се враћају два или три, а неко их можда има осам. Могу да се замрзну па, уколико први ембриотрансфер не успе, да се покуша поновно са тим замрзнутим ембрионима. То би свакако поштедело жену нових хормонских стимулација јер не би морали опет да јој узимају јајне ћелије. Што се тиче донора, то у нашој држави законом није омогућено те, уколико то неко ради, није легално.

Медо брате, сувише си оштар. Људи су веома заинтересовани за тему и свако износи своје недоумице, а нсам приметила да је ико осуђивао оне који се одлуче да се подвргну ВТО. Не знам да ли ти имаш деце, али ја имам хвала Богу одраслу децу. Овој процедури не бих никада подвргла ни ћерку, а ни снаху када је будем, ако Бог да, имала. Опет ћу поновити да медицина треба да лечи, а овај поступак то свакако није. Ово није ни као протеза за инвалида, а ни трансплатација за тешко оболелог.  Ово је манипулација најискренијим осећањима и жељама људи уз велики ризик по здравље и сасвим је извесно да здравље жене никада неће бити као пре. Да ли је медицини у овом случају заиста мотив брига за људе који немају децу или нека недокучива монструозна идеја, то нико од нас не зна. Извесно је да је мотив лекарима новац јер се добро може зарадити.

Хвала на исцрпности НинаД  :cmizdrenje: Заиста.. Само да додам ово што сам подвукао црвено... УВЕК СЕ ''ЈАВЉА'' ВИШАК ЕМБРИОНА... Јер је успешност методе катастрофално мала... тако да се увек стратешки инсистира  на већем броју ембриона... Подаци о успешности... се не износе или се износе тенденциозно и увијено..тако да је далеко већи број парова који су из свега изашли са још већом ''главобољом'' од оне са којом су се прихватили вантелесне оплодње...

А ово да се врши селекција најквалитетнијих је такође незгодан тренутак ове методе...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Из рударења може настати добро дело, као из вјештачке оплодње, док из дрогирања не може. Зато важи поређење. Није питање шта се користи слободном вољом, него шта из тога може произићи. ВТО може да носи ризик итекакав, али није ни свака таква. Оплодња се може састојати у вјештачком убризгавању спермија у здраво женско јаје, е сад јел има ту ишта опасно и штетно?

Не. Упућена сам прилично у процедуру ВТО, што кроз школу, а што лично јер моја кума је тренутно у четвртом пукушају. Жене се подвргавају  веома ризичној хормонској терапији и то све, а само се дозе разликују. Рудари раде опасан посао, али лекари треба да лече, а не да доводе у опасност здравље. ВТО није лечење, зато су и смислили назив "потпомогнута оплодња". То је манипулисање са осећањима и жељама људи уз дебелу зараду и у корист ко зна какве "научне" сврхе.  

Уреду је ако си упућена. Шта више можеш бити и експерт за ВТО, али то не значи да постоји само један начин вршења вјештачке оплодње, и само једна врста оболења...Шта кад је жена здрава, а мушко има проблем?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

то не значи да постоји само један начин вршења вјештачке оплодње, и само једна врста оболења...Шта кад је жена здрава, а мушко има проблем?

Принцип је ИСТИ брате..у највећем броју случајева ПРОБЛЕМ и јесте МУШКАРАЦ !!! Његови сперматозоиди који су слабо покретни и многе друге аномалије..али никад није 100% ни то доказано него се тако сматра...

А ако је жена проблем око зачетка ..онда су шансе минималне за успешност чак и Вантелесне оплодње.. И проблематична је заправо ВАНТЕЛЕСНА ОПЛОДЊА...јер се најдиректније велики број ЕМБРИОНА ОДСТРАЊУЈЕ..

Подели на овим сајтовима

Не. Упућена сам прилично у процедуру ВТО, што кроз школу, а што лично јер моја кума је тренутно у четвртом пукушају. Жене се подвргавају  веома ризичној хормонској терапији и то све, а само се дозе разликују. Рудари раде опасан посао, али лекари треба да лече, а не да доводе у опасност здравље. ВТО није лечење, зато су и смислили назив "потпомогнута оплодња". То је манипулисање са осећањима и жељама људи уз дебелу зараду и у корист ко зна какве "научне" сврхе.  

Уреду је ако си упућена. Шта више можеш бити и експерт за ВТО, али то не значи да постоји само један начин вршења вјештачке оплодње, и само једна врста оболења...Шта кад је жена здрава, а мушко има проблем?

Овде говоримо о ВТО. Уколико муж има проблем покушаће се лековима побољшати то стање да се добије бар нешто (довољно је један), а уколико то не успе онда ништа од ВТО (у нашој држави). Такође морам рећи да су све те жене здраве. Разлози за неплодност могу бити разни као непроходност јајовода, изостанак овулације, а некад и нема објашњења. Има парова који заједно нису могли имати децу, а након развода су у другом браку и једно и друго добили дете. Стерилитет сам по себи није болест.

Подели на овим сајтовима

Хвала на исцрпности НинаД  :cmizdrenje: Заиста.. Само да додам ово што сам подвукао црвено... УВЕК СЕ ''ЈАВЉА'' ВИШАК ЕМБРИОНА... Јер је успешност методе катастрофално мала... тако да се увек стратешки инсистира  на већем броју ембриона... Подаци о успешности... се не износе или се износе тенденциозно и увијено..тако да је далеко већи број парова који су из свега изашли са још већом ''главобољом'' од оне са којом су се прихватили вантелесне оплодње...

А ово да се врши селекција најквалитетнијих је такође незгодан тренутак ове методе...

Има случајева када се једва добије један ембрион па сам због тога написала да се може јавити вишак, али у праву си јер у већини случајева има вишка.

Подели на овим сајтовима

Priznajem da uopste ne kapiram sta oces da kazes... :cmizdrenje:

Otkud pri prirodnoj oplodnji toliki broj embriona koji otpadaju? srecan

Замисли да имаш одређени узорак жена и укупно хиљаду оплођења и хиљаду ембриона. Око 500 се никада неће усадити у материцу и десиће им се потпуо исто као са спорним ембрионима током вештачке оплодње. 250 ће бити побачено у току прве три недеље и жене никада неће сазнати да су биле трудне. Од остали 250 добар број се роди, добар број буде спонтано побачен касније, то је већ опште познато. А откуд толики број, па природа је врло далеко од наивне идличне слике. Објашњење је просто, али знам да ти се неће свидети. Оплођење, баш као и све остало у природи, није дизајнирано да функционише савршено, него је настало природном селекцијом - несавршеним адаптацијама.

Хоћеш да кажеш да се приликом, ако не сваке природне оплодње, али онда многих дешава спонтано умирање ембриона?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Priznajem da uopste ne kapiram sta oces da kazes... :cmizdrenje:

Otkud pri prirodnoj oplodnji toliki broj embriona koji otpadaju? srecan

Хоћеш да кажеш да се приликом, ако не сваке природне оплодње, али онда многих дешава спонтано умирање ембриона?

http://www.amirrorclear.net/academic/papers/scourge.pdf

The majority of embryos die within a few weeks of concep- tion. This fact is widely known within medical circles, but is a surprise to many in the general public.

Статистички, спонтано умирање ембриона је правило, оплодња је изузетак.

ЕДИТ:

Не оплодња, него преживавање ембриона. Оплодња је само спајање сперматозоида и јајне ћелије.

Подели на овим сајтовима

А најинтересантније у свему је то да изузетно велики број парова,..НЕМА НИКАКАВ КОНКРЕТАН ПРОБЛЕМ...ПОТПУНО СУ ЗДРАВИ..наравно мислим на њихове репродуктивне системе..! Т ако нисте знали, да знате да је веома поуздан и непроцењиво важан податак.

Огроман број парова када се развео, због неимања деце (нажалост)..добио је децу у другим браковима.. !

А најневероватније и јалепше за мене у целој овој причи је онај заиста не мали број парова који када су, по сопственим речима, ''дигли руке од свега'' па и ВТО, на крају и помирили се са тиме да ''неће бити родитељи'' Тада су добили децу..па и неколко њих (деце)...

''Поверићу вам се'' :cmizdrenje: познајем парове и људе из свих категорија које смо поменули... Зато сам се уопште и упустио у ову тему, јер заиста ..ако ништа друго, веома је интересантна са феноменолошке стране, медицинске, теолошке и како год јој приђете ... И овде је неколицина људи користила реч БОЛЕСТ...нема БОЛЕСТИ НИКАКВЕ У 70 % случајева никакве.. Остатак од 30 % отпада на непокретне сперматозоиде у највећем броју случајева... али исти такви а чак и екстремно непокретни сперматозоиди код неких других људи су без проблема оплођавали јајну ћелију ... srecan

И на крају да потсетим... да је потребан само један сперматозоид за оплодњу,..

Подели на овим сајтовима

It might seem surprising that these dramatic death rates for early embryos could remain unknown to the general public. However, the reason for this is that most embryo loss occurs before the pregnancy has been detected, and the woman is unaware that anything out of the ordinary has happened. The embryo simply passes out of the uterus with the next menses.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...