RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Ako sam pohvatao kako treba, hriscanstvo kaze da sva ova nasa igrarija ima za cilj obozenje i da cemo u vecnosti, ne svi, biti bogovi. Bog nije morao da prolazi kroz ovu igrariju da bio bio to sto jeste, a nama je to namenio. U cemu je fora? Ako je do savrsenstva, ljubavi, drustva... sto da iko strada, sto se nije copy-pastovo ionako ni sam nije zaradio (kajanjem) svoju pozciju prolazeci kroz sve ovo? А ко би онда измислио Интернет? Ако би био прост копи пејст, ондане би било слободне воље. А ако нема слободне воље, онда нема ни љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Ако би био прост копи пејст, ондане би било слободне воље. А ако нема слободне воље, онда нема ни љубави. Cek, cek! Ako iskopiras slobodnu volju, onda nema slobodne volje? Na jednoj tabli saha mora da se odigra ista partija kao i na susednoj? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Како није било? А где је онда човек био пре пада ако не у Божанској природи? И није човек једини отпао од те природе. Не знам, можда грешим, али ми појасни. Није човек био бесмртан, па падом постао смртан..то би био апсурд! Ако си без смрти, онда си то увек. Први човек је створен као потенцијално и смртан и бесмртан...створен да бира...и одабрао је смрт, није се обожио и константно смо у паду..али кад једном човек дође у заједницу са Богом, постане бесмртан по благодати, никада више неће пожелети било шта што није Бог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 A ne smemo zaboraviti da se covek uopste i nalazi u toj nezavidnoj poziciji da bira u propadljivom svetu samo zato sto je jednom bio neposlusan a bog nije nasao ni truncicu razumevanja da mu tu neposlusnost oprosti... pa zato bi onda oprastao i cinjenje slobodnog izbora biranjem puta bez njega? To me dovodi do toga da cak i te muke koje nas cekaju ako ga ne izberemo nisu posledica naseg izbora vec neminovnost koju je on za nas stvorio (stvoritelj svega, zar ne?) ako ga ne poslusamo... bas kao analogija sa zatvorom od malopre i sa odnosom delo-kazna. Бог јесте објективно опростио. Али ствар је у томе да и ми субјективно треба да учествујемо у томе, што је управо и тема - избор, слобода, неслобода. Дакле, итекако је имао разумевања. Ишао је дотле да се обуче у тело и пристане да играју зуце са Њим, да Га пљују, псују, распну. Из љубави према нама. Е сад, и мене мучи твоје питање, одговор на њега. Слобода. Ја нисам бирао да ли ћу се родити. Рођен сам, хтео не хтео, и стављен пред избор који ме практично ограничава с једне старне, а с друге стране имам потенцијал невиђених размера. Да будем бог по благодати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Cek, cek! Ako iskopiras slobodnu volju, onda nema slobodne volje? Na jednoj tabli saha mora da se odigra ista partija kao i na susednoj? Не, нисам мислио на то. Него ако некоме оставиш слободну вољу, онда та воља подразумева и да неко не жели да бивствује у заједници са тобом. А ако то не жели, онда жели да измени своје стање, да га отргне од тебе. А кад измени стање, онда му више није толико лепо, јер је сва твар садржана у Богу, а ти се трудиш да будеш природе која је неподобна Богу. Логика која ће чак и атеистима да буде разумљива (што не значи да ће се сложити са њом, већ је само разумети), само треба истражити неке ствари у вери. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1345064560' post='693638] Није човек био бесмртан, па падом постао смртан..то би био апсурд! Ако си без смрти, онда си то увек. Први човек је створен као потенцијално и смртан и бесмртан...створен да бира...и одабрао је смрт, није се обожио и константно смо у паду..али кад једном човек дође у заједницу са Богом, постане бесмртан по благодати, никада више неће пожелети било шта што није Бог. Ми се не разумемо... Ако је Бог створио све, и ако је све у Њему, где је онда човек ако не у Богу, и коме је та првобитна људска природа била подобна (природа пре пада), ако не Божијој? Дакле, пре одрицања од своје првобитне природе и измене свог првобитног стања (овако макар ја схватам грех), каква је била човекова природа и где је човек боравио? Нисам овде још увек помињао смрт и проблем смрти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 “The truth will set you free, but first it will piss you off.” ― Gloria Steinem Николa је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Како није било? А где је онда човек био пре пада ако не у Божанској природи? И није човек једини отпао од те природе. Не знам, можда грешим, али ми појасни. Малина указује да је врло битно да правилно научимо разликовање између Божанске природе и створених природа. И ја верујем да је творевина била у другачијем стању пре пада, али то није поистовећено са Божанском природом. Разговори о томе захтевају сложеност, као и ова питања о слободи. Само је битно да не претерујемо у многим детаљима. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Ми се не разумемо... Ако је Бог створио све, и ако је све у Њему, где је онда човек ако не у Богу, и коме је та првобитна људска природа била подобна (природа пре пада), ако не Божијој? Дакле, пре одрицања од своје првобитне природе и измене свог првобитног стања (овако макар ја схватам грех), каква је била човекова природа и где је човек боравио? Нисам овде још увек помињао смрт и проблем смрти. Човекова природа је увек била, ако је без Бога смртна. Од самог стварања. Али је имала потенцијал да уз Бога постане бесмртна, али Адам је то одбио и остао препуштен себи, остао смртан. Дакле, није ни био у Богу, већ му се нудило да буде и он одбио. Човек је боравио, као ти и ја сад, овде на земљи. Проблем смрти је неодвојив од ове приче. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Мени су неке ствари биле скроз очигледне, макар сам тако мислио, али сад видим да треба више да се позабавим тиме. Хвала вам обома! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Можда је проблем у разумевању/доживљају слободе. Јер следећи cloudking-ов принцип ја могу овако да поставим ствари: Испред мене су две чаше. Једна је са отровом, једна није. Да ли ја имам слободу да изаберем између те две чаше? Ако узмем и попијем чашу са отровом умрећу. Дакле, ако желим добро себи ја не требам да узмем ту чашу. Већ ову другу. Што значи да нисам, по његовом принципу, слободан. Јер сам практично принуђен да узмем чашу без отрова. Онда смо ми, ако тако поставимо ствари, робови свега. Не смем да скочим без падобрана из авиона, не смем да уђем у базен са крокодилом, не смем да гурам прст у штекер... Дакле, зашто се не постављају питања слободе у тим малим стварима, него се пристаје на њих? Мада ово можда излази из контекста у ком је он говорио... Pogrešno postavljeno: sloboda je da ne biraš nijednu čašu RYLAH је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 ne znam mnogo o slobodi ali mislim da se o slobodi ne može pričati bez postavljanja Isusa Hrista, Bogočoveka, u centar priče malina :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Treba mi konkretnije. Koji je to greh? I kada je covek imao priliku da se pokaje a on to odbio da uradi? I naravno, zasto bi iko ikada odbio da bude bog (ili obozen) i da zivi vecno? Ako bi meni to neko ponudio prihvatio bih bez ikakvog ustezanja. Грех је промашај циља ( циљ је обожење), а не прекршај моралних начела. И смрт човека лежи у одбијању обожења, а не у моралности. Покушај да будеш потпуно моралан, па ћеш опет умрети. Дакле, ако питаш који је то грех, онда контај да је то што живимо оваквим начином постојања, смртним, богоодвојеним. Човек се каје кад прихвата да је пропадљив и без Бога смртан, дакле, прихвата да је сам по себи неспособан да би постојао вечно..и када прихвата Бога, као извор свог вечног живота. Такође, човек обожење константно одбија, од постања свога, а има прилику од постања да се обожи. И ја се питам зашто људи одбијају Бога, кад им се спасење нуди на длану, само да га прихвате. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1345065368' post='693650] Дакле, није ни био у Богу, већ му се нудило да буде и он одбио. O tome ja pitam, u cemu je fora, neko ko je besmrtan i nepogresiv me napravi, slobode radi (koja ni njemu nije strana, takav kakav je), sa mogucnoscu gresenja i smrti. Da li to znaci da je obozenje proces (koji pritom prozivodi zescu patnju i vecne otpatke) koji dovodi do nekog "veceg", "boljeg", savrsenijeg savrsenstva? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Ne vredi... stavljen sam na moderaciju tako da mi svaki post ceka na odobrenje admina a dok oni to ne vide rasprava ode na drugu stranu i kad mi se odobri post vise ga niko i ne vidi... imam gomilu pitanja, ali ovako ne vredi ucestvovati u diskusiji, jednostavno nema smisla... ajde na dalje cu samo da citam pa valjda neko od vas slucajno napise nesto o onome sto me zanima. A ako neko i uoci ovaj post, samo neka mi neko objasni kada je i kako adam nacinio izbor da zivi bez boga tj. da bude smrtan пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука