obi-wan Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 @@obi-wan, нити кажем нити мислим да су ситуације Крима и КиМ исте, али принцип самоопредељења је исти у свакој ситуацији. Само хоћу да кажем да ми као држава и народ не треба да подржавамо евентуално отцепљење Крима од Украјине или припајање Русији на основу права на самоопредељење, већ на основу неких других аргумената, од којих си ти поменуо историјски например. Pa pravo na samoopredeljenje nikad i ne moze da bude jedno sterilno i izolovano pravo, uvek su tu mnogi drugi aspekti za sagledavanje, kao sto je npr. istorijski u ovom slucaju. Da ne pominjem da su veliki delovi Ukrajine prosto otkinuti od Ruske strane za vreme komunista, sto znaci - apsurd. Tu nije bilo apsolutno nikakve osnove za takvo prekrajanje karte... Пг, Volim_Sina_Bozjeg and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 @@obi-wan, нити кажем нити мислим да су ситуације Крима и КиМ исте, али принцип самоопредељења је исти у свакој ситуацији. Само хоћу да кажем да ми као држава и народ не треба да подржавамо евентуално отцепљење Крима од Украјине или припајање Русији на основу права на самоопредељење, већ на основу неких других аргумената, од којих си ти поменуо историјски например. Nije ti ovo loše, mislim da bi samoopredeljenje bila poslednja opcija u slučaju Rusije. (bio bi to potpuni zaokret) Срђан Шијакињић and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Iz istog razloga iz koga se i Rusija prema Krimu ne odnosi kao prema KiM, nije joj u interesu. I to je to mislim da je svakakva dalja priča suvišna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Brate iz kojeg učenja je to došlo? Malo malo pa naletim na ruskog cara koji će biti skoro pa na nivou (nekima već jeste ali kriju) mesije? Скоро сам имао у рукама једну од артемијевских књига на сличну тему ("Шта нас чека" или тако нешто) која је штампана као пето издање у сто хиљада примерака и препуна је таквих глупости. Шта из тога засигурно можемо закључити? 1. Да такве приче потичу од људи веома упитног психичког здравља - а болест не бира. То су у најмању руку шизоидне личности, које пронађу исте такве да их прогласе "живим свецима". 2. Да неки други то користе да остваре дебелу зараду. Volim_Sina_Bozjeg, Милан Ракић, Manastir Bradaca and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Iz istog razloga iz koga se i Rusija prema Krimu ne odnosi kao prema KiM, nije joj u interesu. I to je to mislim da je svakakva dalja priča suvišna. Брате, ево по стоти пут - то уопште нису двије исте ствари! Крим је био руски до прије 60 година, па су га црвени "поклонили" Украјини. Исто као што су наши црвени "поклонили" шиптарима КиМ. Друга ствар, јако занимљива, је питање како се западни бандити одлучују да бране суверенитет Украјина, тј. да се не подијели на пола, а њиховим потписом је одвојена Црна Гора, а отето Косово и Метохија. Знам одговор, као што и раније рекох, само ето коментаришем наглас. Исто бих такво питање могао да поставио за критеријум по коме неки предсједник може или не може да задржи власт, гледано из њиховог угла. Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Брате, ево по стоти пут - то уопште нису двије исте ствари! Крим је био руски до прије 60 година, па су га црвени "поклонили" Украјини. Исто као што су наши црвени "поклонили" шиптарима КиМ. Po ovome ispada da jeste isto. Ja podrzavam ovu akciju Rusije zato sto mislim da se Rusi ne bi dobro proveli da su ostali bez zastite, isto kao i Srbi u Krajini. Slicne probleme Rusi imaju i u Estoniji, malo sam to negde citao a mozda ima neko ko bolje poznaje stanje. Da je sve ostalo mirno, bez ovih revolucija u Ukrajini mislim da ni Rusi ne bi ovo radili. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Po ovome ispada da jeste isto. Ja podrzavam ovu akciju Rusije zato sto mislim da se Rusi ne bi dobro proveli da su ostali bez zastite, isto kao i Srbi u Krajini. Slicne probleme Rusi imaju i u Estoniji, malo sam to negde citao a mozda ima neko ko bolje poznaje stanje. Da je sve ostalo mirno, bez ovih revolucija u Ukrajini mislim da ni Rusi ne bi ovo radili. Како исто? Ако ми некад будемо у могућности да упаднемо на КиМ и да га повратимо, ако Бог да овако као Руси, без испаљеног метка (за сад), хоћеш ли рећи да нисмо у праву? Управо су они искористили ову ситуацију и вратили оно што је било њихово. Исто као што је КиМ наше, тако је и Крим био руски док им га нису, слободно могу да кажем, отели. Што се нису бунила Украјина кад им је припојен Крим?! Не знам какво је тачно стање у Естонији, али је градоначелник Талина на страни Русије. Мислим да удио Руса у Естонији и Украјини у приближном истим процентима. Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Pa isto, poklonili crveni ruski i crveni nasi. I onda vise nije bilo nase, i nije moglo mirnim putem da se vrati. Ni Rusi ovo nisu mirnim putem uradili, jer vojni desant nije mirni put. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Pa isto, poklonili crveni ruski i crveni nasi. I onda vise nije bilo nase, i nije moglo mirnim putem da se vrati. Ni Rusi ovo nisu mirnim putem uradili, jer vojni desant nije mirni put. Не знам шта желиш да нагласиш и којом се логиком водиш, али у овим првим случајевима је територија отета. Не знам којом логиком би требало да се водимо, па да кажемо да би и ми извршили отмицу у случај повратка КиМ. То никако није исто. Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Da se vratimo na pocetno pitanje. Trenutno je formalno Kosovo u sastavu Srbije po nasem ustavu i nije priznato u citavoj medjunarodnoj zajednici. Takodje je Krim u sastavu Ukrajine. Mi se bunimo sto Kosovo hoce da se osamostali i bude priznato kao samostalna drzava ili eventualno pripoji Albaniji. A ne bunimo se ako Krim hoce da se odvoji od Ukrajine. Ja tu vidim dvostruke standarde. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 "Zašto Zapad ne da Krimu što i KiM?" Ovo pitanje kao da pretpostavlja neku pravičnost i principijelnost, a u politici, naročito svetskoj, geopolitici to je LOL-čina Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Da se vratimo na pocetno pitanje. Trenutno je formalno Kosovo u sastavu Srbije po nasem ustavu i nije priznato u citavoj medjunarodnoj zajednici. Takodje je Krim u sastavu Ukrajine. Mi se bunimo sto Kosovo hoce da se osamostali i bude priznato kao samostalna drzava ili eventualno pripoji Albaniji. A ne bunimo se ako Krim hoce da se odvoji od Ukrajine. Ja tu vidim dvostruke standarde. Formalno logički jeste tako ali uz to mora da ide i pitanje od kada i kako je Krim ukrajinski, a KiM srpski, tu se već gubi paralela. Onda postaviš pitanje kako se stvorila ta krična masa koja traži odvajanje Krima, a kako Kosova, i tu se izgubi paralela. Tako da ta dva pitanja nemaju ništa zajedničko. Срђан Шијакињић and feeble је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Март 3, 2014 Пријави Подели Написано Март 3, 2014 Da se vratimo na pocetno pitanje. Trenutno je formalno Kosovo u sastavu Srbije po nasem ustavu i nije priznato u citavoj medjunarodnoj zajednici. Takodje je Krim u sastavu Ukrajine. Mi se bunimo sto Kosovo hoce da se osamostali i bude priznato kao samostalna drzava ili eventualno pripoji Albaniji. A ne bunimo se ako Krim hoce da se odvoji od Ukrajine. Ja tu vidim dvostruke standarde. Јесте Крим сад у саставу Украјине, али је Крим додијељен тој Украјини 1954. године. А до тада је био руски. Замисли сцену сад да припоје Албанији Косово и Метохију и да га ми повратимо 2030. Је л` то отмица?! Тад треба неко да ти каже да не може да преправљају међународно признате границе, а управо једним таквим прекајањем је дошло до тога да је Крим дио Украјине. Је л` сад јасније? feeble је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Мене искрено брине могућност овог сценарија. Запад да Крим Русији под условом да Русија да Косово. За признање Крима од стране Запада и одсуство вета ако ствар дође до савета безбедности, Руси не искористе право вета за Ково и признају га. Што се тиче Крима и Косова, ја мислим да је ситуација иста. Про Руски кажу - крим је био руски. Про Европски кажу - Косовски албанци су били злостављани од стране Србије.Оба јесу тачна. Али за мене је у суштини ситуација идентична. Део територије суверене државе се отима, под изговорм права на само опредељење. Ово остало су детаљи.... небитни. Дакле право на самоопредељење или постоји или не постоји. А не у случају КиМ постоји у случају Крима не постоји. Ја бих лично волео да не постоји. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Istorijski Krim pripada manje Rusiji, a vise sunitskim muslimanima. Od 13 vijeka na Krimu su vladali Tatari, i Krim je bio Kanaat. Potom su ga osvojile Osmanlije u 16 vijeku, i Carska Rusija ga je osvojila tek polovinom 18 vijeka. Dakle Krim je muslimanski bio 5 vijekova, a Ruski je tek 2 vijeka. Prema tome ne postoji neko istorijsko pravo Rusije na Krimu na osnovu dugorocnosti prisustva Ruske populacije tu. Ono sto je najbitnije Krim je legalno predat Ukrajini za vrijeme SSSR tako da iz toga pravni akt. Dakle Krim i Kosovo nisu isto. Rusija nema nikakva prava da pripoji Krim Rusiji, niti krimljani imaju prava da traze referendum bez saglasnosti Kijeva. Ukoliko to ucine to ce biti cin ravan samoproglasenju Kosova, po ko hoce da podrzava neka podrzava. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука