Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Što reče baron skoro sve sa spiska i još mnogo drugih,,, To je da poludiš..

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

ubistvo i samoubistvo nisu na listi glavnih smrtnih grehova,ako mi može neko pojasniti zašto jer nisu ni malo bezazleni.

Kako nisu? Samoubistvo je najteži grijeh jer se osoba ne može pokajati za njega, za samoubice se ne čitaju molitve u crkvi i sveštenik ne dolazi na sahranu, zar to ne govori sve o tome? Duša samoubice putuje u ad..

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Подели на овим сајтовима

ubistvo i samoubistvo nisu na listi glavnih smrtnih grehova,ako mi može neko pojasniti zašto jer nisu ni malo bezazleni.

Боље ће ти објаснити теолози, али мислим да се овде ради о томе да се под смртним гресима - овим што си их ти навела, што их има у сваком календарчићу - мисли на тзв. греховне страсти, на поробљеност чињењу грехова једне врсте... Неналажењу смсила ван хране, блуда, себе (код гордости) и сл... Не мисли се да је сваки појединачни акт неумерености, лењости, блуда, сам по себи довољан да нас одведе ју пропаст. А убиство, самоубиство су појединачни "преступи", као крајња последица рецимо гордости... Тако ја бар схватам, исправиће ме позванији ако грешим. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Све са овог главног списка,а оних појединачних има мали милион.Ситница sHa_sarcasticlol 4869

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

negde sam pročitala da nije bitna količina grehova nego njihova težina.

Svaki greh ima svoju tezinu, recimo tezi je greh ubistvo nego blud. Ali ako pogledas ubica obicno ubije jednom, a bludnik moze da radi taj greh svaki dan. Tako da na duze staze, onaj koji je ubio jeste uradi tezi greh, ali on se za to vreme 20 godina kajao i postoji veoma velika sansa da ce mu biti oprosten, a sa druge strane bludnik je svih 20 godina bludnicio, tako da mu se nakupilo greha za nekoliko ubistava.

Tezina greha je binta na krace staze, ako neko uradi ubistvo i sutra dan umre nece mu bas biti sve jedno, ali sve i da mu se to dogodi ako je ziveo recimo 30 40 godina i svakodnevno zastupao smrtne grehove (one iz kalendarcica) opet ce po tezini prevagnuti smrtni grsi. Zato i ne stoji samoubistvo, ubistvo i ostali najtezi, posto su najvece ubice upravo tih 7 grehova.

Nazalost jos jedan jako tezak greh se pridruzio ubistvu i samoubistvu i sve je zastupljeniji, a to je abortus.

Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati. (Matej 7, 15)

Подели на овим сајтовима

Ја сам лепо штиклирао све. У свима се налазим...

Неке чешће, а неке рјеђе.

Подели на овим сајтовима

Штиклирао сам све, мада сам по питању неумерености у јелу и пићу, бар тако мислим, нешто ,,мање грешан,,.

Хвала Богу, дао ми је неизбирљивост у храни, али и слаб до умерен апетит.

Да не буде због овога да се гордим, па да ми Бог отвори апетит, да се још и због тога не сурвам у гену огњену коју сам по гресима већ одавно заслужио, већ се сад спремајући да дам ,,добар,, одговор на суду.

Ако га уопште будем удостојен :):)

Подели на овим сајтовима

@@Бели Раде,

super ti je Nick!

Подели на овим сајтовима

Ма не промашујем ни један. Све јесам, само јеретик нисам.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...