Grizzly Adams Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Pa da! Trebao je da ga pozove na dvoboj! Требало је да нађе жену, поштен посао и ради ко сав нормалан свет, а не да лечи комплексе оружјем. ali ipak... ima mi u tom Principovom nesto herojsko, valjda u tom bezinteresnom prinosenju sebe na zrtvu... Ја не видим ништа херојско, само хладнокрвно убиство. Херојство је нешто друго. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Јан Кубиш и Јозеф Габчик? Друго је ратна операција када се напада непријатељ који зна да је у рату. Имаш и оне немачке официре који су покушали да смакну Хитлера. Њима свака част - то јесте херојско дело. А у миру, без објаве рата, убити човека који се не нада него је повео са собом и трудну жену - то је најобичнији злочин. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 ... ima mi u tom Principovom nesto herojsko, valjda u tom bezinteresnom prinosenju sebe na zrtvu... ...tako što će se ubiti neko? Kakva je tu bezinteresna žrtva? Šta je tu herojsko? Izletiti ispred nekoga dok se i ne nada i opaliti metak u njega? Ja tu ne vidim ništa herojsko Onda su i bombaši samoubice heroji? Eto i oni polažu žrtvu...ostali su kolateral. DYNABLASTER, Grizzly Adams and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Херојство је нешто друго. У прилог херојству... Милан Тепић Миленко Павловић Grizzly Adams, Volim_Sina_Bozjeg, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Друго је Свако нађе оправдање за оно што сматра исправним, то је најмањи проблем. Дакле, слажеш се да постоје и атентати који су оправдани? Manolis and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 тобоже Фердинанд био умиљато јагње Проблем је управо обрнут - код нас се износе потпуне неистине да је био "тиранин" итд. што уопште није тачно. Вероватно није био "умиљато јагње", али се зна да се залагао за већа права и аутономију мањина у АУ. Да је дошао на власт Јужни Словени би добили своје државе у АУ федерацији без капи проливене крви. и како је Србија учествовала (тајно) у атентату па је ето "добила оно што је и заслужила". То нико и није рекао. Српски официри, зна се већ који, су учествовали у организацији атентата, али то не оправдава рат и геноцид. Све је могло да се реши дипломатски јер је цео свет био згрожен атентатом и сви би вршили притисак на Србију да починиоце казни. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Na jednoj češkoj rojalističko-monarhističkoj FB gruši jedan Čeh je pisao o Gavrilu Principu kao o izmanipulovanom nesretnom mladiću zaluđenom ko zna kakvim ideologijama. No, kad bismo to okrenuli s te strane onda bismo imali itekako šta napisati o Francu Ferdinandu kao isto tako nesretnom, ako ne i nesretnijem čovjeku od Gavrila Principa koji je također u svojo mladosti bio "sluđivan" idejama i zmanipulovan ništa manje od Gavrila Principa o navodnom "pravu" na predominaciju Habzurga i Austrijanaca nad svim ostalim narodima i u tom duhu bio vaspitan. Jedni su taj svoj teror zlegalizovali na razliku od tih drugih kojim je on bio jedini način ili pokušaj pa makar na prvi pogled i ne mnogo etički tj. krivi kako porobljenim narodima izbojovat slobodu od habzburškog utlaku. Ja u tome ne bih žurio sa osuđivanjem bilo koga, habzburzi imaju na savjesti stotine hiljada ako ne i milione takvih nevinih kakvi bi mogli na primjer biti Ferdinand i Žofie - Sofija Chotkova čiju smrt smatram za sasvim nepotrebnu. Još je to bila trudnica tada a i Slovenka, Čehinja. Habzburgovci plivaju u krvi, moru krvi, samo su si to sve na vrijeme ozakonili i zlegalizovali. Zatp su po meni obe te ličnosti i Gavrilo Princip i Franc Ferdinand jeednako tragične, svaka na svoj način. A najtragičnija je ta Žofie koja stvarno nikakve veze s politikom nikada nije imala. No sudbina je takva ili što kažu u Bosni tako im grah pao. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 У прилог херојству... Милан Тепић Миленко Павловић Е то су хероји које хришћани могу да славе. Господ да им подари Царство небеско! И хвала им. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Uplasih se! Праштај... Само се "договори" ко је јасан, а ко не!? LISA је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 E, ali to ne razumem - za šta? Za koji viši cilj, šta smo dobili? Nije da je ugasio Austro-Ugarsku monarhiju... Srbija je dobila krvoprolice. Ali po mojim saznanjima zvanicna Srbija i nije stajala iza atentata... DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Ма шта неки знају о херојству. Они мисле да је херојство да простите натрћити задњицу и пустити да неко са њом ради шта хоће. Е па моји момци мало сте се забројали то код Срба не пролази нисмо ми швајцарци. А ко би своје Србство да продаје за шаку злата може слободно да баљезга разне гнусне глупости и пакости против свог народа нико му не брани. Широко му поље. "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Свако нађе оправдање за оно што сматра исправним, то је најмањи проблем. Дакле, слажеш се да постоје и атентати који су оправдани? Атентат у миру, без објаве рата је најобичнији злочин као и свако друго убиство. У рату су војне операције против непријатеља (ако је у питању војно лице) сасвим легитимне, то и није "атентат". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 ...tako što će se ubiti neko? Kakva je tu bezinteresna žrtva? Šta je tu herojsko? Izletiti ispred nekoga dok se i ne nada i opaliti metak u njega? Ja tu ne vidim ništa herojsko Onda su i bombaši samoubice heroji? Eto i oni polažu žrtvu...ostali su kolateral. Ja vidim herojsko u cinu da neko polozi zivot za slobodarski ideal. Druga je prica politicka pozadina atentata i njegove posledice po Srbiju. I bombasi se zrtvuju ali iz drugih razloga i u tim njihovim napadima stradaju najcesce nevini. Nisam sigurna da se to moze porediti... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Проблем је управо обрнут - код нас се износе потпуне неистине да је био "тиранин" итд. што уопште није тачно. Вероватно није био "умиљато јагње", али се зна да се залагао за већа права и аутономију мањина у АУ. Да је дошао на власт Јужни Словени би добили своје државе у АУ федерацији без капи проливене крви. То нико и није рекао. Српски официри, зна се већ који, су учествовали у организацији атентата, али то не оправдава рат и геноцид. Све је могло да се реши дипломатски јер је цео свет био згрожен атентатом и сви би вршили притисак на Србију да починиоце казни. Био је тиранин и то опасан, да не кажем психопата. Добили би Словени своје државе али мало морген! Поготово без проливене крви. Рат би избио и без атентата. Рекао си лепо да је Србија стала иза свега тога, немој сада да поричеш. Због чега? Због тога што није хтела да пусти АУ полицију на своју територију да вршљају као пацови, због тога? Данас је то најнормалније да вршљају, али тада, а не не, никако, недопустиво, безобразно! А свако "НЕ!" Аустроугарској би послужило за рат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 то и није "атентат" Па, заиста није "атентат" већ атентат, свако у целом свету назива атентатом и неочекивани, тајни, оружани напад на окупатора. Осим тебе. Дакле, да ли је легитимно користити се акцијама које по свим обележјима имају одлике атентата, ма како их ти звао? Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука