Wlof Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 @@Џуманџи, Zasto cudno? Jel podisemo savest da je silovanje lose i da ne treba silovati i zabranom utvrdjujemo da je to lose i ne treba i nesme se raditi? Zasto mislis da ne bi uspelo? Na koji nacin tacno ne bi uspelo? Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Свест - да, савест - не. Зато не би успело. Нпр. ја могу да имам свест о томе да некога боли када га ударим, али то може да не ''смета'' мојој савести... Дакле, могу да га ''опуштено'' малтетирам, иако сам свесна да је то лоше. Зато сам те и питала за реч, мислила сам да је грешка. Он топик: лично - јесам против абортуса, али нисам за то да се забрањује законом... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 @@Џуманџи, Zato sam i pomenuo obrazovanje. Mi vec imamo obrazovanje, mislim da je ekstremno retko da neko ko je u pubertetu ne zna da od seksa moze da se zatrudni i da se sire vanericne bolesti i da se misli da ne treba koristiti kontracepciju. Ali ljude bas briga za to jer savest im nije razradjena. To je kontradikcija. Kako mozes da budes protiv abortusa (protiv bi znacilo da se ne radi) a u isto vreme da bude dozvoljeno da se radi? Ja sam protiv smrtnih kazni (sto znaci da ne zelim da se rade), a bilo bi kontradiktivno kada bi rekao da nisam za zabranu jer ponistava prvi deo. Druga stvar je....zasto? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Ali ljude bas briga za to jer savest im nije razradjena. Па, шта да радимо? Можемо само својим животом да покушамо да будемо трачак светлости свету, пример... И то је то. To je kontradikcija. Kako mozes da budes protiv abortusa (protiv bi znacilo da se ne radi) a u isto vreme da bude dozvoljeno da se radi? Druga stvar je....zasto? Лепо: ја јесам против абортуса, али сам још више против кршења права на слободу избора. То што сам ја против не може и не би сме да ''тера'' особе женског пола да носе плод 9 месеци у својим материцама и то против њихове воље. Уједно је ово одговор и на твоје питање - зашто. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 @@Џуманџи, Zato sam i rekao....zabrana + savest i obrazovanje = manje abortusa A kao sto rekoh, logicki je kontradiktivno. Ja nisam za X (sto znaci da nisam da se X radi), ali nisam za zabranu X (sto znaci da jesam da se X radi) jedno ponistava drugo, to jeste kontradikcija. Ti ko da mislis da je sama trudnoca nesto lose i nesto abnormalno i da zena mora da ima prava da ubje drugo ljudsko bice samo ako ona to oce. Jel trudnoca nesto lose i abnormalno? Na osnovu cega zene trebaju da imaju pravo da ubiju druga ljudska bica samo zato sto one to oce? Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Лепо: ја јесам против абортуса, али сам још више против кршења права на слободу избора. То што сам ја против не може и не би сме да ''тера'' особе женског пола да носе плод 9 месеци у својим материцама и то против њихове воље. А шта ћемо са правом детета да се роди? Ако држава забрани абортус, то не значи да се крши слобода избора - ако неко хоће да абортира може да оде у неку другу државу где му је то омогућено. То ти је исто и са убиством, забрањено је убијати али се убиства дешавају. Један од важних аспеката забране абортуса, је да држава престаје да буде на неки начин и организатор тог злочина. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Na osnovu cega zene trebaju da imaju pravo da ubiju druga ljudska bica samo zato sto once to oce? Na osnovu čega ti tvrdiš da je to ubistvo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Лепо: ја јесам против абортуса, али сам још више против кршења права на слободу избора. То што сам ја против не може и не би сме да ''тера'' особе женског пола да носе плод 9 месеци у својим материцама и то против њихове воље. Уједно је ово одговор и на твоје питање - зашто. Овде се поставља питање зашто забранити чедоморство? Пустити бебу да умре од глади би била слична слобода избора. Да ли је тај "плод" уопште људско биће са правом на живот? Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Na osnovu čega ti tvrdiš da je to ubistvo? Jer se ponistava zivot drugom ljudskom bicu Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Na osnovu cega zene trebaju da imaju pravo da ubiju druga ljudska bica samo zato sto one to oce? Њихово тело. Није добра основа, али тако је. А шта ћемо са правом детета да се роди? Кажем - ја јесам против абортуса, али не могу никоме насилно да утичем и то на савест. Ако неко не сматра свој ембрион живим бићем које је равноправно, тј, бићем које има права на живот - ја не могу то да променим законском забраном. Млађони је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Полазећи од библијског учења о стварању човека (Пост. 2, 7) велики богослов и учитељ Цркве, Св. Григорије Нисијски (335-394), у свом делу О постанку човека говори да су душа и тело створени заједно, зачећем, те да сходно томе, људски живот почиње од тренутка зачећа. О јединству човекове природе и јединству душе и тела исги Светитељ je писао и у свом делу Разговор о души и Васкрсењу. Његово учење je потврђено на Петом Васељенском Сабору (553. године) на коме су осуђена оригенистичка схватања о преегзистенцији душе. Најпотпуније антрополошке ставове о истој теми налазимо код св. Максима Исповедника (580-662) који каже да „душа заједно са телом добија постојање зачећем, када настаје потпуни човек. Тело, пак, (произлази) зачећем од материје која настаје од друтог тела, чинећи са душом једно биће и један састав”. Овај став св. Максима je у сагласју са сазнањима модерне биологије о почетној ћелији људског организма која се састоји од 46 хромозома који су биолошки носиоци личног постојања. Притом, то ново биће, ембрион, јесте сасвим другачије у односу на његове физиолошке родитеље и представља у правом смислу личност . Имајући на уму ставове поменутих великих отаца Цркве јасно je да je почетак људског живота тренутак зачећа, јер управо у том тренутку настаје ново биће, које je резултат Божијег благовољења и плод заједнице двају бића. To потврђује и два миленијума дуго искусгво Цркве у коме се прославља не само рођење, него и зачеће три највеће личности у Хришћанству: Господа Исуса Христа – Благовести (25. марта), које су тачно девет месеци лре Његовог- Рођења (25. децембра), затим Пресвете Богородице од њених родитења Јоакима и Ане (9. децембра), као и Св. Јована Крститеља (23.- октобра). Литургијско обележавање ових празника указује опредељеност Цркве у прослављању великих догађаја Божије Икономије, јер je посредством њих наговештено и остварено спасење целог људског рода. Прослављање зачећа ових трију највећих личности указује на поштовање које Црква указује људском животу од самог почетка. Прихватањем зачећа као почетка људског бића потврђују се не само биолошки постулати тог новог бића и живота, јер оно заузима своје место у природи, будући да почиње да расте, али постаје и потпуно нова личност. Следствено личносном поимању ембриона неприхвативе су све псеудодилеме и разликовања између проембриона и ембриона и четрнаестог дана који би представљао границу тог разликовања. Прихватање ембриона као личности проистиче из хришћанског доживљаја да je биће које je зачето и које je у настајању и развоју превасходно израз Божије љубави и благовољења да оно дође у свет и на тај начин испуни логос свог постојања. Тај логос не може умањити ни довести у питање никаква људска одлука која би угрозила његово постојање. Сматрати некога за личност значи не видети га само биолошки, онаквим какво je тренутно, него га доживети онаквим какво ће бити, тј. каквим Бог хоће да га види, а то значи доживети га као биће које je саздано за вечност. http://www.crkva-kassel.de/?p=7693 Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 - Овде се поставља питање зашто забранити чедоморство? Пустити бебу да умре од глади би била слична слобода избора. - Да ли је тај "плод" уопште људско биће са правом на живот? - Беба у стомаку и беба ван стомака имају различит статус. Прва не живи засебно, тј. не може да живи ван другог бића - мајке. - Јесте, ал' 'ајде то угравирај некоме у савест. Натерај туђу руку да не краде, мсм... Или је просто одсеци. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 @@Џуманџи, To nema smisla. Prvo, embrion / fetus nije zenino telo, nego telo drugog ljudsko bica Drugo, trudnoca je nesto prirodno i normalno Nisi nista pojasnila sta se podrazumeva kada se kaze "njeno telo" i zasto. Jel si ti svesna da kada bi se abortus zabranio zene ne bi gubile nijedno jedno pravo, a drugo ljudsko bice (njihovo dete) bi dobilo pravo na zivot. A ako nema zabrane, to drugo ljudsko bice / zenino dete nema nikakva prava , a zena dobija dodatno da to moze da ubije to njeno dete / drugo ljudsko bice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Jer se ponistava zivot drugom ljudskom bicu Gde se poništava kada još nije ni počelo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Nisi nista pojasnila sta se podrazumeva kada se kaze "njeno telo" i zasto. И кад сам објаснила - била сам ти контрадикторна. Не знам зашто би ишли даље... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука