Гости Guest свештеник Иван Написано Март 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 27, 2010 Чудно је то да они који су одлуку донели је не поштују. Да ли је то баш тако? Дакле Лазаре, хајде кад већ толико знаш, појасни Ти шта је за Тебе то "новотарско" и поткрепи то историјским, догматским и литургијским доказом. Такође, покажи ми два свештеника који ИСТО служе? Ја, колико сам у Цркви, а у Цркви сам од детета и свештеник сам, то нисам видео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 ЛИТУРГИЈСКЕ НОВОТАРИЈЕ ЕПИСКОПА ИГЊАТИЈА (поредак Свете Литургије епископа Игњатија и њему послушних свештеника) 1. Не узимају време – не читају молитве: - Царе небесни, - Трисвето, - Оче наш, - затим молитве: ''Господе пружи руку своју..., Ући ћу у дом твој... ''(наведене молитве свештенослужитељ изговара до облачења). 2. Литургију служе са непрекидно отвореним дверима. 3. У Великој јектенији, на почетку Литургије, не помињу душу. Уместо исправног: ''За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо'', говоре: ''За вишњи мир и спасење наше, Господу се помолимо''. 4. Не певају блаженства, већ произвољно изабране антифоне. 5. Уместо исправног: ''За оваj свети храм...'', изговарају: ''За ову свету цркву...'' 6. При изговарању: ''Помињући, пресвету, пречисту... и сав живот свој Христу Богу предајмо'', свештенослужитељи се, уместо икони Христовој, клањају епископу. 7. У Прозбеној јектенији после Великог входа, уместо: ''Оно што је добро и корисно душама нашим од Господа молимо'', изговарају: ''Оно што је добро и корисно нама од Господа молимо''. 8. При изговарању речи: ''Горе имајмо срца'' подижу руке у правцу запада, а на речи: ''Заблагодаримо Господу'', клањају се у правцу запада. 9. Не дозвољавају да народ пева: ''Достојно и праведно јест поклањатисја Отцу и Сину и Свјатому Духу, троицје јединосушчњеј и нераздјељњеј'', већ само: ''Достојно и праведно јест''. За то време свештенослужитељ чита гласно молитву: ''Достојно је и праведно Тебе певати...'', која се по правилу чита тајно. 10. При изговарању речи: ''Узмите, једите, ово је Тело моје...'', не показују руком према светом дискосу, а приликом изговарања речи: ''Пијте из ње сви...'' не показују руком на свети путир, како је исправно. 11. Изговарају наглас молитву: ''Сећајући се дакле ове спасоносне заповести...'', која се по правилу говори тихо. 12. Не дозвољавају да народ пева: ''И молимтисја Боже наш'' два пута дугачко и два пута кратко, већ само једно дугачко. 13. За време Епиклезе изостављају Тропар трећег часа као и стихове: ''Срце чисто саздај у мени...'', и ''Не одбаци ме од лица Твога...'' 14. Читају наглас молитву Епиклезе: ''Још Ти приносимо ову разумну и бескрвну службу...'' а треба тихо. 15. После претварања Дарова изговарају наглас, уместо тихо, молитве: ''Да ове свете Тајне буду онима који се причешћују...'' и '' Још Ти приносимо ову разумну службу...'' 16. Изговарају наглас, уместо тихо, молитву: '' Помени, Господе, град овај...'' 17. Избацили су у целости прозбену јектенију испред “Оче наш”. 18. Избацили су молитву: ''Чуј, Господе, Исусе Христе, Боже наш...'', која се чита тихо и долази испред ''Светиње светима''. 19. Приликом служења више свештеника не причешћују се сами, свако за себе, већ најстарији по рукоположењу причешћује остале. 20. Свештеници се причешћују Крвљу Господњом само једанпут, уместо три пута. 21. Не читају молитве пред причешће верника: ''Верујем Господе и исповедам ...'' 22. Причешћују вернике са сједињеним честицама уместо само са Ни, Ка. 23. Вернике причешћује ђакон уместо свештеника или епископа. 24. Не изговарају формулу, коју по правилу говори свештеник, приликом причешћивања верника: ''Причешћује се слуга Божји ( име ) пречасним и пресветим Телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа на отпуштење грехова и на живот вечни'', већ само: ''Тело и Крв Христова'' ( као латини ). 25. После отпуста не читају благодарне молитве после Светог Причешћа, којих је пет на броју на крају служебника. 26. Не читају: ''Сада отпусташ у миру слугу твога, Господе...'', трисвето, Оче наш, тропар Светог Јована Златоустог, Слава: кондак његов, И сада: ''Непостидна Заштитнице хришћана...''Господи помилуј 12 пута, ''Часнију од херувима...'': Слава, И сада, и мали отпуст. +++ НОВОТАРИЈЕ У ПОРЕТКУ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ НА КОЈОЈ СЕ ВРШИ СВЕТА ТАЈНА КРШТЕЊА ИЛИ ВЕНЧАЊА 1. Свету Литургију епископ или свештеници почињу са: ''Благословено царство...'', не у олтару како је прописано, већ у лађи цркве над столом за ту прилику постављеном. 2. Из Свете Литургије избацују у потпуности следеће делове: први антифон, молитву првог антифона, прву малу јектенију, други антифон, молитву другог антифона, другу малу јектенију, блаженства, молитву трећег антифона. Ево како је некада служио( и како треба и да настави) и како сада служи вл.Игњатије.Сабор је рекао да се Литургија служи како се досад служила,а не овако како задњих неколико године служе поједине непослушне владике.Па не знам баш да ли су је они донели,онда су сами себе з******,ако су они били већина на СА Сабору.Ту може да се напомене и избацивање иконостаса из Цркава и Манастира.Шта тим владикама смета иконостас?Или им можда смета Исус Христос и Богородица на њему? "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 ЈОШ НЕКЕ НОВОТАРИЈЕ ЕПИСКОПА ИГЊАТИЈА 1. Свештенике и ђаконе рукополаже без претходно извршене исповести и положене заклетве. 2. Вернике причешћује без претходно извршене припреме: постом, молитвом, покајањем (које се пројављује кроз опраштање свима који су нас на било који начин увредили - што представља у ствари чин помирења са Господом), исповешћу и молитвеним правилом пред Свето причешће. 3. Даје благослов за венчања у току поста. 4. Разрешава да се на црквеним славама и сахранама једе месо у току Сиропусне седмице. 5. Резање славског колача обавља пре почетка Свете Литургије противно досадашњој пракси, а приликом самог резања не изговарају ( епископ и свештеници који га следе у новотаријама ) прописану формулу: ''Господе Исусе Христе Боже наш благослови хлеб и вино...'', три пута, већ само говоре: ''У славу и част ''. 6. Уочено је, такође, да епископ Игњатије и свештеници који га следе у новотаријама , после обављене Свете тајне крштења перу руке над освештаном водом употребљеном у овој светој тајни. 7. На црквеним славама не обављају, у требнику прописану, литију око храма. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Ako ti znaš i 10 % ovoga što si ovde napisao šta je svi ćemo biti zadovoljni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1098.msg15123.html#msg15123 ovde ćeš naći neke odgovore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Опет и опет "новотарије" епископа Игњатија :smiley: . "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Опет и опет "новотарије" епископа Игњатија :smiley: 0202_238. Шта да се ради кад их има за извоз. Ово је брате Лазаре само почетак. А све по узору на римокатолике. Мислим по узору на њих појединци мењају светиње кад се и како се коме ћефне - народски речено. Само да их у неблагословеним новотаријама једног дана не престигнемо. Како смо кренули... 0202_238 "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1098.msg15123.html#msg15123 ovde ćeš naći neke odgovore Одлично,значи да св.Ава Јустин и св.Николај су по објашњењима Димитрија Пелевића неправилно служили.Али ипак опет и по милионити пут кажем да мене не занима да ли је та литургија исправна или није!Овде само говорим о непослушности појединих владика у служењу литургије,не служе како су до скоро и они служили него хоће да служе како се њима свиђа и при том не поштују одлуку сабора,а како да поштују кад овај владика учи да је епископ изнад Сабора. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Опет и опет "новотарије" епископа Игњатија :smiley: . Па шта му могу кад се сам наметје 0202_238 "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1098.msg15123.html#msg15123 ovde ćeš naći neke odgovore Одлично,значи да св.Ава Јустин и св.Николај су по објашњењима Димитрија Пелевића неправилно служили.Али ипак опет и по милионити пут кажем да мене не занима да ли је та литургија исправна или није!Овде само говорим о непослушности појединих владика у служењу литургије,не служе како су до скоро и они служили него хоће да служе како се њима свиђа и при том не поштују одлуку сабора,а како да поштују кад овај владика учи да је епископ изнад Сабора. Od danas sa tobom samo pričam o spravljanju zimnice,devojkama ,sportu a teologiju i slične stvari ću da batalim ,ne vredi 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Od danas sa tobom samo pričam o spravljanju zimnice,devojkama ,sportu a teologiju i slične stvari ću da batalim ,ne vredi dada :cheesy2: 0202_238 И о бодибилдингу dada "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Април 1, 2010 Пријави Подели Написано Април 1, 2010 Опет и опет "новотарије" епископа Игњатија :smiley: 319.gif. Шта да се ради кад их има за извоз. Ово је брате Лазаре само почетак. А све по узору на римокатолике. Мислим по узору на њих појединци мењају светиње кад се и како се коме ћефне - народски речено. Само да их у неблагословеним новотаријама једног дана не престигнемо. Како смо кренули... Баш тако брате Дражо,не тврдим да познајем материју колико би требало,али да се нешто мења то и сам видим!И не само ја...Иначе за Епископа Браничевског знам да није у више наврата испунио неке жеље грађанства-значи када су људи организовано дошли и захтевали да се "смене" поједини свештеници,( знам случајеве за два села -па ако администрстор "запне" навешћу места,људе,имена ,околности...).Мене те новотарије плаше,доживљавам их као прилажеље католицима,и без обзира што о форми литургије,ја не могу да причам као теолог,ипак боде очи да како је нешто што је до сада била пракса одједном постаде "неисправно и/или погрешно",па сад "треба" да се мења"? Не треба бити научник,већ само пажљив посматрач па да се јасно уоче разлике!А ови штои знају,уместо да лепо објасне ако знају, они почињу да вичу како је неко незналица (!?!?!??)!А ЗНАЈУ људи ,таман толико знају да виде разлику! Да није то припрема за нешто? "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 1, 2010 Пријави Подели Написано Април 1, 2010 ... они почињу да вичу како је неко незналица (!?!?!??) Па шта је лакше рећи: да су твоји аргументи смешни, или да си незналица? 319.gif Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Срећан празник. Ево одличне празничне беседе владике Атанасија на јутрење Велике суботе. Беседа се дотиче еванђелске приче о Великој суботи али и целокупних ускршњих празника и нарочито Васкресења. http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/episkop-atanasije-sa-svestenstvom-sluzio-jutrenje-velike-subote-sa-statijama-i-litijom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 24, 2010 Пријави Подели Написано Април 24, 2010 Sabornik_9.5.2004-nepotpun.avi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука