shalom777 Написано Јул 14, 2010 Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Ореол на иконама означава светост дотичног- не. Мада,ово што је Саша рекао, може се схватити и начелно,генерално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 14, 2010 Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Наравно. Само сви видимо да нико од нас није написао да је Владика Атанасије Светитељ, већ једноставно коментаришемо фотографију. Поента теме је фотографија, а не светост. Свако може сам да закључи да ли је он светитељ или није (мада по црквеном благодатном чину то јесте), то је ствар личног мишљења и расуђивања. Фотографијом се ништа не казује или намеће. Сигурно они који називају +Атанасија "Сатанасије" неће помислити да је он светитељ, мада можда ће неки и променити мишљење о њему, а неки ће рећи, "па био је он некад свет човек, стуб православља" више није.... Свако има своје мишљење, а светост не може свако да препозна... "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 14, 2010 Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Слажем се с Тобом, чак и сама Света Литругија- ''Светиње,светима'', говори ко је свет, и како се постаје свет... Него данас се у Цркви ненормално прави култ личности, од тзв. ''стараца'', некаквих ''прозорљивих и јуродивих калуђера'' ,а на жалост, и од Епископа... што је свакако лоше,јер поштовање је-једно, а обожавање и слијепо слијеђење је- сасвим друга крајност. Све је ОК, него се просто сложих са Сашином констатацијом.... Лично, не усуђујем се да за неког хришћанина кажем да је свет, а да притом то не кажем за другог. Јер, ко зна људска срца до Бог? Под ових ''свет'' мислим на ону светост, која је нама, на земљи, узор- као што су бројни Светитељи наше Цркве. Поз Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Јул 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Може, итекако да се препозна. И највећи безбожници су препознали светост блаженопочившег патријарха св.Павла Српског, и довољни су само догађаји око његовог упокојења да свједоче, а да сад не помињемо беседе, подвиге, све свете јеванђелске врлине које су сијале из њега. Лично мислим (без обзира на испаде ђавоиманог свијета који себе представља православним) да је епископ Атанасије параметар православности међу Србима данас. Углед који он има међу браћом из руске Цркве, светогорским монасима и подвижницима, савременим светитељима, великим православним теолозима је огроман. Примјера ради, када је ишао у пустињу Аризоне код светог старца Јефрема који иначе скоро да више не прима никога, свети старац је изашао сам да га дочека и направио земну метанију пред њим. Али на жалост, њега као и све велике стубове православља чека велико страдање које он сам врло често изазове јер мрзи човекоугађање, пресамићивање и лажне односе. Својом грубошћу он тестира смирење људи на које наилази, а количина љубави коју он има за све не може се мјерити ни са каквим слаткорјечивим и лажним односом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јул 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Oprosti brate, sta oznacava oreol? Oznacava svetost ,to je simvolika oreola. Ja licno nikada nebih nazvao +Atanasija "Satanasije", jer sam toliko puta bio dirnut njegovom ljubavlju, paznjom ,brigom ,znanjem ,mudroscu ,razumjevanjem ,jasno prisutnom blagodacu i sve me je to tjeralo da pomislim "ovaj covjek je svet", ali nikada nisam iznosio taj stav, i cuvao sam se toga da mi jedan covjek; (koliko god me odusevljavala njegova licnost) ,ne bude mjera crkve i spasenja, nego da je jedina mjera svega Hristos. Ova fotografija recimo u meni budi ponovo istu misao ,recimo Draza je reagovao :"Види ово, а другима се замера као некаква идолатрија појединих епископа (у скорије време владике +Артемија). Хмм... " Koliko god mi pricali samo o slici, misao o tome da li je svet ili nije je glavna. Ja sam prokomentarisao, jer nisam zelio da se ponovo pokrene prica" Artemije za i protiv" i "Atanasije za i protiv". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 14, 2010 Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Ма само опуштено брате Саша, уживај :bla: greengrin :cheesy: Bogorodicaaaaaa 29dz8zk isus-sinai "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јул 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 isus-sinai ok Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Јул 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 14, 2010 Потпис на све што си написао брате Саша, искуство нам говори да се треба чувати гуруизма, идолопоклонства и умјесто Христа и црквене заједнице постављати на пиједестал истине било коју личност, па ма како подвижничку или образовану. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 А види се и свјетлост сијалице... која ће давати свјетлост коси уколико она није правилно уобличена. Што се и види. хм, чисто сумњам.сем тога чисто сумњам да је игуман или писац врло неозбиљан да изађе са таквим писанијем у свет. у најбољем случају то би овако изгледало ... а за овако нешто је потребно некаква врста ајчег осветљења од дневног или касно поподне или предвече и рефлектор, кога нема у тој цркви ако погледаш на горњу савремену фотку олтарског простора ... укратко већи контраст него што постоји на фотки. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Наравно. Само сви видимо да нико од нас није написао да је Владика Атанасије Светитељ, већ једноставно коментаришемо фотографију. Поента теме је фотографија, а не светост. Свако може сам да закључи да ли је он светитељ или није (мада по црквеном благодатном чину то јесте), то је ствар личног мишљења и расуђивања. Фотографијом се ништа не казује или намеће. Сигурно они који називају +Атанасија "Сатанасије" неће помислити да је он светитељ, мада можда ће неки и променити мишљење о њему, а неки ће рећи, "па био је он некад свет човек, стуб православља" више није.... Свако има своје мишљење, а светост не може свако да препозна... сем тога што је описан владика Атанасије као молитвеник - ''Његово молитвено расположење уоквирује ореол'' ... кад га је Бог већ удостојио ореола/нимба што ми да му га скидамо? иначе реч нимб много боље описује ту појаву исијавања свет(л)ости око главе, јер се слично понаша као исијавање светла кроз облаке, бело и заслепљујуће ... нисам видео, нажалост, тако је описано 0409_feel клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Ова тема је, по мени, заиста бескорисна. И за владику +Атанасија и за нас који расправљамо о некој аномалији на фотографији која је по некима знак владикине светости. По мени је истина најближа ономе што је рекла сестра Тавита. А ако је владика заиста свет човек Бог ће га несумњиво прославити у вечности као и многе друге светитеље до сада. И безвезе је да сада о томе ми мали и грешни расправљамо. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 сваком свој прозор на исти призор ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 potpuno nebitno sat je na slici nije to dokaz nicega, uostalom sa oreolom ili bez njega Tasa je zivi sbvetac 4chsmu1 4chsmu1 greengrin greengrin greengrin greengrin hfvguio hfvguio hfvguio radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 (морамо чешће да нервирамо димитрија, може се штогод паметно чути од њега stadaradim) шалим се димо клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 oooo dragi ljudi 89898989898989 kontra svetlo cuda pravi http://www.free-books.us/Others/727005/1-Djulijano-Belic-Skola-Fotografije-SVJETLO "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука