karadjordje Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Нико то не спори,али за +Атанасија знамо да је стручан.Шта знамо за +Никанора и за шта је он стручњак као Таса? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Свако у живој Цркви себе живога ( читај посредством подвига) уграђује. То је једна Божја лепеза или букет, ако хоћете. Тако сваки од нас има одређену улогу. Овде не мислим на 4 службе које изграђују Евхарустију, тј. Цркву као догађај. Владика Никанор једну, владика Атанасије другу. То не упоређујемо. Например, кад је био умировљен владика АЉтанасије, ја сам мислио да то ние само због повреде, него да бо владика Атанасије које има преко 70 година могао нешто да пише и истражује и ново да нам каже. Можда ће око владике Артемија сад, да никне ново јако монаштво и да оно буде на корист Цркве. Дајмо,мало позитиве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Дајмо,мало позитиве.молитвама Пресвете Bogorodicaaaaaa 170fs799081 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ja sam tražio po netu ali nigde ne nađoh,pa sam poslao poruku Aleksandri Janković a ona kaže da ne zna gde ima na netu više video zapisa ove emisije,čim bude negde se pojavilo okačićemo na forum И мени је обећала пре пола године, обећала да ће ми, ако нађе, послати на двд-у, али ништа. Волела бих да имам бар најавну и одјавну шпицу.Баш ми се допада. Ако неко има негде неку снимљену епизоду нека ми пошаље шпице. hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тарја Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Баш ме чуди да аутор емисије нема то снимљено. Нешто размишљам, можда треба писати РТС-у јер они имају те емисије и предложити им да их објаве као што Студио Б објављује Агапе. У сваком случају, ако нека има снимљено, нека окачи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 28. правило: Чини ми се смешним то да се неко зарекао да ћe се уздржавати од свињског меса. Због тога, благоизволи да поучиш таквог човека и њему сличне да се у будуће клоне од непромишљених заклетви и обећања, јер никакво створење Божије није за одбацивање када се прима са захвалношћу (погл. 1. Тим. 4, 4). Пошто је тај завет смешан сам по себи, то и поменуто уздржавање није нужно. Свети Василије Велики "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 28. правило: Чини ми се смешним то да се неко зарекао да ћe се уздржавати од свињског меса. Због тога, благоизволи да поучиш таквог човека и њему сличне да се у будуће клоне од непромишљених заклетви и обећања, јер никакво створење Божије није за одбацивање када се прима са захвалношћу (погл. 1. Тим. 4, 4). Пошто је тај завет смешан сам по себи, то и поменуто уздржавање није нужно. Свети Василије Велики Не мислиш да се можда ово правило односи на мирјане? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 28. правило: Чини ми се смешним то да се неко зарекао да ћe се уздржавати од свињског меса. Због тога, благоизволи да поучиш таквог човека и њему сличне да се у будуће клоне од непромишљених заклетви и обећања, јер никакво створење Божије није за одбацивање када се прима са захвалношћу (погл. 1. Тим. 4, 4). Пошто је тај завет смешан сам по себи, то и поменуто уздржавање није нужно. Свети Василије Велики Не мислиш да се можда ово правило односи на мирјане? У Цркви не постоји разлика између лаика и монаштва, јер су и монаси лаици. Монаси се једино разликују по томе што су положили три завета : послушност, сиромаштво и безбрачност. Никакви други завети не постоје. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Слажем се да апсолутно неједење меса није нешто што спада под обавезно у монашком животу,али оно је сходно природи монашког подвига и живота нешто што постоји по већ устаљеним прописима самих манастирских типика,па како они (типици) обавезују монаха у дотичном манастиру,тако ће се и опходити према овом питању и никако другачије...лепо рече горе брат дибидусрус. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Слажем се да апсолутно неједење меса није нешто што спада под обавезно у монашком животу,али оно је сходно природи монашког подвига и живота нешто што постоји по већ устаљеним прописима самих манастирских типика,па како они (типици) обавезују монаха у дотичном манастиру,тако ће се и опходити према овом питању и никако другачије...лепо рече горе брат дибидусрус. Апослутно тачно! "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Па да, неједење меса као завет је бесмислено, и зато би се сложио са братом искушеником који је поставио цитат св.Василија Великог ако је то уперено на неке који мисле да се монаси заветују да неједу месо или уопште на некога ко би мислио нешто постићи заветом да неједе месо. Но како ми се чини да је овај цитат од св.Василија Великог постављен у контексту теме, могу ли монаси јести месо или не, е то је већ друга ствар. Како рече брат Соломон нејдење меса је стара монашка пракса и као таква постоји и постојала је до данас у свим манастирима правослвне Цркве, и ти типици се поштују. Али нажалост од тога се полако одступа. Нејдење меса је сходно природи монашког живота, и оно је искључиво због напредовања у подвигу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Не одступа се, не знам одакле ти то брате Јустинијане да се одступа. У манастирима, са важећим типицима у којима је неједење меса пракса, месо се не једе и нико нема намеру мењати манастирске типике. Сад, постоји други проблем, неки прости монаси лако упадају у прелест и стварају однос према месу као нечен нечистом и забрањеном. Тако се направила слика да монаси уопште (и никада) не једу месо и да им је то забрањено, да не смеју да га окусе. Треба се осврнути на први пост ове теме, о томе се говори. Имао сам прилику да видим у једном манастиру да његови житељи (прости и чудни људи) посте цео петровски пост на води?! Што је апсурд и страно типику Цркве. Тако нешто се не практикује ни у Светогорским манастирима. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Не одступа се, не знам одакле ти то брате Јустинијане да се одступа. У манастирима, са важећим типицима у којима је неједење меса пракса, месо се не једе и нико нема намеру мењати манастирске типике. Сад, постоји други проблем, неки прости монаси лако упадају у прелест и стварају однос према месу као нечен нечистом и забрањеном. Тако се направила слика да монаси уопште (и никада) не једу месо и да им је то забрањено, да не смеју да га окусе. Треба се осврнути на први пост ове теме, о томе се говори. Имао сам прилику да видим у једном манастиру да његови житељи (прости и чудни људи) посте цео петровски пост на води?! Што је апсурд и страно типику Цркве. Тако нешто се не практикује ни у Светогорским манастирима. Наравно према месу се не треба односити са гнушањем, то је погрешно. Владика Јефрем је својим монасима у Липљу разрешио да једу месу стално јер обављају и парохијске дужности не само манастирске па су често гости многим људима који их нуде месом за ручак. Мени се лично таква пракса не свиђа, јер не знам шта је по среди да ли икономија ка слабости монаха, или икономија ка слабости и не знању парохијана. Ако је прво онда какви су то монаси који не могу да издрже без меса? Ако су баш слаби могао их је разрешити на уље кад обављају своје дужнсоти изван манастира, ако типик налаже пост на води тад. Опет ако је пак други слуачј, што је вероватније, па ваљда се треба народ научити да је старо монашко правило да монаси не једу месо углавном и да им се износи онако како треба да им се износи. Али ето кад имаш такав случај, шта рећи за остало. Но ова тема је потекла од тога што је владика Атанасије да ли у Кончулу или где говорио тамошњим монахињама да могу да једу месу у светлој седмици. Не знам како је то потекло све да ли је галамио на њих како уме некад да уради, или их је очински саветовао, све у свему ако су се оне научиле ту у манастиру нејести месо, несмета им то и није по манастирском типику, онда је то оно на шта мислим кад кажем да не треба да се важећи типици не дирају. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Наравно према месу се не треба односити са гнушањем, то је погрешно. Владика Јефрем је својим монасима у Липљу разрешио да једу месу стално јер обављају и парохијске дужности не само манастирске па су често гости многим људима који их нуде месом за ручак. Мени се лично таква пракса не свиђа, јер не знам шта је по среди да ли икономија ка слабости монаха, или икономија ка слабости и не знању парохијана. Ако је прво онда какви су то монаси који не могу да издрже без меса? Ако су баш слаби могао их је разрешити на уље кад обављају своје дужнсоти изван манастира, ако типик налаже пост на води тад. Опет ако је пак други слуачј, што је вероватније, па ваљда се треба народ научити да је старо монашко правило да монаси не једу месо углавном и да им се износи онако како треба да им се износи. Али ето кад имаш такав случај, шта рећи за остало. Не знам заиста каква је ситуација ту, не могу да "расудим" само на основу твојих речи. Владика вероватно има разлога зашто је то урадио. Мада, ако монаси једу месо "стално" то не значи да је нешто аутоматски лоше. Месо као месо је храна као сва остала. Проблем је у прекомерној употреби, а и због блудне страсти не ваља. У сваком случају монаси треба да га избегавају.Но ова тема је потекла од тога што је владика Атанасије да ли у Кончулу или где говорио тамошњим монахињама да могу да једу месу у светлој седмици. Не знам како је то потекло све да ли је галамио на њих како уме некад да уради, или их је очински саветовао, све у свему ако су се оне научиле ту у манастиру нејести месо, несмета им то и није по манастирском типику, онда је то оно на шта мислим кад кажем да не треба да се важећи типици не дирају. Колико ја знам манастири Кончул и нема типик (као Студеница, Жича, Хиландар итд.). Зна +Атанасије зашто је то урадио, и свака му част на томе. Управо да би сломио оно што смо горе констатовали "гнушање према месу" које влада код монаха. Једење меса у току светле седмице је општа пракса Цркве. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Не знам заиста каква је ситуација ту, не могу да "расудим" само на основу твојих речи. Владика вероватно има разлога зашто је то урадио. Мада, ако монаси једу месо "стално" то не значи да је нешто аутоматски лоше. Месо као месо је храна као сва остала. Проблем је у прекомерној употреби, а и због блудне страсти не ваља. У сваком случају монаси треба да га избегавају. Ја претпостављам да је то управо зато јер они обављају и парохијске послове на неколико области око манастира, а област није мала баш и није лако то покривати све. Могло би то другачије, али ето у сваком случају они нису мање монаси, ако могу са тим да се носе нека се носе Колико ја знам манастири типа Кончул и немају типик (као Студеница, Жича, Хиландар итд.). Зна +Атанасије зашто је то урадио, и свака му част на томе. Управо да би сломио оно што смо горе констатовали " гнушање према месу". Па јел ти знаш да су се оне гнушале меса? Шта ако нису, и није им сметало да неједу месо, а владика их нарибо да могу да једу? Е то говорим, ако су се гнушале онда ајде нека им је говорио онако пастирски, пак опет ако нису, није им ни требао говорити, то ми онда дође баш наметљиво, а без потребе. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука