Tumaralo. Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ako si rodjen u Srbiji velike su sanse da ces postati pravoslavac, ako se rodis u Indiji velike su sanse ces postati indus, ako se rodis u Meksiku velike su sanse da ces postati rimokatolik....nema objektivno bolje vere..i svako radi sta moze i sta mu se svidja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Trojicni Bog i ovaplodjeni Bogo-covek je ono zbog cega sam ja Pravoslavan. Postoje oni koji ispovedaju slicnog Boga ali to je samo slican Bog i nista vise.Crkva je jos jedan veoma znacajan pojam zbog koga sam Pravoslavan. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Pa i pripadnici drugih vjera mogu da cine dobra djela. I je li to dokaz da je njihova vjera prava? Razlika je u tome sto se u Pravoslavlju, pod dobrim delima, podrazumeva ispunjavanje Bozijih zapovesti. Time pokazujemo da imamo ljubav prema njemu. Ujedno je velika razlika u tome da sve dobro, ako smo uopste u stanju da ga tvorimo, pripisujemo Bogu, da on to radi preko nas, i u tome da dobro pripisujemo sebi. U tome je ogromna razlika. Nas dokaz prave vere je Svetost, tj Svetitelji. Njihova rec, zivot, vera, ljubav... Oni su dokaz da je Pravoslavlje ispravna vera. Zelis da nekog uveris i privedes Pravoslavlju? Daj mu Zitije nekog svetitelja da procita. Daj mu njegove pouke i savete da procita. Upoznao sam jednom jednu porodicu iz Belgije. Oni su sinu dali ime Milutin. Kad sam ih upitao da li im je mozda Srbin bio kum, rekli su mi da im je do ruke doslo njegovo zitije i toliko su bili ocarani njime da su sina nazvali njegovim imenom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Православље се доказује животом! Један старац испосник близу Александрије, окружен руљом неверника, био је подвргнут са њихове стране не само грђењу, но и батинама и исмејавању. Они су му говорили: "Шта је ваш ХРИСТОС којега почитујете тако необично, чудесно учинио"? -"То што се ја не узбуђујем и не осећам се увређен тиме, па и већим увредама, ако би их ми нанели", одговорио је старац. ivanaika, Иван Ивковић and NikoNarocito је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Pa nije besmisleno tvrditi, samo sto kad to tvrdimo, ne ukazejmo na cinjenice i dokaze vec na vjeru. Nisam hriscanin zato sto sam nasao ijedan objektivan dokaz, a narocito ne dokaz ispravnosti pravoslavlja nad drugim hriscanskim denominacijama. Dakle, slijepa vjera bez ijednog smislenog argumenta zasto to a ne nesto drugo? Ja sam pravoslavac zato sto meni licno, hriscanstvo kao vjera koja daje odgovore na egzistencijalan pitanja, zadovoljavalja moju potraznju za smislom. Vjera je samim tim proizvod covjeka kako bi odgovorio na osjecaj besmisla ili sto bi Marks rekao"opijum za mase"? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Razlika je u tome sto se u Pravoslavlju, pod dobrim delima, podrazumeva ispunjavanje Bozijih zapovesti. Time pokazujemo da imamo ljubav prema njemu. Ujedno je velika razlika u tome da sve dobro, ako smo uopste u stanju da ga tvorimo, pripisujemo Bogu, da on to radi preko nas, i u tome da dobro pripisujemo sebi. U tome je ogromna razlika. Nas dokaz prave vere je Svetost, tj Svetitelji. Njihova rec, zivot, vera, ljubav... Oni su dokaz da je Pravoslavlje ispravna vera. Zelis da nekog uveris i privedes Pravoslavlju? Daj mu Zitije nekog svetitelja da procita. Daj mu njegove pouke i savete da procita. Isto to ima i vecina drugih religija. Ne znam zbog cega bi hriscanstvo bilo posebno u tom smislu... Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Православље се доказује животом! Један старац испосник близу Александрије, окружен руљом неверника, био је подвргнут са њихове стране не само грђењу, но и батинама и исмејавању. Они су му говорили: "Шта је ваш ХРИСТОС којега почитујете тако необично, чудесно учинио"? -"То што се ја не узбуђујем и не осећам се увређен тиме, па и већим увредама, ако би их ми нанели", одговорио је старац. I na koji nacin to dokazuje da je pravoslavlje ispravno a neka druga religija nije? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Kako dokazati ispravnost pravoslavne vjere u odnosu na druge (katoličku, protestantsku, muslimansku, jevrejsku, budističku)? Kada bi vas sada neko pitao: zašto misliš da je tvoja vjera prava, šta biste odgovorili? Nista, ne mogu drugima da dokazem ono u sta ja verujem. To je sklop mog iskustva u mog misticnog odnosa sa Gospodom. Jadini nacin da dokazem nekom pravoslavlje jeste da se on sam pronadje u istome - bas kako sam se ja pronasao. A to mogu samo tako sto branim sliku pravoslavlja, sta je to pravoslavlje itd. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Па не можеш да докажеш "исправност вере". Оно што може да се докаже јесу неке конкретне ствари, историјске чињенице и слично. NikoNarocito and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Dakle, slijepa vjera bez ijednog smislenog argumenta zasto to a ne nesto drugo? Vjera je samim tim proizvod covjeka kako bi odgovorio na osjecaj besmisla ili sto bi Marks rekao"opijum za mase"? Vjera jeste slijepa, ona ne moze biti ocigledna kao naucni iskazi, sta ocekujes vise? To ne znaci da je proizvod covjeka, vec znaci da Bog tako zeli. Bog se za objektivno iskustvo sakriva, i to ne mozes promjenuti. Imas ono kad apostol Pavle govori da sad vidimo kao u ogledalu a onda u eshatonu ce biti jasno kao licem u lice. Eto i on sam uvidja da se je iskustvo vjere u ovom zivotu misticno i neotkriveno u potpunosti. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 teorija je teorija, i puni smo mi svi ovde na zemlji takvog mudrovanja, ali pravoj veri nas jednostano privuku oni koji zemlju jedva da dotiču. p.s. interesanto je kad se pitanje postavi pogrešno da odgovori stvaraju konflikt i nerazumevanje (sve to liči na Postanje 3.glava) Namece se lažni neprijatelj (druga vera) da bi se skrenula pažnja sa suštinske definicije dobra i zla, a tako se onemogućava iskren odgovor. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 I na koji nacin to dokazuje da je pravoslavlje ispravno a neka druga religija nije? На начин јер је ПРАВОславна вера права истинита,а горе поменута прича о старцу је само доказ поштовања Христове две највеће заповести. 1..Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и свом душом својом,свим умом својим и свом снагом својом. 2.Љуби ближњега својега као самога себе. (Мт.22,37 и 39; ср. Мк.12,30 и 31) Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Ako si dovoljno jak neces imati potrebe ni za kakvom verom. Ako nisi onda moze samo Bog da ti bude u pomoci.. i onda imas na raspolaganju sirok spektar religija pa biras koja ti licno najvise odgovara...imas i sirok spektar opijata.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Исправност вере доказује се кроз само веровање. Ако ти религију посматраш кроз чистоту срца, душе, тела, не желећи ником зло, стрепећи за Богом и његовом добротом, спознајом себе самог твоја религија је исправна. Верујем у једнога Бога! :.mislise. ... Па ко је тај твој Бог? Којој религији је наклоњен? Он је један једини, исти за све људе, религије. Сујеверја створена су људском руком у покушају да оправдају себе, ако се издигнемо из свега тога посматрајући извор видећемо ту чисту, праву веру која је једноставна и посебна! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Само овако: Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука