Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Мислио сам на сам појам слободе. Ако је хришћанство слобода, а кажу да јесте, онда и ова државна уцена може тако да се назове. ОК, хтео сам да избегнем дигресију (тј. да се јефтино извучем), мада ти је тема веома добра... Нисам превише размишљао о томе. Генерално, прихватам ону "новотарску" идеју да Бог не кажњава већ да човек сам себе доводи у одређено стање. Ни слободарство не нуди "куће од чоколаде и прозоре од мармеладе", већ слободу уз личну одговорност. А то за некога ко је неодговоран може да буде веома непријатно. Е сад, када би слободарство представљали као "ко не ради сноси последице својих поступака, тј. умреће од глади" онда би то било у неком смислу аналогно хришћанском поимању "пакла" итд. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Да, само у "слободарству" увек имаш "пусто острво", као алтернативу, док се хришћанство своди на ДА и НЕ. У "слободарству" не постоје унапред задати успех и промашај, док у хришћанству сви морају да дођу на исти циљ, и све друго је промашај. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Да, само у "слободарству" увек имаш "пусто острво", као алтернативу, док се хришћанство своди на ДА и НЕ. У "слободарству" не постоје унапред задати успех и промашај, док у хришћанству сви морају да дођу на исти циљ, и све друго је промашај. Па мислим да је ту проблем доста раширена погрешна интерпретација хришћанства. Не би рекао да и у хришћанству постоји неки "циљ" у том смислу. Једноставно си хришћанин или ниси. Ту је "промашај" идентичан некоме ко би у слободном друштву био неодговоран па онда био сиромашан и гладан. То није последица "неслободе" коју му је неки "слободарски бог" наметнуо, већ његове слободне воље. Исто тако у хришћанству имаш слободу па ти сад ради и буди богат или немој да радиш и буди сиромашан. Бог није социјалиста, не "расподељује" него свако задржава плодове свог рада, тј. живота. Осим тога је Бог и велики човекољубац па када ми људи забрљамо и заслужено награбусимо Он се жртвује да нас извади из невоље у коју смо се увалили. Иван ♪♫, T'pol, Megidon and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Ја бих рекао да хришћанство има свој циљ , а то је да хришћани добро прођу на страшном суду. Ми имамо Љубав Господа и слободу , али са том слободом треба паметно да баратамо јер смо одговорни за своје поступке. Хришћанство је велика слобода , а реч уцена у хришћанству ми је не сватљива , јер ако је неко верник он не може да каже да га Бог уцењује , то је по мени ван сваке логике. Натан, Данче*, T'pol and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Јако важна питња на која се често дају шаблонски одговори... ПетарМ је постављао слична питања на теми о. Сава Јањића, укратко зашто Бог није омогућио вечност без заједнице са Њим, већ је избор да се не буде са Њим осуђен на пролазност (дакле неуспех) док сам избор заједнице са Богом гарантује вечност у спокоју... Наравно, не мислим да ова перспектива може озбиљније да уздрма хришћанску поруку, само бих волео да се преко тих питања не прелази сувише олако, јер муче многе почетнике у вери и оне који се на вратима колебају да ли да уђу. Лидија Миленковић and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 само бих волео да се преко тих питања не прелази сувише олако, јер муче многе почетнике у вери и оне који се на вратима колебају да ли да уђу. facenew22222222 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Да би се разјаснили одговори на та питања пре свега треба преиспитати како неко приступа вери, јер одатле долази забуна. То је једно од оних питања где треба разјаснити премисе да би се одговорило. А то је доста тешко јер у почетку већина вери приступи по мало "старозаветно". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Па и библијско/црквени Бог је уцењивач. "Имаш слободу, али ако не урадиш оно што Ја кажем, горећеш у паклу читаву вечност." Ovo verovatno nije citat iz St. ili Novog Zaveta, meni je nepoznato. Stvar je u shvatanju - moze se shvatiti kao pretnja ili upozorenje. Mislim da je Hriscanski shvatiti kao upozorenje, npr. kada roditelj detetu kaze ne istrcavaj na put jer ce te udariti auto- nastradaces. Dakle nikakve ucene nema, samo roditeljsko upozorenje. Натан and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 А то је доста тешко јер у почетку већина вери приступи по мало "старозаветно". Адамсе , нисам сигуран шта си хтео да нам кажеш овим . Да ли си хтео да кажеш да прилазе на застарео начин или буквално прихватају све или нешто друго ? Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 То да је једин могуће да се буде са Њим је некако логично и очекивано, ако се прихвати да је Он једино што заправо јесте. Ван Њега суштински ничег и не може да буде. Проблем је у самој дефиницији појма "бити с Њим". То значи да мораш да будеш у једној и само једној земаљској организацији (која за себе тврди и да је небеска јер је ОН тако утврдио), да слушаш и следиш људе који нису ништа другачији од тебе, а који тврде да је оно што су они заједнички рекли истина, да следиш прилично прецизно одређена и ригидна правила итд. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Адамсе , нисам сигуран шта си хтео да нам кажеш овим . Да ли си хтео да кажеш да прилазе на застарео начин или буквално прихватају све или нешто друго ? Мислио сам да вери приступају по мало у смислу "правила", "награде и казне" и сл. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Хришћанство - одговорност за своју слободу... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Проблем је у самој дефиницији појма "бити с Њим". То значи да мораш да будеш у једној и само једној земаљској организацији (која за себе тврди и да је небеска јер је ОН тако утврдио), да слушаш и следиш људе који нису ништа другачији од тебе, а који тврде да је оно што су они заједнички рекли истина, да следиш прилично прецизно одређена и ригидна правила итд. Па то је опет, мислим, погрешна интерпретација Цркве. Иван Ивковић, Џуманџи and Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Проблем је у самој дефиницији појма "бити с Њим". То значи да мораш да будеш у једној и само једној земаљској организацији (која за себе тврди и да је небеска јер је ОН тако утврдио), да слушаш и следиш људе који нису ништа другачији од тебе, а који тврде да је оно што су они заједнички рекли истина, да следиш прилично прецизно одређена и ригидна правила итд. Што се тиче овог аспекта, то сам лично давно превазишао, јер верујем да критеријум за спасање неће бити никаква чланства или формалности и слично... Свестан сам да то није званични став Цркве, али лично ме то не мучи. Више ме мучи (условно речено мучи, јер ми не утиче рпевише на веру, више ми представља логички проблем) што Бог дозвољава да се на Земљи буде ван Њега, а то не дозвољава у вечности, не "дозвљава" човеку да нађе вечно свој смисао у нечему што није Он (= љубав) , јер Га је просто начинио таквим, као и цео свет. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Бог нас пушта да " зарадимо своју плату " и зато дозвољава на земљи да будемо ван Њега, а плодове живота на земљи беремо по васкрсењу. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука