Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 добро нам дошао назад докторе клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Toplotni udar je jedna od najtežih komplikacija termičkog stresa. Do ovog stanja dolazi u uslovima povišene spoljne temperature i visokog procenta relativne vlažnosti vazduha, kao i kod pregrejanosti i dugotrajnog mišićnog rada. Usled intenzivnog izlaganja organizma toploti dolazi do otkazivanja termoregulatornih mehanizama, i u takvim slučajevima telesna temperatura može naglo porasti i u razmaku 10-15 minuta dostići i preko 41°C. To je praćeno neurološkom i opštom telesnom disfunkcijom. Preterana toplota denaturiše proteine, destabilizuje fosfolipide i lipoproteine, što dovodi do kolapsa kardiovaskularnog sistema, otkazivanja mišića i organa, konvulzija, kome i u najtežem slučaju do smrti. Toplotni udar se može pojaviti iznenada, bez prethodnih simptoma iscrpljenosti vrućinom. Simptomi toplotnog udara su: visoka telesna temperatura (iznad 40°C), suva i vruća koža, otežano disanje, tahikardija (160-180 otkucaja srca u minuti), nizak krvni pritisak, vrtoglavica, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje, grčevi, klapklap hod, gubitak svesti, krv u urinu ili stolici, odsustvo znojenja i sl. Postoje dve forme toplotnog udara: izvršni i klasični. Izvršni se češće javlja kod mlađih osoba, koje se duži vremenski period izlažu fizičkim aktivnostima pri visokim temperaturama vazduha. To je i jedan od najčešćih uzroka smrti mladih sportista. Klasični toplotni udar se javlja kod starijih osoba (pogotovo hroničnih bolesnika) i dece. Obično se javlja leti, usled naglog porasta temperature, jer je ovim osobama potrebno više vremena da se aklimatizuju. Lečenje se sastoji u što bržem snižavanju telesne temperature (uklanjanje suvišne odeće, dislociranje obolelog u hlad ili rashlađene prostorije, kvašenje kože, izlaganje tela vazdušnoj struji, unos tečnosti itd). Potrebno je i hitno pružanje lekarske pomoći, jer ovo stanje može uzrokovati trajni invaliditet ili smrt. Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom da ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Kao osnovni vid prevencije se preporučuje izbor odeće primeren klimatskim uslovima, redovna rehidratacija, rashlađivanje itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Sunčanica predstavlja poremećaj praćen visokom temperaturom i akutnim oštećenjem mozga, a nastaje usled dugotrajnog izlaganja glave i potiljka sunčevom zračenju bez odgovarajuće zaštite. Ovo se uglavnom dešava u letnjem periodu, kada je zračenje najintenzivnije, a faktori rizika su i visoka spoljašnja temperatura, velika relativna vlažnost vazduha, fizički napor itd. Razvoju encefalopatije (blagi edem mozga) podložnije su labilne osobe, kao i osobe u alkoholisanom stanju, osobe bez kose i pojedinci koji su preležali određene bolesti. Klinička slika Posle latentnog perioda koji traje 6-12 časova (nekada i duže) javlja se ošamućenost, glavobolja, malaksalost, klapklap lica, muka, povraćanje koje ne donosi olakšanje i dr. Kasnije se javlja nesvestica, halucinacije, nekada i grčevi, ukočenost vrata. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje može rezultirati dugotrajnom nesvesticom, a na ponekad i komom ili smrću. Terapija U slučaju sunčanice, osobe se prenose u hlad, rashlađuju i oslobađaju od suvišne odeće. Ako je pacijent pri svesti, daju mu se hladni napici kako bi se snizila telesna temperatura i nadoknadila tečnost. Telesna temperatura treba treba da padne ispod 38°C. U ambulantnim uslovima se daju analgetici u kombinaciji sa antiemeticima. Osim toga, nekada se daju i kortikosteroidi, a ako je povređeni u komi stavlja se u bočni koma položaj. Posle sunčanice se obično javljaju: glavobolja koja može potrajati danima, preosetljivost na zvučne i vizuelne nadražaje, šum u ušima, razdražljivost i sl. Prevencija Sunčanica se možete izbeći korišćenjem zaštite za glavu (kape, kačketi, šeširi), nošenjem adekvatne odeće, unošenjem dovoljne količine tečnosti i izbegavanjem dugotrajnog boravka na suncu (posebno u periodu između 11 i 16 časova u letnjim mesecima, kada je zračenje najitenzivnije). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Dragi moji,evo posle svadbe i sredjivanja novog stana sa suprugom Aleksandrom,ponovo Vam se javljam,spreman da odgovorim na sva Vasa pitanja i pokusam da resim sve Vase probleme,vezane za Vase zdravlje!!!Zato izvolite saljite Vasa pitanja !!!Оооооооо Бато , туј си ?! klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Sladjane,da li si to ti? 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Ја сам Бато 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Не брини се докторе, ту је цела фамилија и комшилук 4chsmu1 Јер смо тако у могућности. :mad: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Не брини се докторе, ту је цела фамилија и комшилук bighugbighug Јер смо тако у могућности. bighugbighug и сви заједно јачи и до победе bighugbighug , а кад нам затреба да нас уз 4chsmu1 помоћ лечи bighugbighug не баш овако :mad: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 21, 2010 Пријави Подели Написано Јун 21, 2010 Пре свега честитам Вам склапање брака и да Драги Бог Да, да своју Христољубиву породицу умножите!!! Обзиром да сам упознат да се магнетотерапија користи у званичној медицини, интересује ме Ваше мишљење о коришћењу континуалне кућне магнетотерапије перманентним природним магнетима, провереног и сертификованог произвођача, а у сврху превентиве против електромагнених зрачења, као и побољшања циркулације крви, као најбитнијег фактора одржавања имунитета? Унапред захвалан... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јун 21, 2010 Пријави Подели Написано Јун 21, 2010 Hvala na lepim zeljama i cestitkama,dragi Ivane!!! Sto se tice magnetoterapije,sve sto je dokazano da pomaze coveku,a ne steti mu,ja podrzavam i stojim iza toga. Nemam neka velika saznanja o ovoj vrsti terapije,ali ako postoje ljudi kojima ona pomaze,onda je podrzavam. Veliki pozdrav!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 22, 2010 Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Hvala na lepim zeljama i cestitkama,dragi Ivane!!! Sto se tice magnetoterapije,sve sto je dokazano da pomaze coveku,a ne steti mu,ja podrzavam i stojim iza toga. Nemam neka velika saznanja o ovoj vrsti terapije,ali ako postoje ljudi kojima ona pomaze,onda je podrzavam. Veliki pozdrav!!! Хвала...у међувремену набавио..... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Помаже Бог, др.Драгане, једно питање:ја имам хроничан проблем са запушеношћу носа. Годинама користим капи са прекидима. Обично, након прехладе, која испровоцира запушеност носа, дуже времена користим капи, јер не могу да дишем Напомиљем да имам девијацију носа. Раније су ми помагале тетрисал капи за одвикавање, али сада више не. Такође сам користила и нисита маст.Премесец дана добила сам од специјалисте ОРЛ вивидрин капи, али ми ни оне не помажу.Поред свих осталих помоћних средстава, једино ми помаже олинт спреј за нос. Да ли ви као Божији лекар имате неки савет за мене? hvala ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Хвала Вам! Ми смо нашег петогодишњег сина почели да лечимо хомеопатијом,тј. лечи га доктор. ОРЛ му је препоручио операцију сва три крајника и стављање аерационих цевчица у уши да би секрет који се накупио у тим каналима и који му је ослабио слух могао кроз њих да излази (годину дана мора да их носи). Надамо се да ће бити добро и да неће морати на операцију. Ово лечење је било успешно код петогодишњег сина наших познаника (исти проблем). Ако неког интересује, јавићу како је протекло лечење. А ако неко има неко хомеопатско искуство, нека ми јави. Свако добро од Господа! Интересовало, не интересовало, ипак ћу написати. Лечење још увек траје. Хомеопатско лечење траје најмање онолико месеци колико година траје болест. Од почетка лечења није имао упале крајника, мада му сада дајемо и сладолед, чак и кока-колу (ја сам против кока-коле, али му је дајем и хладнију да видим шта ће се десити). Раније смо након сваког дужег трчања или скакања трчали лекару по антибиотик јер добије температуру и упалу крајника. Сад по цео дан не стаје и ништа! Чује добро. Нема заглушења, мада их је имао на почетку (то се зове хомеопатско погоршање, када се на почетку лечења јављају симптоми болести). И супруг је излечио синусе. Након много година нема "шкрипања" у носу, дише нормално. Презадовољни смо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Draga Jessy,vidim da ste koristili sve moguce kapi za nos koje postoje,ali mi niste naveli sem devijacije da li su vam ORL specijalisti pronasli jos neki uzrok hronicne zapusenosti nosa,a ako sam dobro razumeo,Vi ste postali takoreci zavisni od tih kapi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Dragi Rastko,drago mi je da je Vasem sinu bolje. Kao sto sam vec rekao sve metode lecenja,koje pomazu da covek ozdravi,a ne nanose stetu njegovom zdravlju,ja priznajem i stojim iza njih. Veliki pozdrav i nadam se da ce se Vas sin u potpunosti izleciti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука