Jump to content

Нова православна издања

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• 2 weeks later...
  • Одговори 299
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Драги пријатељи,

захваљујући нашем сараднику и пријатељу (наравно и члану форума Жру) свештенику Бобану Стојковићу, сви чланови форума могу да директно преко о. Бобана поруче књигу "Хришћанство у земљи излезећег сунца" за невероватних 200 динара! Другим речима, само да није џабе...

Књигу ћете поручити преко оца Бобана тј. послевши му приватну поруку овде на његов форумски профил:

https://www.pouke.org...oban-stojkovic/

И то није све!

5 најбржих нових чланова који нам се представе овде https://www.pouke.org.../page__st__3144 ће добити књигу гратис од самог писца! Па где то има људи моји? Да ли је то могуће!?

А сада једно кратко представљање књиге преузето са нашег званичног сајта СПЦ:

Бобан Стојковић: Хришћанство у земљи излазећег сунца (Мисија Православне Цркве у Јапану. Свети Николај Касаткин и његова мисија), Епархија далматинска, Шибеник 2010, 157. страна [iSBN 987-86-82555-49-00]

new_image_0.jpg

Покрштавање свих народа у име Оца, Сина и Светога Духа јесте, као што је опште познато, новозаветни императив. Мисија је обавеза Цркве. Међутим, наше време је можда најинертније када је у питању мисонарски рад. Једноставно, као да су се савремени црквени апостоли улењили. То стање проповедничке делатности, због своје важности, захтева озбиљну пажњу и брзо реаговање.

Када је о томе реч, мисија Николаја Касаткина у Јапану је, по много чему, парадигматична. Наиме, Свети Николај је проповедао Христа народу коме је православна традиција била потпуна непознаница, кренуо је, дакле, са „мртве тачке“; то је, у великој мери, ситуација у којој се налазе и данашњи мисионари, чије „циљне групе“ припадају или оним малобројним народима који никада нису чули за Јеванђеље Христово или пак оним који су се отргнули од хришћанске традиције својих предака. И једнима и другима, дакле, православно хришћанско предање је познато таман толико колико је било познато Јапанцима у време Николаја Касаткина. Отуда је истраживање његовог рада на покрштавању Јапана од непрoцењиве користи за изналажење најадекватнијег мисионарског модела и његову примену данас.

Нажалост, српски историчари хришћанства нису у значајној мери посвећивали пажњу ширењу Благе вести на крајњем Истоку планете. Више је разлога томе, а пре свих се, свакако, истичу значајне цивилизацијске и културолошке разлике, као и непознавање језика и историје тамошњег народа. Међутим, ако се узме у обзир чињеница да је „у земљи излазећег Сунца“, Христово јеванђеље проповедао Николај Касаткин, који је био православни Рус, онда познавање јапанског језика није непремостива тешкоћа, тј. довољно је и знање руског како би се начинили први кораци на путу упознавања мисионарског подухвата са руба азијско континента и начина на који је хришћанство прихваћено од стране Јапанаца. Управу ту околност искористио је наш историчар цркве млађе генерације – свештеник Бобан Стојковић, који је ангажовано приступио истраживању православне мисије у Јапану, а као резултат тих испитивања, у издању Епархије далматинске, појавила се његова монографска публикација Хришћанство у земљи излазећег сунца (Мисија Православне Цркве у Јапану. Свети Николај Касаткин и његова мисија). У књизи се анализирају сви историјски релевантни аспекти мисије Руске православне Цркве у Јапану коју је предводио Николај Касаткин, од саме историје Јапана, преко мисије Римокатоличке цркве која је претходила Касаткиновој, до резултата које је он постигао и стања Јапанске православне цркве данас.

Пионирски подухват оца Бобана Стојковића на расветљавању наведене теме није значајан, то треба посебно подвући, само у развоју наше црквене историографије (отварање унутар српског говорног подручија још једне области истраживања у оквиру историје помесних цркава), него доприноси и квалитетнијем црквеном животу (који се, јасно је, односи на мисију Цркве у савременом свету).

П. Б

Подели на овим сајтовима

• Гости
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

ПМЦ „о.Данил Сисојев“ је кренуо да се бави и издавачком

делатношћу. Радује нас што можемо да представимо 5 мисионарских књижица чији

је аутор сам свештеномученик Данил Сисојев. Књижице су јако интересантне,

баве се темама које су врло актуелне.

У питању су наслови:

„Шетња протестанта по православном храму“

vch9i.jpg

„Ислам“

24wdix4.jpg

„Упутство за бесмртне или Шта ако сте ипак умрли“

kpb3r.jpg

„Зашто долазити у цркву сваке недеље?“

zujyqe.jpg

„Удати се за неверујућег?“

91hzep.jpg

Ово је прво коло Едиције „Сведок верни (Отк. 2:13), књижице су џепног

формата, имају јако приступачну цену.

Тренутно их можете наћи у Београду на три места: Васкршњем сајму књига у

„Београђанци“, књижари „Благодарник“ у Београдској улици као и у књижари

„Ризница“ у Земуну, на пресеку Његошеве и Караматине улице (Његошева улица

је улица у којој се налази чувена Светониколајевска црква).

Ако неко зна још некога ко би био вољан да држи књиге оца Данила у својој

радњи нека се слободно јави, радо ћемо дистрибуирати књиге. Да људи могу и у

унутрашњости али и у Републици Српској, Хрватској читати речи „верног

сведока“ Христовог.

Сав приход од продаје књига ће ићи на финансирање новог кола које ће се

бавити проблемима сујеверја, астрологије, јоге, духовне болести унинија

(чамотиње), као и нових беседа оца Данила Сисојева.

Мислимо да је ово јако важно, јер се овим покреће активна делатност

мис.центра у правцу унутрашње мисије. Ако Бог да, настављамо и са радом на

помагању мисионарима који се труде у удаљеним земљама где Православље тек

почиње да обасјава људе који седе у „тами и сјени смрти“... Ако има људи

који желе да се придруже, слободно се јавите на misija@svetosavlje.org

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

nema na cemu :)

knjige se odlicno prodaju, sto zbog odlicnih tema sto zbog vrlo prihvatljivih cena.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Хтео бих аудиторијуму да скренем пажњу на једно од најзначајнијих и најбољих остварења српске савремене прозе, недавно изашло у издању издавачке куће Епархије шумадијске Каленић.

post-5801-0-97957700-1335356901_thumb.jp

Подели на овим сајтовима

Изузетна књига! Прочитао сам је за дан, просто не дозвољава да човек престане, јер је толико интересантна. Дело има богословски, мисионарски, катихетски карактер, а истовремено је и изузетно уметничко дело.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

Да, јуче сам добио ову књигу од о. Николе и заиста је свима препоручујем. Ево, већ сам прочитао неких 40-ак страница и потпуно ме је везала...

Када буде у продаји, видећемо са нашим епархијским магацином да је поставимо овде код нас на продају по некој скрз повољној цени да што више људи дођу до овог капиталног дела. Хришћанска проза... наш Марко Јефтић рече негде да је о. Никола једини писац хришћанске прозе код нас.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...