Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Не можемо рецимо Откровење Јована да тумачимо буквално, јер тамо се спомињу неке звери са 10 глава и рогова, што је готово немогуће да тако нешто постоји. То је свакако метафора за нешто, видећемо за шта. Videćemo ono što bi mogli i mi sami da opišemo na takav način. A šta će biti to, e to već ne znamo dok ne vidimo. Tačna je biblija od slova do slova. Inače bi je Sveti Duh poslao papa u nedodjiju. (toliko o tačnosti ne ulazim u tumačenja) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Protestanti su vise organizatori, to im je specijalka, i to dobro rade. Gideoniti businessmani koji saradjuju sa njima dele besplatno Novi Zavet . Oni su dobro organizovani i kolko mogu pomazu u nekim stvarima. Мој колега и ја смо својевремено ступили у контакт са неким протестантом који нам је из магацина у Београду одобрио тај гидеонитски Нови Завет. Додуше нисмо рекли да смо православни. Епископ Давид(тада професор на ПБф) и отац Љуба Стојановић су тражили да им набавимо пошто се уводила веронаука у школе, а нешто и за косово. Успели смо да извучемо 10 000 комада( али не баш поштено да будем искрен). Један део смо донели у парохију по жељи намесника, било је већих и мањих формата. После одређеног времена се променио свештеник а овај што је дошао затекао још две кутије (око 160 ком) и рекао да је то секташко и још нас тужио и није хтео да нам да када су нам вероучитељи из околног места тражили, и она и дан данас стоје закључана у орману у црквеној општини и не могу да их узмем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Не можемо рецимо Откровење Јована да тумачимо буквално, јер тамо се спомињу неке звери са 10 глава и рогова, што је готово немогуће да тако нешто постоји. То је свакако метафора за нешто, видећемо за шта. Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља. Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. На шта се мисли када каже невидљивог? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља. Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. На шта се мисли када каже невидљивог? Tražiš da ti objasnimo sta se nalazi i kako izgleda u nevidljivom? DYNABLASTER and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Tražiš da ti objasnimo sta se nalazi i kako izgleda u nevidljivom? Само на чега се конкретно мисли а не мора како изгледа? DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Само на чега се конкретно мисли а не мора како изгледа? Ne znam na šta misliš sada ali kažem ti da aždaju sa 10 glava recimo iz otkrovenja ćemo svi jasno videti i poznati jer će nam biti potpuno logično da je tako i mi sami opišemo. A šta je to.... e to još ne znamo. Možda 10 porodica koje bi ovladale svetom... Možda 10 grehova kojim bi svet morao da se pokori... Nemam pojma (ako me razumeš) jer kad budemo videli i nama bi bilo logično da to tako opišemo kao što je uradio onaj koji je video i dao nam u predanje. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Ne znam na šta misliš sada ali kažem ti da aždaju sa 10 glava recimo iz otkrovenja ćemo svi jasno videti i poznati jer će nam biti potpuno logično da je tako i mi sami opišemo. A šta je to.... e to još ne znamo. Možda 10 porodica koje bi ovladale svetom... Možda 10 grehova kojim bi svet morao da se pokori... Nemam pojma (ako me razumeš) jer kad budemo videli i nama bi bilo logično da to tako opišemo kao što je uradio onaj koji je video i dao nam u predanje. У реду је то, ја само стичем утисак из првог члана символа вере да постоји и невидљива твар саздана од Господа, нпр. анђели. Е сад да ли постоји још нешто не знам зато и питам? Да ли постоји неки невидљиви божији свет? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало; Како је кроз сина све постало? Уклапа ли се ту ТЕ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 У реду је то, ја само стичем утисак из првог члана символа вере да постоји и невидљива твар саздана од Господа, нпр. анђели. Е сад да ли постоји још нешто не знам зато и питам? Да ли постоји неки невидљиви божији свет? Niko ga do sada nije video Opušteno ove stvari su jako lepe i interesantne ako te ne opterete odmah pod moranje odgovora ... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 У реду је то, ја само стичем утисак из првог члана символа вере да постоји и невидљива твар саздана од Господа, нпр. анђели. Е сад да ли постоји још нешто не знам зато и питам? Да ли постоји неки невидљиви божији свет? Sve je Bog stvorio, sve vidljivo i nevidljivo Volim_Sina_Bozjeg and Megidon је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Али - уместо да се његова Догматика допуни критиком уврштена је критичка Догматика живог епископа, која сама није подвргнута критици (а за то је потребно, јелте, време). Зато ни ја нисам срећан са тим избором (уз дужно поштовање према владикама и теолозима који су далеко изнад моје маленкости, али и ја имам право на своје мишљење). И зато сматрам да је неопходна критика како Аве Јустина тако и митр. Зизјуласа, али ОБЈЕКТИВНА критика. Н. Петровићу, видео сам један линк и он је имао превод на енглески. Само ти качи валидне линкове па ћемо да видимо, али види да буду АРГУМЕНТОВАНЕ критике, немој нам красти време ако је паушала. Поззз. Najobjektivniju kritiku koju sam pronasao (citao sam delove na grckom i odusevila me je argumentovanoscu) se nalazi u knjizi Douglasa H Knighta: The theology of John Zizioulas: Personhood and the Church. Knjiga sadrzi 12 clanaka, uglavnom profesora teologije, istorije... sirom Evrope ( da ih ne nabrajam, mozes videti ko su na stranicama 5-6) Nadam se da ces procitati makar delove a siguran sam i celu knjigu i preneti svoje utiske za koje smatram da ce biti objektivni. Knjiga se nalazi ovde: http://bookre.org/reader?file=1126238&pg=3 Iznad teksta imas malu kockicu gde mozes okretati strane. Imas i PDF opciju. Namucih se da ti nadjem i da ne dobih pomoc sa strane nikad je ne bih nasao. P S Oprostite na spamovanju. Ovim zavrsavam. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало; Како је кроз сина све постало? Уклапа ли се ту ТЕ? A sta to znaci "kroz sina sve postalo" ... aj mi objasni, pa da vidimo kako se ne uklapa u TE? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Не можемо рецимо Откровење Јована да тумачимо буквално, јер тамо се спомињу неке звери са 10 глава и рогова, што је готово немогуће да тако нешто постоји. То је свакако метафора за нешто, видећемо за шта. Nije da je nemoguce, svi znamo da je za gospoda sve moguce, ali moze da slobodno pretpostavimo da je to vizija u pitanju sa porukom, alegorija, simbolika. To da je biblija nije nesto sto se tumaci bukvlano shvatili su u crkvi odavno.. da nisu ne bi postojala Hermeneutika kao disciplina tumacenja tekstova. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља. Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. На шта се мисли када каже невидљивог? Мисли се на... Невидљиво је оно што се не може видети са очима, сакривено. Облаци постану видљиви када се водена пара у ваздуху охлади и узме облик капљица воде. Постоје невидљиве границе, оне које никоме не дозволимо да их прелази. Невидљиво је нешто што се не може лако приметити, нешто што се јасно не може осетити да је присутно. Бити невидљив је када не тражимо ништа, никада немамо разлоге за невоље, никад не захтевамо. Мастило постаје видљиво када је изложено одређеном третману, као што је загревање. Ваздух не можемо видети, чути, омирисати, окусити, осетити. Ваздух је невидљив, не можемо живети без ваздуха. Морамо да дишемо. Ваздух покреће турбине, птице да лете... Шта је ваздух? Бог је невидљив. У ствари, не можемо да Га осетимо: немамо чула да директно видимо Бога. Све што имамо, када покушавамо да покажемо Бога је скоро бесконачна количина животних облика и предмета које је Бог створио – и наставља да ствара – за нас. Тако пружамо примере из реалности. Ваздух је ето нешто невидљиво што је Бог творио. Још један пример. Сат треба часовничара. Тако постоји и конструктор иза нашег соларног система који је далеко компликованији. Невидљива је прецизност којом планете круже око сунца век за веком. Невидљива је галаксија у којој живимо, Млечни пут, са својих више од 100 милијарди звезда... Зар то није дубоко невидљива Божија творевина? Да ниси можда видео све звезде одједном? Не може човек докучити Божију творевину – ни почетка ни краја. Зато боље радити нешто паметно него васцели дан филозофирати и постављати чудна питања. Шта да кажем стварно чудна питања, налик онима што их постављају обавештајци *Blue* је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 У реду је то, ја само стичем утисак из првог члана символа вере да постоји и невидљива твар саздана од Господа, нпр. анђели. Е сад да ли постоји још нешто не знам зато и питам? Да ли постоји неки невидљиви божији свет? А ја да допуним твоје питање питањем: Да ли је невидљиви свет анђела и невидљиви свет Божије егзистенције - исти свет, или су два? "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука