DiKa Написано Фебруар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 ajde onda da ugasimo forum i iznosimo samo zvanične tekstove sa sajta SPC... taj neko ko je nešto napisao verovatno je uložio trud... Pa da ja onda čitav život to nosim na duši?! Mislim na zatvaranje foruma. Tek došla, a zatvorila forum. Još da sam neki insajder, pa hajde, nego sam čovek (žena) iz crkve. Šalu na stranu, može sve ovo lepo da se kaže, nema potrebe za nerviranjem i etiketiranjem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NaGuAl Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 E i ti sad Bog stvorio ceo univerzum, a ne može dvoje ljudi da načini otporene na bakterije viruse itd. Sve je dobro što je Bog stvorio. i bakterije i virusi imaju svoju svrhu. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Sve je dobro što je Bog stvorio. I Hitler? Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ajde ti to objasni ovom @@Gerhard , čovek nam potura protestanštinu pod vidom pravoslavlja, a mene raskrštava sa katoličkom crkvom, sa kojom nikad ništa imao nisam Ако ти учење отаца и писања апостола сматраш протестантизмом, онда сам и ја протестант. Адам је стварно постојао. То видимо и из родослова Исуса Христа и ријечи апостола Павла: Први човек Адам постаде у телесном животу, а последњи Адам у духу који оживљује. (1. Коринћанима 15,45) Св. Јефрем Сиријски: "Нико не треба да мисли да је шестодневно стварање нека алегорија; такође је недозвољено говорити да је оно што је по опису створено за шест дана створено одједном, или да су, тобоже, у опису дати називи који или ништа не значе или значе нешто друго. Напротив, треба знати да као што се под небом и земљом разуме небо и земља, тако и све остало што је речено да је створено и уведено у поредак после неба и земље садржи у себи не празне називе, него сили ових назива одговара сама суштина створених бића" (Тумачење на Књигу Постања, т. 3, д. 6). Ево шта каже св. Василије Велики: "Они који не признају општеприхваћено значење Светог Писма кажу да вода није вода, већ да је (то твар) неке друге природе и објашњавају биљке и рибе по свом нахођењу. Они, такође, описују настанак гмизаваца и звери у складу са својим поимањима, као што и тумачи снова у складу са својим сопственим намерама тумаче оно што виде у сновима. А ја када чујем 'трава', разумем "трава"; и на исти начин схватам све како је и речено: биљке, рибе, звери и стоку. Јер се не стидим Јеванђеља Христова (Римљ. 1,16)... Нећу се сложити још да признам да је наша повест о стварању света мање вредна због тога што раб Божији Мојсије није размишљао о облику (Земље), што није рекао да је обим Земље негде око 180 хиљада стадија, што није измерио колико се простире у ваздуху земљина сенка, када се сунце креће испод земље и када ова сенка, падајући на месец, проузрокује помрачења. Ако он није говорио о ономе што нас се не тиче, јер је за нас бескорисно, зар ћу због тога сматрати да су речи Духа мање вредне од безумне мудрости. Нећу ли још више да прослављам Онога Који није оптеретио ум наш празним стварима, већ је тако устројио да нам све написано буде за поуку и усавршење душа наших? Ово, чини ми се, нису разумели они који покушавају да, одређеним прилагођавањима и (алегоријским) тумачењима, придају неки свој смисао Писму. Али то значи правити се мудријим од речи Духа и, под изговором тумачења, уводити своје сопствене мисли. Зато ћемо разумевати управо онако како пише" (Шестоднев, ИX, 1). Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 @@Justin Waters, Već sam rekao. Klasična fizika i evolucija - biologija, itsl. - ne garantuje da smo pametni, naročito po pitanju biblijskih činjenica. Ako ćete mi verovati, priča na ovoj temi neće nas odvesti nikuda. Tako će biti sve dok ne isključimo svakodnevnu intuiciju. Dejan Bićanin kaže da u teologiji ne postoji uniformnost - međutim, za neke stvari postoji. Učenje o Adamu i Evi tek treba da bude razmatrano na tom nivou - da bude dogmatsko. Ako nešto nije uniformno, to je naučna teorija o prvobitnom početku. Duboka tema u svakom pogledu. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Adam i Eva jesu postojali, jesu konkretne licnosti ali nisu bili jedini ljudi. Nikad u istoriji nije bilo momenta da su postojali samo jedan covek i jedna zena. Bar ne oni koji bi se mogli nazvati nasim bioloskim precima. Takvo razmnozavanje bi zahtevalo radikalno drugaciji genom koji bi sa nasim deli jako malo zajednickih stvari. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NaGuAl Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 I Hitler? Njega je napravio njegov tata Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Adam i Eva jesu postojali, jesu konkretne licnosti ali nisu bili jedini ljudi. Nikad u istoriji nije bilo momenta da su postojali samo jedan covek i jedna zena. Bar ne oni koji bi se mogli nazvati nasim bioloskim precima. Takvo razmnozavanje bi zahtevalo radikalno drugaciji genom koji bi sa nasim deli jako malo zajednickih stvari. А то учење си нашао код којег светог оца? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Pa da ja onda čitav život to nosim na duši?! Mislim na zatvaranje foruma. Tek došla, a zatvorila forum. Još da sam neki insajder, pa hajde, nego sam čovek (žena) iz crkve. Šalu na stranu, može sve ovo lepo da se kaže, nema potrebe za nerviranjem i etiketiranjem. Opušteno, ja i obi se šalimo Ova pitanja su dosta aktuelna i svaki vernik se zapitao, pa i ja, tako da sam čitao, tražio itd... Tumačiti, konkretno, stari zavet je veoma teško i to moraju raditi veoma stručni ljudi. Biblija nije ni istorijski, niti geografski tačna pa samim tim ni biološki , da tako kažemo, ako je bukvalnoi čitamo...a to ne smemo da radimo. Nauka je ta koja govori kako je čovek nastao, biblija govori koji mu je smisao života. NaGuAl је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 I Hitler? E crnjaku jedan. Pa kad se rodio i on je bio dobra beba, jer zle bebe ne postoje. Mislio sam da vi mracnjaci znate za ovo. Covek se kvari svojom voljom, ne radja se zao... Manolis, Иван Ивковић, Јосиф II and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ако ти учење отаца и писања апостола сматраш протестантизмом, онда сам и ја протестант. Gerharde, sveti Jovan zlatousti je verovao da žabe rastu iz zemlje... Ne možeš bilo čija pisanja uzimati zdravo za gotovo, kao i biblija i sveti oci se tumače... NaGuAl, Иван Ивковић and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NaGuAl Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ако ти учење отаца и писања апостола сматраш протестантизмом, онда сам и ја протестант. Адам је стварно постојао. То видимо и из родослова Исуса Христа и ријечи апостола Павла: Први човек Адам постаде у телесном животу, а последњи Адам у духу који оживљује. (1. Коринћанима 15,45) Св. Јефрем Сиријски: "Нико не треба да мисли да је шестодневно стварање нека алегорија; такође је недозвољено говорити да је оно што је по опису створено за шест дана створено одједном, или да су, тобоже, у опису дати називи који или ништа не значе или значе нешто друго. Напротив, треба знати да као што се под небом и земљом разуме небо и земља, тако и све остало што је речено да је створено и уведено у поредак после неба и земље садржи у себи не празне називе, него сили ових назива одговара сама суштина створених бића" (Тумачење на Књигу Постања, т. 3, д. 6). Ovo znači da je Св. Јефрем Сиријски bio kreacionista!? Gerhard је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 А то учење си нашао код којег светог оца? Kod kog svetog oca si ti nasao celokupno ucenje Crkve? Срђан Шијакињић and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Nauka je ta koja govori kako je čovek nastao, biblija govori koji mu je smisao života. Nauka ne može da govori kako je nastao prvobitni čovek u biblijskom stvaranju. Ne znam na koji način to da ti utuvim. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Gerharde, sveti Jovan zlatousti je verovao da žabe rastu iz zemlje... Ne možeš bilo čija pisanja uzimati zdravo za gotovo, kao i biblija i sveti oci se tumače... Јел може неки цитат да видимо те жабе које расту из земље? п.с. Њега нисам ни цитирао. Тумачења се не тумаче. Када тумачимо светописамске књиге онда се ослањамо управо на свете оце а не само на своју памет. Свети Јован Дамаскин јасно каже да алегорично схватање постања јесте оно чиме се одликује јерес Оригенова: "Они тумаче Рај, небо и све остало - алегорично" (О јересима,64). Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука