obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Ено ти списак па ми објасни шта није могло да се прихвати и зашто. У суштини су тражили да се казне сви повезани са атентатом и спречи даље ширење мржње према АУ. Као што си лепо приметио - они би се са осталима покачили пре или касније у сваком случају. Шта год да су хтели, требало је да се договоримо и чекамо да олуја прође. Наравно, властодршци су после смислили свакаква оправдања за своје безумље која се понављају и дан данас, а уопште нису тачна. Милион људи је изгинуло да би Александар био краљ. Opet isto. Znas valjda basnu o vuku i ovci na potoku? E ta vazi u ovim slucajevima o kojima pricamo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 То није сасвим тачно, али боље и да престане да постоји "суверена држава" него да престане да постоји милион људи. Како није тачно, када рецимо само тачке 4. и 5. наше људе препуштају на милост и немилост АУ? А саме тачке ултиматума и нису биле саме по себи толики проблем, већ су само представљале повод и средство да се Србија ослаби или уништи а власт Монархије учврсти на Балкану - што је био главни циљ АУ током целе друге половине XIX века скоро - а што су тадашњи наши државници одлично знали. Слажем се ја да би и то било боље него што је толико живота изгубљено, само што се из оне перспективе није могло знати како ће се ствари развијати, тако да ми нисмо тада били пред избором капитулација или милион мртвих, већ пред избором вероватни рат (у којем смо могли да рачунамо на подршку Русије и поредно и Француске и Британије) или практично препуштање јужнословенских народа АУ власти. Ми смо изабрали да врло опрезним одговором покушамо све да до рата не дође, а да притом не изгубимо независност. Такво је бар моје виђење. obi-wan, -Владимир-, Иван ♪♫ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 За те ламинате не знам... Али знам сигурно да ће тако бити кад Христос поново дође. Ne vidim kakve ovo veze ima sa postojanjem drzava u istoriji... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Uopste nije stvar u porezu, vidis koliko masis. Stvar je u tome sto bi okupator neizostavno nametnuo mnogo stvari koje prosto nasi ljudi ne zele. Ti podrzavas ideju slobodarstva, pa bi to prvi trebao da znas... Мени је и Александар био окупатор, апсолутиста који је наметнуо много ствари. Подржавам идеју рационалности, разума. То значи да ако си краљ или прецедник и дође ти Аустроугарска или НАТО пакт и постави услове има да их испуниш и да певаш, а не да кукавички жртвујеш народ. Србија је мала земља која у тим сукобима није имала шта да тражи, нити било какве "шансе" - што је смешно и коментарисати. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Мени је и Александар био окупатор, апсолутиста који је наметнуо много ствари. Pa bi radije sedeo pod nemackom cizmom (sve i da je skroz tako kako kazes)? Ne vidim logiku u ovom odgovoru uopste... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Задатак властодржаца је да спрече страдање народа по сваку цену. Ако је требало да Србија постане протекторат Аустроугарске онда је њихов задатак био да сјашу с` власти и то допусте. За обичног човека нема пуно разлике да ли му порез узима Жика, Пера или Карл-Хајнц Румениге. Обичан човек у Србији 1914. је био спреман пре да погине него да му Карл Хајнц узме порез, тако да то нема везе са политичарима. Нажалост или на срећу, како год то неко ценио... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Ако си ти отелотворење те идеје мушкарца, онда ми је изузетно драго да то не будем. Sta ce ti taj djon? Mozemo valjda jednom da pricamo bez toga? Skroz nepotrebno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Како није тачно, када рецимо само тачке 4. и 5. наше људе препуштају на милост и немилост АУ? Па и овако су били препуштени на милост и немилост АУ... Само је било боље препустити их АУ власти него АУ топовима. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Sta ce ti taj djon? Mozemo valjda jednom da pricamo bez toga? Skroz nepotrebno... Кажем шта мислим, не желим да се фолирам. Човек ми изазива прекомерно лучење киселине својим манирима и последњи је који ће да ме учи шта значи бити мушко. Примети да то нема везе са ставовима, јер бих се у том случају исто опходио према скоро свима на теми. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Па и овако су били препуштени на милост и немилост АУ... Само је било боље препустити их АУ власти него АУ топовима. Уреду, свакако се ја слажем са тим, али наша перспектива, када знамо како се све завршило и перспектива људи у лето 1914. су две сасвим различите ствари. Верујем да су знали да ће рат да траје четири године, да ће Бугарска да се укључи у рат, да ће бити тифуса, Албаније, револуције у Русији и свега осталог што је мање или више довело до толико катастрофалних губитака да би и народ и тадашње власти пристали на све само да се не зарати... Мени је много више за критику ситуација везана за 27. март и за бомбардовање 1999., него ова из 1914. Мада, питање је да ли ту уопште може да се ишта уради све и да се политичари склоне на страну, јер нажалост пред сваки рат имаш један део народа (понека и већину) која је расположена за рат и како сад то исконтролисати питање је. Рецимо да смо 1914. окупирани без борбе, зар се не би појавиле хиљаде нових Принципа да се дижу на буну, зар то не би довело до одмазди од стране АУ итд итд, нажалост као да се рат понекад никако не може избећи... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 http://www.imdb.com/title/tt0047478/?ref_=tt_stry_pl Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Кажем шта мислим, не желим да се фолирам. Човек ми изазива прекомерно лучење киселине својим манирима и последњи је који ће да ме учи шта значи бити мушко. Примети да то нема везе са ставовима, јер бих се у том случају исто опходио према скоро свима на теми. Нисам имао намеру да те увредим...не слажем се са твојим ставом а против тебе немам ништа (као што ти очигледно имаш против мене)...извини, мада, искрено речено, не знам зашто се уопште извињавам. Жика је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Mi smo trebali ovo, mi smo trebali ono... Koji to mi? Ko da je narod neko nešto pitao... -Владимир-, Лидија Миленковић and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Mi smo trebali ovo, mi smo trebali ono... Koji to mi? Ko da je narod neko nešto pitao... То значи "особа на власти је требало да". Народ свакако нико ништа не пита, што значи да је скоро 100% одговорност на њима. Уреду, свакако се ја слажем са тим, али наша перспектива, када знамо како се све завршило и перспектива људи у лето 1914. су две сасвим различите ствари. Верујем да су знали да ће рат да траје четири године, да ће Бугарска да се укључи у рат, да ће бити тифуса, Албаније, револуције у Русији и свега осталог што је мање или више довело до толико катастрофалних губитака да би и народ и тадашње власти пристали на све само да се не зарати... Наравно да нису знали детаље, али је било јасно да у том сукобу Србија нема никакве шансе. Мени је много више за критику ситуација везана за 27. март и за бомбардовање 1999., него ова из 1914. Мада, питање је да ли ту уопште може да се ишта уради све и да се политичари склоне на страну, јер нажалост пред сваки рат имаш један део народа (понека и већину) која је расположена за рат и како сад то исконтролисати питање је. Рецимо да смо 1914. окупирани без борбе, зар се не би појавиле хиљаде нових Принципа да се дижу на буну, зар то не би довело до одмазди од стране АУ итд итд, нажалост као да се рат понекад никако не може избећи... То све опет зависи од власти. Није Принцип био неки "самостални занатлија" него је био повезан са разним државним и пара-државним "организацијама". Такве ствари се по правилу организују од стране некога на власти, ретки су "слободни стрелци". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Преко 3 000 000 наших људи је погинуло у ратовима у XX веку. Боље je жртвовати национални понос, па чак и државну самосталност ради опстанка нације, него жртвовати нацију ради националног поноса. GeniusAtWork, Grizzly Adams, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука