Душко Дугоушко Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Moje питање за Мидраша је зашто се РКЦ противи употреби презерватива ? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sladja Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Tema je, kao i obicno, otisla nakrivo... Veljo, brate, sv. Maksim Ispovednik i mnogi drugi veliki Oci i ucitelji lepo kazu da je zametak od momenta zaceca potpun covek... Nema razloga da se ovako bacas braneci neodbranjivo. A to kako i kome ce Bog da snishodi nesto kao sto je vestacka oplodnja - sasvim je druga stvar. Milost Bozija pokazuje se u nasim zivotima prakticno neprestano, ko to ne potvrdi neposten je i lazov; mnogo puta On predje preko neceg sto mi ocigledno pogresimo, i to je zaista milost Njegova, ali to ne cini nasu gresku manje greskom, to nemoj da zaboravis... klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Tema je, kao i obicno, otisla nakrivo... Veljo, brate, sv. Maksim Ispovednik i mnogi drugi veliki Oci i ucitelji lepo kazu da je zametak od momenta zaceca potpun covek... Nema razloga da se ovako bacas braneci neodbranjivo. A to kako i kome ce Bog da snishodi nesto kao sto je vestacka oplodnja - sasvim je druga stvar. Milost Bozija pokazuje se u nasim zivotima prakticno neprestano, ko to ne potvrdi neposten je i lazov; mnogo puta On predje preko neceg sto mi ocigledno pogresimo, i to je zaista milost Njegova, ali to ne cini nasu gresku manje greskom, to nemoj da zaboravis... Свети Максим Исповедник није апсолутно било какав ауторитет по питању репродуктивне медицине 21. века, јер је човек живео пре цирка миленијум и по, и мислио (по хеленистичко-римској античкој медицини) да су сперматозоиди потпуни мали људи, а да материца служи само да ту тај мали човек одрасте. Право питање је шта је мислио да се дешава са осталим "малим људима" ? Па наравно да је знао да пропадају, као што је и случај са вештачком оплодњом, па ипак није сматрао мушкарце грешнима због изласка сперматозоида из њих (јер било да је истечење, било да је ејакулација свакако долази до смрти великог броја сперматозоида), већ је грех оно што је грех а не обична физиологија. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 св. Максим Исповедник: „У њему (ембриону) од момента зачећа постоји умна и разумна душа." У ембриону, Александре Б., овде је реч о ембриону, а не о сперматозоиду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 ...Човекова слобода се клати на ивици амбиса, а његово знање постаје оружје самоубиства. Знање се обично представља као шанса за служење човеку. Сви научни напреци садрже прелест резултатске користи за човека. У расправама стручњака се наглашавају позитивни резултати који могу произаћи из клонирања или испитивања човековог генетског кода. Технологија, са својим позитивним доприносом, улази у наш живот и контролише га. Усвајају се неизоставо сва научна достигнућа ако садрже позитивне елементе који нам олакшавају живот, и зарад тога жртвујемо нашу слободу и ауторитет. Уопште, закључујемо да човек, због своје слободе, има такве могућности које се ничим не могу обуздати. А ове могућности су двоструке и парадоксалне, јер истовремено комбинују могућност добра и зла... Пергамски Митрополит Јован Др Зизјулас .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ipolit Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Naravno da je blagosloveno; ... бити за или бити против без ПОТРЕБНОГ ПОЗНАВАЊА...шта је ? eheeeej Нравно да је Идеологија.... е сад што то неком смета и утиче му на савијест Хришћанску... то је друго... Све ово како се, понекад патетично, каткад дрско па и безочно, чује од појединих аутора, је исто оно што је нетко давно, ОПЕТ ИЗ НАЈБОЉИХ И СПАСОНОСНИХ ПОБУДА - КАКО ЗА ЧОВЕЧАНСТВО, ТАКО И ЗА ПОЈЕДИНЦА, рекао да: ''циљ оправдава средство''...Јер побогу, ЦИЉ ДОНОСИ ДОБРО и ЧОВЕКУ и ЧОВЕЧАНСТВОУ...несумњиво...али шта носи ЈОШ са собом... Дакле кристални пример ИДЕОЛОГИЈЕ. И сами творци горе поменуте синтагме о ЦИЉУ који је УВЕК ДОБАР, те зато средство и начин бивају подређени истом, су омашивали суштину као и многи наши ''уобразитељи''- заборавивши успут, на све осим на ЦИЉ... А зашто? ЗАТО ШТО СУ једини ПРАВИ, и Истински ЦИЉ заменили другим...ЛАЖНИМ-ма колико он био ''добар'' на први поглед и као такав изазвао ''уздах-благосиљања'' ко из топа... klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 ...Човекова слобода се клати на ивици амбиса, а његово знање постаје оружје самоубиства. Знање се обично представља као шанса за служење човеку. Сви научни напреци садрже прелест резултатске користи за човека. У расправама стручњака се наглашавају позитивни резултати који могу произаћи из клонирања или испитивања човековог генетског кода. Технологија, са својим позитивним доприносом, улази у наш живот и контролише га. Усвајају се неизоставо сва научна достигнућа ако садрже позитивне елементе који нам олакшавају живот, и зарад тога жртвујемо нашу слободу и ауторитет. Уопште, закључујемо да човек, због своје слободе, има такве могућности које се ничим не могу обуздати. А ове могућности су двоструке и парадоксалне, јер истовремено комбинују могућност добра и зла... Пергамски Митрополит Јован Др Зизјулас eheeeej Aaaaaaaaa znaci odavde crpi vladika Ignjatije one svoje urnebesne budalastine da je kompjuter sam po sebi zlo i da onaj ko slusa reprodukovanu muzku ne zeli vaskrsenje. Cuj ti ovo "zrtvuju nasu slobodu i autoritet." Kakvo brutalno i bezobrazno falsifikovanje istorije u globalu da ne kazem neku tezu rec. Iznova pozivam da se ponovo pokrenu ovakve teme http://forum.verujem.org/index.php?topic=9052.0 Da malo trezvenije razmotrimo sa kakvim se to (ne)predznanjem iz prirodnih i drusvtvenih nauka i sa kakvim filozofskim rezonom moze postati doktro teologije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 важно да си ти паметан klapklap Tjah obozavatelj diktatorosa nista pametnije nije ni mogao da smisli nego ovakva dobacivanja iz gomile. eheeeej Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Ево још један стручњак са нета. eheeeej Митрополит Зизијулас је за вас еврослинавце као и за артемите а и за све друге секташе пеницилин klapklap Да није један од највећих богослова могао је бити успешни генетичар. Pa siguran sam da bi u zabavistu bio "penicilin" za tamosnje pametnjakovice iz genetike i razumevanja sveta uopste. U 6. osnovne bi ga vec gledali malo onako cudno a u gimnaziji kao maskotu na casovima "genetike". Ali to ne bi bilo toliko strasno da najveci broj ljudi danas ne cine oni koji drze diktatorose na avatarima i majicama a intelektom su ti izmedju obdanista i 6. osnovne, kako koji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Надам се да под Aaaaaaaaa znaci odavde crpi vladika Ignjatije one svoje urnebesne budalastine da je kompjuter sam po sebi zlo i da onaj ko slusa reprodukovanu muzku ne zeli vaskrsenje. ........... ниси хтео да преосвећеног владику г.Игњатија, дефинишеш као непромишљеног човека, као и да под ....... Da malo trezvenije razmotrimo sa kakvim se to (ne)predznanjem iz prirodnih i drusvtvenih nauka i sa kakvim filozofskim rezonom moze postati doktro teologije. не узимаш себе толико озбиљно, да би могао да искритикујеш људе који су стекли звање "доктор теологије" Ако за своје прво "надање" нисам у праву, неизоставно би требао да добијеш бар опомену, због непримереног опхођења према епископима, а самим тим и читавој Српској православној цркви. А ако и за своје друго "надање" нисам у праву, онда сам за то да Ти се не да опомена ни за прво "надање", јер је потпуно несврсисходно. Гордост не лече опомене већ самоиспитивање. eheeeej klapklap klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Nada umire poslenja, zar ne?! eheeeej Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Nada umire poslenja, zar ne?! 0110_hahaha Ниједна нада не умире, ако је надање ка искреном и Истинитом Циљу 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha eheeeej 0110_hahaha klapklap Чта знају владике, ти си ту битан. 0110_hahaha Брате нема потребе за настављањем "дијалога" на овакав начин. Припрема је за Часни Пост, смирења нам треба увек, свуда и у свему... klapklap 0110_hahaha klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 него милсим да су овакви ликови са У92 писали да је владика Игнатије дарвинсита а сада га пљују. Ко није са њима тај је против њих. eheeeej Није проблем владика Игњатије, већ његово писаније/говорење да нешто може бити само по себи лоше, без обзира како се употребљава, а што није у складу са светоотачким предањем Цркве (рецимо баш свети Максим о којем смо мало горе расправљали каже да би и демони били добри да у својој острашћености не теже пропасти). Нико га не "пљује", већ је то само критика једног његовог текста, ништа више и ништа мање. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 ]Није проблем владика Игњатије....... Ја Ти верујем да је владика тако нешто изговорио/написао, мада сам нигде нисам прочитао/чуо. Што се тиче наведеног текста Високопреосвећеног митрополита г.Зизијуласа, закључак је изнет у последњој реченици цитата Уопште, закључујемо да човек, због своје слободе, има такве могућности које се ничим не могу обуздати. А ове могућности су двоструке и парадоксалне, јер истовремено комбинују могућност добра и зла Наиме, одавде можемо закључити да је опет све на слободи избора самог човека. Иако нисам ни најмање апокалиптично настројен нити подложан различитим теоријама завере, историја је показала да су сва научна достигнућа имала за циљ добробитије човека, али да је нажалост, већина истих паралелно искоришћена за доминацију једних над другим. Тако, дубље сагледавање реченог, потпуно је истинито, зар не? Потпуно сам сагласан да забрана било какве врсте, не само у научним истраживањима, већ и у коришћењу већ пронађеног, није показала никакве резултате,чак напротив. Међутим зато се и поставља питање, шта чинити? Ја немам решење, а ко сам ја klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha Многи умнији немају решења како остварити да се научна достигнуће користе баш за тај циљ, који је и провоцирао научнике да истражују.....замршено веома... eheeeej klapklap klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Ја Ти верујем да је владика тако нешто изговорио/написао, мада сам нигде нисам прочитао/чуо.Ено има негде на форуму "Православље" (verujem.rs) прича о томе.Користан линк (свети оци о контрацепцији): http://www.pravoslovo.net/tekstovi/bogoslov/larse.pdf Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука