Juanito Написано Мај 13, 2014 Пријави Подели Написано Мај 13, 2014 Замислите шестодимензионално тело... Замислили сте? Не, нисте. Тo што ”видите” је у ствари пројекција тог тела у 3D. И ма колико се трудили, нећете даље од тога одмаћи. Наш мозак није еволуирао да види више од три димензије. Како онда уопште можемо знамо било шта о шестодимензионалном телу? Изузетно лако. Узмемо 3D тело и опишемо га математички. А онда то што смо добили само генерализујемо на 6, 7, 8 или n димензија (буквално те додатне димензије допишемо у једначину). Што су микроскоп и телескоп за наше очи, то је математика за наш ум. Квантна механика је аналогна замишљању више од три димензије. Покушате ли да је разумете (на начин на који разумете макросвет око вас), сломиће те се. Наше искуство постаје све мање релевантно како се смањују димезије честица које посматрамо. Због те њене чудноватости многи квантну механику доживљавају скоро као неку окултну дисциплину. Да бисмо са ње скинули тај вео чудноватости, неопходно је исто оно што је било неопходно за разумевање вишедимензионалних тела - математика. Математика неопходна за разумевање основа квантне механике је изразито једноставна, тек мало напреднија од гимназијске. За решавање квантно-механичких проблема од практичног значаја неопходне су неке мало напредније технике, али то нама сада није битно. Хајде да покушамо заједно да разумемо основе. Писаћу кад и колико стигнем и покушаћу математичке појмове максимално да упростим. На интернету постоји много материјала за оне који желе себи неке ствари да разјасне или продубе. RYLAH, Млађони, Justin Waters and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 За почетак упознајте ликове из наше прве приче. Лево је Милан Ракић који из свог хеликоптера испаљује златне лоптице које онда могу да прођу кроз отворе А и В. Овај скроз десно је Гризли Адамс, капиталиста који марљиво скупља лоптице пошто ударе у зид десно од њега. У средини је Милосављевић, Гризлијев шегрт. Vaske, ИгорМ, Срђан Шијакињић and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 дакле ако добро разумем, 6-одимензионална тела заиста постоје? објективно постоје, на начин на који постоје предмети око нас? (ако је питање катастрофално глупо, ја се извињавам ) која још димензија може да постоји, и како може да постоји ако је доступна само на нивоу математике? да ли постоји само као апстракција, као рецимо савршени круг, који не постоји у природи или ... ако сам се добро изразио. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 За почетак упознајте ликове из наше прве приче. Лево је Милан Ракић који из свог хеликоптера испаљује златне лоптице које онда могу да прођу кроз отворе А и В. Овај скроз десно је Гризли Адамс, капиталиста који марљиво скупља лоптице пошто ударе у зид десно од њега. У средини је Милосављевић, Гризлијев шегрт. хахахахха царе хахахахахах GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Миланче је човек у пензији, не занима га више да прецизно гађа у мете, већ онако опуштено испуцава у свим угловима и пијуцка пивце. Ови отвори А и В су толики да могу да пропусте један метак (често ћете током овог путешествија морати да користите бујну машту с обзиром на моје изванредне цртачке способности). Пошто Гризли није хоботница и не може да покрије цео зид, прво што га занима је да одреди која је вероватноћа да ће златне лоптице које пролећу кроз отворе ударити на свако одређено место на зиду, па да онда може добро да се позиционира. Лоптице могу да се одбију са ивица отвора под било којим углом и да заврше било где на зиду. Пошто се Миланче замислио и пуца ли пуца, Гризли има довољан број лоптица за своја мерења. Он ће то одрадити тако што ће да нацрта подеоке на овом зиду (што више подеока, то боље) и да онда броји куглице које ударе сваки подеок. Срђан Шијакињић, Милан Ракић, Млађони and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 И тако Гризли удари, рецимо, 101 рецку на зид, крене да броји и направи једну табелу. 0 1 куглица 2 3 куглице 3 7 куглица ... 49 17 622 куглице 50 28 384 куглице 51 17 596 куглица ... 98 9 куглица 99 4 куглице 100 2 куглице ____________________________________ укупно: 100 147 куглица Кад је завршио, обрати се Милосављевићу: ”Мали, почисти и среди ово, ја се враћам сутра да наставим. Немој нешто да пореметиш случајно, само куглице стави у сеф! Ај, лаку ноћ!” drvce, ИгорМ, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ја сам у целој причи стринг прагматист. хахахахах oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ја сам у целој причи стринг прагматист. хахахахах Ти ћеш за неки дан да испаљујеш фотоне из батеријске лампе. ИгорМ, Млађони, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ја сам у целој причи стринг прагматист. хахахахах Ček da vidiš posle kad te zatvori u kutiju sa uranijomom povezanim sa pištoljem (ili bočicom sa otrovom, ako neće da pravi haos) drvce, ИгорМ, Млађони and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 И математичари имају душу... Плутон, Justin Waters, Grizzly Adams and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 дакле ако добро разумем, 6-одимензионална тела заиста постоје? објективно постоје, на начин на који постоје предмети око нас? (ако је питање катастрофално глупо, ја се извињавам ) која још димензија може да постоји, и како може да постоји ако је доступна само на нивоу математике? да ли постоји само као апстракција, као рецимо савршени круг, који не постоји у природи или ... ако сам се добро изразио. Po teoriji struna koja je zasad najblizi kandidat da postane teorija svega koja ce opisati i obuhvatati sve pojave u svemiru, postoji 10 prostornih dimenzija i 1 vremenska, dakle ukupno 11. Predmeti koji bi postojali u visim dimenzijama, imaju jednu dimenziju vise. Krug je recimo dvodimenzionalan predmet. Krug moze da postoji i u cetvrtoj dimenziji i ostace krug, kao sto ostaje krug i u trecoj nama dostupnoj dimenziji. Cetverodimenzionalan prostor mogao bi da sadrzi sve objekte nizih dimenzija i same cetverodimenzionalne objekte Mi zasad ne mozemo provjeriti da li postoje cetvero ili visedimenzionalna tijela. Matematika dopusta da ovakve dimenzije postoje, dosadasnje iskustvo u nauci govori da ono sto je imalo vrlo dobru matematicku opravdanost to se pokazalo kao tacno. Sad kada kazes kako moze da postoji nesto sto postoji samo na nivou matematike. E pa u ovome je cudesna ljepota matematike, koja s pravom moze da ima naziv kraljica svih nauka. Matematika je toliko cudesna da se kroz nju predvidjaju stvari koje jos niko nije upoznao, a na kraju se ispostavi da oni zaista postoje. Kvantna mehanika je na svijet prvo dosla kroz matematicke jednacine, pa onda kada su vidjeli da im jednacine ukazuju na postojanje nekih tamo cestica dosli i do eksperimentalnih otkrica istih. Ajnstajn je do zakljucka da se prostor krivi dosao putem matematike. On nije izvodio tamo neke eksperimente sa prostorom, vec su mu jednacine ukazale na to. Crne rupe su predivdjene matematikom, higsovo bozon je predvidjela matematika, i evo na kraju teorija struna je cista matematika. Ovo sa matematikom je toliko dobro, da je jedan od svjetskih vodecih kosmologista, Maks Tegmark napisao knjigu "Moj matematicki univerzum" u kome iznosi svoja zapazanja da matematika nije samo mocan alat u opisivanju fizickih pojava, vec da je sam svemir sacinjen od te iste matematike. Срђан Шијакињић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ček da vidiš posle kad te zatvori u kutiju sa uranijomom povezanim sa pištoljem (ili bočicom sa otrovom, ako neće da pravi haos) Седиш тако на дну кутије и молиш Бога да ће наићи неко ко ће се помолити Богу за тебе пре него отвори кутију LISA је реаговао/ла на ово 1 Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 дакле ако добро разумем, 6-одимензионална тела заиста постоје? објективно постоје, на начин на који постоје предмети око нас? (ако је питање катастрофално глупо, ја се извињавам ) која још димензија може да постоји, и како може да постоји ако је доступна само на нивоу математике? да ли постоји само као апстракција, као рецимо савршени круг, који не постоји у природи или ... ако сам се добро изразио. Види овако, математичари се баве потпуно апстрактним појмовима, за њих (тј. нас) су "димензије" само бројке и ништа више. Зато у математици можеш да бараташ са било колико "димензија", па постоји чак и област (функционална анализа) која се бави "бесконачнодимензионалним просторима", тј. просторима са неограниченим бројем димензија. Ма колико то било недокучиво нашем свакодневном искуству. Онда те математичке "алате" узму ови физикалци (тј. физички радници, физичари) и гледају шта може да им најбоље послужи да опишу неку природну појаву. То не значи да нешто тако "објективно постоји" (у смислу као предмети око нас), већ да те неке математичке формуле најбоље описују оно што видимо, тј. меримо на неки начин. Ово поређење са савршеним кругом који постоји само као апстракција је у ствари добро. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Иначе - откачена тема... Сењор Јуан је изгледа опет пио текилу. Лидија Миленковић, Милан Ракић, Лазар Нешић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука